понеделник, ноември 21, 2011

В меланхолично-мъгливата неделя - домашни бисквити с парченца шоколад и орехи


Отворих прозорците в ранната неделна утрин. Стаите бързо започнаха да се изпълват със свежия и леко мразовит въздух, натежал от снощната мъгла. Тялото ми се сгуши още повече в дебелата пижама. Днес няма да излизам навън, в тази късна и меланхолична есен, вече бях решила. 


[Усмихвам се сега докато пиша този пост... понеделник е вече и слънцето напира нетърпеливо да се вмъкне в стаята и нахално облива с лъчите си монитора ми.] 


Може би само към края на деня, до кварталния пъб за обичайното неделно печено. Хладилникът е толкова празен и е краят на седмицата, когато вдъхновението ми за готвене винаги се изчерпва. 


Но пък за едни бисквити, с шоколадови парченца и нарязани орехи винаги мога да намеря спестено настроение и ... продукти. На дъното на кутията с ядки - шепа орехи пекан, малко черен шоколад, забравен в кухненския шкаф - стигат за една дузина бисквити...



В моята дебела книга пише, че това са домашни бисквити и като такива формата им трябва да бъде неправилна, външният вид леко несъвършен и непретенциозен, вкусът - маслено-шоколадов, с мека сърцевина. Орехите могат да бъдат и обикновени, аз си направих едно разчистване на наличните количества и за това съм използвала пекан.  Половината от захарта е кафява, нерафинирана - тя съдържа естествена меласа от захарната тръстика и е подходяща при приготвянето на кейкове и бисквити.

Рецепта за 24 броя бисквити
/от The GB Bake Off /

125 гр. меко масло, на стайна температура
50 гр. захар
50 гр. кафява нерафинирана захар /Мусковадо/
1 голямо яйце, на стайна температура
1/2 ч. л. ванилов екстракт или 1-2 ванилии на прах
150 гр. брашно
щипка сол
1/2 ч. л. бакпулвер
50 гр. орехи или орехи пекан
100 гр. черен шоколад /със 70% какаово съдържание/ или шоколадов чипс /това са миниатюрни парченца шоколад/

1/ В голяма купа се разбива с миксер омекналото масло  докато стане кремкаво. Добавят се двата вида захар и се разбива за 2-3 минути докато сместта стане пухкава. 
2/ В малка купа се разбиват леко с вилица яйцето и ванилията и се изсипват постепенно в сместта с маслото при непрекъснато разбиване с миксера.


3/ Брашното, солта и бакпулвера се пресяват направо в купата с яйчно-маслената смес и всичко се размесва добре с дървена лъжица.


4/ Ядките и шоколадът се нарязват на малки парченца. Ако се използва шоколадов чипс, не е нужно да се реже. Добавят се към сместта и се разбъркват с дървената лъжица докато напълно се смесят. 


5/ Плитки тави се покриват с хартия за печене. Загребва се по една препълнена чаена лъжичка от сместта и се поставя върху хартията за печене на разстояние едно от друго, за да не се слеят бисквитите по време на печене. Аз разпределих по 5 чаени лъжички от сместта в една тава. Могат да се пекат няколко тави едновременно, ако фурната е достатъчно голяма.


6/ Бисквитите се пекат на 190 С /170 С вентилаторна/ за 8-10 минути или докато станат леко златисти на цвят. По средата на печенето тавата може да се завърти, за да се изпекат бисквитите равномерно.
7/ След изваждане, се оставят да изстинат в тавата за 2-3 минути и се прехвърлят внимателно върху решетка за да изстинат напълно. По желание могат да се поръсят с пудра захар. Съхраняват се в кутия до 4 дни. 

10 коментара:

  1. Дени, усмихнах се широко, защото си се представих днес рано-рано сутринта по пижама, все още не искаща да ставам, но знаеща, че ако аз се успя и се размързелувам, става страшно.:-)))
    Обичам този тип бисквитки не само заради шоколада, а заради лесния начин на оформяне, каквото се получи, такова. Изглеждат изключително апетитни и ще взема вече да си купя тези орехи пекан, дето ме гледат всеки път подканящо, когато пазарувам в "големия" магазин.:-)))
    Обичам постовете и снимките ти, винаги създават настроение!:-))
    Благодаря ти, Дени!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени,
    много образно пишеш и лесно си представям
    нещата около теб :)
    Много големи сладурчета са неизпечените бисквитки, едни такива рошавки...
    И аз като Мони, трябва да си взема пекан!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Дени, толкова е уютно при теб с тези бисквитки! Навън мъгла и студ, а при теб топло и шоколадово:) Прекрасни снимки и пост! Прегръдки и приятелство от мен: http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/10/friendship-awards.html

    ОтговорИзтриване
  4. Скъпа Мони, в студените ранни сутрини, леглото и пижамата са две неща, които все по-трудно и неохотно се напускат :-)!
    И аз имах същия момент с орехите пекан - подминавах ги дълго в магазина. Сега се "отнасям" така към едни вакумирани кестени :-).
    Благодаря отново за милите думи!

    Дани, тези думи много ме радват! Хубав утрешен ден!

    Кенди, благодаря ти, мила! Опитвам се въпреки сивото време да си създавам малки,сладки моменти на радост :-).

    Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  5. Дени, много вкусно, шоколадово и уютно е при теб!
    Снимките са прекрасни.

    Сърдечен поздрав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Леви, миличка, благодаря ти!
    Тъкмо за тебе си мислех сега, похапвайки бавно пред компютъра от кестеновия крем :-)!Идвам при теб да се отчета за резултата!
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Ама много са ти красиви бисквитите;-) И съставките са ми любими;-)
    Прекрасни снимки, Дени!

    ОтговорИзтриване
  8. deni az sum po profesia gotvach i hlebar.Tazi recepta e prevuzhodna-produljavai da kachvash takiva vkusotii,za da ima kakvo da prigotviam na sinut mi koito mnogo obicha sladichko.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виляна, много ти благодаря за коментара. Радвам се, че рецептата ви е харесала. Поздрави

      Изтриване