четвъртък, януари 02, 2020

Новогодишна импровизация: Кейк с фурми и кокосов сосТова е изцяло растителна и много вкусна версия на популярна английска класика - лепкав карамелен пудинг, който в Австралия и Нова Зеландия се приготвя с фурми.
За нова година на гости в англиския ни дом дойде един австралийски приятел, който в знак на благодарност за гостоприемството ни изяви желание да ни приготви гореспоменатия пудинг. Три проблема възникнаха от тази идея - липсата на кухненски джаджи от типа на миксер и кухненски робот, фактът, че съм на растителна диета от почти четири месеца и работното време на магазините на 31 декември. След едночасово обикаляне в търсене на отворени био магазини и десет минутно ровене из интернет за веган версия на рецептата успяхме да си набавим всички необходими продукти и да забъркаме всичко само с помощта на лъжица и телена бъркалка. Получи се необичайно вкусен кейк с карамелен сос, за чието приготвяне имах около тридесет процентно участие, изразяващо се в измерване на съставките, разтапяне на кокосово масло и бъркане на сухата смес.

Рецепта
/адаптирана от eightforestlane/

за пудинга
2 ч.ч. фурми без костилките
1 ч.ч. вряла вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.л. разтопено кокосово масло
1 ч.л. ванилия

за соса
3/4 ч.ч. кафява захар
1 консерва кокосово мляко
3 суп.л. кокосово масло
1 ч.л. ванилия

1/ Бурканът с кокосовото масло се слага в съд с вряща вода, за да се разтопи. След това се приготвя самонадигащото се брашно като брашното се смеси с бакпулверът и се пресее в голяма купа. Добавят се захарта, кокосовото масло и ванилията и се рабърква с лъжица.
2/ Фурмите се варят във врялата вода за 3-5 минути. Дръпват се от котлона и се добавя содата бикарбонат. След това всичко се смесва със сухите съставки. Бърка с се с помощта на лъжица.
3/  Сместта изсипахме в предварително намаслени четири малки форми със закопчалка. Може да се използва всякакъв друг тип форма - квадратна или кръгла, със закопчалка, с надигащо се дъно или без. Ние изпекохме на 180 градуса във фурна с вентилатор за 20 минути, понеже формите са малки. В оригиналната рецепта пише 35-40 минути, но е добре да се провери за готовност с клечка след 20-тата минута.
4/Приготвя се сосът. Първите три съставки за него се смесват в малка тенджерка и се оставят на силен огън на котлона докато сместта заври. Бърка се с телена бъркалка за 15 минути на слаб огън докато сместта започне да се сгъстява. Добавя се ванилията и се оставя да се охлади за 10 минути.


5/ Кейкът се поръсва със соса и се сервира. Ако остане от соса, той може да се съхранява в хладилник и да се затопли отново преди сериране. Кейкът се съхранява в плътно затворен контейнер.


Няма коментари:

Публикуване на коментар