събота, февруари 04, 2012

Палачинки с Гран Марние и портокалови корички



Тази рецепта много се доближава до обичайната ми рецепта за палачинки, която преди много време тествах успешно от Малката голяма вегетарианска книга и от тогава използвам само нея. Единственото неудобство е, че ако примерно в събота сутрин съм решила, че искам палачинки, няма да мога веднага да ги приготвя, понеже има един леко досаден момент, в който сместта се оставя да престои за 1 час преди да започне пърженето. Оказа се, че досега съм приготвяла така наречените crêpes (по заведенията в Англия се предлага този вариант на палачинки и когато попитах 'а какво е pancake?', отговорът беше 'това е американска дума'... 'ах', въздъхнах, а крепс е толкова английска! :-)). Всъщност разликата е не само в думите, но и в плътността на самата смес - за крепс тя е по-течна и самите палачинки стават много тънки и крехки и трябва да се внимава, когато се обръщат и вадят от тигана. 
Днешната рецепта е от една малко по-различна и по-специална книга, която до сега гледах само отдалече и с леко страхопочитание, не смеейки дори да я извадя от кутията - книгата с рецепти на Laduree


Прелиствах я, възхищавайки се единствено на снимките и четейки от тук от там по някой ред. Всъщност рецептите не са никак сложни, само не са обяснени като за начинаещи, а по-скоро за хора с някакъв опит в приготвянето на сладкиши (аз много обичам указания, в които пише кое с каква лъжица да се разбърка, дали да е с бъркалка или миксер, колко пъти и в каква посока :-)). 


И така, когато стигнах до страницата с портокаловите палачинки, започна едно настойчиво умоляване от страна на моя приятел да ги приготвя... ако може още ей сега (и от въпросното 'ей сега' съм ги правила поне четири пъти). Понеже той имал детински спомени за вкуса на палачинки с Гран Марние, които продавали всяка година на панаира в Палермо и всички деца чакали нетърпеливо на опашка, за да се докопат до това изключително ароматно удоволствие. Чудя се сега как са им разрешавали да ги купуват, при положение че портокаловият ликьор си е сериозно нещо с 40% алкохолно съдържание :-).


Добавянето на ликьор и ром /с това последното не съм опитвала/ са по избор. Палачинките могат да се направят само с портокалови корички. Добре е да не се мажат със слако/конфитюр с високо захарно съдържание или пък плънката да се намаже пестеливо, понеже те така или иначе са достатъчно ароматни. 


Аз ги предпочитам с малиново сладко, защото сега това има в хладилника, но боровинки или ягоди също биха свършили работа. Опитах и с портокалово сладко, но не ми хареса, понеже то доминира над портокаловия вкус на самата палачинка. Опцията с разтопен на водна баня шоколад също не е за подминаване, но на мен плодовата ми е най-любима. Препоръката в книгата е да се поръсят със захар или да се консумират с парченца лимон, потопени в захар, но това последното не е нужно да се пробва, освен ако човек не страда от болно гърло :-) (та по тоя повод от два дни съм на ударна лимонова диета, включваща лимонов чийзкейк, лимоно руло с лимонов крем и въпросните палачинки с парченца лимон :-), защото не съм голям привърженик на традиционната медицина).  


Рецепта за 20 броя портокалови палачинки
/от  Laduree:SucreTheRecipes/

1 портокал
40 гр. масло
165 гр. самонадигащо се брашно /то е предварително пресято и съдържа набухватели/
40 гр. захар
4 яйца
500 мл пълномаслено прясно мляко
1 суп. л. зехтин или олио
1 суп. л. ром /добавя се по избор/
1 суп. л. Гран Марние или Коантро /добавя се по избор/


1/ Първо се настъргва кората на портокала и се оставя встрани. След това маслото се разтапя на бавен огън. През това време в голяма купа се пресява брашното, добавят се яйцата, настърганата портокалова кора и захарта. Разбиват се с миксер като постепенно се добавя прясното мляко. Разбиването може да стане и с телена бъркалка, но трябва хубаво да се разбърка, така че сместта да няма бучици. След като се добави цялото мляко, миксерът се спира и се прибавят разтопеното масло, зехтинът и алкохолът /ако такъв се използва/. Разбива се за кратко само докато се смесят.
Купата със сместта се оставя да постои на стайна температура за поне 1 час.


2/ Тиганът се намазва с масло и се оставя да се загрее хубаво преди да започне пърженето. Аз първо включвам на най-висока степен котлона за около минута и след това намалям силата до средна степен и тогава започвам да пържа. От сместта се изсипва колкото да покрие само дъното на тигана. Ако някаква част от нея попадне по долните части на стените на тигана, ще се образува суха и ронлива коричка. Пържи се от едната страна за около минута или докато палачинката стане златиста и внимателно се обръща като първо може края леко да се хване с пръст и след това да се обърне с лопатката. 


Палачинките се нареждат една върху друга в чиния, за да се запазят топли.
Сервират се с пестеливо количество плодово сладко или разтопен шоколад или просто се поръсват със захар. 


---------------------------------------------------------------------------------
Бих искала да благодаря на Мони и Кенди за това, че ми изпратиха тази мила награда:


31 коментара:

  1. Дени, чудя се откъде да започна :)
    Сигурно от перфектните снимки!
    За мен е удоволствие да ги гледам!
    Стилно аранжирани и в чудесни цветове!
    И аз обичам малко по-подробно обяснение за процеса на приготвяне!
    А палачинките са толкова ароматни и наистина crepes :)
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Тези думи само могат да ме накарат да се усмихна :-)!
      Хубав остатък от уикенда!

      Изтриване
  2. Както винаги перфектна, Дени!Вече отбелязах , че повечето блогове са на портокалова вълна и аз си бях набелязала какво ще правя за почивните дни, нооо твоето предложение ще бъде първо за утре!Дали заради разкошните снимки, дали заради подробните обяснения...Благодаря!
    И дано да оздравееш бързо ,бързо:)Поздрави!Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Портокаловата вълна май не съм я забелязала :-), но пък колко лимони изядох тия дни. Поне ми помогнаха и вече се чувствам много по-добре :-)!
      Ще се радвам да чуя отзиви за палачинките.
      Благодаря ти!
      Хубава неделя!

      Изтриване
  3. Изпих кафето си, в компанията на вкусните палачинки и красивите снимки!
    Благодаря за удоволствието!
    Хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря за винаги позитивните думи! :-)
      Хубава неделя!

      Изтриване
  4. още не съм закусила и тези палачинки направо ме омайват!
    Както винаги много елегантно поднесено!
    И от мен приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези са от омагьосващите палачинки - и през ден да ги правя няма да ми омръзнат!
      Хубав остатък от уикенда, Диди!

      Изтриване
  5. Дени, палачинките са много изкусителни, а рецептата интересна. Това за названията, много ме забавлява. Единствените, които знаех досега са американските пухкави дребосъци, а то каква била работата. Ще внимавам, къде какво казвам за палачинките, че...Снимките са изключително красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, прекрасни палачинки, с аромат на портокал. Не съм пробвала, но има време, също и с аромат на лимон ще са добре предполагам. Много хубав пост с интересни снимки! Поздрави и весел уикенд:)

      Изтриване
    2. Кенди, и аз вече се чувствам леко объркана от всичките нови и различни за мен наименования. Но пък колко още нови неща има да се научат :-)

      Цвети, надявам се да ти харесат ако решиш да опиташ! Не знам с лимонови корички в сместта какъв вкус би се получил, но идеята ми харесва. Мисля си, че в такъв случай би могло да се добави малко повече захар за баланс.

      Благодаря ви, момичета и хубав остатък от уикенда!

      Изтриване
  6. При вида на тези фотографии и лигите ми текват отново! Макар, че до преди минути вечерях :(

    Божествени! Утре ще си направя и аз ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Венци, благодаря ти за този коментар!
      Надявам се палачинките да ти харесат! Ще се радвам да споделиш отзиви!
      Поздрави

      Изтриване
  7. Палачинките бяха приготвени точно според указанията, само че половин доза и бяха бързо, бързо изядени със следобедното кафе!Отзивите са възторжени!С една дума май ще преразгледам традиционната рецепта, която използвам!Сложих и снимка, но моите не са толкова хубави:(.Поздрави и бързо оздравяване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са ви харесали!
      Ти правиш хубави снимки, така че няма нужда от самокритичност :-)!
      Поздрави

      Изтриване
  8. Дени, отново невероятна презентация подкрепена с вкусотия!:)Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  9. Ммм, Дени, страхотно! Аз съм голям фен на палачинките и, ако трябва да сме по-точни, на въпросните тънички "crêpes". Френска работа, страхотни са, даже колкото повече време престои тестото, толкова по-фини стават, аз го оставям обикновено за минимум 2 часа. Приятели казват, че дори трябва цяла нощ да престои, ама кой ще го чака толкова :)
    Следващата седмица като правя пак палачинки (аз правя много често, синът ми ги обича за закуска) ще пробвам тази портокалова рецепта- чудесна е, а и снимките много ме изкушиха! Така подредена чинийката все едно само мен чака ;)
    Желая ти хубав утрешен ден! Bisous :)

    P.S. Позасмях се малко на "чуждиците" в бритиш инглиш-а :)) И... ме хвана пак носталгията..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се чудех защо на снимките в уикипедия изглеждат почти като вестници - толкова крехки и изящни, а то номерът бил в по-дългото престояване на сместта. Благодаря ти за уточнението, Мари, следващия път ще ги оставя за по-дълго. За през нощта е добра идея, тъкмо на сутринта запрятам ръкави и направо започвам с пърженето :-).
      Този бритиш инглиш хич не ми е носталгичен на мен. Думите им за всичко са различни и имам чувството че трябва да науча английския за втори път :-).
      Целувки и от мен и хубава неделя!

      Изтриване
  10. Дени,....такова удоволствие ми достави с тази публикация!!!!Страхотни crêpes си направила....! Толкова тънки и апетитни... Голяма, голяма майсторка си ! Комплимент! Ние ....често ходим във Франция, но....трябва да си призная , че твоите crêpes ....не отстъпват по нищо на френските!
    Желая ти много кулинарен и щастлив Уикенд и те прегръщам силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Който ходи често във Франция е добре запознат с тези красавици, а който не може и един уикенд да планира до там /а е толкова близо/ си учи уроците от книжки :-).
      Много ти благодаря за тези думи, направо ушите ми порасват.:-)
      Поздрави и стискам палци успешно да минеш предстоящите изпитания!

      Изтриване
  11. Дени,честити наградки!
    А палачинките определено заслужават внимание с тези богати аромати!
    За това Гран Марние често слушам по Фиестата,но не съм ползвала,сигурно придава великолепен чар на десертите!
    Снимките са отново много впечатляващи!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Аз отдавна съм планирала да опитам едно портокалово суфле с точно този алкохол. И най-сетне ми попадна една бутилка, та мисля смело да експериментирам и с други десерти. При палачинките се получава страхотен портокалов аромат, който мисля идва най-вече от портокаловите корички, а ликьорът по-скоро се използва като подсилващо допълнение /иначе сам по себе си е толкова силен алкохол, че от една глъдка ми завъртя главата :-)/
      Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  12. Mmmmmm... I love crepes, my favorite. Thanks for stopping by. I really like your blog also. I am glad we found each other. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ароматни и фантастични!А за снимките нямам думи!Ставам и грабвам тигана и после ще докладвам,само не знам как ще се разберем за сладкия вкус че повече си ги хапваме соленки на закуска!
    Много е красиво и уютно при теб Дени!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      И аз в началото като голям любител на солените палачинки малко се мусих на идеята за изцяло сладки такива, но ароматът им е много приятен и свеж. Надявам се да ви харесат!:-)
      Хубава нова седмица от мен!

      Изтриване
  14. Дени, вълшебница си и в писането и в кулинарията!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Деничкааааа, обожавам палачинки, а твоето предложение обещава да е тооолкова вкусно.....
    Използвам Гран Марние при десерти, но никога не ми е идвало на ум да го добавя към палачинки! Ще опитам.Благодаря ти за споделената идея!


    Прегръдки и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно! Ти сигурно имаш повече опит от мен с използването на този алкохол в сладкиши. Освен за портокалово суфле въобще не ми хрумва за какво друго бих могла да го използвам :-). Ще трябва да се поразровя за рецепти.
      Поздрави и хубав остатък от седмицата, Леви!

      Изтриване