петък, декември 07, 2012

Маслени бисквити с макадамия* и кокосови стърготини и едни други с лешници :-)


Тъмно е днес още от сутринта. Вали сняг, на малки парцали. Вече започна да се топи. Знам, че утре пак ще е слънчево :-). Иначе аз пека бисквити тия дни и още на първи извадих коледната украса, а после и подаръците опаковах, по загрижения начин - с използвана вече хартия. 

feel christmassy inside
бисквити с кокосови стърготини и макадамия
маслени бисквити с макадамия и маслени бисквити с лешник

Не съм спряла да снимам, и бисквитите, и разни красиви неща, ама от бисквитите опитвам само по две, другите ги раздавам, спрях да пиша, обаче. Реших един понеделник, преди две седмици, беше рано, някъде към 7 ч, че трябва за малко да мина на чиста храна... ей така, за равновесие и разтоварване. След три дена реших да е за по-дълго. Като мина първата седмица, си викам "а бе я да я карам така до Коледа".  

зимна салата, пълна с витамини и цвят
домашен пълнозърнест хляб на малки хапки
Май че спонтанната ми идея за пречистване съвпадна и с постите, от които аз нищо не разбирам, но на тоя режим на хранене се чувствам много добре, а и приготвянето на бисквити си върви почти по план. Аз само се наслаждавам на цветния аромат на цитруси, ядки, кокос, шоколад, масло... и до подправките и сушените плодове ще стигна скоро... нямам търпение наколо да ухае на захаросан джинджифил...  


Две рецепти за бисквити с ядки публикувам, за да наваксам дългото отсъствие. Маслените с лешници са непретенциозни и се правят бързо, те дори и не съдържат яйце. Забърква се смес с добре омекнало масло, сместта се събира и се оформя на нещо като късо руло, от което след като се стегне в хладилника, се режат филийки, подреждат се в тава и се пекат, за да се получат бисквитите.


Другите с макадамия и кокос се правят на същия принцип с рулото, от което се режат филийки. Кокосът придава очарователен аромат и всеки, който е правил сладкиши с него знае за какво говоря :-). 


Макадамията - знам, цената й е в непривлекателния регистър, а вкусът, колкото и да е приятен, в сурово състояние или в сладкиши, трудно би компенсирал ценовата разлика, ако трябва да правя сравнения с други ядки като орехи и лешници, например. Оскъдната продукция и специалните грижи, които се полагат за отглеждането й продължават да я правят най-скъпата ядка в света. Рецептата предлага да се замести с други ядки по-избор. А ето тези бисквити с орехи пекан от миналата есен, опитах наскоро и с макадамия и се получиха чудесни, така че ги добавям в списъка с идеи за приложението й.


*Редакционна добавка - по идея на Мариянка макадамията може да се замени с лешници. По-долу съм добавила снимки на бисквитите в тази им версия като за тях съм използвала  кафява захар. Тя придава допълнителен аромат и цвят на бисквитите и се съчетава чудесно с лешниково-кокосовия вкус.

бисквитите във версия с лешници, кокос и кафява захар

Рецепта за маслени бисквити с лешници
/от TheProfessionaPastryChef/

150 гр. масло, омекнало на стайна температура за поне 3-4 часа
80 гр. захар
85 гр. лешници
150 гр. брашно /обикновено или брашно за хляб с високо протеиново съдържание/
1/8 ч. л. сода бикарбонат
35 гр. цели лешници, или в зависимост от това колко бисквити сме направили

1/ 85-тте грама лешници се поставят в тавичка и се запичат леко във фурната - около десетина минути на 180 С. Смилат се в кухненски робот. Не е добре да се мелят в кафемелачка, защото започват да отделят мазнина и се получава каша.
2/ В купа се слагат добре омекналото масло и захарта и се разбиват с миксер на от ниска до средна скорост като се използват спираловидните бъркалки за плътно тесто. Добавят се смлените лешници. Брашното и содата се пресяват в купата.  Разбива се на ниска скорост само докато всичко се смеси добре. 
3/ Тестото се разделя на две или три части, няма нужда да сме точни, това се определя на око. От всяка част се оформя руло с диаметър около 4 см, като няма нужда да набрашняваме ръцете си или работния плот. Рулата се завиват в прозрачно фолио и се оставят в хладилник, за да се стегнат добре. 
4/ Покриват се плитки тави с хартия за печене. Рулата се изваждат от хладилник и се нарязват на филийки с диаметър около 1 см. Подреждат се в тавите като се оставя малко разстояние, за да не се слеят бисквитите по време на печене. Оставят се така да се отпуснат на стайна температура. Когато омекнат, в центъра на всяка бисквита се поставя по един цял лешник с връхчето нагоре, като лешникът се притиска внимателно надолу, за да стигне чак до тавата. Ако се опитаме да поставим лешниците преди нарязаното тесто да е омекнало, бисквитите ще се напукат и ще се разпаднат. 
5/ Пекат се за 12 минути или докато станат златисто кафяви в предварително загрята на 190 С /170 С вентилаторна/ фурна. Изваждат се и се оставят в тавата да изстинат за няколко минути, след това се прехвърлят на решетка, за да изстинат напълно. Съхраняват се в плътно затворена кутия или контейнер до 4-5 дни. 

Рецепта за бисквити с макадамия и кокос - около 20 броя
/от TheProfessionalPastryChef/

100 гр. захар
20 гр. светлокафява захар 
85 гр. масло, омекнало на стайна температура за поне 3-4 часа
1 малко яйце
1/4 ч. л. ванилов екстракт
135 гр. брашно /обикновено или брашно за хляб с високо протеиново съдържание/ 
1/8 ч. л. сода бикарбонат
65 гр. нарязани ядки макадамия
65 гр. кокосови стърготини

1/ В купа се поставят двата вида захар и добре омекналото масло и се разбиват с миксер на от ниска до средно висока скорост докато се получи лека и пухкава смес. И за тази рецепта се използват спираловидните бъркалки за плътно тесто. 
2/ Добавят се яйцето и ванилията и се разбива докато се смесят.

така изглежда сместа с кафява захар

3/ Брашното и содата се пресяват в купата със сместта, добавят се нарязаните ядки и кокосовите стърготини и всичко се разбива на ниска скорост докато се смеси. 

макадамия
лешници

4/ Сместта се събира на тесто и от него се оформя руло с дължина около 25 см. Ако е лепкаво може да намокрим ръцете. Рулото се поставя в удобен съд и се оставя в хладилник за около час да се стегне добре.

тестото за бисквитите с лешници, кокос и кафява захар

5/ Рулото се нарязва на 20 филийки, които се нареждат в покрита с хартия за печене тава, с отрязаната страна надолу, на достатъчно разтояние една от друга, а не както е на моята снимка, защото при мен се сляха по време на печене. Но пък аз ги наредих всичките филии в една тава :-), така че е добра идея да се използват поне 2 тави. 


Вариацията с лешници, кокос и кафява захар:


6/ Пекат се за 12 минути или докато станат златисти по краищата, на 170 С /190 С вентилаторна/ фурна. Оставят се за 5 минути да изстинат в тавата и след това се прехвърлят върху решетка да изстинат напълно. Съхраняват се в плътно затворена кутия или контейнер до 4-5 дни. 

26 коментара:

  1. Дени, отново красиви снимки!
    Радвам се че си решила да разтовариш!
    Организмът се чувства винаги добре!
    А от няколко дни гледам твоя захаросан джинджифил, но още не съм стигнала до него!
    Прегръдка и чудесно предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Права си за разтоварването :-).
      Дано стигнеш до джинджифила, аз мисля да го почвам другата седмица.
      Хубаво настроение и на теб!

      Изтриване
  2. Дени,напълни ми душата с красиви снимки и хубави рецепти!Приятен уйкенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня! Хубав остатък от неделята!

      Изтриване
  3. Аз се чудех къде си, а то какво било, подкрепян напълно всяко такова начинание, но малко ми липсват твоите снимки и истории! Приказка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук съм си, ама на режим :-)
      Благодаря ти, Павлинка! Поздрави!

      Изтриване
  4. Дени точно съм на вълна бисквити, ще опитам непременно и от твоите, чудни рецепти и изглеждат бързи, точно като за ме:)
    Снимките ти са разкошни и както винаги ми пълниш очите с красота и усещане за аромати :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Дени, страхотни бисквитки, много настроение, красиви снимки!
    Благодаря ти за чудесния пост! Липсваха ми твоите неща!Хубави почивни дни и с нетърпение очаквам сниманите и непоказани неща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Още тия дни подхващам и още два вида бисквити, които съм си набелязала :-)
      Хубава неделя и от мен!

      Изтриване
  6. Дени, толкова е уютно и вълшебно при теб! Големи празнични усмивки.

    ОтговорИзтриване
  7. Дени, лисваш ми! Бисквитките са разкошни, нещо ми е кокосово тези дни, ако утре всичко ми е по план ще си приготвя от твоите!
    Поздрави у до скоро :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, надявам се да ти харесат, тези са много пристрастяващи и ще ги правя със сигурност пак като ми мине диетата. Моят приятел, който в момента учи усилено български, ги нарече "опасни", понеже от тях не му се яде нищо друго :-) Скоро ще намина в твоя блог, че имам много да наваксвам.
      Поздрави и до скоро

      Изтриване
  8. Чудесни бисквитки! А за снега направо завиждам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Траяна! Снегът изчезна дори и вече от покривите :-)

      Изтриване
  9. Отново вкусно и уютно е при теб Дени!И снежец си видяла- браво:)Тук при нас едва ли ще видя:(
    Бисквитките и с лешник и с кокос сигурно ще се харесат у дома, дано ми остане време да ги приготвя.
    А това с растоварващия режим е чудесно, подкрепям те с две ръце!
    Благодаря ти за излъчващото настроение от снежните попадения на обектива ти!
    Красиво предпразнично настроение с пълни шепи мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! При тебе е такова слънце и с тия свежи морски вкусотии, направо върна лятото. Загледах се оная вечер в блога ти, ама така ми се спеше, че нищо не успях да ти напиша, така че пак ще те навестя :-) Дано да успееш бисквитите с макадамия да опиташ, на мен са ми фаворит за момента и както съм писала по-горе на Мариянка, особено като поседят и половин ден в кутията.
      Поздрави

      Изтриване
  10. Първо разгледах снимките, след това прочетох всичко на един дъх и накрая опитах прекрасните сладки:):) Дени, обичам публикациите, богати на снимки, разнообразни и много интересни! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кенди! Радвам се на коментарите ти винаги.
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  11. Дени, чудесно си решила да се разтовариш, но как точно в най-апетитния сезон успяваш? Това би ми причинило много тревоги;)
    Бисквитките бих ги хапвала не само по две, но бих направила и за раздаване.
    Много хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, да, точно така - в най-вкусния сезон. Изпитание за сетивата е, и за волята :-). Липсата на храна никак не ме тревожи, аз съм от източна Европа и съм свикнала да гладувам :-).
      Благодаря ти, Марта! Хубава седмица и от мен!

      Изтриване
  12. Дени направих бисквитки по твоята рецепта и станаха чудни!
    Само незнам как писах преди два дни коментар под тази публикация, а сега го няма ... странна работа :(
    Е отново да спомена, чудни снимки и бисквитки!
    Сърдечни поздрави Дени:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа, мерси, че се обади за пропуснатия коментар. Отишъл е в папката със спама, понякога там се изпращат, не знам защо. Ако ги забележа, ги местя за публикуване. Благодаря ти и за горния коментар, сега вече се вижда. Радвам се, че си опитала рецептата, предполагам че става дума за кокосовите бисквити :-)
      Хубав понеделник, скоро ще се отбия и при теб да наваксам :-)

      Изтриване
  13. Дени, благодаря за чудесната рецепта, замених макадамията с лешници и получих бисквитки с лешници и кокос-ароматни, вкусни и много "опасни"!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, много се радвам. Ще ги опитам и аз с лешници, добра идея :-)
      Поздрави

      Изтриване