понеделник, декември 05, 2011

Кейк с мармалад от портокали и снежна глазура


С неохота слезнах до гаража, който се използва за складиране на всичко друго, но не и това, за което е предназначен. Помъкнах един по един кашоните с коледната украса и елха. Стоварих ги до входната врата. Ще ги разопаковам скоро, иначе коледният дух няма никакви шансове да се появи в този дом. Дори и миниатюрната коледна звезда, която от няколко дни стои на кухненския прозорец не е достатъчна, за да предизвика коледно настроение.


Само ми напомня за най-голямата коледна звезда, която някога съм виждала. Беше наистина гигантска - високо дърво или много развихрил се в растежа си храст, напираше да излезе от оградата на двора на един блок в Палермо, където премина последната ми Коледа... сред прашния и наситен с пясък въздух, донесен от северно-африканското сироко и много топлите лъчи на декемврийското слънце, осигуряващи необичайните за мен 25 градуса. Звездата беше толкова висока, че успях да снимам само най-горната й част.


Сега да кажа за кейка, че се отнесох в мисли за Италия, което никак не ми харесва, не че не я обичам, просто душата ми не се чувства комфортно там :-). Този сладкиш с лепкава глазура съдържа мармалад от горчиви портокали с много семки. Наричат се севилски портокали, отглеждат се в средиземноморието и заради високото си съдържание на пектин се използват най-вече за приготвяне на въпросния мармалад.  


Опитах на върха на лъжицата - не беше горчиво, както очаквах, нито пък съвсем сладко, а по-скоро с балансиран цитрусов вкус, идеален за масления кейк. Нямам представа дали може да се използва мармалад от обикновени портокали, тъй като не знам каква е разликата в сладостта.  Но не смятам, че е добра идея да се добави обичайното сладко от портокалови кори, с течен сос, тъй като плътността му е различна от тази на мармалада. Основата за кейка е съвсем елементарна - масло, захар, яйца, брашно и ако се направи заместване на съставките, т.е. използва се друг тип мармалад, по-сладък, е добре да се внимава с количеството на използваната захар.  
И понеже не си прочетох внимателно рецептата, в която пише че мармаладът трябва да съдържа портокалови корички на парченца, съм взела такъв с изключително фино нарязани и съвсем малки по размер портокалови филийки. Те дори и не се виждат на снимките. Тази неволна вариация не доведе до никакви неочаквани резултати :-).


Аз бях предубедена към глазурата, очаквах хрупкави захарни конци, но нищо такова не вкусих. Тя е само един чудесен завършек към лекия маслен кейк.
Използва се кръгла, дълбока форма с диаметър около 20 см. Добре е тя да бъде тава със закопчалка или форма с повдигащо се дъно.
*Редакционна бележка - същата рецепта и във вариант на мини кейкчета, приготвени в малки форми със закопчалка и диаметър около 11 см:


Рецепта за кейка

175 гр. масло, омекнало на стайна температура за поне 2-3 часа
175 гр. захар
3 големи яйца, на стайна температура
175 гр. самонадигащо се брашно /приготвя се като на 225 гр. брашно се добавят 3 ч. л. бакпулвер и всичко се пресее поне 2 пъти/
щипка сол
1/2 ч. л. бакпулвер
3 суп. л. мармалад от горчиви портокали 
2 суп. л. прясно мляко


За глазурата

3 суп. л. мармалад от горчиви портокали 
100 гр. пудра захар
2 суп. л. топла вода


Приготвяне на кейка

1/ Тавата се намазнява и дъното се покрива с изрязано според размера на формата кръгло парче хартия за печене.


2/ В малка купа се разбиват яйцата.
3/ В голяма купа за около минута се разбива с миксер мекото масло. Постепенно се добавя захарта и се разбива докато сместта стане пухкава и светла на цвят.
4/ Постепенно се добавят разбитите яйца като се разбива добре след всяко прибавяне. С последната добавена част от яйцата се слага и една супена лъжица брашно. Разбива се отново до пълно смесване.


5/ Миксерът се спира и се слага настрана. В купата с маслено-яйчната смес се пресява остатъка от брашното, заедно със солта и бакпулвера. Всичко се размесва внимателно с голяма метална лъжица. Правят се кръгови движения по стените на купата и се минава през дъното като сместта се обръща отдолу нагоре. 


След като сухите съставки се смесят напълно, се добавят прясното мляко и мармаладът и сместта се разбърква.


6/ Изсипва се в приготвената форма и повърхността се заглажда с обратната страна на лъжица. 


Пече се 50-55 минути в предварително загрята на 180 С /160 С вентилаторна/ фурна. Преди да се извади, кейкът се проверява дали е готов - повърхността трябва да е златисто кафява и плътна на допир. Може след това да се провери и с клечка.
7/ Изважда се от фурната и с нож със заоблен връх се минава по стените на формата. Внимателно се обръща върху решетка и се оставя докато се приготвя глазурата.


Приготвяне на глазурата

Мармаладът се стопля на бавен огън в малка тенджерка или дълбок тиган като се разбърква с лъжица. С помощта на четка се намазва повърхността на топлия кейк. Оставя се да изстине напълно. 


В малка купа се пресява пудрата захар и в центъра се изсипват двете лъжици с топла вода. Разбърква се с помощта на дървена лъжица, за да се получи гладка и течна глазура. С лъжица се полива върху напълно охладения и намазан с мармалад кейк като се остави глазурата да се стече по страните. Оставя се да се стегне за около половин час преди да се разреже. Може да се съхранява в плътно затворена кутия до 5 дни.

11 коментара:

  1. Ох, че Коледно и приятно е тук.. портокали, кейк, коледна звезда... Аромата се носи и при мен:). Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, прекрасни снимки! Кейка е невероятен!
    Весел Никул ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Дени, в този студен декемврийски ден споменът за Италия направо ми стопли душата (която се чувства великолепно там)! Портокали и 25 градуса през декември- какво повече може да иска човек! Може би още само парченце от този фантастичен сладкиш, който с удоволствие бих опитала!
    Поздрави и един чудесен празник ти пожелавам днес! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, чудесен разказ и много апетитен сладкиш!
    И както винаги много хубави снимки!
    И аз снощи поукрасих и ми създава настроение!
    Така че отключи коледния дух у дома!
    Прегръдка и хубава вечер!
    И нека Св. Николай закриля семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Кенди,
    Мариянка,
    благодаря ви за тези хубави думи! Дано сте имали весел празник!

    Мари, радвам се, че все пак мислите ми за Италия са успели да донесат ведри нотки и спомени за топлината на слънцето!

    Дани, успях да нахвърлям малко украса из стаите, така че коледният дух вече започна да се разхожда бавно наоколо! Светлините и зелените клонки наистина променят настроението!

    Благодаря за милите думи! Дано всички сте отбелязали Никулден подобаващо!

    ОтговорИзтриване
  6. Присъединявам се към почитателите на кейка, снимките и разказа! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Дени,
    твоят кейк изглежда упомрачаващо вкусно. С тази глазура отгоре ммммм....ммм...
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. За първи път виждам толкова голяма коледна звезда.А кейка съм сигурна че е станал уханен и вкусен....
    Приятна и успешна нова седмица,Дени!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви, момичета, много сте мили! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Бях пропуснала тази твоя публикация и търсех нещо свежо и ароматно, когато попаднах на кейка, който предлагаш!Не мога да направя портокаловото сладко , но ще се пробвам с портокали и кайсии!При теб е много изкусителен портокаловия аромат, много добро попадение!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти, Соня! Кейкът има много приятен и свеж аромат и мисля, че би се получил добре и с мармалад от други плодове. Надявам се да ти хареса!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване