вторник, април 17, 2012

Суфле с банани и маракуя


Това беше последната част от моята кратка поредица опити със суфлета от най-различни плодове. Не публикувах тогава рецептата, понеже след като всички месеци от годината се изтъркаляха тихомълком, декември се зададе на хоризонта и започнах да пиша за разни коледни неща. 
По-значително важните празници отминаха и настроението ми да изхвърля десертите от наложилото се вкъщи за неопределен период от време здравословно меню, е вече тук. Моментът е съвсем подходящ за отваряне на архивите и публикуване на рецепти, висящи кротко на stand by.


Основата за това суфле, за разлика от предишните, е сладкарски крем. Добре е да се използват добре узрели плодове, маракуите да се оставят за няколко дни в хладилника хубаво да им се набръчка повърхността. Те са изключително ароматни, не знам от коя страна идват, но  винаги ми създават асоциации с палми, плажове, коктейли и слънце...


Рецептата е адаптирана от ето това видео и е за 4 порции ако се използват формички /може и чаши за чай, както се вижда на снимката/ с вместимост 200 мл. Могат да се използват и по-малки или по-големи формички в зависимост от това за колко човека се приготвя десерта. Също така на видеото се вижда, че съдовете се поръсват с шоколад. Сигурно е много вкусно така, но на мен никак не ми се занимаваше с произвеждане на шоколадови стърготини, за това използвах обичайната съставка захар.


За основата
150 мл. прясно мляко
100 мл. пълномаслена сметана
3 жълтъка от големи яйца
50 гр. /3.5 суп. л./ захар 
15 гр. /1 суп. л./ брашно
10 гр. /2 ч. л./ царевично нишесте


За плодовата смес
1 банан /около 100 гр./, добре узрял
2-4 маракуи, с набръчкана повърхност
прясно изцеден лимонов сок


За белтъчната смес
3 белтъка от големи яйца
50 гр. /3.5 суп. л./ захар
1-2 капки прясно изцеден лимонов сок


захар за поръсване и масло за намазване на формите
пудра захар за поръсване на готовото суфле


1/ Първо се приготвят формите. Маслото за намазване на формите се разтапя на бавен огън и с четка се намазват стените и дъното на всяка форма. Стените се мажат като се правят вертикални движения с четката отдолу нагоре. Това помага на суфлето да се издигне безпроблемно нагоре. Формите се оставят в хладилник за 5 минути. След това се изваждат и се намазват с втори пласт разтопено масло. Изсипва се на дъното малко захар и формичката се завърта под наклон така че захарта да покрие плътно стените. Оставят се встрани.
2/ Приготвяне на основата
Млякото и сметаната се поставят в дълбока тенджерка или друг подходящ съд и се оставят на средно силен огън до момента преди течността да заври. След това съдът се снема от котлона. През това време брашното и царевичното нишесте се пресяват и се оставят настрана. В отделна купа се слагат жълтъците и захарта и се разбъркват енергично с телена бъркалка. Добавят се пресетите брашно и нишесте и се разбърква добре. Прибавя се съвсем малко от горещата млечно-сметанова течност и се разбърква, за да се получи гладка смес. Това се прави, за да не се образуват бучици по-късно. След това се добавя и останалата част от млякото и се разбърква отново. Всичко се връща обратно в тенджерката и се оставя на от слаб до средно силен огън като се бърка енергично от 3 до 5 минути докато се сгъсти. Кремът се прехвърля в чиста купа и се покрива с прозрачно фолио, за да не изсъхва повърхността докато се приготвят плодовете и белтъците.


3/ Над купа се поставя голяма цедка. Маракуите се разполовяват и с лъжица се издълбава вътрешната месеста част . Изсипва се в цедката и хубаво с обратната страна на лъжица се притиска, за да се отдели сокът. 


Изсипва се в блендер, кухненски робот или шейкър. Добавя се начупеният на парчета банан заедно със съвсем малко прясно изцеден лимонов сок. Пасира се докато се получи гладка смес. Изсипва се в купата със сладкарския крем и се разбърква с телената бъркалка до пълно смесване. Оставя се встрани.
4/ Белтъците заедно с 1-2 капки прясно изцеден лимонов сок се поставят в метална купа и се разбиват на най-висока скорост на миксера. Когато сместта започне да става пухкава се добавя постепенно захарта и се разбива до получаването на твърди връхчета.


5/ Загребва се около 1/3 част от разбитите белтъци и се добавя към плодовата смес. Разбърква се енергично с телената бъркалка докато се получи гладка смес. Добавя се и останалата част от белтъчната смес и с шпатула всичко се размесва бавно и внимателно като се внимава да не спаднат белтъците.
6/ Готовата смес се разпределя в приготвените форми като се пълни до горе и повърхността се заравнява с нож. Полепналата по ръбовете смес се почиства внимателно с кухненска хартия или салфетка. Това помага на повърхността на суфлето да се повдигне равномерно. 


7/ Формите се поставят в плитка тава и се пекат за 12 минути на 190 С /170 С вентилаторна/ фурна. Вратата на фурната не се отваря по време на печене.  
Когато суфлетата са готови, се изваждат, поръсват се с пудра захар и се сервират веднага, иначе започват да спадат след около 5 минути.


16 коментара:

  1. Хареса ми-бих си хапнала с удоволствие след 5-тата минута от изваждането му...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Възкресение Христово, Дени! Желая ти здраве и много много щастие!
    Ти обаче ще ме накараш да си купя маракуя с поредната публикация за този плод - супер странно изглежда, но аз съм ентусиаст на тема екзотични аромати, страшно ме зареждат! Великолепно суфле, втората снимка ми напомня на кадър от анимационния "Красавицата и звяра", красиво е! Аз май скоро суфле няма да направя - нямам си още подходящи съдинки :( а голямото май никак не изглежда красиво...
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Дени, обожавам аромата на маракуя!
    Суфлето е прекрасно и бих хапнала с удоволствие!
    Снимките, както винаги,са прекрасни!
    Прегръдки и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Дени,
    измъчваш ме;)
    Обожавам суфле, а тази маракуя с нейния аромат, е като магнит за мен;)
    Сега остава да намеря хубава маракуя!
    И чакам следващите позаспали някъде предложения, които е време да оттърсиш и да ни покажеш;)
    Много хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Дени, много ароматно и екзотично е при теб, не съм опитвала суфле но изглежда божествено!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  6. Дени, много ми допада това суфле и маракуята ми е сред любимите, изобщо пак си ме оцелила с рецепта! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, кога го излапахте суфленцето, искам и аз. Дени, слънце втори дубъл, моля те:)! Това с последната снимка е страхотно! Знаеш ли, маракуя не бях виждала като плод, само на опаковки на сок:). Много интересен плод. А суфленцето е станало перфект!

    ОтговорИзтриване
  8. Още вчера те прочетох и разгледах,но не остана ред да напиша колко примамлив десерт си направила,Дени!Толкова нежен,ефирен,и най-важното си успяла да запечаташ краткия миг след печене,когато е надигнало глава над купичката.
    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Не съм правила суфлета,а да си призная не съм и купувала маракуя,ей така да и пробвам вкуса само.
    Със сигурност е било вкусно,няма как да не е!
    Дени,майстор си и на суфлета и на снимането им!Искам да те попитам семките на маракуята ядат ли се,и изобщо дали се използват в кулинарията,много добре изпъкват на оранжевото?
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти, че попита!
      Вътрешността на маракуята е съвсем малко като количество, може би около 2 супени лъжици, но има изключително силен и наситен аромат. Семките и всичко останало в шушулката се яде. Приготвяла съм и плодовата салата с босилековия сироп и павловата с маракуя по този начин, използвайки цялата месеста вътрешност. За суфлето обаче е нужен само сокът. Мисля че ако има твърди частици в сместта, то няма да може да се надигне :-)
      Поздрави

      Изтриване
  10. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасно суфле се е получило!

    ОтговорИзтриване
  12. Ммм, това ще е интересно. Никога не съм готвила нищо с маракуя...

    ОтговорИзтриване
  13. Hermoso souflé creo que es perfecto,buenas recomendaciones para que no baje y solo suba luce muy lindo,abrazos hugs,hugs.

    ОтговорИзтриване
  14. Дени, направих го!Моето първо суфле, благодарение на теб!Направих ягодовото, надигна се, много добре стана и беше вкусно!Наистина има значение големината на съда, и аз пробвах различни варианти.Колкото по-голям е съдът, толкова по-бавно спада!Благодаря ти, че ми даде смелост да опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ... благодарение на моята мания да опитвам един и същи десерт в най-различни варианти :-)!
      Чудесно! Много се радвам, че си постигнала успешен резултат и ти е харесало!

      Изтриване