вторник, октомври 04, 2011

Шоколадов кейк с лешници вместо пикник на плажа


Много обичам да ходя до брега на морето.


През почивните дни, когато времето позволява отиваме с моя любим и прекарваме един цял ден там, разхождайки се между два съседни града, свързани от плажна ивица или 


мързелувайки на пясъка с хубава книга или просто с поглед, втренчен в безкрайното синьо.


Понякога през зимата ме обзема желание да пътувам, мятам се на "влака-стрела" /това е един малък влак с два вагона, в който през уикендите хората обикновено се возят прави, понеже е претъпкан; движи се бавно, поклащайки се  леко насам натам/ и отивам до брега за няколко часа просто да снимам безлюдния и ветровит плаж, 


по който освен гларуси и тук там притежатели на кучета, разхождащи любимците си, не се вижда нищо друго.


Бяхме планирали в събота да съчетаем обяд на брега с разходка, докъдето краката ни издържат. В петък вечерта приготвих чанта с фотоапарат, книги, одеало. Направих песто с босилек с идеята да приготвя на следващата сутрин чабата за през деня - с домати и пилешки филенца. 


Бях много ентусиазирана за предстоящия уикенд и все си повтарях как не мога да повярвам, че е октомври и е толкова горещо /и в същия този слънчев ден по магазините вече бяха започнали да продават коледната декорация :-)/. Накрая не можах да повярвам, че не успях да се събудя навреме и се излежавах до достатчно късно, че решихме да прекараме деня в града. Чабатата остана за вечеря.


Пак имаше приятни разговори на любимо място и дълга разходка. 


Когато е слънчево, всичко изглежда една идея по-прекрасно.


И сега се чудя как точно да мина на темата за шоколадовия кейк, който направих някъде между късносутрешното излежаване и късноследобедно шляене и който може би нямаше да направя ако бях потеглила към брега. Прекарах 2-3 креативни часа, по време на които кухнята приятно ухаеше на прясно изпечени лешници и разтопен шоколад ... и целият ден беше прекрасен до самия си край.




Рецепта за кейка
/от TheGBBakeOff/



150 гр. бланширани лешници /без люспи/
175 гр. черен шоколад /с поне 70% какаово съдържание/
200 гр. кристална захар
2 суп. л. брашно
100 гр. масло, омекнало
5 големи яйца на стайна температура, разделени на белтъци и жълтъци
щипка сол

За топинга
50 гр. бланширани лешници
25 гр. черен шоколад /с поне 70% какаово съдържание/

Използва се тава със закопчалка с диаметър 22 - 23 см. Добре е всички съставки да са с приблизително еднаква температура, за да може кейкът хубаво да се "повдигне" нагоре по време на печене.



1/Фурната се загрява до 180 С /160 С ако е вентилаторна/. Лешниците за кейка се слагат в малка тавичка и се пекат 10 минути до златисто кафяво. Изваждат се и се оставят да изстинат. Може междувременно фурната да се изключи докато се приготвя сместта за кейка и като наближи времето за печене пак да се включи.
2/ Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня - поставя се в купа, която е сложена в по-голям дълбок тиган с гореща /но не вряща/ вода като не трябва купата да докосва водата. Разбърква се с лъжица от време на време. След разтапяне купата се оставя встрани докато шоколадът изстине напълно.


3/ Изпечените лешници, 50 грама от захарта и брашното се смилат в блендер или кухненски робот за около минута /не трябва да се мелят твърде дълго, за да не се оформи сместта като паста/.


4/ Маслото се поставя в купа и се разбива с миксер докато стане кремкаво. Постепенно се прибавя останалата захар като преди това се заделят настрана 2 супени лъжици от нея. Добавят се жълтъците, един по един като се разбива добре до пълно смесване. 


След това с метална лъжица се добавя охладеният шоколад и се разбърква внимателно като се правят кръгови движения  - минава се по стените на купата и се обръща сместта от долу на горе. 


След него се добавя сухата смес с лешниците и се размесва по същия начин, както шоколада. 


5/В отделна купа се поставят белтъците с щипка сол и се разбиват на средна скорост на миксера за около две минути. Добавят се двете супени лъжици заделена захар и разбиването продължава около 3 минути на висока скорост. Белтъците трябва да образуват твърди връхчета и да заприличат на сняг. 


Белтъчната смес се добавя на три пъти в шоколадовата смес като се размесва добре с шпатула след всяко добавяне - внимателно, за да не спаднат белтъците - те придават лека констиненция на сместта /нещо като при шоколадовото суфле/.


6/ Тавата се намаслява и дъното се покрива с пергаментова хартия. Сместта се изсипва в тавата и повърхността се заглажда с обратната страна на лъжица. Поръсва се с целите лешници за топинга и се пече 45 минути или докато кейка е готов. 


Това се проверява с клечка, която се забожда някъде в периферията на кейка, но не и в сърцевината - тя трябва да остане мека. 
7/ След като кейкът е готов, тавата се поставя върху решетка и с нож със заоблен връх леко се минава между стената на тавата и кейка. След това внимателно се откопчава тавата. В този момент кейкът е още крехък и трябва да се остави да изстине напълно за да се стегне добре.


8/ Шоколадът за топинга се разтапя на водна баня, по същия начин като шоколада за кейка. Оставя се да изстине леко и след това се шприцова зигзагообразно по повърхността на кейка.

8 коментара:

  1. Чудесна рецепта и снимки!

    Поздравления за блогчето!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Случайно откривам блогчето ти, но много ми харесва.:-)) Поздравления за него, както и за страхотната рецепта и чудесните снимки!:-))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Леви,
    Мони,
    благодаря и на двете за милите думи!
    Най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Привет и от мен!
    Блога е прекрасен-поздравления!
    Намерих много вкусотийки тук и ще се възползвам...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Дени. Прекрасни рецепти и снимки има при теб. Поздрави Марияна!

    ОтговорИзтриване
  6. Живка,
    Марияна,

    много ви благодаря!

    Поздрави с пожелания за един прекрасен предстоящ уикенд!

    ОтговорИзтриване