четвъртък, октомври 13, 2011

Много лимонови къпкейкс - с лимонов пълнеж и лимончело


Първите къпкейкс, които направих в понеделник (и първият ми опит за къпкейкс, въобще) бяха с доста семпла декорация - захарно-лимонова глазура и черешка, и за пълнеж използвах малинов конфитюр, купен от кварталния магазин. 


Приготвих ги сравнително бързо и лесно, направих много много снимки с идея за следващия пост и след като опитах първото кексче, реших, че май ще е по-добре да не хабя време за обясняване на как се прави нещо, което на мен самата не ми харесва съвсем. Масленото тесто за кейкчетата и пълнежа бяха чудесни, но глазурата с пудра захар беше твърде захарна и сладка - типично за английския вкус (рецептата - пак от The GB Bake Off). За това потърсих и намерих доста по-балансирана от към вкусове рецепта - къпкейкс с лимони Мейер от Tartelette. И понеже лимоните Мейер (те са малко по-сладки от обикновените лимони - кръстоска между портокал и обикновен лимон, за това и когато се използват за сладкиши или приготвяне на лимонада, се редуцира и количеството на добавената към тях захар) се продават само в САЩ, ги замених с обикновени лимони и добавих малко повече захар към сместта за кейкчетата. 


Сега като се замисля, би могло и малко прясно изцеден портокалов сок да се добави. За пълнеж може да се използва и готов лимонов крем /купен от магазина/, но аз реших да прекарам цяла сутрин в стъргане на лимонова кора и изцеждане на лимони - обожавам аромата на цитрусови плодове. 


Направих два вида глазура, просто за да изпробвам различни рецепти -  едната е с лимонов ликьор, крем сирене и масло, а другата е класическата за къпкейкчета маслена глазура с пудра захар. Крем сиренето много добре "подтиска"  силния маслен вкус, за това и предпочитам тази версия. Поствам рецепти и за двете. Като цяло се получи една прекрасна и много лимонова комбинация от вкусове. 



Рецепта за 12 броя къпкейкс

60 гр. масло, на стайна температура
60 гр. сирене Крема или Филаделфия, на стайна температура
230 гр. захар
3 големи яйца
2 суп. л. лимонов ликьор Лимончело
190 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л.  сол
125 мл маслено мляко /бътърмилк/ - по-долу има пояснение за него
60 мл. прясно изцеден лимонов сок
настъргана кора на 1 лимон

Масленото мляко /на англ. buttermilk/ е доста гъсто прясно мляко, с висока масленост и вкус на кисело мляко. Може да се направи като: 1) се смесят равни части прясно и кисело мляко - за тази рецепта 60 мл прясно мляко с 60 мл кисело; 2) или към 125 мл прясно мляко  се добави 1 суп. л. прясно изцеден лимонов сок и се остави така за няколко минути да се пресече млякото.



Рецепта за лимоновия пълнеж 
(може да се използва и всяка друга рецепта за приготвянето на лимонов крем - lemon curd) 

настъргана кора на 2 лимона
125 мл. прясно изцеден лимонов сок
70 гр. захар
1 яйце
1 жълтък

И двете версии за глазура са за по 12 броя къпкейкс

Първа версия за глазурата  

60 гр. масло, на стайна температура
120 гр. сирене Крема или Филаделфия, на стайна температура
1 суп. л. лимонов ликьор Лимончело
115 гр. пресята пудра захар

Втора версия за глазурата

75 гр. масло на стайна температура
250 гр. пресята пудра захар
3 суп. л. от приготвения лимонов крем


Приготвяне на кейкчетата

Използват се 12 кошнички за къпкейкс, които се поставят във форма за мъфини/къпкейкс с 12 гнезда. 


В голяма купа се разбиват на средна скорост за 2-3 минути маслото, крем сиренето и захарта докато се получи кремкава смес. Използвала съм само за тази стъпка бъркалките, които се виждат по-долу на снимката/понеже сместта е доста плътна/, но могат да се сложат и обикновените бъркалки. 


След това се добавят яйцата, едно по едно като след всяко яйце, сместта се разбива добре до пълно смесване. Прибавя се лимоновия ликьор и се разбива за около минута. 
В отделна купа се смесват брашното, солта и бакпулвера. Тази суха смес се добавя към маслено-яйчната смес на 3 пъти, като се редува с масленото мляко. Трябва да се започне и завърши разбъркването с брашняната смес. Самото разбъркване се прави с метална лъжица като внимателно се минава по стените и дъното на купата и сместта се обръща отдолу нагоре. След това се добавят кората  и лимоновия сок и се разбърква с лъжица докато се смесят напълно.
Сместта се разпределя по равно в кошничките до 2/3 от обема им. Пече се на 180 градуса за 20 - 25 минути като се проверява с клечка, забодена в средата на кейкчето дали са готови. Добре е кейкчетата да се проверят след 15-тата минута и ако фурната не пече равномерно, формата да се обърне. След като се извадят, се оставят да изстинат напълно върху решетка.



Приготвяне на лимоновия пълнеж

Той може да се направи и преди кексчетата. 
В дълбок тиган се разбъркват настърганата кора, лимоновия сок и захарта. 


Оставят се на средно силен огън докато закъкрят съвсем леко.  В малка купа с телена бъркалка се разбъркват яйцето и жълтъкът. Малко количество от лимоновата смес се разбърква с яйчната смес и после всичко се връща обратно в тигана, като се внимава яйчната смес да не се пресече. При непрекъснато бъркане с телената бъркалка сместта се вари около 5 минути, докато се сгъсти. Кремът се отстранява от котлона и се оставя да изстине.


Приготвяне на глазурата - първа версия

Маслото и крем сиренето се разбиват на средна скорост с миксер докато се получи кремкава смес. След това се прибавя лимоновия ликьор и се разбива за около минута. На бавна скорост постепенно се добавя пресятата пудра захар, докато се смеси напълно. Ако в кухнята е топло и маслото е омекнало твърде много, може сместта да се остави в хладилник, за да се стегне, така че като се шприцова да не се разтича по повърхността.


Приготвяне на глазурата - втора версия

Маслото се разбива с миксер на средно висока скорост докато стане кремкаво - няколко минути. Добавя се постепенно пресятата пудра захар като се разбива на бавна скорост. След това се добавя лимоновия крем и се разбива докато с смеси.



Оформяне на къпкейкчетата

Сърцевината на всяко кейкче се издълбава с до 2/3 от височината и се пълни с помощта на чаена лъжичка или нож с объл връх с лимоновия крем до горе като се внимава кремът да не прелее. За издълбаване аз използвам нож за премахване на съцевините на ябълки. Може да се използва обратната страна на метален накрайник на пош или лъжичка за издълбаване на пъпеш.


Глазурата се нанася или като се намаже с нож по повърхността на кейкчетата или като се шприцова с пош с накрайник по желание.




9 коментара:

  1. Ах, разкошни са Дени!

    Грабвам си веднага едно :)

    Много обичам лимонов крем! Сигурно е страхотен в комбинация с кексчетата!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мари!
    Много са лимонови, наистина, действат ми като ударна доза витамин С. Особено сутрин рано са страхотен източник на енергия!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са, ще пробвам лимонената глазура! Пеперудената опаковка е страхотна, много се допълва с последната ми торта! :)

    ОтговорИзтриване
  4. ...последната ти торта е истинско вълшебство! Още не мога да откъсна поглед от снимките.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Дени!

    Случайно попаднах на блога ти и не мога да откъсна очи от него. Хубаво е, когато намериш съмишленици в сладкарското хоби :) Пожелавам ти много успехи и с удоволствие ще следя блога ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Ирина!

    Много красиви думи и пожелания от теб!

    Поздрави

    p.s. Сайтът ти е много цветен и слънчев, както подсказва и името. Веднага го добавям в списъка.:-)

    ОтговорИзтриване
  7. Дени, имаш награда при мен! Очаквам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Дени, обожавам лимон в печива, представям си какъв изкусителен вкус имат както кексчетата, така и глазурата към тях. Невероятни са! Малки перли!:-)))
    Снимките са приказно красиви!
    Поздравления, Дени!

    ОтговорИзтриване
  9. Тези съдържат лимони под всякаква форма, така че биха ти харесали :-)!

    Благодаря ти за красивите думи!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване