вторник, ноември 01, 2011

"Най-лесната ябълкова тарта" (?!)


Още малко на есенна вълна с поредния сладкиш с ябълки. Бяха ми останали няколко от тези огромните, зелените, които е добре да се използват само за готвене. 

 
Дано не се превръща в навик, но мислех и за тази тарта да не правя пост, понеже формата, в която я изпекох беше с няколко сантиметра по-голяма, отколкото е препоръчително и не можах хубаво, от всички страни да завия краищата навътре, за да се получи като галет. Можех да използвам друга тава, тъй като рецептата от SmittenKitchen дава пълна свобода в това отношение. Тестото може да се сложи и в плоска тава /от тези за печене на бисквити/ и след това да се загъне, дори и не трябва да изглежда като тарта в класическия й вид, но аз пък проявих инат и се запънах, че искам да си използвам формата за тарта, въпреки че в случая беше излишно. И така, на външен вид не ми се получи, както очаквах и си мислех, че съм си спестила няколко часа писане и сваляне на снимки, но...когато опитах първата хапка, знаех че това е най-вълшебната ябълкова тарта, която някога съм правила или вкусвала - крехка и буквално топяща се в устата. За това реших, че просто не мога да я подмина и да не напиша за нея. Не случайно е наречена "най-лесната тарта с ябълки" - заедно с тестото, за нея не са нужни нищо друго освен ябълки, захар и малко масло. Не се използват никакви ароматни подправки, нито ядки и е страхотно, че се оползотворяват дори и обелените кори и почистените сърцевини на ябълките (без да се превръщат в декорация :-), просто се варят в захарна вода, за да се извлече ароматът им и със сиропа са намазва тартата).


Преди да започна с рецептата нека спомена за прословутата тава. Добре е да се използва такава с диаметър 22-23 см, дори и по-малка, не е нужно да е форма за тарта, може да бъде и обикновена тава със закопчалка. Също така тестото може да се постави и върху хартия за печене, да се разточи върху нея и след като се разпредели плънката в центъра, краищата да се загънат навътре и всичко това (заедно с хартията) да се постави в плоска тава - така е най-лесно!

Продукти за масленото тесто

1 ч. ч. (130 гр.) брашно  
1/2 ч. л. захар
щипка сол
85 гр. масло, нарязано на кубчета и след това се връща в хладилника, за да се охлади добре
3-4 суп. л. ледено студена вода (аз слагам кубчета лед в чашата с вода)




Продукти за плънката

1 кг. ябълки, подходящи за сладкиши (Грани Смит или подобен сорт, аз използвах Bramley)
2 суп. л. разтопено на бавен огън масло
5 суп. л. захар


1/ Първо се приготвя тестото. В блендер или кухненски робот се поставят брашното, солта и захарта и се разбиват за 2 секунди. След това се добавя нарязаното на кубчета масло и всичко се разбива на интервали от 3-4 пъти за по 2-3 секунди, докато се получат едри трохи. Добавят се 3 суп. лъжици ледено студена вода и сместта се разбива на интервали от 2-3 пъти по 2 секунди. Ако сместта изглежда суха, се добавя още една суп. лъжица вода и се разбива за 2-3 секунди. 

Преди добавяне на водата и след това

Трохите се изсипват върху работната повърхност /или се поставят в купа - аз направих така, за да ми е по-лесно да ги събера/ и се събират, за да се получи меко тесто, което се оформя като диск с диаметър около 10 см. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилник за половин час.


2/ През това време ябълките се почистват от вътрешностите, обелват се, нарязват се на половинки и всяка половинка се реже на тънки филийки. Корите и почистените сърцевини се поставят в дълбока тенджера заедно с половин чаена чаша захар и вода, колкото да ги покрие. Вари се на средно силен огън за около 45 минути, като се разбърква от време на време, за да се редуцира захарната вода до сироп. Прецежда се като се използва тензух или марля. Сварените кори и сърцевини се изхвърлят след прецеждане, а с получения сироп се намазва повърхността на готовата тарта след изпичане. Този сироп може да се приготви докато тартата все още се пече.
3/ Охладеното тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се разточва  /точилката също се набрашнява/ внимателно на много тънка кора с дебелина около 3 мм и диаметър около 35 см. Ако краищата на тестото започнат да се напукват по време на разточването, внимателно се притискат навътре с пръсти докато станат гладки. Ето тук едно видео за разточване на маслено тесто и още едно, за приготвянето на такова (въпреки че аз използвам различен начин за смесване на съставките, смятам, че като цяло е доста полезно). Така разточеното тесто се навива на точилката и се разгъва внимателно върху приготвената, предварително намаслена тава. 
4/ Нарязаните на тънки филийки ябълки се подреждат върху тестото, така както са прилепнали една към друга, без да се отделят /по-лесно е!/. Краищата на тестото се загъват навътре и цялата повърхност се намазва с разтопеното масло и след това се поръсва със захарта. 
5/Тартата се пече за 45 минути до 1 час в предварително загрята фурна на 200 С /180 С вентилаторна/. Ако фурната не пече равномерно, тавата се завърта на всеки 15 минути. След изпичане повърхността се намазва със сиропа, получен от сварените кори и тартата се оставя да изстине върху решетка за 15 минути.
Аз признавам, че сама успях да изям половината тарта, още преди да са минали петнайсетте минути и веднага след това започнах нетърпеливо да пиша за нея :-).

8 коментара:

  1. О, да! И изчезна ужасно бързо! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е :)
    И какво по-хубаво от лесно, бързо и вкусно!
    А във сърцевината на ябълките и семките се съдържа най-много пектин, който е много полезен!
    Поздрави и хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  3. Права си, Дани, за пектина, въпреки че от това количество семки не знам колко съм успяла да извлека от него :-)!

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна е! Класическа ябълкова тарта, ужасно вкусно нещо наистина! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Опитайте да разбиете кофичка сметана с малко пудра захар и намажете изпечената ябълкова тарта /дано върху резенчетата ябълки ,преди да я изпечете,сте посипали счукан карамфил,канела и захар!/Различно е ,нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста е различно и не толкова семпло, направо нова рецепта :-)

      Изтриване