сряда, ноември 07, 2012

Краят на вечерята: лек мус с лайм и френски макарони с бледи цветове и цитрусов вкус


Случи ми се неотдавна да приготвя вечеря за гости и въпреки че вече се научих да избирам леки менюта, състоящи се от разумни количества храна, стигането до десерта продължава да става с известни трудности. Преяждането никак не е на мода, но аз си сервирам всичко, което съм си сготвила и накрая връщам обратно в кухнята полупълните съдове. Колкото и лека да я бях планирала тая последна вечеря като дойде време за десерта, гостите, с почти уплашено изражение на лицата казаха "ама ние нямаме повече място", при което другите "ние" се заобяснявахме как имаме един супер лек мус, който е много свежарски и няма да им отнеме никакво място. 


Макароните се появиха само за кратко на масата, за да предизвикат ефекта "уау"  и час по-късно бяха опаковани за вкъщи. Мусът беше ометен съвсем набързо и не е от онези мусове, които се приготвят по два часа - с желатин и сготвени яйца, а просто бита сметана, ароматизирана с настъргана кора и сок на съответния цитрусов плод, който сме избрали. 


Комбинацията с портокал или лимон е еднакво успешна, дори оригиналната рецепта е за лимонов мус, но аз напоследък се увличам с лайма, или може би е от рецептите, на които попадам, но накрая като теглих чертата, за приготвянето на цялата вечеря отидоха към 7 лайма. 


Та този цитрусов мус с всичката си семплост е идеален за завършек и на тежка вечеря. Френските макарони /които са мохито макароните и тези с цитрусови плодове/ са моя импровизация, така че може да бъде сервиран и с някаква друга сладка добавка.  


Рецепта за 4 порции мус
/от BBCGoodFood/

300 мл течна пълномаслена сметана за разбиване, добре охладена
ситно настъргана кора и сок на 1 лайм или 1 лимон или половин портокал
60 гр. захар 
2 белтъка /те се добавят сурови и са за повече плътност и обем на муса и по желание може да се пропуснат/

В голяма купа се поставят добре охладената сметана, кората на лайма /или лимона или портокала/ и захарта и се разбиват на висока скорост на миксера докато сметаната започне да се сгъстява. Добавя се прясно изцеденият сок от избрания плод и се разбива още веднъж докато се сгъсти като се внимава да не се получи прекалено суха смес, защото след това трудно ще се смеси с белтъците. 


В отделна купа се разбиват белтъците докато образуват меки връхчета и се добавят към разбитата сметана. Разбъркват се внимателно с лъжица до еднородна смес и се изсипват или шприцоват в чаши. Оставят се в хладилник да се охладят и по желание преди сервиране се декорират с допълнително настъргана кора от плода, който сме избрали.

15 коментара:

  1. Чудесни снимки и предложения, Дени! Напълно споделям разбиранията ти за десерт на вечеря, макар че за нас това не е проблем. Всеки си знае мярката и това, което много ме радва, е че и малкият не я прекрачва, независимо колко изкушения има поднесени (френски макарони обожава :))

    Поздравявам те за реализацията на макароните - много симпатични са се получили!

    Усмихнат ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дени,чудесно е всичко-поздравления!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз място за десерт имам така, че няма да откажа!:)Макароните са супер, какви полички, само!!! Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  4. Бих искала и от двете,Дени,аз имам предостатъчно място,давай ги насам!Много красиви снимки отново!Прегръдка и хубав,слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни снимки и десерти, Дени! Усмихнат и успешен ден! :))

    ОтговорИзтриване
  6. Опааа...мусчето ще се прави:)Много ми хареса рецептата, само не зная дали снимките ми ще се полуяат като твоите?
    А... и се черпя а едно зелено макаронче ако е останало:)
    Усмихнат ден имаш от мен Дени!

    ОтговорИзтриване
  7. Дени, разкошен мус и много бърз и лесен изглежда, ще го пробвам и аз много обичам лайм :)
    Прекрасен ден :)

    ОтговорИзтриване
  8. Муса сигурно е бил разкошен ,но снимките пък са великолепни !
    Красива публикация ! Комплименти ,Дени !
    С прегръдка ! Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  9. Дени, разкошни снимки, особено ретро черно-бялата :)
    Макароните са перфектни и с цветовете си,
    а десерта си го прибирам, защото тази вечер нямаме:)
    Много е лек и ароматен!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Твоите постове за макароните съм ги изчела няколко пъти и са ми винаги много интересни и ако някой път реша да ги направя то ще е под твоят съпровод, повярвай ми!
    Страхотни снимки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също съм впечатлена от майсторлъка на Дени по отношение на френските макарони:)И така ми се иска поне веднъж да ми се получат като нейните :)

      Изтриване
  11. Всичко е ПЕРФЕКТНО!Обожавам простите и семпли десерти,които се запомнят за дълго.Истински гурме десерт!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Дени, муса е прекрасен, а макароните - ах макароните! Да знаеш, че аз винаги имам още място и никога не бих отказала десерт от толкова изтънчен майстор като теб!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Дени, както обикновено тук е доста изтънчено и красиво. Споделям мнението за лекия десерт, макар аз лично често да се нахвърлям с топове и картечници на него;)
    Снимките са също прекрасни!

    ОтговорИзтриване