сряда, юли 18, 2012

Сладолед с кардамон и преди да съм отпрашила - една последна разходка по тесните улици на Кеймбридж


Сърбам чай, загърната във вълнен шал и се надявам прогнозата за времето за след три дена да е благосклонна - ако може само лек дъждец и поне 19 по Целзиус, че никак не ми се тръгва за края на земята с ботушки. Сладоледено ми е обаче, с четири публикации подред. И този както и сладоледът с канелата ми напомнят на зимните черни чайове с мляко и ароматни подправки. Сега е лято /поне според календара/ и млякото и подправките ги съчетавам за приготвянето на студени вкусотии. 


Обичам кардамон и за това съм очарована от вкуса на този сладолед. Не му спестих жълтъците, както направих миналия път, и не знам дали заради това или някаква друга неизвестна причина, но сместта се получи по-пухкава и кремообразна. 


Междувременно не успях да публикувам още снимки от Кеймбридж, както се бях заканила наскоро. За това и тези по-долу нека послужат като мост между тази последна публикация и следващата, с непланирана още дата и тема. 
Началото е естествено сладоледено. Оловните нюанси на небето и съвсем нелетни температури не пречат на  похапването на фунийки, пълни с разноцветно ледено съдържание. 


Улиците са тесни. Фучат пешеходци и велосипедисти. Сякаш наоколо цари тиха суматоха. Усеща се някаква припряна забързаност, типична за населени места с много заети жители, но без характерния автомобилен шум и тътена на градския транспорт във всичките му форми. Сякаш работливи насекоми бързат... защото има толкова много работа за вършене... :-)


Едно от емблематичните неща в града са велосипедите, които само на главите на хората не са се качили. Паркирани са навсякъде, в редици по много, на места заедно с накачените по оградите ламнирани обяви за провеждащи се събития...


В музея никой не си направи труда да възпре снимаческите ми пориви,имащи за обект най-вече посуда и рапири. Накрая като стигнах до холандския порцелан, се появи една мила дама, която ме уведоми, че всъщност снимането не е позволено.


Един прекрасен розов храст и


чудесно място за наблюдателница.


Не съм имала намерение да си снимам отражението във витрината, а просто едно произведение на съвременното изкуство.



Докато чаках дъжда да отмине, по път обратно към гарата, се бях подслонила под навеса на един гръцки ресторант.


Прекрасни летни почивни дни на всички!


А сега да обясня и как се приготвя сладоледът с аромат на кардамон. За още насоки и подробности по темата приготвяне на сладолед вкъщи с машина или без - препратка към публикацията за сладолед с канела.


Рецепта
(herb&spice)
 
450 мл. пълномаслено прясно мляко
8-10 шушулки кардамон
4 жълтъка
150 гр. захар
150 мл пълномаслена сметана


Млякото, сметаната и яйцата трябва да са добре охладени.
Шушулките кардамон се натрошават леко, колкото да се отворят малко. Поставят се заедно с прясното мляко в тенджерка или дълбок тиган и се оставят на средно силен огън докато млякото започне да ври. Снемат се от котлона и капакът се поставя. Оставя се за половин час, за да може да се ароматизира млякото. Млякото се прецежда и шушулките се изхвърлят. 
В отделна купа се разбиват жълтъците и захарта докато се получи светла на цвят и гъста смес.
Млякото се затопля на бавен огън за няколко минути и малка част от него се изсипва при разбитите жълтъци. Разбърква се с телена бъркалка и всичко се връща обратно в тенджерката с останалото мляко. Оставя се на бавен огън и се разбърква непрекъснато с дървена лъжица за 5-7 минути докато сместта започне да се напластява по лъжицата. Като се прокара пръст по нея, трябва да се получава ясна следа. Не трябва да се позволява сместта да завира.
Прехвърля се в чиста купа и се оставя за около час да изстине напълно. В отделна купа се разбива леко с миксер или с телена бъркалка сметаната и се добавя към изстиналата млечна смес. Разбърква се леко и купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за поне 4 часа. За съответния начин на приготвяне на сладоледа - инструкции в публикацията за сладолед с канела.

22 коментара:

  1. добре, че си успяла да снимаш от порцелана преди да те спрат.
    Приятни почивни дни с повече слънце!

    ... според мен най-хубавия сладолед се получава, когато не му липсват правилните съставки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласна /вече и от собствен опит/ с твърдението за сладоледа!
      Благодаря ти, Диди!
      Поздрави

      Изтриване
  2. Дени, наслада за душата са всички снимки!
    И като прекрасен завършек - един ароматен сладолед!
    С пожелание за едно чудесно лято с повече слънце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Прогнозата обещава слънцето поне да е на линия :-)!

      Изтриване
  3. Благодаря за приятната разходка и за това сладоледено изкушение! Снимките са страхотни! Хубаво лято и много положителни емоции! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря за хубавия коментар, Дани!
      Поздрави

      Изтриване
  4. Дени, добре ни разхождаш из тези места! Много интересни са публикациите и снимките ти! И продължаваш със сладоледената вълна!:)... Но пък майсторски направени сладоледи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :-) сезонът е съвсем подходящ за сладоледи!
      Благодаря ти, Кенди!

      Изтриване
  5. Дени,благодаря ти,че отново ни разходи по твоите местенца и ние чрез теб се докоснахме до тях!
    Сладоледът ти е чудесен,снимките също!
    И аз го правя по очти същата рецепта,но по моята сметаната не се разбиваше,та доста се чудех как е по-добре,следващия път ще опитам и в този вариант.
    Прекрасна и пълноценна почивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметаната се разбива съвсем за кратко, така че пак да си остане в течно състояние.
      Благодаря ти, Роси!
      Поздрави

      Изтриване
  6. Много приятна разходка, много велосипеди, много вкусен сладолед Дени!
    Видях отражението ти не само във витрината, има го и в лъжичката за сладоледа:)
    Всичко е перфектно момиче!Голям майстор си, каква консистенция си постигнала на сладоледа само!Ще взема да си купя уред за сладолед и аз!
    Топли слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Дани!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  7. Дени, отново чудна разходка в снимки! И сладоледа изглежда доста съблазнително, чак ми се иска да бръкна с лъжичка през монитора... за жалост не става! Желая ти приятна почивка, изпълнена с много положителни емоции и хубаво време! И ще чакаме снимки от края на земята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :-) надявам се краят на земята да е подходящо място за правенето на подобаващи количества снимки!
      Благодаря ти, Биби!

      Изтриване
  8. Страхотно, надявам се да се завърнеш бързо, защото ще ми липсват тези великолепия!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще направя каквото е по силите ми за скорошно завръщане :-)
      Благодаря ти, Павлинка! Прегръдки

      Изтриване
  9. Дени, сладоледните разкази са прекрасни, не съм пробвала все още домашен сладолед, но мисля първият които приготвя да е лимоновия пай с корнфлвкс! Благодаря ти за интересната разходка! Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  10. Дени, отново вкусен и много ароматен сладолед!
    И ти благодаря за чудесната разходка, толкова чисти цветове!Подозирам, че това е от липсата на слънце и на теб ти е студено, но снимките ти са прекрасни!!

    ОтговорИзтриване
  11. Дени, не знам с какво друго се занимаваш, но писането и снимането го умееш определено!разказите ти са увлекателни , а снимките винаги перфектни!Аз съм от малкото хора, които не обичат сладолед!Имам своите опити в сладоледоправенето в соц времената на липси и малки деца!Но ти описваш толкова изкушаващо, а сладоледените ти публикации толкова пленителни, че онзи ден , слизайки до града от планината, се загледах в машините за сладолед!
    Трудно разгледах всичко, че интеренета бавен и не зарежда, но упорито стоях тази нощ, заслужаваше си - и Кеймбридж със старите къщи и колелата и сладоледа(аз също обичам кардамон).Поздрави, хубаво лято и много нови положителни емоции ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. И от мен благодарности за страхотните снимки, които ме накараха да усетя духа и аромата на Кеймбридж. А що се отнася да сладоледа-непременно ще изпробвам,още повече ,че кардамона ми е предпочитана подправка. Хубаво лято, Дени !

    ОтговорИзтриване
  13. Кардамон в сладолед, за охлаждане на страстите, които предизвиква...дааа, харесва ми!!!
    Чудесна виртуална разходка и дегустация:)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Сега вече ми стана ясно как се получи този прекрасен сладолед. Наистина изглежда то1но както си представям един домашен сладолед!
    А Кеймбридж.... и там ми хареса да се мотая с теб;)Сега като спомена, че отивам да пътешестваш и всеки ден ще минавам насам, с надеждата да си се завърнала и да ме разходиш пак;)
    Хубава ваканция, Дени!

    ОтговорИзтриване