четвъртък, септември 01, 2011

Френски макарони с шам фъстък


Шам фъстъците са изключително досадни за почистване от черупките ядки. Убедих се сама, след като веднъж прекарах повече от час в обелването на 300 грама шам фъстъци, само за да мога да направя кейк от тях, който после въобще не ми хареса на вкус. Имах късмета преди седмица да открия обелени шам фъстъци в един малък магазин за ядки. Грабнах един пакет и вече знаех, че ще бъде включен /естествено, не целия/ в следващия ми опит за френски макарони.


Рецептата за черупките е от Канела&Ванилия, а кремът е от някакъв случаен сайт, който ми попадна. Той е съвсем лесен маслено-шамфъстъчен крем, но може да се използва за по-лесно и просто течен шоколад или шоколадов ганаш, или някакъв друг тип пълнеж по личен вкус. Направих половин доза макарони, за това и поствам моите количества. И за основни насоки към "одисеята" по приготвянето на макарони пак посочвам първия ми пост - тук.


Рецепта за черупките 


50 гр. бадемово брашно или ситно смлени бадеми
40 гр. шам фъстъци
120 гр. пудра захар
70 гр. белтъци /от 2 големи яйца, приблизително/
1-2 гр. белтък на прах
40 гр. захар
зелена боя

Белтъците трябва да са престоели в плътно затворен контейнер в хладилник поне 24 часа, но не повече от пет дни. В деня на приготвяне на макароните белтъците се изваждат от хладилника и се оставят на стайна температура за поне 2-3 часа.
За белтъка на прах съм споменавала тук. Не е задължително да се използва, но аз така или иначе се сдобих с цяла опаковка от около 50 грама, май нарочно си търся рецепти, включващи го, за да мога да се оттърва от него по бързо :-) (с оглед срока му на годност). 

1/Първо е добре да се приготвят тавите за печене. Покриват се с пергаментова хартия и за по-лесно могат да се начертаят кръгчета от обратната страна /ако са от горната страна, се отпечатват после върху самата черупка/ с желания размер /около 2.5-3 см/ на черупките. След това се приготвя пошът като се завинтва накрайник с отвор около 1 см; закрепя се във висока чаша или друг удобен съд, за да се пълни по-лесно след това.
2/Втората стъпка е леко досадна и отнемаща доста минути - шам фъстъците се смилат в блендер или кухненски робот и се пресяват.


Изсипват се отново в купата на блендера и заедно с бадемовото брашно и пудрата захар се смилат за около 1-2 минути. След това всичко се пресява в голяма купа два пъти, за да се отстранят едрите частици.


3/В метална купа се поставят белтъците и белтъчния прах и се разбиват за около две минути на средно висока скорост на миксера докато станат пухкави. Добавя се постепенно, в рамките на около две минути обикновената захар и след това разбиването продължава за още 1-2 минути на най-висока скорост, докато се образуват твърди връхчета и сместта стане гладка и лъскава. Добавя се боята - аз сложих 5-6 капки течна зелена боя, понеже още не съм намерила друг тип, но е по-добре да се използва гелообразна или на прах - те също така придават и по-наситен цвят. Разбива се с миксера за кратко до смесване на боята.

Твърде бледо зелено :-(

Продължавам в духа на изпробване на нови неща - по-горната техника ми е нова, при предишните опити или добавях боята и после бавно с шпатулата я размесвах с белтъците или след добавянето й започвах размесването на сухите съставки. С миксера се оказа доста бързо и нетрудоемко.
4/Сухите съставки се прибавят на 3-4 пъти последователно към белтъците, като след всяко добавяне се смесват до пълното им поемане. Това се прави с шпатула като хубаво се минава по стените на купата през дъното и се обръща сместта отдолу нагоре, бавно и внимателно се правят около 10 завъртания след всяко добавяне на суха смес. Крайният резултат трябва да бъде смес с констиненция на лъскава лава и като се загребе да пада бавно надолу. Може да се пробва дали сместта е готова като се вземе съвсем малко количество и се сложи в чиния - ако образува връхче, което не спада надолу след няколко секунди, значи има нужда да се направят още няколко завъртания с шпатулата. Трябва да се внимава да не се бърка твърде много, иначе при печене повърхността на черупките може да се напука.


5/ Сместта се прехвърля в поша, със завит настрани накрайник, за да не изтече от другата страна докато се пълни.

 
Върху приготвената хартия се шприцоват кръгчета с горе-долу еднакви размери на разстояние едно от друго.


Дори и първоначално да образуват връхчета, те спадат след няколко секунди. Ако не спаднат напълно може да се потупат леко с мокър пръст.
Оставят се да престоят около час, може и за по-кратко /поне за 20 минути/, за да може по време на печене да се образуват крачета в основата. Един нов трик, който научих наскоро: при наличие на вентилаторна фурна, се пуска само вентилаторът и черупките се оставят да се сушат. При мен ефектът беше доста добър: суших ги един час, нито една черупка не се напука и се отлепяха изключително лесно от хартията.
6/Фурната се загрява до 150 С и черупките се пекат 10-15 минути, в зависимост от фурната. Моята е много силна, за това пека на 130С за 12 минути. Добре е преди 10-тата минута вратата на фурната да не се отваря, а след това да се следят всяка минута, за да не изгорят. Дори и да изгорят, не е проблем, просто се мажат с повече крем за компенсация :-).
Изваждат се и се оставят да изстинат в тавата за няколко минути. След това се отлепят и се оставят да изстинат напълно върху решетка. Ако се отлепят трудно, хартията се поставя върху навлажнена кърпа или се слага малко вода под самата хартия, както е в тавата като се внимава да не се "наводнят" макароните.

Рецепта за масления крем
 
25 гр. шам фъстъци
1/2 чаена чаша пудра захар
40 гр. /около 3 суп. л. масло/
1/4 ч. л. ванилов екстракт или 1 ванилия на прах

Кремът може да се приготви докато макароните се сушат преди печене.
В голяма купа се поставя маслото и се оставя да омекне. В блендер или кухненски робот се смилат шам фъстъците, към тях се прибавя след това пудрата захар и пак се смилат за около минута. Изсипват се при маслото и се разбиват с миксер докато се смесят добре. Първоначално сместта става на трохи, но при продължително разбиване и при увеличаване на скоростта с една степен, се получава еднороден крем. Добавя се ванилията и се разбива още веднъж за кратко.
Черупките се мажат от едната страна с масления крем и се сглобяват.


Слагат се в пластмасова кутия с капак и се оставят в хладилник да престоят поне 24 часа /или за през ноща/ преди консумиране.


Няма коментари:

Публикуване на коментар