петък, януари 13, 2012

"Време за кейк винаги има" :-)

Вече много съм изостанала с кулинарния график и за това бързам да публикувам в един пост две рецепти за кейкчета, които приготвих по време на дългите, изпълнени с мързелуване, последни празнични дни на отминалата година... 


бързам, защото опасността да затрия снимки правени преди почти месец е доста вероятна..., а и защото така съм потънала в повече от хилядата страници на една книга тип-учебник по сладкарство (листовете с цветни снимки са не повече от тридесетина), че ако не престана да чета, скоро няма се наканя да пристъпя към действие в кухнята. 


Не съм вземала насериозно кулинарните си увлечения, но май 'белобрадият старец' е бил на друго мнение, оставяйки я под елхата... Та и за това сега се чувствам като ученичка на първия ден в училище - очарована и съвсем леко стресирана от всички нови неща, които предстои да науча от широките страници, изпълнени със ситен шрифт и започващи с правила от типа на 'как се вари вода' и 'как се чупи яйце' :-) (препратка към Сабрина, един от любимите ми филми с Одри). 


Има хора, които се страхуват, че няма да им стигне времето да прочетат всички хубави книги, написани през вековете... Аз понякога се опасявам, че животът няма да ми стигне, за да опитам всички прекрасни рецепти, които дори вече спрях да добавям в предългия списък :-)...
Слънчевото време оказва благотворно влияние на решителността ми да предекорирам почти всички стаи вкъщи, започвайки от запълването на всяко свободно ъгълче с пролетни цветя (няма да обяснявам за бояджийските си изстъпления, започнали спонтанно с настъпването на новата година), за това пък 'хилядите' ми други начинания съм ги оставила да висят на stand by режим  :-).



И двата кейка са много малки и много лесни. За единия не трябва почти нищо друго освен кухненски робот или блендер. Другият е онзи кейк с червено вино, който преди доста време грабна любопитството ми в сайта на Ирина. Аз обаче се зачетох в smittenkitchen, там от където е адаптацията на рецептата... видях зимни аромати и реших да продължа на канелена вълна. Беше ми забавно да прочета как всъщност се е появила идеята за кейка - за един какаов кейк, не стигнало прясното мляко и за това момата, решила вместо него да сложи вино... никога не би ми хрумнало! А всъщност рецептата е много подобна на тази за кейка с уиски, но градусите са различни. Аз съм използвала съвсем леко мерло с плодов аромат, взех го от рафта с трапезните вина. Мисля, че за този повод е излишно да се купува скъпо и висококачествено вино. 


Не съм приготвяла шоколадова заливка, нито пък предложения вариант на крем с маскарпоне и сметана. Само поръсих с пудра захар, за да има вид поне като за снимка и ... после нарязаните парчета не се задържаха дълго в чинията...


И за двата кейка съм използвала тава с падащо дъно с размери 20х20х5 см. Започвам с първия, наречен бърз шоколадов фъдж кейк, който съдържа пласт от любимите ми вече орехи пекан.


Рецепта за блата
/от The GB Bake Off/

100 гр. орехи пекан
100 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
75 гр. черен шоколад /с поне 70 % какаово съдържание/, начупен на парчета
2 суп. л. какао
200 гр. кафява захар Мусковадо
100 мл. горещо кафе /не еспресо, а приготвено на котлон или нескафе, или друго инстанто кафе/
2 големи яйца, на стайна температура
175 гр. масло, нарязано на парченца и омекнало на стайна температура
125 мл. заквасена сметана

За шоколадовата заливка

75 гр. черен шоколад /с поне 70 % какаово съдържание/, начупен на парчета
25 гр. масло
3 суп. л. пудра захар
2 суп. л., запазени от гореспоменатите 100 мл кафе


За изпълняването на тази рецепта, както споменах малко по-горе е необходим кухненски робот или блендер, понеже всички съставки се изсипват поетапно в купата докато хубаво се размесят.
1/ Тавата се намазнява и дъното се покрива с хартия за печене. Отгоре се поставят на един ред половинките орехи. Тавата се оставя встрани докато се приготвя сместта за кейка.
2/ В купа се пресява брашното, заедно с бакпулвера и содата. Оставя се встрани.
Натрошеният шоколад се поставя в купата на кухненския робот, заедно с какаото и 100 грама от захарта. 


Разбива се за няколко секунди докато сместта заприлича на морски пясък. 
Докато машината е включена, през тръбата се изсипва внимателно горещото кафе и се разбива докато шоколадът се стопи напълно. Блендерът се изключва и с лъжица или шпатула се обират стените на купата. 
3/ Добавят се яйцата и остатъкът от захарта. Капакът се поставя отново и се разбива за 30 секунди. Пак се обират стените на купата, добавят се омекналите парченца масло и се разбива за една минута. Обират се стените на купата. Добавят се заквасената сметана и пресетите сухи съставки и се разбива докато сместта стане гладка.


С помощта на лъжица получената смес се изсипва в тавата с орехите. Пече се в предварително загрята на 160 С /140 С вентилаторна/ фурна за 45 минути като преди да се извади кейкът се проверява с клечка дали е готов и ако има нужда се оставя да се доизпече за още няколко минути. 
4/ След като се извади от фурната, с неостър нож се минава по стените на формата и кейкът се оставя да изстине напълно без да се изважда. Когато кейкът е напълно изстинал, върху него се поставя достатъчно голяма дървена дъска и се обръща наобратно. Тавата бавно се освобождава и хартията се отлепя от повърхността на кейка. Аз съм използвала тава с повдигащо се дъно, така че първо освободих стените и след това обърнах кейка върху дъската и отлепих дъното и хартията.
5/ Приготвя се шоколадовата заливка. В малка тенджерка или дълбок тиган, на много слаб огън се поставя шоколадът заедно с маслото, пудрата захар и кафето. Разбърква се бавно докато всичко се стопи и се образува гладка смес. Снема се от котлона и се оставя да изстине докато се сгъсти напълно така че да може да се намаже повърхността на кейка.
След като глазурата се намаже, се оставя за известно време да се стегне хубаво преди да се разреже. Кейкът може да се съхранява в плътно затворена кутия до 4 дни.

Рецепта за какаовия кейк с червено вино и канела

85 гр. масло, омекнало на стайна температура поне 2-3 часа
180 гр. кафява захар /аз използвах демерара/
50 гр. бяла захар
1 голямо яйце+1 жълтък от голямо яйце, на стайна температура
180 мл. червено вино /съвсем леко и трапезно вино върши чудесна работа/
1 ч. л. ванилов екстракт
130 гр. брашно
40 гр. какао
1/8 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. смляна канела

За този кейк съм използвала същия тип тава с падащо дъно и размери 20х20х5 см. Може да се използва и тава със закопчалка, с диаметър 22-23 см. Както споменах и по-горе не съм приготвяла никаква заливка, понеже и без нея кейкът е вкусен. Но може да се забърка една шоколадова глазура или крем от високомаслена сметана, маскарпоне и захар, който да се сервира заедно с кейка. 
1/ Тавата се намазнява и дъното се покрива с хартия за печене. Отгоре се поръсва с брашно. 
2/ В голяма купа се поставя омекналото масло и се разбива на средно висока скорост на миксера за 2-3 минути докато стане кремкаво. Добавят се двата вида захар и разбиването продължава за около три минути докато сместта стане пухкава и лека. Прибавят се яйцето, жълтъкът и ваниловият екстракт и всичко се разбива до пълно смесване.  
3/ В отделна купа се пресяват брашното, какаото, содата, бакпулверът, солта и канелата. 
Към яйчната смес се добавя 1/3 част от виното и с лъжица всичко се разбърква добре. После се добавя 1/3 от пресетите сухи съставки и отново се разбърква до пълно смесване. Така виното и сухите съставки се редуват до изчерпване. 
4/ Сместта се изсипва в приготвената форма и се пече в предварително загрята на 170 С /150 С вентилаторна/ фурна за половин час или за малко по-дълго време, ако при проверяване с клечка все още не е готова. 
След изваждане, кейкът се оставя да изстине във формата за 10 минути като се поставя върху решетка. След това се изважда от тавата като се обръща и се оставя да изстине напълно върху решетката.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

34 коментара:

  1. Дени, прекрасна публикация!!! С голям интерес и на един дъх я прочетох, давай и книгата насам:)! Историята с кейка и виното ми беше доста интересна и на мен не би ми дошло на ум да заменя мляко с вино:). Невероятни снимки, мозайки, рецепти, вкусотии, думи нямам! А тези пролетни цветя, така се размечтах... Прегръдки, Дени и хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кенди, с удоволствие бих ти пратила тази голяма и тежка книга, която с много усилия успявам да преместя от точка до точка в стаята. Интересно колко много неща могат да се научат само от първите 20 листа.
      Хубави почивни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Дени, явно сме от една порода, защото всичко, в което има шоколад ми е фаворит :) Добре, че нямам твоята книга вкъщи, че и без това почти не ми остава време за нищо от разните кулинарни опити. Но ще очаквам с интерес ястията, за които ще те вдъхнови прочетеното. Вече си избрах за приготвяне бързият шоколадов кейк. Имам само питане - заквасената сметана е 125 гр, а не мл или си имала предвид течна сметана? Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря ти за въпроса! Сметаната наистина е заквасена и наистина е в мл. В Англия всички видове сметана, дори и тази най-гъстата, предварително разбита сметана, са дадени в милилитри. И сега се сетих, че в Бг на опаковката е дадено теглото в грамове. Довечера като се прибера, ще претегля на везната и ще ти напиша 125 мл, колко грама са :-).

      Изтриване
    2. Направих малко проучване както он-лайн така и в кухнята с везната. Общо взето тествах всичко, което успях да прочета като претеглих по 100 мл вода, вино, спрайт и заквасената сметана. На практика няма голяма разлика в числото на обема и теглото на тези продукти (100 мл течност=91 грама). Като при сметаната 125 мл излезнаха около 118-119 грама.
      За шоколада си много права. И аз го обичам във всичко, в което се съдържа. Надявам се кейкът да ти хареса, когато стигнеш до него :-).
      Хубав уикенд ти пожелавам!

      Изтриване
    3. Дени, много ти благодаря за бързият отговор! Сега спретнах един кекс за половинката и сега идва ред на приготвяне на нещо много шоколадово за мен :) Прегръдки и ще споделя после за резултата!

      Изтриване
    4. Направено, опитано, неустоимо! Дени, прекрасен сладкиш се получи и дори почти свърши :) Благодаря още веднъж за рецептата! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Отново прекрасна публикация , Дени!Само увеличава съжалението ми , че моят главен дегустатор не обича сладкиши с шоколад!Това ме кара да преглъщам напразно пред твоите снимки:)Приятен уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Соня, това само ми напомня какъв късмет имам, че моят дегустатор е готов да опита всичко, което забъркам, включително и неща, които аз самата не бих опитала :-).
      Хубав уикенд и от мен!

      Изтриване
  4. Дени, чудесен разказ и още по-изкушаващи предложения!
    И все шоколадови, което ще рече, любими!
    Изкушавам се за кейка с вино, а сайта, на който си попаднала е чудесен!
    Прегръдки и хубав уикенд!
    Чудесни пролетни цветя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Версията за кейк с вино определено грабва вниманието и любопитството :-).
      Пожелавам ти един прекрасен уикенд, Дани!

      Изтриване
  5. И двата кейка са супер-шоколадови и ароматни.И с тези пролетни цветенца-красота...
    Приятна вечер,Дени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На цветята и на слънцето и аз много им се радвам!
      Приятна вечер и хубав уикенд от мен!:-)

      Изтриване
  6. Какви прекрасни снимки,направо ми иде да си топна пръстчето в шоколадовата глазура, а с тези твои презентации все забравям че от утре съм на диета!:)Много обичам шоколад ,а още повече обичам всичко приготвено с шоколад:)и още утре ще се пробвам да го приготвя! А с това твое пролетно настроение зарази и мен:)Весел и усмихнат уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диетите са голямо изпитание за духа и небцето! А любителите на шоколад е май добре да минем на шоколадова диета :-)!? Надявам се кейкът да ти хареса ако все пак се изкушиш да го приготвиш!
      Хубава неделя от мен!

      Изтриване
  7. Дени, голяма си вълшебница и в кулинарията и зад обектива!
    За мен по парченце и от двата кейка, ако може!
    С удоволствие пия сутрешното си кафе с чудесния ти пост!
    Прегръдки и пожелания за хубав уикенд*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Катя! Може и от двата и по повече от парченце дори :-)!
      Радвам се, че макар и виртуално съм била добра компания с кафето.
      Прекрасен остатък от уикенда ти пожелавам!

      Изтриване
  8. Дени, оставих си твоят пост за днешното ми кафе и се насладих на прекрасните ти снимки и сладки приказки! И двата кейка са чудесни !
    Очаквам новите предложения от книгата а също и подробности за неща от ежедневието като как се вари вода и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шоколадът и кафето много добре се съчетават, нали!? :-)
      Книгата е голямо предизвикателство за мен и ме учи да обръщам внимание на това как правя и най-елементари и прозаични неща от типа на комично посочените по-горе примери :-)
      Хубава неделя от мен, Мариянка!

      Изтриване
  9. Идва и поредният шокоманиак (в мое лице).:-))) Разбира се, че винаги има време за кейк, особено, ако е шоколадов.:-))) Интересно ми беше да прочета поста, както всеки път. И двете предложения ми харесват, а за снимките - знаеш, че ги обожаваме, невероятно майсторски и изкусителни са.
    Сърдечни поздрави и пожелания за прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се отзоваха толкова много шокохолици тук :-)! А твоето слънчево присъствие, Мони, винаги ме кара да се усмихвам широко!
      Хубав уикенд и от мен!

      Изтриване
  10. Дени, ама ти верно ще я изядеш с кориците тази ужасно дебела книга! Много се радвам на ентусиазма ти и също с нетърпение ще чакам да разкриеш тънки тайни от областта на сладкарството - мен въобще ме няма там!
    Кейковете са вълшебни, виждам и вино на едно място там :)) Прекрасно биха ми се отразили няколко такива сочни парченца в момента!
    Прегръдки и чудесна неделна вечер от мен! До скоро! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, въобще не казвай, че те няма в сладкарството, защото съм виждала изкусително-впечатляващи сладки неща при теб :-)!
      Не знам дали ще ми стигнат силите да я изям книгата, по-вероятно е тя мен да ме довърши, с впечатляващите си размери! :-)
      Чудесна нова седмица от мен!

      Изтриване
  11. Дени,
    май си решила наведнъж да сготвиш книгата;-)
    Обаче и снимките и кейковете много ми харесват:-)
    Чакам следващите предложения от тази явно вълшебна книга;-))

    ОтговорИзтриване
  12. Мъхче, тези рецепти са ми от една друга книга, за простосмъртните в сладкарството :-). От голямата книга още нищо не съм приготвяла, за сега само чета и преглъщам :-)!
    Хубав старт на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  13. Деничкаааа, чудесни предложения!
    Нямам търпение да опитам рецептата с вино, звучи ми мноооого интересно и примамливо!


    Прегръдки и ден изпълнен с положителни емоции от мен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Леви! Надявам се кейкът да ти хареса кейка :-)!
      Хубава сряда ти пожелавам!

      Изтриване
  14. Честито за книгата, Дени! Ще очакваме още прекрасни рецепти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти, Ани! Поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Дени, при мен те очаква награда!

    ОтговорИзтриване
  17. Лелеее, обожавам сладкиши с много какао, изглеждат страшно вкусни. Имаш много добри рецепти, от които задължително ще се възползвам някой ден:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи, Петя!
      Поздрави и прекрасен уикенд!

      Изтриване
  18. What a fantastic cake!!!!!And nice pictures...Kisses from Spain

    ОтговорИзтриване