вторник, октомври 23, 2018

Бисквитен кейк от хладилник



Споменах в предишния пост за проблемите с фурната, затова съм решила в следващите три месеца да не пека сладкиши или ако реша да приготвя нещо сладко, то да е избрано внимателно като рулцата с нутела примерно.
Кейкът от хладилник е микс от натрошени бисквити, сушени плодове и орехи, споени с разтопено масло и захар. Добре е да се подберат бисквити, които не са много сладки, понеже тристате грама сушени плодове допринасят с достатъчна сладост.



Рецепта

/от Мери Бери/

175 гр. масло
3 суп. л. захар
100 гр. глазирани череши, нарязани, изплакнати и подсушени
100 гр. фурми, без костилка, нарязани
100 гр. стафиди
100 гр. орехи, натрошени
225 гр. бисквити, натрошени

Форма за кейк с падащо дъно или със закопчалка и с диаметър 20 см се застила с хартия за печене.

В малка тенджерка се поставят маслото и захарта и се разтапят на слаб огън. След като маслото се разтопи, котлонът се засилва и сместа се оставя да ври 3 минути като се бърка непрекъснато с лъжица. Снема се от котлона и се оставя встрани да изстине напълно.


В голяма купа се поставят черешите, фурмите, стафидите, орехите и бисквитите и всичко се залива с охладената маслена смес. Разбърква се и се прехвърля в предварително приготвената форма. Оставя се в хладилник да се стегне за поне 4 часа.


3 коментара:

  1. Супер! Това много ще се хареса у дома. Всякакви такива бонбони, бисквити и блатове на тази основа са ни любими. Поздрави, мила Дени!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени,
    прекрасно изкушение със стафиди и фурми.Бих пропуснала захарта, според мен фурмите и стафидите са достатъчно сладки.Но иначе си заслужава да се приготви този много лесен плодов блат.Изглежда прекрасно и много атрактивно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. На всичко му се намира колая, та така и със сладкиша без печене - добър е!

    ОтговорИзтриване