неделя, септември 25, 2011

Бисквити... to take away...

 

Приготвих бисквити за из път преди да замина на две кратки пътувания.


Едното ме отведе тук,

Люксембург

където не мога да се въздържа да спомена, че опитах няколко от тези:


Минавах покрай една приказна витрина


и сред множеството цветове на пирамиди от къпкейкс, тарти, пайове, еклери, бриоши и очите ми не помнят какво още видяха,  се усмихваха девет редички от френски макарони. Табелката с вкусовете се беше сгушила някъде измежду всичките сладости, за това си избрах шест по цвят.


Намерих си едни слънчеви стълби, които ми се сториха подходящи за хапване на макарони 


и за по-малко от десет минути и шестте изчезнаха.


Не успях да разгадая само вкуса на зеления, който ми докарваше на зеленчуци и риба :-)
По-късно в разходката крачетата случайно ме отведоха и пред тази витрина




С безбройните бразерита и ресторанти, които на моменти ми се струваше, че са повече и от магазините за дрехи, кулинарното френското влияние се усеща най-силно в града.



И понеже градът беше толкова малък, че успях да го разгледам още първия ден, втория ден го прекарах лежерно в стаята до към обяд заедно с ето тази кутия със сладкиши


и кафе от кутийка /малко в пролетариански стил :-)/


Аз много се впечатлявам от тези красоти, знам че и в България не е трудно да се намерят вкусни еклери, сладки и други десерти от този тип, но в английския град, в който живея положението е безнадеждно - те си знаят мъфини, чийзкейк и браунис, а аз обичам да има разнообразие :-).




 А другото пътуване беше нещо като завръщане, ето тук:

ул. Бенковски, една стена, моят багаж и отражението на СУ в една локва

Бисквитите: едните с шоколад за енергия, а другите с портокал за позитивност.



Рецептата за портокаловите бисквити от блога на Мария е обяснена стъпка по стъпка тук. Те са маслени и съдържат ситно настъргани портокалови корички и прясно изцеден сок от портокал - супер освежително.


След като се направи тестото, се оставя в хладилник за около два часа преди оформяне и печене на бисквитите.


Аз направих половин доза и излезнаха около 25 бисквити.

Тук поствам рецептата за напуканите шоколадови бисквити, която е от едно кулинарно тв състезание. Наричат се напукани /всъщност на английски - crackles/ понеже повърхността им се напуква по време на печене, а не остава гладка. Добре е да се използва черен шоколад с процентно съдържание на какао 70%. Ако шоколадът е млечен, бисквитите стават твърде сладки, ако е с по-голямо съдържание на какао, бисквитите стават твърди и сухи.
И двете рецепти са изключително лесни и бързи за правене. 



Напукани шоколадови бисквити


100 гр. черен шоколад /със 70% какаово съдържание/
100 гр. масло, омекнало на стайна температура
150 гр. ситна кафява захар
1 голямо яйце, на стайна температура /изважда се по-рано от хладилника/
1/2 ч. л. течна ванилия или 1-2 пакетчета суха ванилия
175 гр. брашно за кексове и сладки /то е по-фино от обикновеното и съдържа набухватели/
1/2 ч. л. сода бикарбонат
2-3 суп. л. пудра захар


1/ Шоколадът се начупва на парчета и се слага в достатъчно голяма купа или друг удобен съд и се разтапя на водна баня. Купата не трябва да опира във водата, а водата трябва да е вряла, но не и вряща по време на разтапянето на шоколада. Също така шоколадът не се разбърква, а се оставя да се стопи сам.  


След напълното му разтапяне, купата се отнема от съда с водата, прибавя се маслото и се разбърква с телена бъркалка докато се получи гладка смес. Прибавя се захарта и се разбърква. Сместта се оставя настрана да се охлади за 5 минути.


2/ В отделен дъбок съд се разбива яйцето с ванилията докато се смесят и след това се прибавят в купата с шоколада.
3/ Брашното и содата бикарбонат се пресяват в купата с шоколада и след това всичко се разбърква с дървена лъжица, докато се смеси добре. 


4/ Купата с шоколадовата смес се покрива с прозрачно фолио и се оставя за един час в хладилник.


5/ Загрява се фурната до 200 С /180 С ако е вентилаторна/.
6/ От охладената шоколадова смес се оформят около 30 малки топчета /при мен излезнаха 28/. Пудрата захар се поставя в плоска чиния и всяко топче, едно по едно, се овалва хубаво в нея. 


Поставя се в тава, покрита с хартия за печене. Добре е топчетата да се поставят на достатчъно разстояние едно от друго, за да не се "хванат за ръчички" бисвитите. Аз слагах по 6 топчета в тава и ги опекох всичките на пет пъти едно след друго. 


7/ Бисквитите се пекат 10-12 минути. Изваждат се и се оставят да изстинат в тавата за около 3-4 минути и после се прехвърлят върху решетка, за да изстинат напълно. Издържат затворени в пластмасова кутия около 5 дни.


Излишно е май да казвам, че със сутрешното кафе са...ммм... 






4 коментара:

  1. Здравей, Дени!
    Чудни бисквитки си си приготвила за пътуването! Тези напуканите са ни любими, но отдавна не съм ги приготвяла.
    А за кутията със сладкиши направо завидях :) Изглеждат страхотно!

    Сърдечни поздрави,
    Тони

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти, Тони!
    Напуканите бисквити и на нас са ни вече любими - издръжат наистина много време и въобще не стават сухи, седят си свежи, все едно току що са приготвени!
    А макароните наистина бяха толкова вкуси, че чак и аз си завиждам :-)!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Re: ха, аз май обърках кутиите :-). Но, да и втората със сладкишите беше супер!

    ОтговорИзтриване
  4. :))) Е, аз и за двете завидях, ако трябва да бъда честна, но не ми се навлизаше в подробности :)))

    Слънчева и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване