вторник, декември 27, 2011

"Коледа в чаша": няколко рецепти за греяно вино

Трети ден от Коледа. Подаръците са раздадени; албумът с коледни песни на Даяна Крол беше изслушан около 15 пъти, заедно с този на Майкъл Бубле и още поне две дузини джаз интерпретации на коледна тема в youtube; металният шкаф за документи отрупан с коледни картички /обикновено се подреждат върху камината, но който няма... :-)/; коледните светлини все още блещукат от елхата /аз така и не разбрах продават ли се въобще някъде в тази страна истински коледни дървета, та си караме с една изкуствена, на която краищата на клоните светят на интервали/...  


Надявам се всички, които се отбиват да четат този блог да прекарват едни прекрасни и изпълнени с много светлина и усмивки /а може би и подаръци, но те с напредване на времето стават все по-малко съществени, поне за мен/ празници



През последните няколко дни успях да опитам най-различни топли напитки, с градуси и без градуси, повече подходящи за сърбане в много студени дни с пухкав сняг натрупан по перваза на прозореца... 

Цъфналите през декември рози не са съвсем необичайно явление...

но, тук безкрайно дългата есен продължава да се разхожда, раздавайки щедро слънчеви лъчи и меки температури... дори видях момиче с боси крака в чехли..., но чак пък така лятно все още не е :-).

... и цъфналите дървета също :-)
  
(Тази група от шарени лебеди се появи пред мен съвсем неочаквано докато се опитвах да снимам отражения във водата...:-))
 


Ароматът на канела и карамфил е толкова силен и омагьосващ и навсякъде - по улиците, по заведенията (понеже греяното вино става обичайна част от менютата на много кръчми и барове), 


та дори и в коридора на блока - едни от съседите са си окачили на вратата коледен венец с портокалови кори и сушени клонки, които ухаят толкова вълшебно, че няма как да подмина тая година домашното приготвяне на топло вино... 


"Греяно вино се прави изключително лесно и ... има вкус на Коледа в чаша..." 


така започва предисловието към рецептата от сайта на Джейми Оливър - заразително и вдъхновяващо,


а на мен малко ми трябва - две красиви думи, сложени една до друга и веднага излитам до магазина за бутилка мерло и канелени пръчки :-).


Публикувам три от рецептите, които съм тествала. Те са много сходни като начин на приготвяне, с лека вариация в използваните подправки и плодове, но като цяло има няколко правила, които е добре да се спазват при приготвяне на греяно вино:
1/ Няма нужда да се купува твърде скъпо и качествено вино, понеже при затоплянето, характерните нюанси и аромати изчезват. Виното обаче не трябва да бъде и твърде ефтино и ужасяващо на вкус :-). Среден ценови клас, богато на танини (full-bodied) Каберне Совиньон /дори в рецептата на Делия е посочен като подходящ български такъв/, или вина с меки танини (medium-bodied) като Мерло, Кианти и Сира /Шираз/. Също така не трябва да се използва вино, което е отлежало в дъбови бъчви, тъй като то е с по-висока киселинност /през стените на бъчвите навлиза кислород, който увеличава киселинността на течността, която се съдържа в тях/ и би променило крайния вкус на греяното вино.
2/ Виното не трябва да се приготвя в алуминиев съд, понеже по време на затоплянето алуминият взаимодейства с киселините от самото вино и това води до получаване на неприятен метален вкус /при първия опит успях да постигна двоен резултат като, естествено не бях прочела достатъчно по темата и спретнах в алуминиев тиган една, отлежала в дъбови бъчви риоха :-)/.
3/ Виното се приготвя като се затопля на слаб огън, докато ароматите на всички плодове и подправки се разтворят и слеят добре с течността. Не трябва да се позволява на виното да завира, тъй като това би довело до изпаряване на градусите. :-)
4/ Виното може да се приготви предварително и когато дойде време за сервиране да се затопли на котлона. Също така може да се съхранява в хладилник за 24 часа заедно с всички подправки и плодове и в деня на сервиране да се прецеди и затопли на котлон. Така става доста по-сладко и ароматно.


Скоро мисля и за шведския глог да напиша, но първо трябва да се разходя до по-далечния магазин за бърбън, че малко по-трудно се открива по рафтовете, изобилстващи от шотландско и ирландско уиски :-). А и през последната една седмица успях да накупя толкова много бутилки с различни алкохоли, колкото нe купувам сигурно за цялата година :-).


Първа рецепта за греяно вино
/от BBCFoodRecipes/

1 бутилка /750 мл/ червено вино по избор (Каберне Совиньон, Мерло, Зинфандел, Кианти или Сира /Шираз/)
60 гр. кафява захар демерара
1 канелена пръчка
1 цяло индийско орехче или щипка предварително смляно 
1 портокал
1 дафинов лист

1/ Портокалът се разрязва на две половини и се поставя в съда, в който ще се приготвя виното заедно с всички останали съставки. Ако се използва цяло индийско орехче, количеството, което може да се настърже е пожелание. Ако се използва предварително смляно, може да се добави една малка щипка, но това е пак според вкуса.
2/ Съдът с всички съставки се поставя на бавен огън и виното се загрява докато се разтопи захарта. Аз го оставих за 20-тина минути. Не трябва да се позволява течността да завира, иначе алкохолът се изпарява.
3/ Отстранява се от огъня, прецежда се в чаши и се сервира.


В следващите две рецепти количеството на виното е малко повече. Естествено може да се направят съответните изчисления и да се приготви по-малка доза.


Втора рецепта за греяно вино 
/от DeliaSmith's Christmas/

2 бутилки /всяка по 750 мл/ червено вино по избор (Каберне Совиньон, Мерло, Зинфандел, Кианти или Сира /Шираз/)
1 портокал със забити в кората цели пръчици карамфил
2 портокала, разрязани на половина
2 лимона, разрязани на половина
6 суп. л. захар или мед
1 канелена пръчка
2 ч. л. сух джинджифил
2 суп. л. Коантро, Гран Марние или черешово бренди, по избор и по желание; добавянето на кой да е от изброените ликьори не е задължително

Всичко се поставя в съд, в който ще се приготвя виното и се добавят 1,5 литра вода. Може да се сложи по-малко или повече вода, според вкуса. Също така може да се промени и количеството на захарта като се добави повече, ако искаме да получим по-сладко вино. Загрява се на слаб огън като се разбърква с дървена лъжица докато се стопи захарта и докато течността започне съвсем леко да къкри, но не и да ври. Виното се оставя така, леко къкрещо, за около 20 минути. Прецежда се и се разпределя в чаши.


Последната рецепта e на Джейми Оливър и естествено, както всички останали неща, които съм опитвала от този сайт /дори и едни съвсем елементарни рибени кюфтенца са направени с особена церемониалност/, тя е по-специална и различна, не само заради разнообразието от подправки, но и заради начина, по-който се приготвя виното. Техниката на приготвяне може да се адаптира като се използват подправки и плодови сокове и корички според вкуса и ...наличностите :-). Тази рецепта на мен ми е любима, най-вече заради прекрасния аромат на ванилия...


Трета рецепта за греяно вино

/от JamieOliver/

2 мандарини
обелена кора на 1 лимон
обелена кора на 1 лайм
250 гр. захар
6 пръчици карамфил
1 канелена пръчка
3 дафинови листа
1 цяло индийско орехче
1 ванилова пръчка
2 анасонови звездички
2 бутилки /всяка по 750 мл/ червено вино по избор (Каберне Совиньон, Мерло, Зинфандел, Кианти или Сира /Шираз/)

1/С помощта на нож за белене на картофи се обелват корички от мандарините, лимона и лайма като се внимава да не се бели от бялата ципа, която е точно под кората, понеже тя горчи.  
2/ В подходящ съд се поставя захарта /може да се добави повече или по-малко в зависимост от вкуса/ заедно с обелените корички, сока на мандарините, карамфила, канелената пръчка и дафиновия лист. Добавя се индийското орехче като се правят 10-12 настъргвания. Ако се използва предварително смляно, се добавя съвсем малка щипка от него. Ваниловата пръчка се разполовява и се добавя в съда с останалите подправки. Всичко се залива с малко количество от виното, колкото да покрие захарта. Оставя се на средно силен огън докато захарта напълно се стопи и смеси с виното. Варенето продължава 4-5 минути, за да се образува гъст сироп. След това силата на котлона се намаля до минимум; добавя се всичкото останало вино заедно с анасоновите звездички и се оставя на много слаб огън за 5 минути, колкото да се стопли. Отстранява се от огъня и се прецежда в чаши. 
След като отстраних от огъня, оставих виното за половин час, за да се разтворят хубаво всички аромати от подправките. После пак го затоплих леко.  Като цяло се получи доста сладка версия с тази стъпка, но пък есенцията от ванилията беше просто зашеметяваща...

19 коментара:

  1. Дени, чудесен пост! С такъв интерес изчетох всичко, разгледах снимките - прекрасни са! Благодаря за приятните емоции!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени,
    опияних се от красивите снимки и ароматните рецепти!
    Благодаря ти!
    Сърдечни поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Какво изобилие от аромати! Определението "вкус на Коледа в чаша" толкова ми допадна:)
    Рецептите са интересни, а съветите полезни! Със сигурност ще се изкуша да опитам някое от предложенията ти в Новогодишната нощ!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  4. Скъпа Дени,честита Коледа!
    Много здраве,топлина,обич,надежди и мечти да донесе във вашия дом!
    Каква впечатляваща публикация,направо се прехласнах и пренесох някъде там....далеч!
    Страхотен подбор на кадри и съчетание,а рецептите са великолепни и толкова богати на аромати!

    Весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
  5. Открих блога ти случайно, но съм щастлива, че попаднах на него. Като човек със силна житейска и емоционална връзка с Острова и с кулинарията твоето местенце попадна направо в сърцето ми. А фотографиите ти са истинска наслада за окото на четящия, наред с аромата на разказа и рецептата.
    Весела и спокойна Коледа!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа!
    Много ми хареса импресията и разказа по принцип, а и отделно като любител на виното:)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа, мила Дени!
    Очарована съм от този пост!Снимките са повече от прекрасни, каква прелест в есенни багри!
    А за греяно вино отдавна исках да прочета, даже тези дни търсих защото исках да правя.Пила съм на север, Естония, Латвия..., но за България не е популярно сякаш.Твоята информация е много полезна, а и много удачно поднесена!Поздрави и хубави празннични дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Много красота и топлина на едно място....
    Омагьосана съм:-)
    Хубави предновогодишн дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита Коледа и от мен, Дени! Здраве и усмивки, щастие и късмет през Новата година!
    Вълшебни рецепти за греяно вино, толкова аромат на едно място дори ми е трудно да си представя.. но сега за новогодишните празници може да се поправя ;))
    Весело посрещане на 2012! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Коледа и Щастлива Нова година Дени! Желая ти много здраве, усмивки и късмет!

    ОтговорИзтриване
  11. Дени,спрях се на първата рецепта-за резултата ще докладвам.
    Весело посрещане на Новата 2012-здрава и мирна!

    ОтговорИзтриване
  12. Момичета, много ви благодаря за тези прекрасни думи! Весело посрещане на Новата година!

    Соня, конкуренцията от страна на греяната ракия май че оставя на заден план греяното вино :-). До колкото знам, в България се приготвя като се добави малко захар, зрънца черен пипер и парченца ябълка.
    Леви, Мари, надявам се да ви остане наистина време след всички новогодишни приготовления за по едно ароматно и сладко грeяно вино :-).
    Живе, ще се радвам да чуя отзиви.

    Поздрави и прегръдки на всички!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита Нова година, Дени! Нека е много щастлива, успешна! Нека е изпълнена с радост и прекрасни мигове! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Нова 2012 година,Дени!
    Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Нова Година, Дени!
    Много щастие и късмет да ти носи!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита 2012 година, Дени!

    Да е мирна, здрава и много щастлива!
    Да е по-добра, по-успешна и все така вкусна като 2011! :)))

    Сърдечни поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Candy,
    Еликсир,
    Марияна,
    Тони,
    много ви благодаря! Пожелавам ви една чудесна нова година, по-хубава от предишната и изпълнена с много нови събития и поводи за радост!

    ОтговорИзтриване
  18. Дени, днес след снежната разходка си спомних за твоите рецепти и направих греяно вино по последната.Получи се много хубаво и беше одобрено!Благодаря!
    (не си записала за анасона в указанията за приготвяне)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Много ти благодаря, Соня! Аз и още една друга грешка си открих - с ваниловата шушулка :-). Анасонът се добавя накрая с останалото вино, ама нещо съм го проспала тоя момент :-)! Вече всичко е коригирано!
    Радвам се, че ви е харесало!
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване