неделя, април 08, 2012

Шоколадовият Великден


След като съвсем се омотах с църковния календар преди няколко дни, осъзнах накрая, че няма начин да се размина с двойното приготвяне на празничен обяд за Великден. Събрали сме се вкъщи двама атеисти - един от католическа страна и един от православна, та и за това много държим два пъти да го отбележим този празник. Традиции... не от всичките можем да се оттървем, пък без религия, животът щеше да е малко по-скучен. С голяма радост бих приела една съвсем нереалистична, поне за този век, идея за обединение на различните клонове на християнската църква, да вземат да се разберат и да напишат един общ календар, та да не ми се налага почти всяка година да празнувам едно и също събитие два пъти... Моят мъж беше почти разочарован, че няма да имаме боядисани яйца на масата тази седмица, но мен такова суеверие ме е обхванало, че боядисването преди 12.04 е немислимо :-). 


Яденето на много шоколад под формата на всякакви великденски животинки е характерна част на пролетния празник тук. 


За това и тази година взех една силиконова форма и си направих сама зайчета и патета от любимите ми шоколади. Опакованите в шарен станиол от магазина не са ми никак привлекателни. 


Поразрових се и в марта стюарт точка ком за великденски десерти и попаднах на страхотни идеи - свежи и леки сладкиши, съдържащи плодове или целувчено покритие - павлова, суфлета, ангелски кейкове и пр. Спрях се на десерта с ягоди и сметана, понеже за него отдавна имам рецепта и все не намирах повод да го приготвя. Изключително лесен с богат, но не и тежък вкус и с деликатно пролетно-празнично излъчване. 


Бих го приготвила още веднъж - за отбелязване на първия ден на лятото :-).


Не знам дали от цветовите сходства, но докато снимах кейка, от главата ми не излизаше мисълта за една сочна шопска салата :-)...



Рецепта 
(от thegbbakeoff)

За блатовете
150 гр. бял шоколад, начупен на парченца
200 гр. масло, нарязано на кубчета и омекнало на стайна температура
3 големи яйца, на стайна температура
150 гр. захар
настъргана кора на половин портокал
200 гр. самонадигащо се брашно /то е предварително пресято и съдържа набухватели/


За пълнежа и топинга
400 гр. ягоди
настъргана кора и сок на половин портокал
1 суп. л. захар
200 мл. пълномаслена сметана (с 48% масленост)
50 гр. бял шоколад за поръсване


Използвала съм две малки тави с диаметър 19 см и височина 4 см, едната с падащо дъно и от двете блатовете се отлепят лесно.
Първо се намазняват тавите и дъната се покриват с изрязано кръгло парче хартия за печене.


Натрошеният шоколад се разтапя на водна баня, като водата трябва да е гореща и да се издига пара от нея, а не да ври. Разбърква се често с лъжица и веднага щом се разтопи, съдът с шоколада се сваля от съда с водата. 


Ако шоколадът се загрее твърде много може да стане на бучици. Прибавя се омекналото масло и се разбърква до пълно разтапяне. Това е малко досадно, за това трябва търпение при бъркането. Купата се оставя встрани.
Яйцата се поставят в голяма купа и се разбиват на бавна скорост с миксера докато се образуват балончета. Добавят се захарта и настърганата кора на половин портокал и се разбива на най-висока скорост на миксера за около 4 минути, за да се образува много гъста смес, която оставя следа като се вдигнат нагоре бъркалките на миксера.
Маслено-шоколадовата смес се разбърква за последно и се добавя към разбитите яйца. Разбърква се с лъжица съвсем за кратко само колкото да се смесят. Брашното се пресява директно в купата с яйчно-шоколадовата смес и се разбърква внимателно с лъжица. 


Сместта за блатовете се изсипва по равно в двете тави като повърхността се заглажда хубаво. 


Пече се за 20-25 минути в предварително загрята на 180 С /160 С вентилаторна/ фурна. Повърхността трябва да стане светло златиста. 


С объл нож се минава по стените на тавичките, за да се освободят блатовете и се обръщат въру решетка. Оставят се да изстинат напълно.


1/3 от ягодите се заделят за декорация, а останалите се нарязват на тънки филийки. Поставят се в купа заедно с кората и сокът на половин портокал. Добавя се лъжицата захар или повече на вкус и внимателно се разбърква. Оставя се за половин час, за да се смесят хубаво вкусовете. 


Сметаната се разбива с миксер.
На чиния за сервиране се поставя единият блат. Върху него се разпределя портокалово-ягодовата смес и отгоре се разстила половината от сметаната. Покрива се с втория блат и върху него се разстила останалата сметана. Нареждат се заделените за декорация ягоди, разрязани на половинки. Ако кейкът няма да се сервира веднага, се оставя в хладилник за съхранение за не повече от 12 часа*. Трябва кейкът да е покрит с голям и кръгъл похлупак за торта, за да не изсъхнат блатовете. Изважда се от хладилника половин час преди сервиране и се поръсва с настърган бял шоколад.
*Направена корекция на времето за престой.

40 коментара:

  1. Чудесен е сладкишът!Наистина почти като моят, аз не съм сложила само шоколад в блатовете, но прегръщам идеята за шоколада и портокаловия аромат и това ще бъде и моят десерт за Великден!Благодаря ти!А шоколадовите фигурки са толкова симпатични...създават настроение!Честит празник, който и да е за теб, че при нас е Цветница!Поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Соня! Надявам се да ти хареса! И дано си прекарала една слънчева и прекрасна Цветница!
      Поздрави

      Изтриване
    2. Дени, осмелих се да те включа в една щафетна игра!Ако ти е интересно, виж в моя пост от 12 април какви са условията!Поздрави!

      Изтриване
  2. Дени, Честита Цветница!
    Не мога да ти кажа колко пъти преглътнах, докато четях продуктите :)
    Много ароматен и лесен за приготвяне, сладкиш!
    И асоциацията със шопската салата е правилен!
    Поздрави и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Дано празничната ти неделя е била прекрасна!
      Поздрави

      Изтриване
  3. Дени, чудесен сладкиш! Много красив се е получил, някаква свежест ми лъха от него! Абсолютно подходящ за сезона! А зайчетата са големи сладури. Хубава вечер и весело изкарване на празника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Свежестта идва най-вече от ароматните портокалови корички и сок, а слънчевото настроение от ягодките :-)
      Благодаря ти, Биби и хубава седмица!

      Изтриване
  4. Ох,тук винаги е приказно с тези снимки....Дени тортата е много свежа.Абе всичко е супер!!!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, как ме зарадва с тези думи! Много ти благодаря, Живе!
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  5. Че ,то кое да почна да хваля първо :) ..всичко ми харесва , зайчета и патенца , сладкиш и снимки ....свежо , пролетно и красиво ! Комплименти ,Дени !
    Честита ти Цветница !
    Хубава нова Светла седмица ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Накара ме да се усмихна след този коментар, Ив! Много ти благодаря! Дано и твоята Цветница и вчерашният Великден са били чудесни!
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  6. Дени, отново много интересно предложение и толкова пролетно.
    И да ти кажа аз не съм съгласна да се обединяват календарите ;-)
    аз съм на приципа -Колкото повече, толкова повече!-
    Трябва да има поводи за празници...
    Много вкусно нещо си приготвила ..с любимия ми шоколад!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, това ми напомня на Индия, където живеят хора, изповядващи почти всички вселенски религии и всеки ден нещо се празнува... както казва един приятел индиец "и коледа празнуваме, и ханука, и дивали и ..." всеки каквото си поиска :-)
      Благодаря ти, мила и хубав утрешен ден!

      Изтриване
  7. Дени, чудесна си! Толкова красиви снимки! А тези зайковци, как да не се влюби човек, да не говорим, че са с Линд:)Колкото да 2 празника, и аз преди години по подобни причини го празнувах два пъти и всички ме гледаха много странно. Веднъж даже католическия беше с 1 месец по-рано, голям купон. Но пък аз много се радвах:) И три пъти да го празнувам все ще ми е кеф:)! А сладкиша е голяма вкусотия! Поздрави, Миличка и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май ще се окаже наистина по-весело да се отбелязват празниците по повече от веднъж :-). Ако имаше един начин и рождените дни по няколко пъти да се празнуват :-), ама календарът за тях е само един... Фигурките наистина се получиха много сладки в тази формичка, дано й намеря и други приложения освен за шоколад!
      Весели празници и на теб, скъпа Кенди!

      Изтриване
  8. много ме разсмя със шопската салата :)
    два Великдена един след друг плюс асоциации за БГ лято и редовната салата - няма как на човек да не му се подобри настроението. Да не пропусна и заслугата на снимките за това :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз и сама си се разсмях при мисълта за шопската салата, но докато снимах така се бях размечтала за едни градински домати, поръсени обилно с бяло сирене :-)...
      Благодаря ти, Диди!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  9. Chudesen proleten sladki6!
    Dolnijat blat se napojava ot jagodoviq toping, a vtoriqt blat trqbva li da se siropira?
    Hubava i topla prazni4na sedmica!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Нели!
      Благодаря ти за въпроса. Вторият блат не се сиропира. Единственото важно нещо е докато кейкът престоява в хладилника да се покрие с похлупак за торта или да се сложи в един от онези големи пластмасови контейнери с капак, за съхранение на торти, за да не се изсушават блатовете.
      Ако обичаш сочни и сиропирани десерти, би могла да измислиш някаква импровизаця на допълнителен сироп. На мен лично десертът ми харесва по обяснения за приготвяне начин. Но всичко това е въпрос на вкус и предпочитания.
      Поздрави и прекрасна седмица и на теб!

      Изтриване
  10. Imam tortena kutiq s kapak i tortata e ve4e v neq.:)
    Receptata za blatovete e strahotna!
    Sega mai trqbva da zaklü4a hladilnika do utre..:)
    Blagodarq za otgovora i hubava ve4er!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно! Много ме зарадва :-)! Дано да успееш да я опазиш непокътната до утре :-)!
      Хубав утрешен ден от мен!

      Изтриване
  11. Дени,както винаги при теб се нагледах на красоти!
    Невероятна торта,свежа,цветна,шоколадова,а бе нямам думи!
    Ще си разкрася блога с нея някой ден и ще си похапнем сладко ,сладко!
    Поздрави мило момиче!Супер си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, винаги много ме радваш! Искрено благодаря за милите думи!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  12. Дени, пак те няма в моят списък, сърдих се на блогър, ма не помогна;) Обаче който търси, намира и ето ме тук с леко забавяне;)
    Аз на твое място щях да съм щастлива да празнувам два пъти- ние и без друго го празнуваме този празник три-четири дена, то приготвянето е пак като твоето, но по-начесто;)
    Чуден десерт, с тези ягоди, ще да е доста свеж;) Умопомрачителни снимки!
    И едно зайче, моля;)))
    Хубав Великден!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, аз накрая реших да се отнеса сериозно към твоя проблем с блогър. Потърсих те в списъка с последователите и не те открих. Има няколко анонимни и ако си един от тях, може би за това не те виждам. Ако не си от тях, предлагам да си караш по стария начин, какъвто и да е той :-), иначе в моя списък с блогове твоят се вижда, така че повредата не знам в чий телевизор е :-)
      При вас май пада голяма веселба с празнуванията :-)
      Може и повече зайчета, цяла шепа дори!
      Много ти благодаря и хубава седмица!

      Изтриване
  13. Леле-е-е,невероятно вкусно!
    Един прекрасен Великден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Нели!
      Прекрасен Великден и от мен!

      Изтриване
  14. Ахх Дени, какви невероятно красиви снимки, страхотно настроение!!! А за празника, важното е празници да има, зайците ти са страхотни, но кейка ... убийствен:)
    Сърдечни поздрави и много весели празници и тази седмица!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зайците - и страхотни, и вкусни :-)
      Благодаря ти за слънчевия коментар, Ева!
      Поздрави и хубави празници!

      Изтриване
  15. Дени, ако всяка година ще ни радваш с двойно количество такива снимки хич не искам обединяване на празниците :) Блатовете с бял шоколад звучат много интересно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За другата година мога генерално да си реша проблема като направя един голям козунак, който да го ядем от единия великден до другия :-) и ще мина само с една публикация...
      Белият шоколад от блатовете не е никак доминиращ като вкус, по-скоро се съчетава хармонично с останалите продукти и заедно с маслото придават определна плътност.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  16. Дени, сладкиша е великолепен, много богат на шоколад и ягоди :)!
    С удоволствие бих го приготвила за специални гости!
    Цветята са невероятни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ах, каква интуиция! тъкмо ти пишех имейл :-)
      благодаря ти, поздрави и от мен!:-)

      Изтриване
  17. Чудесен десерт, Дени!


    От сърце ти пожелавам свели и уютни празници!

    ОтговорИзтриване
  18. Ей,не му боядиса яйца на човека значи!Но днес вече сигурно си успяла.
    А тортата е предразполагащо вкусна!
    Весел празник ви пожелавам на двамката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, днес вече боядисах :-) и даже ги правя на публикация в момента :-)
      Весел празник и на теб, Роси!

      Изтриване
  19. Е как може така да скапеш десерта с тази шопска салата- сега вече и на мен ми прилича на такова- докато ми миришеше на ягоди и шоколад...сега нати домати със сирене.

    Шегата на страна- празнуването на тези два празника е наистина изнервящо за смесените семейства, но догмите няма да се сверят часовниците по нас, за жалост, така че гледай от добрата страна- имаш два повода безнаказано да ядеш сладкиши....Техните шоколадови яйца и добитък ме докарваха до отчаяние- ти си намерила добро решение за прибавяне на личен стил в морето от Кедбъри яйца с гигантски размери.

    Весели и спокойни празници на втория кръг!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цветовите асоциации съвсем ги омотах с вкусовите възприятия и така от ягоди и сметана го обърнах на доматена салата :-)

      Те да бяха само Кедбъри... всички шоколадови компании се съревновават в производството на всевъзможни "великденски" дивотии като се почне от шоколадови зайци и кокошки в реални размери и се стигне до яйца с гигантски такива :-)... Това с добитъка ме разсмя :-)

      Хубави празници и на теб пожелавам!

      Изтриване
  20. Весел Великден, Дени! Прекрасни снимки, съдържание и настроение на този пост!:)))Лалетата са толкова красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, мила Цвети!

      Прекрасен празник и на теб!

      Изтриване