четвъртък, декември 01, 2011

Просто един кейк със сушени плодове


Тези две току-що обелени мандарини, прилежно поставени върху парче кухненска хартия носеха в себе си всичката семплост и непринуденост на вече остарялото и сякаш преди цяла вечност отминало неделно утро... на средата на новата седмица времето бясно бърза напред да посрещне новия уикенд. 


В едни много кратки моменти съвсем в началото на деня почти като проблясък успявам ясно да видя непретенциозната красота на обичайните неща, които ежедневно срещат очите ми - като бялата чаша с билков чай или няколко парченца плод и ядки, съставящи оскъдното сутрешно меню...


Така и този семпъл кейк, разнообразен единствено със сушени плодове, ми напомня как често не са нужни усилия, за да се сътвори нещо привлекателно и вкусно. 


Мисля, че това е най-бързият кейк, който някога съм приготвяла - разтапя се маслото и всичко се разбърква. Лесно е и изглежда красиво с тази богата смес от плодове, а уханието на масло нетърпеливо ме изкушаваше да нарежа кейка на парчета още след като е изстинал. Но в духа на моите дзен размишления бих искала да предупредя, че кейкът тества до известна степен търпението (особено на този, който го приготвя), тъй като се оставя завит във фолио за 24 часа преди да започне да изчезва бързо :-). 


И още един съществен детайл: добре е да се подбере хубава смес от сушени плодове, от гледна точка на качеството. Самият микс е въпрос на предпочитания. Моята смес съдържа три вида стафиди, череши, кайсии, ананас и корички от цитрусови плодове /и това ако не е комбинация от коледни вкусове!, а после обяснявам, че още не ми е коледно :-)/. Селекцията не съм я правила аз, просто това имаше в пакета. По желание може да се намаже с глазура. По-долу съм поместила един възможен вариант за нея. 


Използва се продълговата форма с размери 26х12.5х7.5 см. Моята е нещо от сорта на 21х11х6 см, така че няма проблем ако е с по-малка вместимост.


Рецепта за кейка

175 гр. масло
150 гр. захар
400 гр. брашно
4 ч. л. бакпулвер
щипка сол
300 гр. смес от различни сушени плодове
125 мл. прясно мляко, на стайна температура
2 големи яйца, на стайна температура


1/ Маслото и захарта се поставят в дълбок тиган или малка тенджерка и се загряват на от слаб до средно силен огън като се разбърква от време на време докато маслото напълно се разтопи.
2/ В голяма купа се пресяват брашното, бакпулвера и солта. Добавят се сушените плодове и всичко се разбърква. 


3/ В отделна купа се разбиват млякото и яйцата докато напълно се смесят, може и да не се използва миксер. Изсипват се в купата с плодовете и брашното и след това се добавя разтопеното масло. Всичко се разбърква с дървена лъжица докато се смеси добре. 
4/ Формата за кейк се намазнява и се покрива с хартия за печене. Сместта за кейка се изсипва и се заравнява повърхността. 


Пече се в предварително загрята на 180 С /160 С вентилаторна/ фурна за един час или докато повърхността стане златисто кафява и забодена в средата дървена клечка излезе чиста. 
5/ Кейкът се изважда и се оставя за 20 минути да изстине върху решетка, както е във формата. 


След това се изважда от формата като внимателно се обръща върху решетката. Оставя се да изстине напълно. 
6/ Изстиналият кейк се завива в алуминиево фолио или хартия за печене и се оставя за 24 часа преди да се разреже. По желание повърхността може да се намаже с глазура преди да се опакова. Аз съм използвала ето тази:


Рецепта за глазурата

2 суп. л. конфитюр от кайсии
1 суп. л. вряла вода
2 суп. л. филирани бадеми


На слаб огън в малка тенджерка или дълбок тиган се загряват конфитюра и водата като се бърка непрекъснато докато се получи лепкава смес, подходяща за глазиране. С четка се намазва повърхността на кейка. Поръсва се с бадемите, оставя се за 5-6 минути преди да се завие в хартията.

12 коментара:

  1. Дени,
    разкошна комбинация на тези красиви, събирали слънцето, сушени плодове, и красивите цветя в чашката :)
    Като добавим и силното ухание на масло, теста за търпение наистина ще е труден!
    И глазурата ми хареса!!!
    Наистина коледен сладкиш, макар и аз да не съм на коледна вълна!
    Може би, ако сложа малко украса, ще ми се промени настроението!
    Прегръдки и един усмихнат, и уханен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм... усещам аромата... Изглежда страхотно и мисля да го направя за коледа!

    ОтговорИзтриване
  3. Кейка изглежда невероятно! Мисля да се възползвам от рецептата след края на коледните пости :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, благодаря ти, мила, за тези прекрасни думи! И аз докато не извадя коледната украса, няма май да ми дойде настроението, въпреки че днес в супермаркета 20 минути слушах само коледни песни :-).

    биопродукти,
    dreamer,
    кейкът е с прекрасен маслен аромат, който би се харесал на всеки!

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ароматен и вкусен кейк-сигурна съм....Дени,взимам си парченце с кафенцето.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми хареса! Непременно ще го направя. Само да попитам, правилно ли съм прочела, че бакпулверът е 4 супени лъжици? Че едно време като малка прочетох не половин чаща , а половин литър олио в кекса и майка ми после едва отмириса кухнята от прегоряло олио:))) Милена

    ОтговорИзтриване
  7. Миленка, много ти благодаря! Така става като си пиша постовете посред нощ! Веднага поправям - лъжиците са чаени!
    Историята с олиото наистина ме развесели! Понякога се случват и такива приключения в кухнята!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, Живе!
    Хубав следобед на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Деничка , чудесна рецепта!
    Благодаря, че я сподели!


    Сърдечен поздрав и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти, Леви! Прекрасен следобед ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Здрасти, Дени, пробвах този кейк и много добре се получи :) Обаче не можах да устоя на изкушението и го опитах преди да "отлежи" хубаво. Страхотен е! Единствено ми липсваше цитрусовия вкус, защото нямах цитрусови корички.Както и да е, следващият път ще сложа.
    ВЕСЕЛА КОЛЕДА и Щастлива Нова 2012 г., изпълнена с много здраве, пътешествия и моменти на наслада :)
    Вили

    ОтговорИзтриване
  12. Вили, много се радвам, че кейкът ти е харесал. Той като цяло няма много цитрусов вкус, понеже коричките са част от микса, а при мен пък черешите бяха най-осезаеми ;-).
    Пожелавам ти да прекараш една прекрасна Коледа, изпълнена с много хубави емоции и красиви мигове!

    ОтговорИзтриване