понеделник, февруари 11, 2013

Скони с последните лъчи на миналото лято


Съчинявам хайку на английски. Сконите в тигана смеят ми се на акцента.

скони със златен сироп, сода и кремотартар в тестото

Все навън се размотавам. С фотоапарата. Ходя на едни фотографски уъркшопове, на които идеята им е да мислиш и после да снимаш, после пак да мислиш и накрая да напишеш това, дето си измислил. И тъй прописах хайку - нещо, към което никога не съм имала интерес. Кухнята ми няма врата, но тия дни креативността ми другаде се разпилява :-).

скони от тесто, съдържащо мед и бакпулвер

Една идея за неангажиращо хоби - снимане, с каквото и да е - с камерата на телефона, с апарат-сапунерка, с апарат с вграден обектив, с апарат с китов обектив, с какъвто ще да е обектив ... техниката не е важна... важно е да гледаш и да виждаш, без значение дали си в пущинака или на шумния тротоар пред мола... 

Кеймбридж, преди седмица, през прозореца на кафето до пазара 

Отнесена съм понякога. Минавам по едни и същи улици, ходя на едни и същи места, а вниманието ми поема по собствен път. Размотава се нейде из града, или из някой друг град. Случва се да отскочи и до Корнуол за крем чай, въпреки че такъв се предлага и в кафето в супермаркета в квартала. Ежедневието ми е пълно с малки открития и революции. Поне физическото ми пътуване до края на сушата провокира траен интерес към сконите - 


и към честите отскачания до морето, което никога не е твърде далече, когато си на остров... 


Последна разходка по притихналите, над синята водна безкрайност, улици - дни преди прага на есента, още едно завъртане в чашките за чай...

скона от тесто, съдържащо златен сироп, сода и кремотартар
johnny loves rosie

Първите ми скони -

скони от тесто, съдържащо златен сироп, сода и кремотартар

приготвят се за минути и се наричат още шотландски палачинки (scotch pancakes или drop scones). Консумират се по-скоро вместо препечени филии - с масло и мед или масло и сладко, и са по-далече от семейството на палачинките, идващи от най-различни страни. При сервиране няма нужда да са горещи. Може да се консумират и в рамките на следващия ден. 


Също така вместо с масло могат да се поднесат с бита сметана с висока масленост /тази от снимките е с 62 %/. Могат да се консумират директно със сладко или мед или дори с Нутела или друг течен шоколад. Въпрос на вкус и въобръжение. 


Традиционно се пържат на сач, но и обикновен тиган с незалепващо покритие върши работа. 


Към тестото се добавя и супена лъжица златен сироп (или т. нар. golden syrup), който съдържа малко по-малко въглехидрати от меда и се използва като негов по-лек заместител. Има леко прегорял, карамелен вкус и в малко количество се използва като продукт за приготвяне на различни десерти, които досега съм се въздържала да публикувам, понеже не съм сигурна до каква степен се разпростира популярността му извън страната. Бети, обаче го беше включила в една своя публикация  и беше посочила като заместител глюкоза. На мен това не ми хрумна навреме и затова направих сконите веднъж с мед. 

скони с мед в тестото, изпържени на силен огън

Още едно откритие по повод съставките на рецептата - прословутият кремотартар. В рецепти за определен тип тесто кремотартарът обикновено се използва в комбинация със сода, за да се получи ефект, който е по-силен от този на обикновения бакпулвер. Затова ако искаме да направим заместване просто трябва да се използва по-голямо количество бакпулвер. Формулата е шантава и изисква наличието на калкулатор, по-долу в рецептата съм посочила крайния резултат от изчисленията. И все пак: 1 ч. л. бакпулвер се замества с 1/4 ч. л. сода + 5/8 ч. л. кремотартар. В заключение - тестото приготвено с мед и бакпулвер се получава малко по-плътно и тежко от тестото със златен сироп, кремотартар и сода, което от своя страна пък е шуплесто и леко. Дребни подробности за късогледи готвачи като мен :-) и в двата случая скони за следващия ден не останаха.


Рецепта за 16 скони
(от the gb bake off)

110 гр. / или около 5 препълнени супени лъжици/ брашно  
щипка сол
3/4 ч. л. сода бикарбонат*
1 и 1/2 ч. л. кремотартар*
* или 3 ч. л. бакпулвер вместо сода и кремотартар
1 суп. л. захар
1 суп. л. златен сироп или глюкоза или мед
1 голямо яйце
125 мл прясно мляко
масло за намазване на тигана

В купа се пресяват брашното, солта, содата, кремотартарът /или вместо сода и кремотартар - бакпулвер/ и захарта. Към тях се прибавят златния сироп /или меда или глюкозата/, яйцето и млякото и с телена бъркалка всичко се разбърква докато се смеси напълно. Не бива да се бърка дълго, за да не се наруши въздушната плътност на сконите. 


На средна степен на котлона се оставя да се загрее тиганът. Добавя се съвсем малко масло, колкото да покрие дъното. С лъжица се взема от тестото и се изсипват по една и половина супени лъжици, за да се получи кръгче с диаметър около 7-8 см. 

скони с мед и бакпулвер в тестото

Наведнъж се пържат по 3-4 скони, по 2 минути от всяка страна. Времето за пържене и степента на котлона могат да се регулират на око. На силен огън сконите се пържат за секунди, но и цветът им няма да е равномерен, както се вижда на снимката по-горе. Сервират се топли, с масло /или бита сметана/ и сладко или мед. 


15 коментара:

  1. Дени, отново се насладих на чудесни снимки!
    Улавяш толкова красиви моменти...
    Сконите ти са много апетитни!
    И чакам хайку :)
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна закуска Дени, много бърза и вкусна, с ягодов конфитюр са ми любими, любими....и прекрасен разказ в картинки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дени не мога да се нагледам на всички красиви снимки! Заинтригува ме с тези уъркшопове. Вярвам, че ще споделиш нещо повече по темата! :)
    Сконите са чудесни и ти благодаря за рецептата! Наистина си струва да се пробват!
    Хубав и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, уоркшоповете добре ти се отразяват!Нагледах се на художествени снимки и много мисъл!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Вдъхновяваща публикация, това е. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Развесели ме хайку-фотографке, аз обикновено танцувам пред тигана! Благодаря много за инфото за кремотартара, чудела съм се винаги какво е, но знаеш "у нас", не се продават такива екстри, както и разни любопитни други! Прекрасни кадри! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Всеки детайл ми е любим, а всяка твоя публикация - наслада за сетивата! Поздрави, Дени и си дръпвам един скон/с:)

    ОтговорИзтриване
  8. Дени,
    много ти се радвам- фотографски уъркшопове, разходки напред-назад, а вече и хайку. Аз обичам хайку, ма не мога да кажа нищо смислено с три-четири думи;))
    ЧУдни скони, тях май дори аз мога да направя за неделна закуска;)

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошни са сконите, много ги обичам, аз съм правила само с мед :) Чудни снимки, искам и аз на фотографски уъркшопове, ама тук сега си търся нещо на английски, че с този чешки ... :))
    Опасна си с това хайку, много обичам да те чета и да се наслаждавам на снимките ти, винаги имаш интересен поглед върху нещата и ми прави впечатления, че си истински откривател на дребните детайли :)
    Поздрави Дени:)

    ОтговорИзтриване
  10. Дени,
    такива скони не съм опитвала, но ще ги пробвам.
    Не знам дали любовта към детайла, кара някои хора да снимат, или любовта към фотографията възпитава това..., но определено е ценно качество.Всъщност изразът "фотографска памет" е достатъчно красноречив.Като бях малка и четях криминалета се бях вманиачила да възпроизвеждам видяно нещо, да попивам детайли и после да сравнявам, всичко ли съм доловила.Излишно е да казвам това, колко е работещо в живота въобще...Но се изкефих как го свърза с хайку...цяла вселена или един миг може да бъде изказан по този начин...
    А твоите снимки, говорят-едни задават въпроси, други дават отговори...

    ОтговорИзтриване
  11. Каква блажена закуска,Дени!Много,много вкусно!Усмихната и успешна сряда пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  12. и аз харесвам снимките, в които има Нещо уловено, емоция, детайл... не само техниката е важна

    ОтговорИзтриване
  13. Дени, благодаря за тази чудесна рецепта! Както си видяла при мен, направих палачинките и се харесаха много! Липсваш, често се сещам за теб и много бих се радвала да се върнеш в блогопространството! Прегръдки! Уютна и топла седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Дани! Благодаря ти за коментара! Много си мила! От известно време се занимавам с по-предизвикателни и креативни начинания, а и промених почти генерално начина на приготвяне на храната вкъщи - без захар, без млечни продукти и почти без глутен - изцяло в разрез с първоначалната идея на блога :-).
      Поздрави на теб и се радвам, че комуникираме!

      Изтриване
    2. Дени, пожелавам ти успех във всяко твое начинание! Относно храната - много бих искала да имам волята, за да се случи и при мен подобна промяна. На този етап го има само желанието.
      Благодаря ти за отговора! :)
      Сърдечни поздрави, мила Дени!

      Изтриване