сряда, септември 28, 2011

Черешов чийзкейк и мохито макарони за рожден ден

Притисната между няколко пътувания трябваше да приготвя празнична вечеря и сладкиш за рождения ден на моя любим. Нямах много време да пазарувам и да готвя супер специални неща, а исках да направя десерта един ден по-рано, за да ми е по-лесно. Много ми се правеше тирамису, но рожденикът отказва да консумира кофеин след 12 на обед /аз пък толкова обичам да пия кафе към 10 вечерта :-)/ и за това трябваше да избера нещо, което не съдържа шоколад или кафе и се приготвя със сравнително малко усилия. Чийзкейк! Прави се бързо и е толкова вкусен, без значение как импровизираш с пропорциите и съставките. 


В самия пълнеж сложих малини, а повърхността полях преди сервиране с черешов топинг. 


Да, доста е необичайно - смесих две рецепти - череши и малини, по-скоро са подходящи за пай :-)! Вкусно се получи и вместо черешов топинг, може да се направи само с малини и захар, но аз нямах достатъчно малини и грабнах черешите накрая.
Рецептата за кейка е адаптирана /променила съм и количеството на бисквитите/ от BBCGoodFood, а черешовият топинг - от "дръзкият" нюйоркски чийзкейк на SmittenKitchen. Всъщност исках да приготвя точно тази рецепта - цялата, но 5 яйца+2 жълтъка ми се сториха ...ммм...като твърде много протеини :-). 


И знам, че си обещах да не правя френски макарони до края на месеца, но видях тази рецепта и не ми се отлагаше - 


веднага си намерих повод, остана ми и един белтък от чийзкейка, а пък и лайм и мента и зелен цвят - много свежо и подхожда на късносептемврийското слънце.  


Това е най-скоростното ми правене на макарони - използвах само 1 белтък, който оставих да "изтънява" в хладилник за по-малко от 24 часа /някъде кам 20 ч всъщност/. Тези се "поклащат" насам-натам, понеже нямах много време да се разправям с тях, а и станаха доста, доста "високи" - изправиха се гордо на "крачетата".


Мохито макароните за сега са ми номер едно - не знам дали, защото обичам мохито или заради прясната мента, която слагам на каквото ми попадне - паста, салати, морски дарове, сосове...


Първо рецептата за черешово-малиновия чийзкейк


































250 гр. бисквити
50 гр. масло
600 гр. сирене Филаделфия или сирене Крема
2 суп. л. брашно
175 гр. захар
ванилия, наколко капки или 1 пакетче суха
2 яйца
1 жълтък
150 мл. заквасена сметана
150 гр. малини

1/ Първо се приготвя бисквитеният блат. Маслото се разтапя на бавен огън. Бисквитите се смилат в блендер или кухненски робот и след това се смесват заедно с маслото в отделна купа. Намаслява се тава със закопчалка с диаметър 22-23 см и бисквитената смес се изсипва вътре. Оформя се блата като сместта се притиска с обратната страна на лъжица по дъното и нагоре до средата на стените на тавата.


Може бисквитения блат да се разпредели само по дъното на тавата, но тогава трябва да се използват два пъти по-малко бисквити. Аз го разпределих и по стените, понеже исках кейкът да има малко по-празничен вид :-). Така приготвената тава се оставя в хладилника, докато се приготвя кремът.
2/ Крема сиренето, брашното, захарта, ванилията, яйцата, жълтъкът и сметаната се поставят в голяма купа и се разбиват с миксер на най-ниска скорост, докато се смесят напълно. 

Сирене Филаделфия

Добавят се малините и сместта се разбърква леко.  Изсипва се върху бисквитения блат и тавата с чийзкейка се поставя в по-голяма, плоска тава и се пече в предварително загрята фурна на 180 С /160 С ако е вентилаторна/ за 40 минути.

 
Вратата на фурната е добре да не се отваря по време на печене. След като кейка се изпече, аз изключвам фурната и го оставям да изстине вътре за 4-5 часа, за да не спадне и да не се напука повърхността от рязката смяна на температурата.



След това с нож със заоблен връх отлепям отстрани кейка от стените на тавата, без да я откопчавам и така я оставям в хладилник за поне 6 часа. Преди сервиране се полива с плодовия сос. 
За малинов сос се използват 150 гр. малини и една супена лъжица пудра захар. Поставят се в дълбок тиган на средно силен огън и се варят няколко минути докато малините пуснат сок. Това съм го опитвала преди, но понеже малините ми свършиха, направих черешов сос.


Рецепта за черешовия топинг











  


  
  300 гр. череши, без костилки
  2 суп.л. лимонов сок 
  1/4 ч.ч. захар
  1 суп. л. царевично нишесте
  1/2 ч.ч. вода

В дълбок тиган се смесват всички продукти и се оставят да заврят на средно силен огън. След като заврят, се оставят за 1-2 минути да се сгъсти соса. Тиганът се снема от котлона и сосът се оставя да се охлади преди използване.


Сега напред към френските макарони, които не се съвместяват нито по вкус, нито по стил или дори и цвят с чийзкейка :-). Не мога да посоча логическа причина да ги направя, просто така си бях наумила :-).


Нова пропорция изпробвах отново - 1:1,3:1,6:0,8 - за нея съм споменала в този пост. Пълнежът може да се приготви докато съхнат черупките, понеже не е нужно да престоява в хладилник преди използване.

Рецепта за черупките

37 гр. белтък
48 гр. бадемово брашно
59 гр. пудра захар
30 гр. обикновена кристална захар
зелена боя


Белтъкът трябва да е престоял в плътно затворен контейнер в хладилник, в този случай около 24 часа, но не повече от пет дни. В деня на приготвяне на макароните, се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за поне 2-3 часа.
1/Първо е добре да се приготви тавата за печене. Покрива се с пергаментова хартия и за по-лесно могат да се начертаят кръгчета от обратната страна /ако са от горната страна, се отпечатват после върху самата черупка/ с желания размер /около 2.5-3 см/ на черупките. След това се приготвя пошът като се завинтва накрайник с отвор около 1 см; закрепя се във висока чаша или друг удобен съд, за да се пълни по-лесно след това.
2/В блендер или кухненски робот се размесват бадемовото брашно и пудрата захар за 1-2 минути. След това всичко се пресява в голяма купа, за да се отстранят едрите частици. Този път пресях два пъти, понеже количеството не беше голямо. Накрая остават съвсем малко едри частици, по-малко от супена лъжица, които се изхвърлят.

3/В метална купа се поставя белтъкът и се разбива за около две минути на средно висока скорост на миксера докато се получи пухкава смес. Добавя се постепенно, в рамките на около две минути обикновената захар и след това разбиването продължава за още 1-2 минути на най-висока скорост, докато се образуват твърди връхчета и сместта стане гладка и лъскава. Ако се използва боя, се добавя сега и се правят няколко завъртания с миксера, докато се смеси. Или пък се добавя боята и се размесва заедно със сухите съставки.
4/Сухите съставки се прибавят на 3-4 пъти последователно към белтъчната смес като след всяко добавяне се смесват до пълното им поемане. Това се прави с шпатула като хубаво се минава по стените на купата през дъното и се обръща сместта отдолу нагоре, бавно и внимателно се правят около 10 завъртания след всяко добавяне на суха смес. Крайният резултат трябва да бъде смес с констиненция на лъскава лава и като се загребе да пада бавно надолу. Може да се пробва дали сместта е готова като се вземе съвсем малко количество и се сложи в чиния - ако образува връхче, което не спада надолу след няколко секунди, значи има нужда да се направят още няколко завъртания с шпатулата. Трябва да се внимава да не се бърка твърде много, иначе при печене повърхността на черупките може да се напука. 
5/ Сместта се прехвърля в поша, със завит настрани накрайник, за да не изтече от другата страна докато се пълни.
Върху приготвената хартия се шприцоват кръгчета с горе-долу еднакви размери на разстояние едно от друго.
Дори и първоначално да образуват връхчета, те спадат след няколко секунди. Ако не спаднат напълно може да се потупат леко с мокър пръст.



Оставят се да престоят около час, може и за по-кратко /поне за 20 минути/, за да може по време на печене да се образуват крачета в основата. Може да се изсушат и във вентилаторна печка. Важно е преди да се изпекат да са напълно сухи. Това се проверява като се докоснат леко с пръст отгоре и отстрани. 

6/Фурната се загрява до 150 С и черупките се пекат 10-15 минути, в зависимост от фурната. Ако е много силна, температурата се намаля с 10-20 градуса. Добре е преди 10-тата минута вратата на фурната да не се отваря, а след това да се следят всяка минута, за да не изгорят.  Тези черупки са изпечени на 120С за 23 минути във вентилаторна печка. Важно е при черупките със светъл цвят - като тези бледозелени - да се внимава да не изгорят, тъй като това доста личи след това. При шоколадовите например не е фатално, понеже те така или иначе са с тъмен цвят и изгорялата част не се забелязва.
7/Изваждат се и се оставят да изстинат в тавата за няколко минути. След това се отлепят и се оставят да изстинат напълно върху решетка. Ако се отлепят трудно, хартията се поставя върху навлажнена кърпа или се слага малко вода под самата хартия, както е в тавата като се внимава да не се "наводнят" черупките. Също така може да се оставят с хартията върху решетка за половин час да изстиват и после се отлепят доста лесно. Ако черупките са идеално изпечени, те би трябвало да се отлепят без усилие.
Черупките се мажат от едната страна с пълнежа /или пълнежът се шпирцова/ и се сглобяват.  



Слагат се в пластмасова кутия с капак и се оставят в хладилник да престоят поне 24 часа /или за през ноща/ преди консумиране.



 
Рецепта за лайм-ментовия пълнеж
тя е от The GB Bake Off

1 непълна ч. л. царевично нишесте
20 гр. обикновена захар
сокът на 1 лайм
1 ч. л. прясна мента, ситно нарязана
1 суп. л. бита сметана
1 ч. л. пудра захар


Първо се приготвя сосът с лайм. В малък дълбок тиган се смесват нишестето и обикновената захар, изцежда се сокът на лайма и се добавя 1 суп. л. вода. Сместта се вари на бавен огън като се бърка непрекъснато с дървена лопатка, докато захарта се стопи и сосът се сгъсти. 




Тиганът се снема от огъня, оставя се сосът да изстине и след това се охлажда в хладилник за около половин час.
След това се приготвя ментовия крем. Ситно нарязаната мента се размесва със сметаната; добавя се сосът от лайм и пудрата захар и всичко се разбърква.

 
 Използва се за сглобяване на макароните.




Няма коментари:

Публикуване на коментар