понеделник, април 30, 2012

Книгите...


От както денят ми започва с прясно изцеден сок от целина, моркови и магданоз и продължава със супер витаминозни  водорасли на прах, десертите едва успяват да си намерят място в моето меню. За това вместо да оставям блога в затише за дълго, спретнах самостоятелна публикация-отговор на предизвикателството на Соня, а именно да покажа готварските си "извори на вдъхновение" - книги, списания и всякакви други накамарили се с времето печатни източници с рецепти. 


Не разбрах само дали своеобразната игра се нарича "какво имам на нощното шкафче" или това е метафора появила се при предаването на "щафетата" от блог на блог. До моето нощно шкафче няма да се стигне, понеже аз такова нямам. Заместила съм го с една малка масичка, на която освен нощна лампа и чаша с няколко свежи цветя, не желая да трупам нищо друго. Иначе се опасявам, че както пише в едни книги, обяснаващи как да си наредим правилно мебелите в къщата, чистата енергия няма да може безпроблемно да се движи из пространството от стая в стая... ах, кога ли ще се науча да слагам точка на време... косата ми пак започна да побелява


Книгите съм натрупала из различни ъгли, където съм успяла да намеря място. Те не са много, но за сметка на това, както и Соня е отбелязала, са впечатляващо обемни. 


За The professional pastry chef няма какво ново да кажа. Тук съм разказала за мъките си по нея - най-дебелата, най-тежката, с най-тегави за изпълнение рецепти - истински "разкош" в колекцията ми.


Десертната вълна ще продължи още малко докато стигна до книгите с основни ястия. The GB bake off ми е много любима книга, която е тъкмо за сравнително начинещи любители на печенето на сладкиши. Подробните и ясни указания за приготвянето на всичко от елементарен пандишпан до празнична торта са ми от излючителна полза. Малко късно разбрах, че книгата е комерсиално издание към доста популярно тв състезание за любители-сладкари, но след около петата успешна рецепта спрях да обръщам внимание на този факт.


За Laduree Sucre: The recipes - книгата-бижу, както аз я наричам, заради меката велурена корица, релефен надпис, розови страници със златисти ръбове и всичкото това прибрано в кутия с капак - съм писала и тук.


Много обичам ето това съкровище от енциклопедичен тип:


То е за всякакви билки и подправки - от пипер и босилек до такива с почти непроизносими и непреведими наименования; най-различни техники и съвети за обработване, съхраняване и използване, като например дали е по-добре една подправка да се нареже, смели, настърже или счука, така че да се извлекат максимални ползи от свойствата й. Обожавам всяка снимка на всяка страница - в най-прекрасните и наситени цветове, които могат да съществуват от далечните брегове на Япония през Индия, Китай, Тайланд, Близкия Изток, Африка, Европа и се стигне до двете Америки. Звучи като въображаемо пътуване, изпълнено с хиляди аромати от хиляди земи. 


Най-подценяваната от мен част от книгата са последните петдесетина страници с рецепти, отличаващи се най-вече с разнообразните и богати комбинации от подправки, естествено такива, които могат да се намерят и в супермаркета :-). Научих, че рибата, например, може и лесно да се приготви, без да се правят никакви сосове и маринати, а просто като се комбинират определени количества от десетина различни сухи подправки. 


Не знам дали защото съм се почувствала вдъхновена от въпросната книга, но в кухнята съм натрупала около 40 вида подправки и наскоро като ми трябваше къри за една рецепта, се оказа че такова никога не съм купувала. Добре, че поне сол и пипер не забравям да  поддържам в наличност. 


Местя се към кухнята, където се помещава по-прозаичната част от готварската колекция. 


Малката голяма вегетарианска книга отдавна ми е пръв помощник в приготвянето на основната храна, заедно с един препълнен джоб с разпечатани рецепти от времето, когато червена леща и гъби кладници бяха екзотични понятия за мен. Основен стимул за моите първи готварски опити беше старата версия на сайта на Иван Звездев, от която имам принтирани толкова много рецепти, пазени и прилагани и до днес. Двете книги - за безмесни и ястия с риба, продължавам да прелиствам често.


 Пазя си и разни откъснати страници от рекламни каталози за кухненски антураж, на които в едно скромно поле, със ситен шрифт има разпечатана по някоя лесна и свежа рецепта. 


Напоследък готвя все повече по рецепти от блогове /вашите блогове :-)/ и сайтове, на които случайно съм попаднала от google. 
Кулинарни списания не си купувам. Гореописаните книги са ми достатъчно забавление за сега. На страничната масичка до дивана има едно непостоянно присъствие на интериорни списания, в които от време на време се намира по някоя привлекателна рецепта за опитване. 


Всъщност имам два стари броя на Elle Bistro - безплатни приложения към немското издание на Elle Decoration - с много красиви снимки /то на мен това май ми е по-интересно от готвенето :-)/. От там обаче съм опитвала само една рецепта за чийзкейк и после проклинах немците, че нищо не разбират от чийзкейкове :-)... е, просто не съм случила на комбинация, отговаряща на вкуса ми ...


На книгата с макароните съм отделила няколко реда още в зората на създаването на блога. 
А първите маслени бисквити, които направих от малката книжка с бързи и непретенциозни рецепти за чаено време, ме убедиха, че приготвянето на сладки може да бъде и лесно занимание...


Завършвам с моя трилистен списък с истински здравословни рецепти - никакви млечни продукти, никакви меса, риби, птици, готвена мазнина или сол, за захар да не говорим - присъства само под формата на чист мед. По този режим съм се прехласнала от месец. Не го спазвам стриктно, а само в първата половина на деня. Надявам се скоро да ми омръзне и гладът ми за нездравословна храна да се появи, за да мога да продължа воденето на блога.  


Ами, това е! Щафетата остава тук. Не водя отчет къде е отишла и къде не, но май е минала през доста места, за това ще си я запазя егоистично непредадена :-). Благодаря на Соня, че ме предизвика да напиша поредния си, изпълнен с много думи пост!

9 коментара:

  1. Истинско удоволствие беше за мен да се разходя из книгите ти ,Дени ! Какви съкровища имаш само , ....за книги винаги завиждам :) !
    Хубава нова седмица ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, започвам от красивите цветни чаши, преминавам през богатата
    колекция от книги и стигнем до красивите снимки,на които винаги се радвам!
    Те ми създават чудесно настроение!
    Благодаря за чудесния пост!
    Сърдечни поздрави от морето и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Дени,много приятна разходка през кулинарната ти колекция , разказана по толкова приятен начин със снимки! Поздрави от Шотландия!

    ОтговорИзтриване
  4. И сега човек спира да се чуди откъде тази изтънченост- то всичките ти книги са събрали каймака на рецептите;)
    Дени, снимките и колажчетата са върхЪТ!
    И е хубаво, че пускаш хубавата енергия да се разхожда из вас, ако ти е в повече духни я малко и насам, че нещо много негативна го давам напоследък:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз гледам пък,и ти се радвам искрено Дени!То при теб и каквото и да снимаш,и книги и сладкиши и цветя,та дори и прецъфтели да са,все красиво изглежда!
    Та в този ред на мисли искам да кажа,колкото и книги да имаш,колкото и да са тежки и дебели,ако го нямаш този усет за стил и красота и книгите не могат да ти помогнат!
    А при теб и усет и стил и много книги,че как няма да се получи?
    Много ми се иска да имам книжката за подправките,че наистина ми се стори интересно,още повече че май ми куца информацията за тях.
    Честит ден на труда!
    А аз ще чакам следващата ти публикация,та била тя да е за прясно изцеден сок от целина, моркови и магданоз ,че защо не и водорасловия прах.Интересно ми е как би ги представила!
    Виртуална прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Дени, колекцията ти е безценна, благодаря ти за приятната разходка из твоя свят и за обогатяването на моята кулинарна библиотека :)!

    ОтговорИзтриване
  7. Каква колекция само!!!!!
    Благодаря ти за виртуалната разходка в твоя свят!

    Прегръдки,Деничка!

    ОтговорИзтриване
  8. С удоволствие разгледах кулинарната ти библиотека, която е впечатляваща! Радвам се, че я сподели с нас! Винаги съм се радвала на постовете ти: за каквото и да пишеш, все ще ми е интересно:). Поздрави, Дени!

    ОтговорИзтриване
  9. Дени,благодаря за споделеното!Хубаво и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване