неделя, декември 11, 2011

Ванилови къпкейкс, обсипани с парченца сняг /и към края малко размисли по темата къпкейк vs мъфин/

След като преди няколко дни коледната украса, заедно с една малка дружина от гаражни паяци официално прекрачи входната врата на моя дом; 


и след като силният декемврийски вятър отнесе надалече всички облаци и всички листа от клоните на дърветата; 


и най-накрая след като вчера прекарах почти три часа в едно кафе, надписвайки и запечатвайки петдесетина коледни картички, реших, че е вече крайно време да покажа нещо коледно тук. 


В любимите ми зимни цветове - бледо синьо и сребристо, върху искрящи от снежинки ванилови къпкейкс с маслена глазура. 


Мислех да направя и едни ангели със сребърни очи, но с марципана не се разбрахме. Въобще не го харесвам на вкус /освен ако не е в онези австрийски, кръгли шоколадови бонбони/, пък и сладкиши с твърде много декорация по тях трудно се похапват. Сигурно за децата е голямо забавление да изяждат захарни създания в най-различни форми, но на мен дори и само тези няколко топчета и снежинки ми се сториха твърде хрупащи :-). И с помощта на малко ароматизиран с ванилия, сребрист спрей /пълен с какви ли не химични съединения, но веднъж се пробва/ успях да произведа зимен и празничен вид.


Тези кейкчета са много леки, и на вкус, и на плътност. Могат да се направят и без да се декорират, а също така тестото може да се изпече във форма за кейк, тъй като всяко тесто за къпкейкс може да се използва за приготвяне на кейк и обратното. Това е едно от нещата, по които се различават от мъфините. За приготвянето на един цял кейк, обаче времето за печене трябва да се увеличи на поне 50 минути. И понеже сега съм се сетила да сравнявам тези два вида сладки печива, нека напиша някои неща, които знам за прословутите къпкейкс. 


Eдна от причините за възникването на наименованието къпкейк е, че в началото (някъде към края на 18-ти век) тестото за тези сладкиши се е разпределяло в чаши за чай и е било изпичано в тях (на англ. къпкейк=cupcake=cup/чаша/+cake/кейк/ ). Друго предположение е, че в миналото, за приготвянето им са се използвали 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша брашно, 1 чаена чаша масло и така се появило името "чаша кейк" :-). Мъфини съм приготвяла само три пъти и до колкото си спомням, съставките се мятат в една голяма купа и се забъркват с дървена лъжица. Основната техника на приготвяне на тесто за къпкейкчета е разбиване /обикновено с миксер, може и с дървена лъжица, но се искат здрави ръце/ на масло и захар, преди да се добави всичко останало, необходимо за получаване на лека и ефирна текстура на тестото. Мъфините са плътни и някак хлебни и тестото им не може да се използва за приготвянето на единичен кейк. Няма да ги сравнявам по външен вид, понеже колкото и да са красиви къпкейкчетата, понякога хапването на глазурата ми идва малко вповече. Мъфините могат да се изпекат директно в кошничките, предназначени за тях, докато за къпкейкчетата трябва да се използва една от онези форми с 12 гнезда, иначе може да се получи голяма трагедия във фурната :-). 

Рецепта за 12 броя кейкчета
/от The GB Bake Off/

175 гр. самонадигащо се брашно (приготвя се като на 225 гр. брашно се добавят 3 ч. л. бакпулвер и всичко се пресее поне 2 пъти)
щипка сол
125 гр. масло, омекнало на стайна температура поне 2-3 часа
175 гр. захар
2 големи яйца, на стайна температура
1/2 ч. л. ванилов екстракт
3 суп. л. прясно мляко, на стайна температура

1/ Брашното и солта се пресяват в купа и се оставят настрана.
2/ В голяма купа се разбива омекналото масло с помощта на миксер докато стане светло на цвят. 
3/ Постепенно се прибавя захарта и след това се разбива за около 4 минути докато сместа стане светла на цвят и пухкава.


4/ В отделна малка купа се разбиват яйцата заедно с ваниловия екстракт /добре е бъркалките на миксера да се измият за тази стъпка/.
5/ Добавя се по една супена лъжица от разбитите яйца към захарно-маслената смес като след всяко добавяне се разбива с миксера до пълно смесване. От време на време сместта може да се обере с лъжица от стените на купата, за по пълно смесване на съставките.


6/ С помощта на голяма метална лъжица към маслено-яйчната смес се добавя 1/3 част от пресятото брашно и се разбърква внимателно като се минава по стените на купата с кръгови движения и тестото се обръща отдолу нагоре. След това се добавя 1 супена лъжица прясно мляко и се разбърква към сместта по същия начин. Така се редуват брашното и млякото, добавяйки се по една трета част от всяка съставка докато всичко се смеси добре.


7/ Във форма с 12 гнезда се поставя по една кошничка във всяко гнездо и сместта се разпределя по равно с помощта на лъжица. За да не се получат кейкчетата като гъби след печене /както обикновено аз ги правя/, може да се сложи по-малко тесто и да се разпредели между 13-14 кошнички /и естествено последните 1-2 кейкчета ще трябва да се изпекат отделно/, така че кейкчетата да се надуят до малко под ръба на кошничката. След това ако се слага глазура, шприцоването да може да започне от вътрешната страна на кошничката. Това е въпрос на естетическо възприятие, или е удачно ако кейкчетата се приготвят за специален повод или са предназначени като подарък.


8/ Пекат се в предварително загрята на 180 С /160 С вентилаторна/ фурна за 20 минути или докато станат златисти и забодена в средата на всяко кейкче клечка излезе суха.
9/ Оставят се да изстинат във формата за 2 минути и след това се изваждат внимателно и се оставят върху решетка докато изстинат напълно и чак след това се декорират пожелание.


Рецепта за глазурата

75 гр. омекнало масло
250 гр. пресята пудра захар
4 суп. л. прясно мляко
1 ч. л. ванилов екстракт
боя и всякаква друга декорация, по желание

Аз съм използвала 6 капки течна синя боя, сребърни топчета  вафлени снежинки и накрая напръсках всичко със сребрист спрей, ароматизиран с ванилия. Всичко това не е необходимо да се използва, освен ако целта не е постигането на коледно-празничен вид.


Мекото масло се разбива с миксер докато стане кремкаво и след това постепенно се добавя пресятата пудра захар като се разбива на бавна скорост. Добавят се млякото, ванилията и боята /ако се използва такава/ и всичко се разбива докато се смеси добре и се получи смес, подходяща за шприцоване. Ако в кухнята е твърде топло и/или маслото е твърде меко, купата със сместта може да се покрие с фолио и да се остави в хладилник, за да се стегне малко.
Маслената смес се прехвърля в пош с накрайник, по избор и се шприцова върху всяко кейкче. След това се декорира по желание.

10 коментара:

  1. Дени, писането на картички преди години беше едно от най-приятните занимания за мен :)
    С годините и с модерните технологии тази част отпадна, макар че за мен носи много приятно усещане и топлина в общуването!
    С много Коледно настроение са заредени мъфинчетата!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че е Коледно тук! Последната снимка е прекрасна, останалите също! Харесват ми празничните дрешки, на тези сладурковци:). Красива седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за поясненията за мъфините и къпкейка!
    Аз наистина не знаех разликата и се сърдех на дъщерите ми, които живеят в САЩ, че използват тези думички, аз им казвах малки кексчета:).Е, сега вече ще знам че са различни!Аз също не харесвам прекалено натруфените къпкейс, но твоите са нежни и празнични!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Напълно съм съгласна с теб, Дани! Дано само в името на по-нататъшния прогрес, не се наложи да се лишим напълно от присъствието на тези малки, цветни парченца хартя, чието изпращане и получаване носят толкова много удоволствие и топлина!

    Кенди, мила, много ти благодаря за тези прекрасни думи, наистина ме зарадваха!

    Соня, радвам се, че съм успяла поне малко да разсея мистерията около наименованието на тези кейкчета. За натруфената декорация съм напълно съгласна - красиви са за снимка, но друго си е да похапнеш едно парче традиционен кейк, без да се налага да се тревожиш, че доволно количество маслена глазура вече се е настанило удобно на върха на носа :-).

    Благодаря ви, момичета, и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дени, благодаря за полезната информация:) Къпкейкчетата са страхотни и макар, че и аз ги предпочитам без глазура, тези бих ги опитала с удоволствие и то само заради нежната синя глазура, а после ще му мисля за върха на носа!:D Лека вечер и успешна седмица!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Хей, dreamer, твоят коментар ме развесели! Благодаря ти и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Дени, наистина си постигнала прекрасен коледен ефект при кейкчетата! Изглеждат много веселки и вкуснички!А....и така , както са аранжирани на снимките - са прекрасни!
    За първи път чувам за разликите между мъфините и къпкейка и....ми беше много интересно! Благодаря ти за информацията!
    Желая ти една приятна и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  8. Много си мила, Бени! Благодаря ти за този прекрасен коментар!

    ОтговорИзтриване
  9. И на мен ми бе интересно да прочета за разликата между мъфина и къпкейка! Благодаря ти, че сподели!
    Коледното настроение и дух са вече и при теб:)
    Чудесни, "снежни" къпкейкчета си ни представила!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  10. Така е мила Леви, като няма сняг навън, снежинките могат да се сипят само от монитора :-)!
    Благодаря ти и ти пожелавам един чудесен уикенд!

    ОтговорИзтриване