петък, октомври 04, 2019

Октомврийска пролет



Нямаме си кокичета и зюмбюли като предвестници на пролетта, а лалетата и нарцисите, милите, направиха краткотрайно появяване по рафтовете на местните супермаркети - и те като мен трудно понасят жегата. Кичести коледни звезди, джакаранди и всякакви други пъстроцветни дървета и храсти красят градини и бордюри.










Все още не мога да се ориентирам да пазарувам сезонно понеже винаги е топло и по магазините има всичко през всеки сезон. Не знам кога е сезонът на горските плодове, кога да не купувам череши и грозде или пък кога портокалите са най-вкусни. Единственото, което забелязах е, че мангото изчезна през зимата и се появи чак сега в началото на новия сезон. Изключително ароматен плод ако е добре узрял, от който направих този 'невинен' сладолед. По подобие на банановия сладолед, изискват се само фризер и кухненски робот, няколко часа търпение и три съставки.

Рецепта
/адаптирано от thekitchn/

2 броя добре узряло манго с обща тежина около 700 гр.
1 малък банан
1/2 ч.ч. бадемово мляко

Мангото се изчиства по следния начин. Разрязва се на две половини по дължина на костилката и в месото на всяка половина се правят надлъжни и напречни разрези с върха на ножа, след което месото се избутва нагоре откъм кората.


Всяко парче се издърпва с пръсти едно по едно.
Бананът се обелва и нарязва на парченца. Парченцата на двата плода се слагат на един ред в тава покрита с хартия за печене и се оставят във фризер за поне 3-4 часа.


Замразените парчета плодове се поставят в кухненски робот и се пюрират за 30 секунди преди да се добави млякото. Пасира се отново до получаване на гладка смес.



По време на пюрирането роботът може да се спре и да се отлепи сместа от стените с помощта на лъжица.
Може да се сервира веднага, а остатъкът да се съхрани в контейнер във фризера.



6 коментара:

  1. Дени,
    ще го изпробвам този сладолед, чудесна е рецептата.Аз правя само плодов с една машинка, която го прави като този, но без мляко от ядки.Замразени са предварително плодовете.А мангото е много вкусно особено естествено узряло.
    Имам идея да разкажеш за някои екзотични плодове и зеленчуци в Австралия както и за животните там - коала, кенгуру, птицечовка.Сигурна съм,че има и други непознати за нас.Щом времето е топло всичко е естествено узряло на слънце.А това е много, много хубаво.Така плодовете и зеленчуците натрупват естествена сладост, а тук в България също се внасят много , но нямат никакъв вкус.Който има градина е с привилегия да си набере и да хапва по - вкусни зеленчуци, плодове и ядки.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, вместо млякото може да добавиш вода. Мангото ми е един от любимите плодове, проблем е само тази огромна костилка.
    Благодаря ти за идеите. Ако имаш фейсбук, може да ме потърсиш, там съм сложила снимки на коали и кенгурута. Наистина плодовете, които пътуват дълго време до супермаркета губят естествения си аромат, но какво да се прави. Нашите домати примерно нямат нищо общо с българските сочни и сладки такива. Поздрави и на теб, скъпа!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошен сладолед, консистенцията е толкова креместа! А снимките, така есенно красиви! Много красива публикация, Дени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! И при теб есента е с чудесни нюанси!

      Изтриване
  4. Фантастично! Обичам манго, но тук рядко мога да се наслади на узряло. Благодаря, че споделяш впечатления от местата, където живееш. С удоволствие чета всичко, което публикуваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Англия имах същия проблем - мангото беше едно зелено и твърдо, с вкус на нищо, но това в Австралия е толкова ароматно и вкусно, че го купувам почти всяка седмица. Благодаря ти за коментара, поздрави!

      Изтриване