вторник, септември 25, 2012

Малка празнична лимонова торта с рикота, сметана и лимонов крем


Успях да се класирам за последните дни на лятото с тази малка торта, подходяща за летен рожден ден. Не опитах вкуса й с чаша студена домашна лимонада, но пък свежата й лимонова енергия действа добре на сетивата насред седмица, изпълнена с неспирни дъждове. 

имах късмет да улуча и септемврийския дъждовен период в Сицилия

Вкусът е преобладаващо лимонено-рикотен и идеален за любителите на силни лимонови изкушения в сладък вид. 

домашен лимонов крем

Изпълнението не е сложно, рецептата е от книга за начинаещи кулинари, но е добре планирането на тортата да стане няколко дни предварително. Аз започнах да я приготвям два дни по-рано като първия ден направих лимоновия крем, а втория ден - самата торта, което ми отне около 4 часа, но това включва престояването на крема и после тортата за по половин час в хладилник и правенето на снимки след почти всяка стъпка. 


Сглобената накрая торта се оставя да престои в хладилник за една нощ преди да се консумира. Приготвянето на лимоновия крем може да се направи в деня на правене на тортата - въпрос на предпочитания и планиране на времето. 


Имайки впредвид, че най-сложните неща, наподобяващи торта, които съм правила досега са тези две двупластови творения, тази четирислойна лимонка ме изнерви само с хоризонталното рязане на блатовете - досадно, много досадно. Накривих ги малко, но накрая при рязането на парчетата, това не личеше въобще. Второто нещо, което си мислех, че ще ме провали е измазването. Снабдих се с един от онези широки ножове, тип метална шпатула и действието приключи сравнително бързо. Накрая надписът се шприцова бавно и търпеливо, но тази част може да се пропусне и просто да се декорира с лимоновия крем като се шприцоват заврънтулки в свободен стил. 


Рецепта
(от thegbbakeoff)

за блатовете
6 големи яйца, на стайна температура*
175 гр. захар
175 гр. брашно

*добре е продуктите да са с еднаква температура, за да може да се вкара, колкото се може повече въздух в сместта и накрая блатовете да се получат въздушно-леки, затова яйцата се изваждат от хладилника поне два часа предварително

за лимоновия сироп
100 гр. захар
1-2 лимона

за рикотено-сметановия крем
250 мл течна пълномаслена сметана, добре охладена
2 суп. л. захар
500 гр. лимонов крем*
400 гр. рикота

*лимоновия крем съм приготвила по рецептата в края на тази публикация, но може да се използва и всяка друга любима рецепта за лимонов крем

за декорация
50 гр. филирани бадеми
2 суп. л. лимонов крем

1/ Приготвяне на блатовете
Използвала съм две малки тави с диаметър 19 см и височина 4 см, в които по равно се разпределя сместта. Приготвянето им е същото като в тази рецепта - първо се намазняват вътрешните стени с помощта на четка и след това дъната се покриват с предварително изрязани кръгове хартия за печене.
В голяма купа се разбиват яйцата на ниска скорост на миксера само докато се смесят напълно. Добавя се захарта и разбиването продължава на най-висока скорост на миксера за около 5 минути - докато сместта увеличи значително обема си и стане гъста и светла на цвят.


Една трета от брашното се пресява директно в купата и се размесва с помощта на голяма метална лъжица като хубаво се минава по стените и сместта се обръща отдолу нагоре, за да се поеме цялото брашно. Същото се повтаря с останалите две трети от брашното - след всяко добавяне се размесва до пълно смесване. 


Така получената смес за блатовете се разпределя по равно между двете форми - при мен всяка част тежеше около 320 грама. 


Пече се за 20 минути на 180 С в /160 С вентилаторна/ предварително загрята фурна докато блатовете се надигнат почти до ръба на формите и повърхността е златисто-кафява. Като се докосне повърхността леко с пръсти, трябва да се усеща плътна, няма нужда да се проверява с клечка.
Блатовете се изваждат от фурната и с помощта на нож със заоблен връх се минава по стените на формите, за да се освободят и да се отлепят по-лесно. Решетката, върху която ще изстиват блатовете се покрива с хартия за печене и се поръсва равномерно със захар. Внимателно формите се обръщат върху приготвената хартия и блатовете се оставят да изстинат напълно. 


Ако захарта не е разпределена равномерно, част от блата може да залепне за самата хартия, но това не е притеснително, защото в рецептата дори се препоръчва по желание да се изреже изпечената повърхност на всеки блат.

2/ Приготвяне на лимоновия сироп
В малка тенджерка или друг подходящ съд се поставят захарта и 100 мл вода. Настъргва се кората на единия лимон, ситно и се добавя. Кората на втория лимон се обелва внимателно, нарязва се на тънки лентички, които по-късно ще се използват за декорация. Поставят се в купа и се покриват с фолио или чиния, за да не изсъхнат докато се приготвя тортата. Аз съм използвала ето тази белачка, с която се получават много тънки корички. По желание тази стъпка с декорирането може и да се пропусне.


Изстисква се сока от единия лимон и 3 супени лъжици от него се добавят в тенджерката към захарта, водата и кората. Оставя се на бавен огън като се бърка непрекъснато докато захарта се стопи напълно. После силата на котлона може малко да се увеличи, за да може сместта да заври по-бързо. След като заври, се оставя за 2 минути на котлона, за да се образува лек сироп. Снема се и се оставя встрани да изстива.


3/ Приготвяне на рикотено-сметановия крем
Добре охладената сметана се разбива докато се сгъсти. Добавя се захарта и се разбива до образуване на меки връхчета. 


Лимоновият крем се изсипва в купа /ако е направен предварително и съхраняван в различен съд, както в моя случай - в буркан/ и се разбърква леко с телена бъркалка или лъжица. В отделна купа се поставя рикотата и към нея се добавя една трета част от лимоновия крем /около 167 грама/. Разбърква се добре до пълно смесване. 


Така получената смес се изсипва в купата с разбитата сметана и внимателно всичко се разбърква, за да се получи гладък и плътен крем. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилник за поне 30 минути, но не повече от час.


4/ Сглобяване на тортата
Всеки блат се разрязва хоризонтално на две така че да се получат общо 4 пласта. Аз съм използвала къдрав нож за рязане на хляб, но може да се използва и кухненска нишка за рязане на блатове. По време на рязане е добре с едната ръка да се притисне леко горната повърхност. Ако блатовете не са равномерно разрязани, може да се изреже малко от вътрешната част, за да се подравнят, така че при разпределяне на крема, той да не изтича отстрани. 


Върху чиния за сервиране се поставя един блат с изрязаната страна нагоре и се полива или намазва с четка равномерно с една четвърт част от лимоновия сироп. Изчаква се две минути да попие. 


Охладеният рикотено-сметанов крем се изважда от хладилника и малко по-малко от половината от него се прехвърля в отделна купа, която се покрива с фолио и се връща обратно в хладилника - така заделената част ще се използва за покриване на тортата. 
С помощта на удобен нож се намазва върху сиропирания блат една трета от останалия рикотено-сметанов крем. 


В стъпка 3 вече са използвани 167 грама от лимоновия крем. От останалите около 330 грама лимонов крем се взема една трета и с помощта на обратната страна на лъжица се намазва равномерно върху рикотено-сметановия слой. 


Поставя се втория блат, отново с разрязаната страна нагоре и процедурата се повтаря с него, а после и с третия блат. Накрая се поставя последния блат, с разрязаната страна надолу и повърхността се сиропира с последната част от лимоновия сироп. Така сглобеният кейк се поставя в пластмасова кутия за торта или се покрива само с капака и се оставя в хладилника за 30 минути. 

5/ Измазване и декориране на тортата
Охладената торта се измазва със заделения рикотено-сметанов крем с помощта на подходящ нож. 


След това стените се покриват внимателно с филирани бадеми. Върху повърхността могат да се шприцоват хаотично ивици от заделените 2 супени лъжици лимонов крем и накрая да се поръси с ивици лимонови кори. 
Надписът го направих първо с клечка за зъби и после внимателно с шприца изписах буквите с лимонов крем.
Готовата торта се поставя /както е върху чинията за сервиране/ отново в пластмасовата кутия, покрива се с капак и се оставя в хладилник за една нощ преди да се разреже. Добре е преди консумиране след като тортата се извади от хладилника да се изчака половин час и тогава да се реже на парчета и сервира, но аз тази стъпка я пропуснах.
Тортата може да се съхранява в кутия с капак в хладилник до 3-4 дни. 

12 коментара:

  1. Дени,много свежест има в тази тортичка...Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна торта-така ми се иска да я направя...От доста време се каня и на лимоновия крем.
    Приятен ден,Дени-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Дени, много, много лимоново! И много, много по мой вкус! Всякакви лимонови неща са ми целогодишни! ТОва е един уникален аромат и вкус, който внася свежест и специално усещане независимо дали повода е специален...всъщност хапването на подобно нещо прави всеки момент и ден- празничен! Това един от най-предпочитаните от мен кремове...:)
    Много хубава торта! Много здраве на този, за когото е тази свежа торта!
    И разбира се снимките, благодаря за поредната разходка!

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, тортичката е истинска фантазия! Снимките са много красиви! Винаги те чета с удоволствие и ми е изключително приятно да ти гостувам, макар и виртуално! Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ellerinize sağlık, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    ОтговорИзтриване
  6. Дени, страхотно ухание има малката ти торта!
    Обичам лимонов крем, а правих и с дюли и стана
    също много вкусно!
    Чудесни снимки от плажа!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Дени, как ги постигаш тези ефекти! Голяма красота, голямо нещо! То снимки, то продукти, торти, разходки... Страхотна публикация и през цялото време усещах лимоновия вкус, не знам как се получи:). Честит празник, на рожденика, не казваш кой е, но пожелавам здраве, щастие и късмет и много такива тортички!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох,Дени,вълнуващо изкушаваща торта при теб!
    Толкова сочна изглежда и сигурно с този нежен дъх на лимони е невероятно съблазнителна!
    Чудесна,чудесна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Дени,
    винаги при теб нещата изглеждат много изискани. Като започнем от рецептата, минем през чинийките, та стигнем до снимките.
    Прекрасно е!
    И макар да не съм голям почитател на лимоновите сладкиши, тази тортичка ме плени.
    Поздравления за теб и виновникът, са когото си я направила!

    ОтговорИзтриване
  10. Ммм каква прелест, разкошна торта и за мен е подходяща за всякакъв сезон:) Както винаги и страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубав блог и много вкусна торта:)

    ОтговорИзтриване
  12. Прелестно, изискано, добре поднесено творение, Дени! лимоновите десерти са ми от любимите!Поздрави!

    ОтговорИзтриване