четвъртък, февруари 23, 2012

Павлова с манго, маракуя и лайм


Вдъхновена от последната ми публикация и от напомнящата все по-често за себе си пролет, тази рецепта е страхотно съчетание от лека целувчена основа, сметана и вкусни, свежи плодове, носещи много слънчево настроение... без да е изненадващо - все пак това е десерт от кулинарния арсенал на Нова Зеландия... или Австралия (?!)... въпросът е спорен!


Няма да обяснявам защо целувчената торта с плодове се нарича Павлова, но ще кажа, че за известно време мисля това да ми е любимият десерт... просто ей така, слагам го на номер едно в личната си захарна класация, докато не се появи вдъхновение за нещо друго :-). Сигурно и от снимките става ясно колко лесно се приготвя. Само за голямата целувка трябва  малко търпение докато се наседи хубаво няколко часа в печката. После се разбива сметаната, плодовете се нареждат отгоре и накрая се получава един красив десерт с много празнично излъчване. 


И без да сме празнували нещо, имах усещането за един наистина специален ден, както когато човек реши да извади красивия сервиз с прибори за една съвсем обикновена вечеря или да си облече красиви дрехи и да излезне навън да се поразходи без особен повод, просто ей така, за повече вдъхновение и по-малко сиви отенъци през деня! 


Бях опитвала десерт павлова веднъж, в заведение - класическа комбинация с червени плодове и според очакванията ми, не беше никак впечатляващ. Чудех се как да забода вилицата в сухия целувчен блат, дали да не помоля за нож или направо да започвам с пръсти, с риск да се покрия цялата в трошащи се сладки парченца. За моя изненада домашно приготвената версия не създава такива главоболия - блатът е изключително лек и крехък и съм щастлива, че използвах излишните белтъци за тази рецепта (а не за френски макарони, както винаги е първото ми хрумване) и се оттърсих от предубеденото си мнение относно павлова-та. 


А остатъкът от яйчицата - жълтъците - беше част от изключително вкусния шоколадов мус на ByBy - повод да оползотворя малко от онази тумбеста бутилка Гран Марние, която си седи скрита в шкафа.


Заключението от всичко издърдорено до тук: домашно приготвените неща са най-вкусни... така пише и на една от черните дъски вкъщи :-).


Рецепта 
/от TheGBBakeOff/

За целувчената основа
3 белтъка от големи яйца, на стайна температура
1/2 ч. л. кремотартар*
щипка сол
175 гр. захар
1/2 ч. л. ванилов екстракт
1 и 1/2 ч. л. царевично нишесте


За топинга
300 мл. течна пълномаслена сметана, добре охладена
1-2 бр. манго /около 500 гр./
3 бр. маракуя
1 лайм


* Кремотартарът се използва за стабилизиране на белтъците и може да се замени с 1-2 капки прясно изцеден лимонов сок или друга подходяща за тази цел киселина като бял оцет например.
Белтъците е добре да са на стайна температура, за да може да се съкрати времето за разбиване. Моите дори бяха престояли в плътно затворена кутия в хладилника за около три дни, докато се чудех за какво точно да ги използвам :-).


1/ В голяма метална купа се поставят белтъците и се разбиват с миксер на средновисока скорост за 20 секунди. Добавят се солта и кремотартарът /или лимонов сок/ и се разбива на най-висока скорост докато се образуват меки връхчета. Когато бъркалките на миксера се вдигнат от купата, връхчетата трябва да могат да задържат формата си.


Лъжица по лъжица започва добавянето на половината от захарта. Другата половина е добре да се постави в отделен съд настрана. Заедно със захарта се добавя и ваниловият екстракт. Разбиването продължава само докато сместта започне да образува твърди връхчета. 


С лъжица се обира полепналата по стените на купата белтъчна маса и върху нея се пресяват останалата захар и царевичното нишесте. Внимателно се разбърква с метална лъжица като не трябва да се позволява на белтъците да изгубят обема си.

Плитка тава се покрива с хартия за печене и сместта се изсипва върху нея като с помощта на лъжицата се оформи внимателно в кръг с диаметър 23 см и височина 3 см. В центъра на кръга с обратната страна на лъжицата се издълбава съвсем плитко кладенче, а краищата се заравняват съвсем леко като не е нужно да се придава твърде съвършена форма на белтъчната смес. 


Пече се в предварително загрята на 140 С /120 С вентилаторна/ фурна за 1 час и 15 минути. Ако фурната е силна може температурата да се намали така че да не се получи изгаряне и целувченият блат да запази белия си цвят. След като изтече времето за печене, фурната се изключва и целувката се оставя вътре докато изстине и самата фурна. Това може да отнеме няколко часа. Краищата трябва да се получат хрупкави, а центърът да остане мек. 
Целувченият блат се изважда от студената фурна и се поставя в чиния за сервиране или ако ще се използва на следващия ден се слага в плътно затворена кутия, която се съхранява на сухо място - като например кухненския шкаф.  Аз сервирах павловата на следващия ден, така че блатът се беше запазил крехък и сочен по този начин в кутията. Мисля, че ако се остави да престои повече време, ще се получи наистина сух и не особено вкусен. 
2/ Добре охладената сметана се поставя в метална купа и се разбива докато се получат меки връхчета. Аз разбивам първо на средновисока скорост на миксера за около минута и после на най-висока скорост докато започне да се сгъстява. Оставя се в хладилника докато се обработват плодовете.
3/ Мангото се обелва и месестата част покрай семката се изрязва. Нарязва се на кубчета с дебелина около 2 см и се поставя в купа. Плодовете маракуя се разполовяват, с лъжица се издълбава вътрешността и се изсипва в купата с мангото. 
Кората на лайма се настъргва и след това плодът се разполовява и се изцежда сокът от едната половина. В купата с плодовете се добавят половината от настърганата кора и 1 ч. л. от сока.  Разбърква се добре и се добавят още малко кора и сок,  по желание.
4/ Купата със сметаната се изважда от хладилника, правят се едно-две завъртания с миксера, за да се сгъсти още малко и се  и изсипва в центъра на целувчения блат. Отгоре се изсипват плодовете, поръсва се с малко настъргана кора за декорация и се сервира.
---------------------------------------------------------------------------------
Бих искала да благодаря на Соня за тези две много мили и предизвикващи голяма усмивка handmade /:-)/ награди:



33 коментара:

  1. Magnífica combinación una pavlova perfecta luce espectacular,bellas imágenes,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, обожавам Павлова, а твоята ми допада много, точно защото си избягала от класиката с ягоди, малини и т.н.Прекрасно предложение, което ще опитам при първа възможност! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Комбинацията с маракуя е изключително ароматна и определено я предпочитам пред класическата с червени горски плодове!
      Хубав уикенд, Ради!

      Изтриване
  3. Дени, обожавам аромата на маракуя :)
    За първо път преди години ми донесе племенника от Лондон и правих страхотен
    сладкиш с много шоколад!
    Чудесно е предложението ти, а снимките винаги ми доставят голямо удоволствие!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го обожавам, въпреки че това е само третият ми опит за десерт с маракуя. Първият беше с едно бананово суфле, което правих преди три месеца и още не съм се наканила да публикувам. Определено този плод придава страхотен чар на всичко, към което се добави и мога да си представя колко ароматен е бил шоколадовият сладкиш!
      Благодаря ти и прекрасни почивни дни, Дани!

      Изтриване
  4. Страхотно изпълнение, целувчената основа много ми харесва как се е разстлала....
    С тези топли цветове и при теб е започнала пролетната терапия:)
    П.П. Много ми харесВа надписа от дъската -happiness is homemade:)
    Хубав и вкусен ден:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тони!
      Пролетта пристига с пълна сила и това може само да ни радва :-)!
      Надписът ми действа много вдъхновяващо и всеки път се усмихвам, когато минавам покрай него :-)!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Дени, утрото ми започна слънчево, макар и гъстата мъгла над Бургас :)
    Благодаря ти и Успешен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Мариянка! Радвам се, че постът ми е успял да поразреди с малко слънчеви лъчи мъглата над морето!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. I've been looking for this recipe, thanks for posting it. will definitely try it soon :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks for stopping by, Marina!
      Just a little note on the recipe ingredients: I use caster sugar rather than granulated, as it is finer and more suitable for meringues; the cream is a standard whipping (double) cream which in US I believe is called heavy cream.
      Have a great weekend!:-)

      Изтриване
  8. Не съм опитвала тази торта,но много ми се иска да я направя.Твоята изглежда толкова елегантна...Много хубави снимки.
    Хубав ден,Дени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Живе! Павловата наистина се прави много лесно и е толкова вкусна ... :-)
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Дени,както и друг път,отново снимките ти радват окото неимоверно,особено минзухарите!Много уютно е тук,а и приятно разказваш и неусетно стигнах до края на публикацията ти!
    За Павловата няма да те тормозя и ти я отстъпвам цялата,но от муса бих си поискала поне тези две чашки,невероятно лъскав е!
    Какво би бил един уикенд без любим десерт,нали?!

    С пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за тези искрени и мили думи, Роси!
      Павловата другия път с двойно количество ще трябва да я докарам, понеже като започна хапка по хапка и не знам кога да спра :-), а мусът наистина е страшно вкусен така че може и с повече чашки да почерпя :-)!
      Уикендите се опитвам да ги прекарвам в компанията на любими неща, включително и за хапване :-)!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  10. Чудесно се е получила голямата целувка , Дени!ного добро представяне!
    А от снимките ти лъха такова пролетно, свежо и празнично настроение, че ги разглеждах няколко пъти:)!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Соня!:-)
      Хубави почивни дни от мен!

      Изтриване
  11. Дени, всеки път когато се отбия в този блог се зареждам положително! Много нежни и красиви снимки, толкова пролетно настроение има в тях! Павлова не съм правила, дори не знаех какво представлява. Гледах нещо подобно по Ютилисима за меренге торта, мислех да пробвам:). Тази Павлова, представена от теб е невероятна! А муса е повече от изкусителен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кенди! Радвам се, че с неспирното си дърдорене съм успяла да предизвикам и положително настроение и реакции :-). Павловата и на мен ми е първи опит. Много е семпла, а вкусът й е толкова пристрастяващ :-)
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  12. Е, нямам думи за този разкош!
    Чудесен десерт и прекрасни снимки!


    Прегъдки, Деничкааааа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Леви! :-)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  13. Боже, каква красота!
    Дени, като започнем от написаното, минем през снимките и завършим с това изкушение, всичко ме оставя без думи.
    Как може да си толкова жестока;))) ( шегувам се, разбира се)
    Но наистина, тази торта ще я направя някой ден, ей така, за да се почувствам добре;)
    Благодаря за хубавия пост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за тези позитивни слова, Мъхче!
      Тортата и на мен така ми се отрази - като чисто, егоистично поглезване :-)
      Усмихнати почивни дни от мен!

      Изтриване
  14. Чудесна торта и толкова приятно пролетно настроение в снимките!
    :)

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна торта, мисля, че скоро ще я направя. Чудесни снимки, много пролетно настроение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, надявам се да ти хареса! Благодаря ти и хубава вечер!

      Изтриване
  16. Бих казала това не е торта, а произведение на художник импресионист. Много артистичен десерт, подходящ за красиво преживяване. Браво за представянето, за снимките, за поста. Подробно обяснено, снимано...Минзухарчета, кокичета, зюмбюл, зелено...пролетта е налице. Красота във всеки детайл. Поздрави, Дени! Успешна и наситена с хубави емоции седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, толкова мили и стоплящи думи! Искрено ти благодаря!
      Хубави и слънчево-пролетни дни от тази седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  17. По- миналата седмица пекох такива големи целувки с идеята да правя торта, но въобще не стигнах до приготвянето на крема (от нетърпение да видим дали са станали вкусни :)) Имам някаква особена слабост към тях още от дете, особено ако са с леко дъвчаща текстура отвътре, както описваш. Павловата ти е много екзотична - манго харесвам много, до маракуята още не съм стигнала като вкус, но предполагам е също толкова интересна, поне видът й предизвиква такива асоциации.А и самият десерт като цветове се е получил много красиво!
    Браво, Дени!

    ОтговорИзтриване
  18. И аз се изкуших от целувката да я разчупя веднага. Толкова е пухкава и примамлива :-)
    Невероятно е как толкова малко количество плод /буквално 2 супени лъжици/ в черупката на маракуята може да съдържа толко много аромат!
    Благодаря ти, че се отбиваш, Мари! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване