понеделник, януари 21, 2013

Малък ябълков* сладкиш с галета и канелена поръска, идващ заснежен от пудра захар и в добавка крем англез


Имам една недовършена история със скони от лятото, която трябваше да приключи към края на септември с последни кадри от любимо място край морето. Септември ме отвя до едно друго море и ми хрумна "оригиналната" идея да си оставя една слънчево-синя публикация за януари, когато ще е много студено и много мрачно и ще е идеално за стоплящи очите спомени. Януари, обаче, никак не го намирам за мрачен. Светнал е от сняг и въпреки това мирише на пролет. 


И на зюмбюли. Седя си в кухнята и пека ябълков сладкиш. Идеално съчетание... сконите и те ще дойдат, някой друг път :-). 


Първите преспи за сезона, всъщност за няколко зимни сезона назад.


И в по-мрачните нюанси на снежната седмица... почти със скандинавски привкус...


Малък традиционен кейк, идващ от Швеция, вариация на ябълков пай, със сготвени и пюрирани ябълки и между тях само галета, смесена с разтопено масло и ароматизирана с ванилов екстракт. 


В миналото се е приготвял само с трохи от стар хляб, намазани с пластове от домашно ябълково сладко - бързо и семпло. А в тази версия, за да се завърши външния вид е добавена и канелена поръска. 


Кремът англез може да се пропусне. Аз го приготвих за упражнение като за първи опит. Ваниловият му аромат е очарователен. Придава допълнителна сочност на кейка, който е така или иначе с мека констиненция.
Понеже и канелената поръска, и кремът издържат дълго време в хладилник, могат да се приготвят поне един ден по-рано. А и количествата им са достатъчни за поне два сладкиша. 


Продуктите в рецептата по-долу могат да се използват наполовина, за да се получи един наистина тъничък десерт, от който да се опитат малки хапки със следобедния чай. 


*Сладкишът може да се приготви и с круши. Този на снимките по-долу е с продукти за половин доза и затова изглежда толкова тъничък, а крушите които съм използвала са сладки  и сочни и затова намалих малко количеството захар, според вкуса.

половин доза, с круши


Рецепта за кейк с диаметър около 20 см
(от the professional pastry chef)

около 700 гр. ябълки Грани Смит или Златна Превъзходна, това са 4 средно големи ябълки
170 гр. захар
150 мл вода
прясно изцеден сок на четвърт лимон
42 гр. масло, разтопено на бавен огън
142 гр. галета
1/2 ч. л. ванилов екстракт
112 гр. канелена поръска /канелен щройсел/ - рецептата е по-долу
пудра захар 
360 мл крем англез - рецептата е по-долу
канела на прах, по желание

Първо е добре да се приготвят канелената поръска и кремът англез, защото те могат да се съхраняват в хладилник дълго време и дори могат да се направят поне ден преди самото приготвяне на кейка.

Продукти за около 300 грама канелена поръска /канелен щройсел/
(за ябълковия сладкиш е нужно по-малко от половината количество, затова остатъка може да се използва за приготвянето на още един такъв кейк или за поръсване на тарти, мъфини и сладкиши с бутер тесто)


45 гр. светлокафява захар
45 гр. захар
80 гр. масло
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. сол
1/4 ч. л. ванилов екстракт
130 гр. брашно

Маслото трябва да е студено, извадено директно от хладилника и после нарязано на кубчета. Поставя се в купа заедно с двата вида захар, канелата, солта и ваниловия екстракт и се разбива с миксер на ниски обороти. Разбива се внимателно понеже маслото е твърдо и отнема малко време на сухите съставки да се втрият в него. След това се добавя брашното и се разбърква с лъжица докато се образуват трохи.
Съхранява се в хладилник като купата се покрива с фолио, за да не изсъхнат трохите.

Продукти за 360 мл крем англез


3 жълтъка
70 гр. захар
половин ванилова шушулка, разрязана по дължина на две
120 мл прясно мляко
120 мл течна сметана с около 18% масленост
1/4 ч. л. ванилов екстракт

В купа се поставят жълтъците и захарта и се разбиват с телена бъркалка докато се получи пухкава, лека и светла на цвят смес.
В тенджерка се смесват млякото и сметаната, добавя се ваниловата шушулка и се оставят на средно силен огън. 
През това време се приготвя друг подходящ съд за водна баня - тенджерка или дълбок тиган се пълнят с вода около 2 пръста, така че купата която ще се сложи после отгоре да не опира във водата. Оставя се на котлона докато водата започне леко да къкри. 
Тенджерката с млякото и сметаната се снема от котлона преди сместта да е завряла. Изсипва се бавно в купата с разбитите жълтъци при непрекъснато разбъркване. Купата с цялата смес се поставя над съда, който е приготвен за водна баня и се бърка непрекъснато с дървена лъжица докато започне да се сгъстява и да се наплъстява по обратната страна на лъжицата. Това отнема около десетина минути. Водата отдолу в тенджерката трябва съвсем леко да къкри и трябва да се внимава да не се загрее млечната смес твърде много, за да не се пресече.
Кремът се снема от съда за водна баня и се прехвърля веднага в друга чиста купа. Бърка се непрекъснато още една минута. Ваниловата шушулка се изхвърля и се добавя ваниловият екстракт. Разбърква се и купата се оставя, за да изстине кремът. Разбърква се с лъжица от време на време. Когато изстине напълно, купата се покрива с фолио и се съхранява в хладилник до 7 дни.  

Приготвяне на кейка

1/ Ябълките се измиват, обелват, нарязват на четвъртини и сърцевините се почистват. Ако имаме нож за издълбаване на сърцевини, първо може тази стъпка да се направи. Четвъртините се нарязват на кубчета, поставят се в тендежрка заедно с водата, захарта и лимоновия сок. 


Всичко се разбърква и се оставя на средно силен огън за двайсетина минути след завиране. Разбърква се от време на време. 


Омекналите ябълки се прехвърлят в кухненски робот и се пюрират. 


2/ От разтопеното масло се взема малко колкото да се намажат дъното и стените на формата за кейка. Аз съм използвала форма с диаметър около 20 см и повдигащо се дъно. 
В купа се поставя галетата и се смесва с остатъка от разтопеното масло и ваниловия екстракт. 


3/ Половината от галетата се поръсва равномерно по дъното на формата и се притиска с обратната страна на лъжица. 


Отгоре се разпределя половината от ябълковото пюре.


След това се поръсва равномерно останалата галета и се заглажда леко с обратната страна на лъжица.


Накрая се разпределя останалата половина от ябълковото пюре. 


Покрива се с канелената поръска.


Пече се 12 минути в предварително загрята на 200 С /180 С вентилаторна/ фурна или докато повърхността започне леко да променя цвета си. Изважда се от фурната и формата се оставя върху решетка да изстине на стайна температура. 


Ябълковото пюре, няма да се разтече понеже се стяга от пектина, съдържащ се в ябълките. 
Понеже моята форма е с повдигащо се дъно, изваждането на кейка става лесно. В противен случай с объл нож се минава по стените на формата, за да се освободи сладкишът. После се обръща върху чиния за сервиране и след това се обръща още веднъж върху друга чиния, за да може канелената поръска да бъде отгоре. Поръсва се с пудра захар. Нарязва се на парчета и се сервира като пожелание се залива с крем англез и се поръсва с канела.


Ако сладкишът не може да се изконсумира в деня на приготвяне, остатъкът се поставя в кутия с капак и преди сервиране може леко да се затопли във фурна за около 5 минути, но няма проблем да се консумира и със стайна температура.


А така изглеждаше моят сладкиш минути след като му направих снимките :-)...

15 коментара:

  1. Дени, чуден сладкиш! Всичко ябълково ме привлича като магнит!
    Освен от прозореца ти не видях другаде от къде в тоз сняг ти мирише на пролет...:)
    Любима снимка-цветята във вазата и последната чинийка с двете парченца..!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, разкошен сладкиш и много красиви снимки!
    Усмихната нова седмица, ухаеща на люляци и на идваща пролет! :))
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Харесва ми аромата на ябълки и канела...
    Поздрави,Дени!

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, сутринта, преди да отида на работа видях поста ти.
    Обичам да го чета бавно и да се наслаждавам на снимките ти.
    Затова го оставих за вечерта!
    Снимките ти са чудесни, а сладкишът е много ароматен!
    И с крема става разкошен!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно, ароматно ...красиви снимки:)Поздрави, Дени и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дени, всеки път като чета се връщам по няколко пъти да видя снимките!Страхотни са и много въздействащи!А сладкишчето си го отбелязвам, сигурна съм че много ще ми хареса!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Уникални снимки,доволно оплакнах окото!Поздравления,Дени и за вкусния сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  8. Дени,интересен сладкиш си приготвила,а аромата на зюмбюли няма начин да не ти носи усещане за пролет!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви за красивите коментари! Пожелавам ви хубав вторник, зареден с много настроение!

    ОтговорИзтриване
  10. Дени, невероятен уют създаваш! Честно, направо се усеща ароматът на ябълки и канела, особеният мирис на студена зима и ароматния дъх на зюмбюла! Така ти завиждам за лалетата! Моите май и тази година няма да цъфнат, зюмбюлите обаче скоро ще ме зарадват. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  11. Ехаа и при вас има сняг :) Дени много интересен сладкиш и изглежда лек и вкусен :) Красиви зимни снимки от вкъщи, тук също е зима и то доста люта, а ние се радваме на снега най вече от прозореца :))
    Прекрасна седмица ухаеща на люляци и пролет, аз само мога да си мечтая :))

    ОтговорИзтриване
  12. Много красива зима е на твоите снимки! По това време е много приятно да седиш на топло и да готвиш нещо вкусно ))

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, не бих отказала малко лято през януари, но то го има и в тези снимки :) Само като гледам цялото слънце, което са събрали в себе си тези ябълки и не мога да не мисля за пролетта, която идва лека по лека :) А бих взела поне две парченца от този сладкиш и после ще се оправдавам пред себе си, че съм го ползвала като ароматерапия :) Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Дени, що за изкушение пак! Не се и учудвам колко бързо изчезват парчетата :)
    Аз съм фен на ябълковите сладкиши, а този определено изпитвам желание да направя. Миналата седмица си купих невероятни ябълки, толкова вкусни, че ги изядох всичките в рамките на два дни, но тези дни ще се завъртя пак и ако видя отново от тях, ще си взема. Страшно изглежда просто!

    ОтговорИзтриване
  15. Всичко при теб е прекрасно- рецептите,снимките, атмосферата.
    Поздравявам те за невероятния кът, който си създала.

    ОтговорИзтриване