събота, април 11, 2015

Малък кейк с банани и свежа мащерка








































Пропсът си е старият, апаратът също, както и набрашнените ръце, които треперят докато снимат купички с яйчица, брашно и разни други ароматни съставки.



Много лицемерна е тази публикация, защото аз от известно време не ям редови сладкиши, съдържащи захар и глутен, но попаднах на тази интересна рецепта с мащерка и реших да я приготвя за неделния празник - Великден № 2 (нали все по два ги празнувам). Следващата рецепта обещавам да е мега здравословна, доколкото един сладкиш или в случая бисквити могат да бъдат наречени по този начин.



Мащерката, бананите и лимоновите корички добре са се сприятелили в този малък кейк - свеж и с капчици пролетна зеленина.





Рецепта за един кейк
(на Руби Тандо от готварското издание на Гардиън - Cook)

110 гр несолено масло, добре омекнало на стайна температура
125 гр захар
2 добре узрели банана, намачкани с вилица
2 яйца
настъргана кора на половин лимон
2 суп. л. свежи листа от мащерка
150 гр брашно
2 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол

за глазурата

75 гр. пудра захар
2-3 суп. л. прясно изцеден лимонов сок
настъргана кора на половин лимон
свежи листа мащерка за украса


1/ Фурната се загрява до 180 градуса /ако е с вентилатор/. Намазнява се и се покрива с хартия за печене форма за кейк с диаметър 20 см /моята е с повдигащо се дъно/. Може да се използва и форма със закопчалка.
2/ В голяма купа се разбиват маслото и яйцата няколко минути докато се получи кремкава и светла на цвят смес. След това се добавят мащерката, намачканите банани, настърганата лимонова кора и двете яйца и се разбъркват добре с лъжица. Няма да се получи гладка и хомогенна смес и това е нормално.



После се добавят брашното, бакпулвера и солта, предварително разбъркани в отделна купа. Отново всичко се разбърква с лъжица внимателно като се минава първо по стените на купата и сместа се обръща отдолу на горе.



Изсипва се в приготвената тава и се пече 30-35 минути. Проверява се с клечка преди да се извади от фурната. Кейкът се оставя във формата да изстива двайсетина минути .



След това се освобождава и обръща върху чиния за сервиране.
3/ Приготвяне не глазурата. Пудрата захар и лимоновия сок се смесват до хомогенност и с така приготвената смес се намазва повърхността на кейка с помощта на четка. Украсява се с лимонови корички и листа мащерка. Консумира се до 5 дни като междувременно се съхранява в плътно затворена кутия или контейнер.



10 коментара:

  1. Дени, толкова отдавна не си публикувала!
    Чудесен и ароматен кейк!
    Светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Добре си дошла и Честото празник! Страхотен сладкиш, няма значение какъв е щом е сладкиш е хубав! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Щастлива съм, че пишеш отново! :-) Честит Великден, Дени! Здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, радвам се много на поста ти!
    Кейкът ще ми хареса, както ми харесва и стилът ти на писане и снимане.
    И аз екпериментирам с безглутенови брашна и всичко много ми харесва.Бяла захар също използвам по изключение.
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси за коментара, Бети. Много се радвам, че имам съмишленик в експериментирането с алтернативни продукти. Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  5. Здравей, Дени! Попадам на блога ти и съм очарована от снимките и рецептите, невероятните комбинации, които подбираш и споделяш. Поздрави от мен
    Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дани! Благодаря ти за коментара и за напомнянето - отдавна не се бях отбивала в твоя блог. Поздрави и от мен

      Изтриване
  6. Здравей Дени,

    супер много се радвам, че започна отново да публикуваш. Наскоро попаднах но блога ти и го изчетох почти целия, чак след това забелязах, че не си писала от 2 години и много съжалих, че не си активна. Сега съм много много щастлива, че отново си тук. Пожелавам ти всичко най-хубаво.

    Поздрави
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ина! Радвам се, че си наваксала със старите публикации. Добре, че съм направила пауза, инак трудно щеше да се чете всичко написано отначало :-) Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване