понеделник, януари 14, 2013

Bulgarian Flavour


На английски ми е заглавието, но ще пиша за български неща днес. За българския магазин в Норич, който съществува от почти половин година, а пък аз го преоткрих преди около два месеца и докато се наканя да направя публикация за него, още един месец е на път да се изтъркули. Не е само магазин, ами и нещо като corner coffee shop - красиво и елегантно място, където можеш да седнеш и да изпиеш един сгряващ чай в студения януарски петък или да се отбиеш само за едно еспресо, пиенето на което вместо две минути на мен ми отне веднъж към два часа. Така е, когато смехът и доброто настроение са постоянна част от цветния интериор, забравям за неизбежните ограничения на времето. 


Няма да изпадам в носталгични размишления за чубрицата или лютеницата, нито пък за печените чушки, които между другото са толкова сладки и вкусни и особено в класическата комбинация с яйце и сирене като плънка за бутер тесто, в което всъщност има масло и ухае всеки знае как /за сравнение, по-голямата част от британското е с растителна мазнина и вкусът му е... ъъъ/.  


Ще напиша вместо това за ястията, които приготвих до сега с нещата, които пазарувам от там. И въпреки че не е според концепцията на блога започвам със солените. Палачинките на Маги и Георги. Нямам снимки, но пък техните са достатъчно привлекателни, за да предизвикат моментално желание да се приготвят веднага. Смлени печени чушки и ситно нарязани зелени маслини, добавени към основната смес за тестото - хареса ми идеята, много. А в съчетание с пълнеж от сирене и катък ми звучи като една съвсем новаторска комбинация от две ястия - миш маш и палачинки. Страхотно хрумване - радващо погледа и вкусно.
Опитвам се, предизвикателно е, но не спирам да се оптивам, че даже ми се и получава доста добре, да не мисля или говоря за нещата, които не харесвам, не обичам и не понасям или ме дразнят. Това състояние автоматично ме праща в хейтърската група, където е безцветно и еднопосочно. Сега обаче ще кажа, че аз сарми не обичам. Нито зелеви, нито лозови. Лозовите имат все пак малка преднина пред зелевите, защото ми е вкусно да им ям листата :-). Имам обаче 2 рецепти за лозови сaрми с пълнеж от сирене, ядки, чушки и маслини /и някои други добавки с вариации за съответната рецепта/, едните на скара, а другите мариновани в зехтин - много, много вкусно нещо. На тези просто не мога да се спра докато не омета поне половин доза. Рецептите са от тази книга на Иван Звездев, която вече не се продава, но съдържа чудесни идеи за безмесни, включващи и нови вариации на добре познати ястия. За нея съм споменала и тук, към края. И на сармичките няма снимки, но пък, който е стигнал до този параграф от публикацията е научил нещо за мен :-). 


Локумени сладки с орехи за десерт. Ето това за мен е истински старомоден сладкиш. 


Не са нито бисквитите с фъстъчено масло, нито домашната сладоледена торта с корнфлейкс, за които нямам никаква памет от далечното минало. Не бях ги приготвяла никога и първите, които опитах бяха интерпретацията на Мария с маково семе. 


Пристрастяващият им ефект не се губи с каквото и да се направят - с олио или масло, с орехи или мак, положението е същото като това със сармичките със сирене, а локумът може да изчезне мистериозно от кутията дори и да не е скрит в сладкиш.


Това е вкусът за днес. Чаят вече го изпих и съм отворила вратата да си ходя :-)...  

16 коментара:

  1. Дени, чудесна публикация!
    Радвам се, че си се почувствала чудесно !
    А палачинките са невероятно попадение!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, много хубав пост, зареждащ и позитивен! Няма да изпадам в носталгични настроения, само мога да споделя, че и аз съм извън пределите на милата ни Родина и ако имахме такова българско кафе-магазинче/кътче в близост, щях да съм много щастлива! Този вкус е различен и любим! Прекрасни снимки, просто прекрасни! Сърдечни поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дени,
    казват е хубаво да намериш своето местенце в големия свят, а ти явно си го открила. Хареса ми всичко, което си написала, а за хейтърското-най-вече. Напоследък все срещам хора, на които нищо не им харесва, а на мен това не ми харесва.
    Палачинките са убийствени-чудя се защо не съм ги видяла досега?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Не можем да избягаме от корените си :) Много мила и вкусна публикация, ще се радвам да споделиш рецептата за сърмичките в зехтин (ако ти е удобно на лични :)локумките са чудни !
    Сърдечни BG поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз се радвам че си намерила своето кътче за отмора на чашка чай, макар и загубила 2 часа вместо 2 мн,щом смехът и доброто настроение са били там:))
    Но като гледам снимките ти и нещо друго си намерила-чушчици, локумче…..
    И какви старомодни локумки си измайсторила, ама не мисли само с тях да ни залъгваш:)
    И палачинките искам да видя и сърмичките също!
    Прегръщам те Дени!Прекрасен пост наистина!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, че намирате време да четете и да ми оставяте коментари :-)!
    Поздрави и хубав остатък от деня!

    ОтговорИзтриване
  7. Мда, въпреки всичко винаги ти е хубаво да откриеш част от детството, дори и под формата на локум, когато си някъде далеч от родното място.Радвам се, че си намерила приятно за теб кътче, където ти е било уютно, макар и със сАрми:)!Поздрави и нека имаш много поводи за усмивки , Дени!

    ОтговорИзтриване
  8. Дени,публикацията ти е много топла-като уютен дом,
    интересна-винаги ми е интересно да прочета впечатленията и да видя снимките ти,
    вкусна -искам ги тез сърми в зехтин, ето виждаш ли, само си ги споменала, няма и снимка, но с две думи ги пожелах....
    Позитивна си, и си мисля, че ти идва отвътре и кой знае колко не се боришш с това...
    Отново ми беше много приятно от снимките с изгаледа от кафето, през българските буркани до изпраната с камъни ленена салфетка...и чакам следващото преживяване, каквото и да е то.:)
    Сърдечна прегръдка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, скъпа, ще ти пратя рецептата по мейла.

      Изтриване
  9. Чудя се тази дума сърми дали няма дублетна форма сарми....в толкова книги съм я срещала като сърми...Ще поровя и аз малко.

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно и уютно местенце, невероятно мило:)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря още веднъж за красивите думи! А за всички, проявили интерес към сармите - думата няма дублетна форма, може да погледнете тази публикация http://9ini.babailiica.com/sarmite/

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Дени!
    Интересно в турската дума за сърма-копринените конци, къде е ударението...след като е с такъв произход. Сега се сещам, че бях ги срещала някъде като омоними, също като пара-пара`, или вълна-вълна`


    Благодаря ти и за рецептите!

    ОтговорИзтриване
  13. И какъв е извода, къде е рецептата за съ(а)рмите, стана ми забавно, приятно място си преоткрила, а и вкусът е хубав на цялата публикация! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Сигурно сантимента е много силен в подобно местенце и няма начин да не ти стане предпочитано!А и стоката като гледам е много добре подбрана.
    Много вкусни сладки,щом са с локум много ми допадат!
    Хубав четвъртък,Дени!

    ОтговорИзтриване