събота, октомври 22, 2011

Френски макарони с портокал, грейпфрут и лимон


Бях решила да не правя пост за тези макарони, понеже 1) повечето ми постове са за френски макарони, а искам да пиша  за различни неща; 2) излезнаха само осем, тъй като ги направих с един нещастен белтък, който ми беше останал и го бях забравила да остарява в хладилника около 4-5 дни. Но тези се получиха толкова вкусни и ободряващи /заради аромата на цитрусови плодове/, че когато попитах моя приятел какво мисли за тях, той отвърна 'Mmm, very nice! You should write a post about them!'. И ето ме сега - пиша пост за тях :-). 
За черупките съм използвала същото съотношение и техника като за мохито макароните - 1(белтък):1,3(бадемово брашно):1,6(пудра захар):0,8(захар), с уточнението че заедно с боята добавих и 1 чаена лъжичка настъргана кора на портокал (на 32 гр. белтък). Също така цветът им трябваше да бъде оранжев, но понеже нямах такава боя, се опитах да смеся червена и жълта. Май сложих повече капки от червената боя и се получи доста наситено червеникаво.  


За крема съм използвала рецепта от What's for lunch Honey? И понеже аз я промених малко, като не добавих кампари (вече успях да натрупам 4 бутилки с различни плодови ликьори, от които съм използвала по 1-2 суп. л. само за някоя рецепта и реших че не желая да увеличавам колекцията си), поствам моята рецепта тук. И още едно уточнение: както вече споменах, моите макарони бяха само 8, затова и половината от пълнежа ми остана. Съхранявах го 3-4 дни в хладилник и после една сутрин направих палачинки и го използвах за плънка - беше вкусно! :-)




Рецепта за крема с цитрусови плодове
(може да се направи един ден по-рано



100 гр. бял шоколад
1 ч. л. прясно изцеден лимонов сок
50 мл. прясно изцеден сок от портокал и грейпфрут /съотношението няма значение/
настъргана кора от 1/4 портокал 
настъргана кора от 1/4 грейпфрут

Прясно изцедените сокове се слагат в малък дълбок тиган и се загряват на умерен огън докато започнат съвсем леко да къкрят. Снемат се от огъня. Шоколадът се натрошава на парченца и се разтапя на водна баня  като леко се разбърква от време на време с лъжица. След като се разтопи напълно, купата се снема от съда с водата и към шоколада се прибавят бавно и при непрекъснато бъркане цитрусовият сок и настърганата кора. Всичко се разбърква добре, купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник да се стегне за 4-5 часа /според оригиналната рецепта кремът се приготвя един ден по-рано и се оставя да престои в хладилник за една нощ; при повторно приготвяне на тези макарони съм оставяла кремът дори и за час да се охлади само колкото да се стегне добре шоколадът; като цяло мисля, че времето за охлаждане зависи от типа шоколад, който се използва; този на снимките е Нестле и при разтапяне не се втечнява до констиненция на почти сос както е при белия шоколад Линдт, за това и на нестле-то му беше достатъчен само час в хладилника, докато линд-а се наложи да го оставя за доста по-дълго/. Използва се за сглобяване на макароните като се шприцова или намазва с нож.

8 коментара:

  1. Дени, толкова са ти красиви макароните. Не спирай да пишеш за тях така още повече се мотивирам.
    Поздрави, Марияна!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени разкошни са много би ми допаднал вкусът им!

    Записах си и ябълковият ти кейк и той изглежда изкушаващо вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Мариянка, това за мотивацията ми е толкова познато! Аз вече трети месец се "мотивирам" да направя кроасани и всеки път като си помисля за приготвяне на маслено тесто и ме обзема лека паника :-) и все отлагам.

    Мари, мисля си, че тези (а също и другите с мента и лайм) ще ти харесат - вкусът им е много цитрусов и свеж!
    Ах, ябълковият кейк беше вкусен! Мерси, че ми напомни за него - останали са ми от тогава едни ябълки и май тоя път наистина ще отидат за някакви малки тарти :-).

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, разкошни са ти макароните! Аз все още не се престрашавам да направя, струват ми се висш пилотаж.:-)))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, правенето на макарони не е никак толкова сложно, просто е претенциозно и до последно не е много ясно какъв ще е крайният резултат :-). Правила съм ги толкова много пъти, че вече мога само да се забавлявам с тях.
    Благодаря ти за всички мили коментари, които си ми оставила!

    Слънчеви поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат чудесно!
    Не харесвам много вкуса на макароните, затова и досега не съм пробвала да ги направя, но пък комбинацията от бял шоколад, грейпфрут и кампари ми е любима. Тъй-като вече ме е обзело сериозно любопитство дали и как ще се справя, мисля че точно тази комбинация ще използвам :)

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, тъй като черупките на макароните съдържат доста захар, винаги съм си мислела, че в пълнежа трябва да има съставки, които да противостоят на тази захарна сладост. В този случай доминиращият вкус на цитрусови плодове страхотно се съчета с шоколада. Надявам се да ти хареса и версията с Кампари!

    p.s. Коктейлът ти с просеко и къпини беше страхотен, но тогава съвсем се отнесох и пропуснах да оставя коментар :-).

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубава идея за съчетание на вкусове. Скоро правих макарони с лимонов вкус и станаха чудесни. Наистина цитрусовият аромат им подхожда много добре.

    ОтговорИзтриване