понеделник, април 20, 2015

Гранола с киноа на люспи, ядки и сушени плодове








































Киноата на люспи не бива да се заменя с обикновена киноа, предназначена за готвене. Лющената киноа е предварително обработена и се използва като заместител на овесените ядки от хора, които имат алергии към тях или от други хора, които имат книги с интересни рецепти и са решили да ги публикуват в блога си.



Не съм много убедена, че киноа на люспи се продава в България, но следващия път като се размотавате из някоя европейска чужбина, може да се осведомите за местонахождението на някой биомагазин и вместо сладкиши да метнете един пакет лющена киноа в куфара.



Рецепта
(от книгата it's all good)

2 и 1/2 ч.ч. (в моя случай се равняват на целия пакет от 310 гр.) киноа на люспи
6 суп. л. зехтин за готвене
6 суп. л. кленов сироп
1 ч.ч. парченца орехи
1 ч.ч. тиквени семки
7-8 сушени смокини, нарязани на четвъртинки
около 15 сушени сини сливи, нарязани на половинки



1/ В голяма купа се разбиват с телена бъркалка зехтина и кленовия сироп.



Добавя се киноата на люспи и всичко се разбърква с лъжица до пълно смесване.



2/ Правоъгълна тава се покрива с хартия за печене и върху нея се разстила на тънък пласт сместта с киноата на люспи.



Пече се 25 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна с вентилатор или до 200 градуса обикновена фурна. От време на време се разбърква с лъжица, за да се изпече равномерно. След като се извади от фурната сместа се оставя да изстине.
3/ Сместа с киноата на люспи се прехвърля внимателно /аз я изсипвам директно от хартията за печене/ в купа и се размесва с ядките и сушените плодове.
Прехвърля се в стъклен буркан, с плътна закопчалка и се консуира в рамките на две седмици. Сервира се с прясно мляко или друг тип диетично мляко - бадемово, соево, оризово. Могат да се добавят и свежи плодове.

8 коментара:

  1. Еха, Дени, така ме изненада! Така се радвам на тази публикация! Прелестни снимки и рецепта и всичко!!! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за коментара, Кате! :-) Поздрави и от мен.

      Изтриване
  2. Апититна купичка, Дени!
    Не подминавам такива магазинчета и винаги намирам място в куфара за подобни находки :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, понякога дори хапвам от гранолата ей така както е суха от буркана - дъвче се много по-лесно от гранолата с овесени ядки и "върви" доста бързо. Благодаря ти за коментара, поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Еййй!! Дени, ти се появи, момиче, къде зачезна така?
    Колко хубаво, много се радвам да те видя отново във виртуалното пространство!
    Сигурно имаш много да разказваш и много хубави неща още да ни покажеш, чакам с нетърпение! И никакво зачезване повече! :)
    Страхотни снимки и много вкусна закуска! Грабвам си една купичка и аз.
    Прегръдки и никакво зачезване повече! Пак да си кажа :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, трудно е човек да блогърства до безкрайност. Иначе не съм изчезвала - тука си седях ама без да готвя много много :-). Прегръдки и от мен.

      Изтриване
  4. Я? кого виждам? Юхууу!
    Вече бях решила, че си забравила за това място;)
    Дени, ако тръгна из Европа, ще купя. Дотогава ще чакам да ми събираш колекцията за тези интересни нещица;) Поздрави от мрачна София, ама ако си още там, където беше преди доста време, климатът тук едва ли може да те изненада;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колекцията и аз още не съм я изпробвала цялата. Гледам по списанията рецепти с люспи от какво ли не - ръж, жито и други разни варива. Иначе аз се преместих доста по на север, където чак преди два дни разбрах, че слънцето не е изчезнало от слънчевата система, просто по тези земи не се появява често.
      Слънчеви поздрави за днес от мен! :-)

      Изтриване