сряда, януари 04, 2012

Whiskey cake&Gløgg: две рецепти с бърбън



Приключих старата година с пост посветен на алкохола, новата я започвам пак на същата тема, но с малко по-високи градуси :-). Предполагаемо ниските температури /всъщност днес небето е кристално синьо и прелитат гларуси :-)/ и много празници по това време на годината са на пръв поглед добро оправдание да си купя бутилка бърбън... никога преди не съм го правила (?!:-))... по традиция пия вино /и от време на време коктейли/ и то не повече от литър на месец... Исках да проверя дали мога да подпаля кухнята ако се опитам да направя глог вкъщи :-).





Според традиционния начин за приготвянето му, има един момент, в който се добавя карамелизирана захар - полива се с уиски/бренди и се драсва клечката, и така гори докато се стопи захарта. Много е забавно, за жалост нямам снимки понеже реших да опитам този номер, когато съм сама вкъщи, за да не причинявам стресови ситуации на околните. Тук има едно видео, от нещо, което прилича на новогодишно парти. Ефектът при мен не беше толкова зрелищен, а и по принцип горенето не е нужно да продължава повече от минута... Така... аз си водя монолог на тема пламъци, без въобще да се съобразя с факта, че може би трябва да обясня какво е глог :-). 


Нещо като греяно вино, само че с много повече градуси, което се ароматизира с обичайните зимни подправки и портокалови корички, но като добавка има и бланширани бадеми и стафиди. Скандинавците го пият през зимата, когато е много студено... По принцип се приготвя от червено вино и бренди (или водка), но аз открих една рецепта, призоваваща за порто, бял ром и бърбън... и както вече опитно установих коледните разпродажби засягали и алкохола, та защо ли да не взема три бутилки наведнъж... 


 И понеже не знам колко време ще го сърбаме тоя бърбън, реших да  оползотворя поне още една пета от него като направя 'уиски кейк'. 


Той се получи доста вкусен и не толкова силно алкохолен, 
колкото очаквах - приятно съчетание с кафе и черен шоколад.


Вече стана ясно, че не съм привърженик на твърдия алкохол, така че не мога да преценя дали бърбъна може да се замени със скоч или ирландско уиски. Освен че се произвеждат от различни неща и в различни държави и отлежават за различни периоди от време и в различни видове бъчви, не знам дали вкусът им е толкова различен, че това да има значение за приготвянето на един шоколадов кейк :-). 


И преди да премина към рецептите искам да отбележа, че глогът не е нужно да се изпива наведнъж след като се приготви, той и без това е в състояние да повиши температурата на тялото още от първата глъдка. 


Може да се съхранява в хладно и тъмно помещение в плътно затворена бутилка до една година. Така че ако се приготви в началото на  едната зима, ще има достатъчно и до началото на другата поне :-)...


Рецепта за глог
(източник allrecipes)





750 мл порто /портвайн/
150 мл бърбън
150 мл бял ром
2-3 шушулки кардамон
1/2 канелена пръчка
3-4 пръчици карамфил
2 лентички портокалова кора
40 гр. /около 10 бучки/ захар на бучки
90 гр. тъмни на цвят стафиди
30 гр. бланширани бадеми










Според вкуса може да се добави и повече захар и по-голямо количество подправки и портокалови корички, понеже питието накрая се получава доста силно, за това и се сервира в малки количества :-).
Не е нужно да се купува много скъпо порто, понеже при загряването така или иначе ще изгуби част от характерния си аромат. 
Препоръчително е да се използва голяма тенджера или дълбок тиган с капак, от неръждаема стомана, а не алуминиеви. Същото важи и за цедката.
Предимство е наличието на една от онези дългите запалки, които се използват за запалване на газов котлон или барбекю, примерно. Аз нямах такава, но успях да свърша работа и с обикновена, джобна запалка.
1/ Първо се приготвят подправките. Върху парче тензух или няколко слоя марля, с размери 20х20 см се поставят обелените кори портокал, канелената пръчица, зрънцата карамфил и счуканите шушулки кардамон. Краищата се събират и се връзват плътно с конец. Така получената торбичка се оставя на този етап настрана.


2/ Портото се изсипва в тенджерата, слага се капакът и се оставя на средно силен огън, за да се загрее докато стане горещо. Това отнема около 5-6 минути. Не трябва да се позволява на течността да ври, иначе алкохолът се изпарява. Бутилката от виното се запазва, понеже след това в нея ще се съхранява глогът. Добавят се ромът и течността отново се оставя да се загрее докато започне леко да шуми, но не и да къкри.
3/ И сега започва приключенската част. Аз открих три начина за карамелизиране на захарта:
* Според източника на рецептата бърбънът се изсипва заедно с рома и след като се загреят, течността се запалва /с една от онези дълги запалки, каквато аз нямам/, изсипва се захарта /в този случай дори не е нужно да се използва захар на бучки/ и се оставя за не повече от минута, докато се стопи. Слага се капакът, за да се загасят пламъците.
* Вторият начин е ето този. В голяма метална цедка се поставят кубчетата захар и се заливат с бърбъна като цедката се държи над тенджерата. Захарта се запалва отдолу и с черпак се загребва от горящата течност в тенджерата и се поливат кубчетата захар. Това последното се повтаря бързо няколко пъти, за не повече от минута докато захарта се стопи. Ако има някаква захар, останала в цедката, тя се изсипва в тенджерата и всичко се покрива с капак, за да се загасят пламъците.
* И аз понеже забравих да си приготвя черпак, направих процедурата по третия начин :-). Тук има едно доста кратко видео. Кубчетата захар се поставят в цедката, поливат се с бърбъна, запалват се отдолу и цедката се поставя на интервали в горящата тенджера и после се дърпа нагоре. Това се повтаря за не повече от минута докато се стопи захарта. Ако има някаква захар, останала в цедката, тя се изсипва в тенджерата и всичко се покрива с капак, за да се загасят пламъците.
4/ След като капакът се постави и пламъците изгаснат, котлонът се изключва и тенджерата се снема от огъня. Течността се оставя настрана да изстине за 10 минути /без да се маха капакът/.  След това се добавя торбичката с подправки, изсипват се стафидите и бадемите, покриват се отново с капак и всичко се оставя да изстине за 1 час. 


5/ Изстиналият глог се прецежда като се запазят стафидите и бадемите, а торбичката с подправки се изхвърля. Частта, която ще се поднесе за сервиране се прехвърля обратно в тенджерата и се загрява на слаб огън за 5 минути, като се внимава да не заври. Разпределя се в малки стъклени чаши или чаши за еспресо. Аз съм използвала едни миниатюрни стъкленички за сърбане на ликьор. Сервира се малко количество - около 90 мл, понеже глогът е доста силно и загряващо нещо. Във всяка чаша се поставят няколко стафиди и бадемчета.
6/ Остатъкът от глога се изсипва в запазената от виното бутилка, добре е да се използва пластмасова фуния. Затваря се плътно и се съхранява за не повече от година в тъмно и хладно помещение. Остатъкът от стафидите и бадемите може да се съхранява в плътно затворен контейнер, в хладилник за една година. Всеки път, преди поднасяне, глогът се загрява за 5 минути на слаб огън и при разпределяне в чаши се поставят по 1-2 бадемчета и няколко стафиди... и така цяла година :-).


Рецепта за кейк с уиски
(рецепта от simlyrecipes)


113 гр. масло, омекнало поне 2-3 часа на стайна температура
1 ч. ч. /190 гр./ захар
1 голямо яйце + 1 жълтък, на стайна температура
1 ч. ч. /130 гр./ брашно
72 гр. черен шоколад /с поне 70 % какаово съдържание/
10 гр. нескафе или друго инстантно кафе на гранули
1 суп. л. какао
1/2 ч. ч. /120 мл/ бърбън
1/4 ч. л. сол
1 ч. л. ванилов екстракт
1/2 ч. л. сода бикарбонат
пудра захар за поръсване




Аз съм използвала малка и плитка форма, с размери 20х20х5 см, понеже направих половин доза, т. е. според количествата, които съм дала тук. Може да се направи и цялата доза, както е дадена в SimplyRecipes, но тогава трябва да се използват или 2 малки форми или една голяма с вместимост поне 2.5 литра и да се сложат 3 големи яйца, а не 2 яйца+2 жълтъка :-).


1/Формата за кейка се намазнява, дъното се покрива с хартия за печене и цялата се поръсва с брашно. Аз съм използвала форма с повдигащо се дъно.
2/ Шоколадът се натрошава на парченца и се разтапя на водна баня. От време на време се разбърква с лъжица, за да се стопи по-бързо. Снема се от котлона и се оставя встрани да изстива.
3/  Гранулите нескафе и какаото се поставят в мерителна чаша и се заливат със 120 мл вряла вода. Разбъркват се, за да се разтворят добре и се добавя бърбънът заедно със солта, и отново се разбърква. Оставя се встрани да изстива.


4/ В голяма метална купа се разбива омекналото масло на средно висока скорост на миксера за 2-3 минути, докато стане кремкаво. Добавя се захарта и разбиването продължава до пълно смесване, за около 3 минути. Добавят се яйцата и всичко се разбива добре. 


Прибавят се ваниловия екстракт, содата и изстиналия разтопен шоколад и се разбиват на бавна скорост докато се смесят напълно. С лъжица или шпатула се обират стените на купата и се разбива отново.
5/ Добява се 1/3 от сместта с уиски и се разбива с миксер на най-ниска скорост докато се смеси напълно. След това се добавя половината от брашното и пак се разбива до пълно смесване. Така се редуват като трябва да се завърши с уиски. Внимава се да не се разбива твърде дълго с миксера, за да не стане сместта рядка. След последното добавяне на уиски дори може да се размеси само с лъжица.


6/ Сместта се изсипва в приготвената форма и се пече в предварително загрята на 170 С /150 С вентилаторна/ фурна за 55 минути като преди да се извади се проверява с клечка и ако е необходимо се оставя за още няколко минути.
7/ Кейкът се оставя да изстине във формата за 15 минути като се поставя върху решетка. След това се обръща и се оставя да изстине напълно върху решетката. Може да се напръска с още малко уиски, но аз тази стъпка я прескочих. Преди сервиране може да се поръси с пудра захар.

12 коментара:

  1. Дени, много хубави рецепти!
    И аз не съм опитвала бърбън, но смятам, че в съчетание с останалите продукти се е получило чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, кейка изглежда много вкусно! Определено съставките му са доста добри, така, че със сигурност това е един много специален кейк! Масло, шоколад и бърбън звучи доста обещаващо, а снимките говорят за наслада на всички сетива. Благодаря и за двете рецепти

    ОтговорИзтриване
  3. Дени, много ароматно и красиво е при теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, признавам си, че четох и разглеждах няколко пъти тази опияняваща публикация :) Не знам за кое по-напред да пиша - за умело написаният текст, който ме накара да се чувствам все едно усещам ароматите и виждам малките пламъчета, прекрасните снимки, или безспорно вкусните рецепти! Ще завърша с това, че съм безнадеждно влюбена в чашките за ликьор! Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък си нямам против твърдия алкохол, особено в този му вид и особено, ако е след ски;-)
    Така че остава да пристъпя към действие и като открия сезона, да открия и този вкус;-)

    Чудни снимки!

    ОтговорИзтриване
  6. Харесва ми градусът на настроение от последните ти публикации, Дени! :) Алкохолът в рецептите е с неразкрит потенциал според мен като цяло и тепърва ще има да се разгръща. Много хубави неща предлагаш отново, наистина удоволствие за сетивата!

    ОтговорИзтриване
  7. Отново великолепни снимки!Удивявам се на твоите експерименти, чудесни идеи, винаги научавам нещо ново от твоите публикации!Наистина е много приятно в твоя блог!
    Поздрави и успешна 2012 г.!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, така е - комбинацията беше изключително успешна :-)!
    Кенди, този тип кейкове с масло са ми много любими и винаги се получават чудесно, без значение дали им се добавя шоколад, алкохол или цитрусови корички :-)!
    Мариянка, благодаря ти!
    Габи, и аз съм влюбена в тези чашки за ликьор и доста често си намирам повод да ги използвам:-).
    Ах, Мъхче, точно за след ски е това силно и сгряващо алкохолно чудо :-).
    Мари, напълно съм съгласна за потенциала на алкохола и реших, че зимата е подходящ сезон за експерименти в тази насока :-).
    Соня, твоите позитивни отзиви винаги ме радват :-)!
    Благодаря ви, момичета, с пожелания за един прекрасен наближаващ уикенд :-)!

    ОтговорИзтриване
  9. Дени,....толкова приятна публикация си направила! Беше истинско удоволствие за мен! Благодаря ти!
    Обичам Бърбън и.....съм сигурна , че....твоите рецепти са вълшебни!!! Товя уиски кекс е много , много апетитен! Ще го опитам през следващите дни!
    Желая ти много настроение днес и....един наистина незабравим петък! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Бени, бърбънът се оказа наистина много приятно ароматен алкохол, който обаче все още не смея да опитам без да е смесен с нещо друго :-).Надявам се кейкът да ти хареса - на мен ми е вече от любимите 'къси' кейкове:-).
    Благодаря ти за прекрасните думи и пожелания - петъкът наистина беше незабравим, най-вече заради един много приятен личен празник :-)!
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. За много години Дени:)Както винаги ни предлагащ едно чудесно представяне на твоите вкусотии! Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. За много години, Dreamer! :-)
    Пожелавам ти един прекрасен четвъртък!

    ОтговорИзтриване