петък, август 12, 2011

С дъх на лято - кейк с френско грозде

 

Средата на август е и тук /в Източна Англия/ започва да мирише на есен. Тази сутрин  като отворих прозорците да проветря ме лъхна носталгичната миризма на печени чушки, която в България обикновено се носи навсякъде някъде към средата на септември. Някак си ме изненада - толкова рано и тук - на другия край на континента. Няколко поредни дъждовни дни през тази и изминалата седмица и есенната меланхолия започна да напомня за себе си. Въпреки това все още е лято и аз не искам то да се изнизва така незабележимо и тихомълком. Искам още малко цветове и слънце. И още малко вкус на свежи летни плодове.


Спомням си, когато направих този кейк за първи път през зимата. Не можах да намеря никъде френско грозде и се наложи да го заместя с малини. Сега обаче е август. Все още. С последните си слънчеви лъчи и разходки по ветровития бряг на Северно море. И последните свежи плодове на лятото.

Брегът на Северно море край Източна Англия през август


Вземам шепа френско грозде и го "заключвам" в този изключително лесен за приготвяне кейк с масло.

Френско грозде в чаша :-)


Продукти за един малък кейк 

Аз го наричам малък, понеже се прави в малка тава с диаметър 20 см.
С везна измерването на съставките е по-точно, за това съм ги написала и в грамове.


300 гр. брашно /2 чаени чаши/
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
150 гр. масло, омекнало на стайна температура
150 гр. захар /1 чаена чаша/
4 яйца
1/2 ч.л. течна ванилия или 2 ванилии на прах
140 гр. френско грозде /1 чаена чаша/
пудра захар за поръсване

Фурната се загрява до 180 С, моята понеже е доста силна и за това пека на 160 С .  



Брашното заедно с бакпулвера и солта се пресяват в голяма купа.

 
 В друга купа - метална или стъклена - се поставят омекналото масло и захарта 


 и се разбиват с миксер на средно висока скорост, докато сместа стане кремкава - около 1-2 минути.


След това се добавят яйцата и ванилията 


и се разбиват до пълно смесване с маслото - не повече от 2 минути.
 

Френското грозде се измива и се подсушава внимателно върху кухненска хартия.


Поставя се заедно с пресетите брашно, бакпулвер и сол в купата с яйчно-маслената смес


  и всичко се размесва с дървена лъжица или шпатула до получаване на еднородна смес. 


Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена кръгла форма за кейк с диаметър около 20 см. Аз използвах тава с махащо се дъно /да не се бърка с тава със закопчалка, просто самото дъно се повдига отдолу с ръка и кейкът заедно с дъното се избутва нагоре/, понеже по-лесно се отделя кейкът. 




По рецепта времето за печене е 1 час и 20 минути на 180 градуса. Аз го изпекох за около час на 160 градуса, като след първите 40 минути завъртях тавата, тъй като фурната ми не пече равномерно. Преди кейкът да се извади, се проверява с клечка дали е готов. Оставя се да изстива във формата за около 5 минути, след което се изважда от нея и се оставя да изстине напълно. 



Накрая се поръсва щедро с пудра захар, реже се на парчета и изчезва моментално бързо от кухнята :-) (това последното не е задължителна стъпка от рецептата)!








Няма коментари:

Публикуване на коментар