събота, ноември 19, 2011

Маслени бисквити с орехи пекан





































Класически маслени бисквити с любими ядки по избор. За тези съм използвала леко запечени орехи пекан, но могат да се направят и със сурови орехи или макадамия, или леко запечени лешници. 


Печенето на бисквити винаги го асоциирам с наближаването на късно декемврийските празници, а днес като излезнах навън ме обгърна една доста силна коледна вълна - магазини и улици бяха обвити в тежка, многоцветна украса, коледни песни звучаха в кафенетата и от радиото, а едно хлапе в супермаркета пееше тържествено Santa Claus is coming... А как въобще не ми е коледно на мен, точно сега! Обикновено изваждам украсата в първата седмица на декемри и започвам да се самонастройвам празнично, кога с желание, кога не, така че въпреки току що започващата коледна истерия, не мисля да бързам с шаренето в червено и бяло тук:-).


Рецепта за 24 броя бисквити
/от The GB Bake Off/

100 гр. омекнало масло, на стайна температура
100 гр. захар
40 гр. кафява захар /аз съм използвала Демерара/
1 голямо яйце, на стайна температура
1/2 ч. л. ванилов екстракт или 1-2 ванилии на прах
250 гр. самонадигащо се брашно / то е предварително пресято, използва се за сладкиши и съдържа набухватели/
85 гр. сурови орехи, нарязани на малки парченца /може да се използва сурова макадамия или леко запечени лешници или орехи пекан/
15 гр. ядки от избрания по-горе тип, за поръсване, нарязани на парченца


1/ Ако се използват лешници или орехи пекан е добре първо те да се запекат леко като се поставят в плитка тава и се оставят за 5 минути в предварително загрята на 180 С фурна /160 С вентилаторна/. Внимава се да не се оставят за по-дълго, за да не изгорят. След като ядките се извадят и изстинат, се нарязват с нож на малки парченца.


2/ В голяма купа се разбиват с миксер омекналото масло заедно с двата вида захар докато се смесят добре, за около 3 минути.
3/ Яйцето се поставя в малка купа и се разбива леко с вилица заедно с ванилията. Изсипва се в маслено-захарната смес и всичко се разбива с миксер докато се смеси напълно. 
4/ Брашното се пресява направо в купата с маслено-яйчната смес и се разбърква с голяма дървена лъжица докато се смеси напълно и се получи плътно тесто. 


Добавят се нарязаните на ситно ядки /само 85-те грама/ и се разбъркват също с дървената лъжица докато се смесят добре с тестото.


5/ Приготвят се плитки тави, които се покриват с хартия за печене. С набрашнени ръце от тестото се откъсва по малко и се оформят 24 малки топчета. Аз исках бисквитите ми да бъдат с почти еднаква големина и за това претеглих тестото. Беше 610 грама, от които оформих топчета с тежест по около 25 гр. всяко - и звучи малко налудничаво и педантично, но претеглих всяко едно по едно. :-)
6/ Топчетата се поставят върху хартията за печене на достатъчно разстояние едно от друго, за да не се слее тестото по време на печене. Аз разпределих по 6 топчета във всяка една тава, с размери 24х32 см. 


Всяко топче се притиска с вилица и се поръсва с нарязаните ядки, които се притискат леко с пръст към тестото.



7/ Бисквитите се пекат на 180С /160 С вентилаторна фурна/ за 10 минути или докато станат леко розови отстрани и на повърхността. Аз ги изпекох във вентилаторна фурна за около 16-17 минути, така че ако на десетата минута са все още бледи могат да се оставят за доизпичане още няколко минути.
8/ Изваждат се от фурната и се оставят за 2-3 минути да изстинат, както са в тавата. След това се прехвърлят върху решетка докато изстинат напълно. 


Могат да се съхраняват в затворен контейнер или кутия до 5 дни.  

9 коментара:

  1. Дени, страхотни бисквитки, толкова са примамливи ммммм.... Представям си аромата на масло и топящи се в устата домашни бисквитки. А аз сега се наслаждавам на сутрешното си кафе, как да не си драбна поне една :)))
    Поздрави и прекрасен дан!

    ОтговорИзтриване
  2. О, Дени, както винаги чудесни снимки, направо ме грабна от екрана! Приказни са бисквитките и определено в духа на голямото коледно печене :) Колкото до настроението, тази година и мен ме завладя малко късно, предполагам заради носталгията по отминалото прекрасно лято, но иначе още в началото на ноември съм на коледни честоти, за ужас на всички вкъщи :)
    Поздрави от мен и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Дени,страхотно изглеждат!
    Не мога да им се налюбувам - харесва ми това, че не са връткави!
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, обичам маслени бисквити, а твоите изглеждат чудесни!
    И аз слагам украса в началото на декември, защото с нея си създавам настроение!
    А уханието в дома на печени бисквити, канела и джинджифил е най-хубавия коледен аромат!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Дени, и тук започва да се усеща коледния дух.:-))) Аз също обичам да си създавам настроение рано-рано през декември и после дълго пък не искам да прибирам украсата.
    Бисквитките са чудесни, с прекрасна рецепта и никак не изглеждат трудни. Искам само да попитам орехите пекан различават ли се във вкусе си от обикновените орехи?
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!:-))

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, ако знаеш със сутрешния ми чай как добре вървят, нямах спирка просто, 6-7 изчезнаха моментално бързо :-). Домашните бисквити наистина са най-вкусни!

    Хей, Мария, и аз докато ги правех си мислех за голямото коледно печене - добре е да се тренира от рано :-). Не спирай да поддържаш коледното настроение докато не заразиш всички около себе си!

    Мария, наистина се приготвят лесно и не отнемат много време, за жалост изчезнаха набързо от кутията, а се бях притеснила, че 24 броя са много :-).

    Дани, маслените бисквити са си класика, всеки ги обича! Ароматът на канела и на мен винаги ми напомня за зима, топлина, празници и домашен уют.

    Мони, неизбежно е, скоро коледният дух ще ни завладее напълно. Бисквитите наистина се правят лесно. А орехите пекан имат същата констиненция като обикновените орехи, само че на вкус са малко по-сладки и някак маслени, за това и са много популярни за приготвяне на пайове и сладкиши. Ако ги ядеш сурови няма да усетиш особена разлика, но за печива са идеални, много добре се усеща аромата им в тях.

    Хубава и спокойна неделя, момичета!

    ОтговорИзтриване
  7. Дени,засили коледното ми настроение.Дори ми се иска вече да си украся дома-винаги ми носи настроение и не ми се иска да я прибирам.Твоите бисквитки със сигурност са вкусни,усещам топенето в устата,щом са маслени.
    Хубава неделя и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна идея за наближаващите празници!
    Имам една награда за теб.

    ОтговорИзтриване
  9. Така е, Живе, и аз като сложа коледната украса после не ми се разделя с нея :-). А за маслото, ти знаеш - всичко към, което е добавено е по-вкусно!

    Хей, Деси, благодаря ти за наградата! Идвам да си я взема!:-)

    ОтговорИзтриване