понеделник, юли 25, 2011

Lift me up/Тирамису – версия без яйца




Много обичам тирамису - това е първият десерт, който се научих да правя. Тук съм поместила рецепта за вариант без яйца (изключително лесна, адаптирана от рецепта от блога на Гордън Рамзи http://www.thegordonramsayblog.com/recipes/gordon-ramsays-tiramisu/ ), въпреки че оригиналната версия за приготвяне на крема със сурови яйца ми е любима. Самата констиненция на крема с яйца е различна – по-лека и течна и се съчетава някак по-хармонично с кафето и коняка.  Както и да е, ефектът на „повдигането” (на италиански ti ra mi su означава повдигни ме, поради действието  на ободряващите съставки, които съдържа)  ни най-малко не се губи от липсата на яйцата!
Аз направих свои бишкоти, по-долу съм поместила и рецептата за тях. Естествено може да се използват и готови, ако нямате цял свободен ден да се разправяте с печене на бисквити. Може да се направи  и домашно приготвено маскарпоне, но още не съм го пробвала, така че за сега няма да помествам рецепта. Не е кой знае каква философия – използва се гъста сметана и лимонов сок, които се загряват докато заврят и след това се оставят в тензух да се отцедят за една нощ.  За алкохол може да се използва освен бренди или коняк, също и Тия Мария, бейлис или марсала (вид сладко вино от Сицилия). В тази рецепта количеството е четири супени лъжици и аз ги спазих точно, но като краен резултат тирамисуто ми се стори малко „силничко”. Ако нямате проблем с това, запазете пропорцията, ако ли не – може да сложите две или три супени лъжици алкохол по-малко.
Дозата е за четири порции, които аз разпределих в четири стъклени чаши за сладолед с вместимост 250 мл всяка.


Продукти

250 гр маскарпоне
1 чаена лъжица течна ванилия или едно пакетче суха
4 супени коняк, Тия Мария, бейлис или марсала
150 мл еспресо или друго силно кафе на стайна температура
150 мл бита сметана
4 супени лъжици пудра захар
24 броя бишкоти, количеството зависи от размера на чашите, може да се използват и по-малко
Какао за поръсване

1) Разбиват се с миксер в голяма купа маскарпонето заедно с ванилията, алкохолът и 2 супени лъжици от кафето, докато се получи гъст крем.


2) В друга голяма купа се разбиват сметаната и захарта, докато сместа започне да образува  връхчета.


3) Изсипва  се сместа с маскарпонето в купата с разбитата сметана и се разбърква внимателно с шпатула /с нея се обира лесно полепналия по стените на купата крем/ или лъжица.


4) В малка тавичка или друг съд с плоско дъно се изсипва остатъка от кафето и бишкотите се потапят една по една от двете страни и след това се подреждат в чашите, за да оформят първият ред (при мен се образува от три бишкоти, поради размера на чашите). Ако се използват домашно приготвени бишкоти, добре е да не се държат твърде много в кафето, понеже са пресни и меки и нямат нужда от много напояване.


5) Разпределят се 2-3 супени лъжици от крема върху реда с бишкоти и отгоре се слага още един ред с напоени в кафе бишкоти. Разстила се остатъка от крема. 
6) Аз поръсвам (доста обилно, но това е въпрос на вкус) с какаото преди да съм сложила чашите в хладилника за охлаждане, но може да се поръси и точно преди сервиране. Оставя се в хладилник за поне 20 минути или за няколко часа, а може и за една нощ, за да се смесят добре вкусовете.



Продукти за домашните бишкоти – излизат около 24 броя малки бишкоти

2 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
75 гр захар
50 гр брашно
¼ чаена лъжица бакпулвер
Пудра захар за поръсване

1/ Загрява се фурната на 200 градуса – моята е доста силна, така че ги пекох на 180 градуса. Приготвя се шприца като се завинтва обикновен, объл накрайник с отвор около 1 см, може да се използват и найлонови торби за щприцоване за еднократна употреба. Моят шприц е ето такъв:


Приготвя се плитка тава, като се покрива с пергаментова хартия за печене. Не е нужно да се маже с мазнина самата тава.
2/ Поставят се  белтъците в метална или стъклена купа и се разбиват около 1-2 минути на висока степен на миксера докато започнат да се образуват връхчета. Бавно и постепенно се прибавя една супена лъжица от захарта и разбиването продължава докато сместа стане лъскава и гъста  -  като смес за целувки. 


3/ В друга купа се разбиват жълтъците с останалата захар докато се получи гъста и много бледо жълта смес
4/ Брашното заедно с бакпулвера се пресява 3-4  пъти, за да стане фино
5/ Половината от разбитите белтъци се изсипва бавно в сместа с жълтъците и се размесва с дървена лъжица. След това се прибавя пресятото брашно и останалата половина от белтъците. Всичко се размесва бавно и внимателно, за да не спаднат белтъците.
Аз оставих купата със сместа за около 15 минути в хладилник, да се стегне. През това време може да се измие цялата планина от използвани съдове :-).
6/ За да ми е по-лесно, слагам торбата за шприца в мерителен съд като накрайника се завива на една страна – така сместа няма да изтече от другата страна, докато се пълни торбата – и тогава пълня.  Шприцоват се дълги ленти на достатъчно разстояние една от друга, за да не се слеят. За стъклените чаши ми трябваха малки бишкоти – около 6 см дълги, но могат да се направят и с дължина около 12 см. Моите малко се поразляха и станаха леко кръгли,  не знам дали е от това, че ги направих къси, но това хич не попречи на вкусовите им качества, а и много добре се поместиха в чашите. 


Преди да ги изпека ги поръсих с пудра захар веднъж, изчаках 5 минути и ги поръсих втори път. След това ги изпекох във фурната за 8 минути. След като се извадят се оставят да истинат в тавата за няколко минути и след това с метална лопатка се прехвърлят върху решетка да изстинат добре. 


Ако остане излишно количество бишкоти, може да се съхранява до около 2-3 седмици в кутия – естествено ако някой не се изкуши да ги похапне преди това, както се случи при мен.

Бележка: в постинга за „опасното” тирамису съм поместила друг вариант на рецепта за бишкоти, която се получи наистина много успешна, така че може да се използва и нея. Техниката на изпълнение е малко по-различна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар