понеделник, февруари 04, 2013

Слънчева киноа с цитрусови плодове, сушени кайсии, стафиди, мед ...


... и лъжичка канела за финал. Пълна с витамините на портокалите и лимоните, енергийната киноа, погледната откъм сладката й страна може да се превърне в закуска, която да се опакова и отнесе на работно място /както препоръчва книгата, от която е рецептата/ или според индивидуалния начин на живот да се консумира, когато имаме нужда от сладки и сравнително здравословни калории. 


Сварена с анасонови звездички за допълнителен аромат към очарователната комбинация от сушени и цитрусови плодове и подсилена накрая от сладостта на меда и канелата...


Продукти за 4 порции
(рецепта от the 100 foods you should be eating)

225 гр. киноа
3 анасонови звездички
3 портокала
1 лимон
1/2 лайм
175 гр. сушени кайсии, нарязани
100 гр. светли стафиди
1/2 ч. л. канела
3 суп. л. мед


Ако искаме просто да тестваме рецептата:

Продукти за 1 порция

1/2 ч. ч. или около 5 суп. л. киноа
1 анасонова звездичка
1 портокал, 1 лимон, 1 лайм /кората и сокът на тези няма да се използват целите/
40 гр. сушени кайсии, нарязани
25 гр. светли стафиди
1/4 ч. л. канела
1 суп. л. мед

1/ Киноата се поставя в голяма цедка и се изплаква със студена вода на чешмата. Прехвърля се в тенджерка, прибавят се вода и анасоновите звездички и се вари според указанията на опаковката. 


Тези последните аз ги пропускам и я варя според указанията от една книга. На една част киноа добавям 2 части студена вода. Оставям на котлона, покривам с капак и след завиране на водата намалям силата на огъня и варя 15-тина минути, докато са абсорбира всичката вода. 
Сварената киноа се прехвърля в цедка или някакъв удобен съд и се оставя да изстине. Анасоновите звездички се заделят за декорация.


2/ Докато киноата ври на котлона, се настъргват кората на 2 портокала, 1 лимон и 1/2 лайм. 


Поставят се в купа заедно със стафидите и нарязаните сушени кайсии и се разбърква. Изцеждат се соковете на 1 портокал, половин лимон и половин лайм и се прибавят в купата със сушените плодове и коричките. Добавят се канелата и медът и се разбърква добре. 
3/ Охладената киноа се поставя в голяма купа и към нея се добавя сместта със сушените плодове. Разбърква се внимателно.
4/ От третия портокал се нарязват парченца като се отстраняват кората и ципата. Начина на сегментиране на цитрусови плодове съм показала в тази публикация в стъпка 2 от рецептата, на предпоследната снимка съвсем в края.  
Портокаловите парченца се добавят към киноата и се разбърква отново, внимателно.
5/ Разпределя се в малки купички. Декорира се с анасоновите звездички, пожелание. 


Също пожелание може да се сервира с кисело мляко. 

21 коментара:

  1. Това ще ми хареса, сигурна съм! Точно за сутрешна закуска!
    Прекрасно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, рецептата звучи и изглежда чудесно! Тъкмо се чудя с какво да си разнообразя закуските. Хуба нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Дени вкусно, ароматно, в момента нямам киноа, но ще направя с амарант. А и Неви, дъщеря ми ще се зарадва. Взе сега една тапиока за закуска и банан...Утре ще я изненадам...Като гледам ще се приготви докато цедя сокове.
    Хареса ми и минестронето, което си показаала.И аз обожавам аромата на босилек, дори и в комбинация с плодове, най-често при мен с лимони, ягоди и диня.При нас не продават, като в Германия например и си садя.Заредила съм нова саксийка, защото почти свърши предната..:)
    Беше ми приятно!
    Желая ти прекрасен, усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, амарант опитах едва вчера и много ми хареса. Сервирах го като добавка към обикновен омлет с чушки и лук, за вечеря. Аз отскоро се интересувам от този тип зърнени храни и за амаранта имам впечателнието, че е по-подходящ за закуска с разни сладки добавки, така че ми даваш идея са приложението му :-)

      Изтриване
    2. Пробвай и просо, също е с интересен вкус.Аз се сдобих с брашно и правя екперименти...:)

      Изтриване
    3. Тъкмо преди седмица приключих с един пакет просо, с който имах възможност за доста експерименти. То самото не е никак вкусно и на един от последните опити му хванах цаката - песто от орехи, магданоз, пармезан, лимонов сок, зехтин, чесън и подправки. Добавих му накрая авокадо и май бланширани броколи, стана вълшебно. Мерси за поредната идея. И през ум не ми минава да приготвям зърнените храни в сладък вариант, но пък виж овесени ядки със зеленчуци ми е любима добавка за вечеря, към риба, примерно :-)

      Изтриване
  4. Дени, толкова навреме за мен е този пост!
    Правя един "Житен режим" и в момента съм на вълна
    киноа в търсене на различни комбинации.
    Засега бяха само солени :)
    Чудесно съчетаване на аромати!
    Тук купувам и едно "кинори", което съдържа, освен бяла и червена киноа
    и нахут,начупен,и сусам.
    Страхотна комбинация е !
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, спомням си го този житен режим от една твоя публикация от преди около година. И всеки път като правя киноа се сещам за него... интуицията ми работи по странен начин понякога :-)
      Виждала съм в био магазините подобни комбинации от зърнени храни и варива, не съм опитвала, но мисля че са страхотен източник на протеини и фибри.

      Изтриване
  5. Киноата е велико ястие!Много добро предложение,Дени!

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересно поднесена киноа, чудех се аз в какъв вариант може да се приготви вкусно и да е сладка :)) Благодаря за хубавата идея и непременно ще я пробвам :)
    Разкошни снимки :)
    Прегръдки и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дени, тази рецепта ще бъде изпробвана задължително, само да ми мини периода със сърмичките, лозови, зелеви :)))
    Пробвах рецептата с лозовите сърми в зехтин, много се харесаха на всички, които ги опитаха (бяха специални гости) скоро ще повторя :))!
    Ябълковия сладкиш е много, много апетитен!
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съвсем забравих за тези сармички. Много се радвам, че си ги опитала. Благодаря ти за хубавите отзиви!
      Поздрави и от мен

      Изтриване
  8. Страхотна идея, Дени! Благодаря за тази рецепта ! Снимките са чудесни!:)

    ОтговорИзтриване
  9. И аз я пробвах за закуска киноата, ама не в тази комбинация. Хареса ми, така че ще пробвам и твоята!
    Както винаги снимките ме изпълват!

    ОтговорИзтриване
  10. Момичета, благодаря ви за коментарите и споделеното мнение!
    Поздрави от мен и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  11. вкусно! никакъв шанс да не ми хареса!
    Поздрави, Дени!
    :)

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна рецепта, очарована съм.
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  13. Дени, направих я и съм очарована!
    Сега се захранвам с нея!
    Благодаря за споделеното :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам, че ти е харесала.
      Поздрави от мен

      Изтриване
  14. Диди, Марина&Георги, Джиндър, благодаря ви за слънчевите коментари!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване