сряда, октомври 19, 2011

Кейк с ябълки и орехи пекан


Излезнах навън, за да снимам есента -



любимият ми сезон (заедно със зимата) тук, защото е топла и мека, също като лятото - 

 
слънчеви дни, разредени с оловно-сивите нюанси на небето и задължително умерена доза дъжд :-).


Понякога не усещам разликата между сезоните, сякаш се случва едно едва доловимо и непрекъснато преливане от пролет в есен и после пак в пролет. Винаги е зелено и винаги има и шума и нападали листа по тротоарите.



Преди да тръгна на есенната разходка, си мислех с почти детинска дяволитост как ще вървя през шумата, ритайки нападалите листа,


но бяха почистили тротоарите :-(, а шумата се беше запазила само покрай реката и в парковете.


Към края на деня отидох да купя сладки ябълки, за да направя една много лесна тарта с тях (след като два пъти за една седмица правих френски макарони имах нужда да приготвя нещо наистина лесно).


Не можах да ги открия тези Грани Смит, за това просто взех някакви сладки ябълки, които според табелката в магазина стават за готвене и по-късно ги метнах върху кейк с орехи пекан :-). Тартата я оставям за следващия път.




Рецепта за кейка 
/от Малката голяма вегетарианска книга/

200 гр. брашно
50 гр. яйчен крем на прах /аз използвах съвсем обикновен, ароматизиран с ванилия/
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/4 ч. л.  сол
125 гр. масло, омекнало
150 гр. пудра захар
2 големи яйца
50 гр. орехи пекан, нарязани на малки парченца
1-2 ябълки, подходящи за готвене
2-3 суп. л. конфитюр от кайсии
1 суп. л. бренди

1/ Брашното, яйчният крем на прах, бакпулверът, содата и солта се пресяват в купа и се оставят настрана.
2/ Омекналото масло се разбива в голяма метална или стъклена купа на средно висока скорост на миксера за няколко минути, докато стане на крем и след това се прибавя пудрата захар, постепенно. Разбива се добре докато захарта напълно се смеси с маслото. 


След това се добавят яйцата, едно по едно, като след всяко яйце се разбива добре до пълно смесване. На най-бавна скорост на миксера се добавят постепенно сухите съставки и орехите пекан - разбива се докато се смесят напълно.(ред. бел. ако сместта се получи твърде гъста, може да се добавят 2-3 супени лъжици прясно мляко, за да не се получи накрая кейка леко сух )
3/ Тава със закопчалка с диаметър 22-23 см се намаслява и набрашнява и сместта за кейка се изсипва внимателно, с помощта на лъжица. Повърхността може да се заглади леко с обратната страна на лъжицата, за да се изравни.


4/ Ябълките /аз използвах само една, но беше наистина огромна/ се измиват, обелват и се почистват от семките и вътрешността. Нарязват се на тънки филийки, които се подреждат върху сместта за кейка.


5/ Кейкът се пече 40-50 минути на 180 С. Преди да се извади се проверява с клечка, забодена в средата, дали е готов.
Моят кейк изпекох във вентилаторна печка на 160 С за 1 час.
Тавата с кейка се изважда от фурната и се оставя да изстине върху решетка за 10 минути. След това стените се разкопчават и кейкът се оставя да изстине напълно.


6/ В малълк дълбок тиган се поставят брендито и конфитюрът от кайсии и се затоплят на слаб огън. С получената смес се намазва повърхността на кейка.


Може да се сервира със сметана или сладолед. :-)

6 коментара:

  1. Есента е прекрасна през твоя обектив. Сладкиша е много апетитен!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени,прекрасни снимки и много интересен сладкиш с интересни орехи.Усещам аромата му....
    Приятно хапване....

    ОтговорИзтриване
  3. Марияна, есента наистина е прекрасна /поне за сега/ и доста благосклонна тия дни - с много слънце! :-)

    Живе, кейкът имаше страхотен аромат на ванилия от яйчния крем на прах. Говоря в минало време, понеже тази сутрин го финиширахме окончателно!:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Ехаааа, не знам за тартата, но този кейк е страхотен! Ако след такова небрежно "мятане" на ябълките получаваш това великолепие, представям си какво чудо ще е, когато не е набързо :)
    Дени, прекрасна рецепта и много красиви снимки! Благодаря за есенната разходка :)
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, напълно съм съгласна за замяната на парченца кейк :-)! А този наистина ми отне кратко време да го направя.
    Благодаря ти за хубавите редове!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Дени, показала си есента откъм най-прекрасната и страна, снимките са великолепни!:-)))
    Кейкът изглежда изключително вкусен!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване