вторник, февруари 14, 2012

Минестроне с екзотични плодове и босилеков сироп


Почти съм спазила оригиналното заглавие на рецептата Minestrone de Fruits Frais au Basilic, с предпочитание пред леко подвеждащото 'Голяма супа с плодове и т.н...' Не е класическа супа, а разнообразие от нарязани на малки парченца плодове, залети със захарен сос, овкусен с пресен босилек и цитрусови корички... нещо като плодова салата, само че супа. 


Хареса ми идеята и това, че приготвянето на този пост не беше свързано с ръсене на брашно, чупене на яйца и теглене на захар, а просто едно кротко и чинно почистване и рязане на почти половин кило многоцветни плодове :-).... 


И моята първа среща с папаята, която изглежда красива, разрязана на две с тези лъскави топчести семенца. На вкус, сама по себе си, не успя да ме очарова. Присъствието й в голямата супа обаче е оправдано, поради внасянето на цвят, пълнеж и една съвсем леко доловима различност в нюанса на цялата (предназначена за хапване) картина. В рецептата съм написала за заместители, така че приготвянето може да мине и без нея. 
(ред. бел. тази салата е приготвена през зимата, когато папаята очевидно няма качествата, които притежава през топлите летни месеци. Опитах папая през август, вкусът й е съвсем различен от това, което съм описала по-горе - тъмнооранжева на цвят, много сочна и с приятна сладост. Самият плод трябва да бъде леко мек, за да се знае, че е добре узрял и това може да се провери още в магазина при самото пазаруване. Папаята съдържа ензим наречен папаин, който подпомага абсорбацията на протеините в организма и затова се препоръчва да се консумира при възстановяване след тежко заболяване. Папаинът също така има благотворно влияние при наличие на сенна хрема. Източник на информацията - книгата Medicinal Cookery)  


На снимката, в купата не се виждат нито ананас, нито манго. Изхитрих се и ги купих предварително нарязани. Има обаче два лайма, които взех за един сос с манго и люти чушчици /това от фюжън секцията/ за една друга рецепта и така се омотах с цялата екзотичност, царяща в хладилника, че погрешка ги добавих за снимката, но всъщност те не участват в списъка по-долу :-). 
Обожавам свежия аромат на босилек посред зима, и в една чиния с толкова много вкусни плодове. 


Сега нека покажа и аз най-сетне снега. До преди седмица го гледах само на снимки в красиви блогове. Отдалече и не наживо изглежда приказно, променя облика на сивия градски пейзаж, но стане ли дума за дълги преходи в преспите от точка до точка, бих предпочела съществуването му да остане на дистанция и само виртуално. 


Бях се настроила за безснежна зима тази година, но за мой лек ужас пухкава, бяла покривка се беше разстлала над целия град, преди малко повече от седмица, в късната вечер, по време на съботния класически концерт. Попързалях се из побелелите улици, колкото да се прибера вкъщи и това беше единствената близка среща с него. Снегът се появи еднократно и съвпадна с началото на моята отминаваща вече настинка, за това и успях да го снимам само през прозореца, а накрая и в един от последните му дни преди напълно да се стопи и изчезне дори и от покривите на къщите. 


Но пък се появи тъкмо навреме: 1) за да провокира апетита ми към високовитаминозна храна и в цветове създаващи веселост и позитивно настроение :-)... и 2) както казаха синоптиците, за да причини лек стрес на цъфналите вече пролетни цветя в южните райони.


Рецепта 

1 бр. папая /може да се замени с праскова, нектарина, манго/
1 бр. манго
1/2 голям ананас или  1 малък ананас /или както направих аз - около 200 гр. предварително нарязан пресен ананас/
3 бр. киви
2 бр. маракуя
3 портокала
2 грейпфрута
6 листа босилек

За босилековия сироп

1 лимон
1 портокал
250 мл. вода
150 гр. захар
4 листа босилек

Ако се правят някакви замествания на плодове /като например използване на ананас от консерва или използване на повече манго вместо папая/ е добре да се вземе под внимание тяхната сладост и да се приготви сироп с по-ниско захарно съдържание.
Аз приготвих половин доза минестроне. По-горе съм посочила количества за цяла доза - 8 порции.


Първо се приготвя сиропът.
С нож за белене на картофи се обелват по две лентички от кората на портокала и лимона. 

В голяма тенджера или дълбок тиган с капак се поставят водата, захарта, лентичките от кора и се оставят на средно силен огън докато течността започне да ври.

През това време се нарязват четирите листа босилек. Аз ги слагам едно в друго, навивам ги на руло и ги нарязвам на лентички. Така няма възможност да се залепят по дъската. Когато течността заври, тенджерата се снема от котлона, добавя се босилекът, покрива се с капака и се оставя в страни за половин час.
През това време започва обработването на плодовете в следния ред:
1/ Обелват се папаята, мангото, кивитата и ананасът. След нарязване, всеки плод се поставя в голяма купа или друг подходящ съд.
а/ Папаята се реже по дължина на две, отстраняват се семките и всяка половина се реже на четири ленти. След това напречно се режат парченца с дебелина около 1 сантиметър.
б/ Мангото се разрязва на две по дължина като се минава с ножа покрай костилката. Всяка половина се реже на три ленти и след това се режат напречно тънки парченца с дебелина около 2 мм.
в/ Кивитата се разполовяват. Всяка половина се реже на 8 ленти и след това напречно се режат по четири парченца. 
г/ Ананасът се реже на половина по дължина. Всяка половина се реже по дължина на 4 парчета, отстранява се сърцевината и се режат парченца с дебелина 3 мм. 
д/ Маракуята се реже на две и с лъжица се издълбава вътрешността. 
2/ Идва ред на портокалите и грейпфрутите, които се обработват, така че в купата с плодове да попадне само чистата месеста част, без ципата и бяла кожа, която се намира точно под кората. Добре е да се използва остър нож.
Първо се изрязват калпачетата по дължина в горната и долната част на плода. След това портокалът/ грейпфрутът се поставя с едната изрязана част надолу върху дъска и се изрязва останалата кора, заедно с бялата част под нея, по дължина като се следват извивките на плода. Така обеленият плод се поставя в лявата длан /или се хваща като тенис топка :-)/ и като се държи над купата /за да падат соковете в нея/ с останалите плодове се правят разрези между ципите така че да се отдели само месестата част на плода. Това се нарича сегментиране на цитрусови плодове и е изключително досадно нещо. Техниката е от моята дебела книга и понеже не съм сигурна, че с думи ясно съм я обяснила, прилагам и снимка.


След като е минал половин час за престояване на босилека в сиропа, течността се прецежда и се връща обратно в тенджерата.
Всички нарязани плодове се разбъркват с лъжица и се поливат с босилековия сироп. Останалите 6 листа босилек се нарязват на тънки лентички и се добавят към плодовете. Всичко се разбърква внимателно и купата се оставя за 2 часа в хладилник преди сервиране.


Според сезона може да се добавят банани, малини и ягоди точно преди сервиране.

32 коментара:

  1. Дени, прелестни снимки! На плодове, на сняг - красота! А рецептата е много непозната за мен и съм силно заинтригувана! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кенди!
      Единствената особеност в рецептата е босилековият сироп и самият допълнително нарязан свеж босилек, които придават специфичен и много свеж аромат на цялата комбинация от плодове...това е :-)
      Прегръдки и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Дени, мога да уловя аромата на твоята "супа", комбинирала съм ананас с босилек. При теб изобилието на плодове и подготовката на соса са на много високо ниво!
    Страхотно предложение, представи си го в купа от ананас :))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно, Мариянка! Значи можеш да добиеш ясна представа за това колко вкусно е съчетанието на плод с босилек :-). А в купа от ананас супата би имала истински тропически вид!:-)
      Поздрави

      Изтриване
  3. Дени, определено изненадваща рецепта :) Не съм предполагала, че има такъв тип комбинация от вкусове и не мога да си я представя, но снимките както винаги са пленяващи! Бих опитала да я приготвя, като се сдобия с пресен босилек - събуди любопитството ми :) Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи!
      Сигурна съм че супата би ти харесала! Тя определено има потенциал да задоволи масовия вкус :-), а ние я финиширахме буквално за петнайсетина минути :-)... май сме имали изострен глад за витамини...
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  4. Дени, за снимките няма да говоря, ще трябва да се повтарям, при теб винаги е удоволствие да разглеждам снимки!
    А за ''минестронето'' съм ти безкрайно благодарна - отново нещо ново, отново чужда думичка, която само бях чувала!Звучи много добре, а и толкова свежо , цветно и изкусително ароматно!Поздравления за прекрасния пост!
    При мен има награди за теб, в специалния пост за награди от 14 февруари, заповядай!
    Приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Соня! Е, това не е като онова минестроне, но на разнообазие от продукти съм го докарала :-)!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Дани, много красива и ароматна публикация! Това минестроне ще се опита задължително, много свежо изглежда! Хубав ден и весело изкарване на празника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, ByBy! Надявам се да ти хареса!
      Хубав уикенд от мен!

      Изтриване
  6. Мноооого яко предложение!Страхотно ми харесва супата ти,Дени!Впечатлена съм-толкова пъстро,цветно и омайващо вкусно!Снимките ти също са невероятно увлекателни за разглеждане!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Дени, чудесно, свежо изкушение с дъх на босилек:)
    Снимките са разкошни и се върнах няколко пъти да ги гледам!
    Прекрасни колажи!
    Радвам се че оздравяваш!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Мога само да се радвам, че съм предизвикала този мини ефект на повтарящи се завръщания :-)!
      Вече съм много, много здрава - благодаря за думите на загриженост!
      Прекрасен уикенд!

      Изтриване
  8. Дени, мисля че каквото и да добавим в цвят и картина, придружено с хубавите ти снимки, ще ни се отрази много добре. Хубаво е, че си видяла зима, пък макар и за малко и отдалеч. Дългите преходи ги остави за пролетта;)
    Много ми харесва тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за тези думи, Мъхче! Снежните моменти от зимата преминаха толкова мимолетно... сега вече се наслаждавам на жълтите минзухари и десетте градуса топлина :-)...
      Моите преходи край нямат, независимо от сезона :-)
      Благодаря ти, че се отбиваш! Хубав уикенд!

      Изтриване
  9. Снимките са уникални-направо ми се прииска да загреба от плодовете...сигурна съм,че е голяма вкусотия,Дени...
    Прияте ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Живе, много е вкусна и свежа :-)!
      Благодаря ти!
      Приятен уикенд!

      Изтриване
  10. Е...не!Насладих се тотално , и на любимите ми плодове, и на прекрасни снимки!Вече не знам за кой ли път се връщам да ги разглеждам!
    Много красиво,многооо!Обичам да разглеждам такива красоти!
    Сърдечен поздрав и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дани! Обожавам всякакви плодове, а щом са събрани и на едно място, пиршеството е пълно :-)!
      Поздрави и прекрасен уикенд!

      Изтриване
  11. Una mezcla exótica y deliciosa me encanta,fotos preciosas y éxito seguro de este rico postre,lo prepararé,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  12. Птрекрасно, много ми хареса и рецептата и снимките! Много харесвам такива рецепти, а и толкова полезно! Пълно с витамини! Дени, хубав ден изпълнен с много настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Цвети!
      Съвсем права си - това е една купа пълна с витамини :-)!
      Прекрасен уикенд и от мен!

      Изтриване
  13. Толкова много цвят и аромат в една купа! Човек направо забравя, че е зима. Тези дни гледах няколко филма от една поредица, в които хората супер добре си празнуваха Коледа по бански.. направо си е за завиждане! Само ние тука сняг, та сняг! Хубаво, ама да не вървеше с толкова "екстри" (студ, лед и кална киша)...
    С удоволствие бих се гмурнала в порция витамини, но синът ми като види плод на масата и бяга от стаята :)) И все пак ще пробвам.. скришом! :)
    Хубав и топъл уикенд ти пожелавам! При нас го дават лято - цели +5,+6 градуса! :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Коледа на плажа наистина звучи привлекателно и екзотично, поне за човек, който е свикнал да я прекарва в ескимоски дух и условия :-).
      "Екстрите" са едно от нещата, които правят носталгията ми по родните места почти невъзможна :-)... и не знам дали това трябва да ме притеснява или не... А инак английската зима вече се превърна в любимия ми сезон - тя е съвсем като хората - мила и с обноски, няма да ти поднесе снежни виелици, непроходими пътища и вледеняващ студ :-)... и пак се раздърдорих!
      Забелязала съм, че много деца залитат по месото и разни други кулинарни творения от типа на пица и пържени картофи, та като стане дума за плодове, както казваш ти - тичат надалече с двеста :-). А налагането на хранителни навици наистина е сложно занимание!
      Мари, надявам се да прекарваш една хубава и топла седмица!

      Изтриване
  14. Хейййй.... Дени, толкова приятна публикация си направила! Изчетох я с голямо удоволствие! Ти пишеш толкова увлекателно и.... с твоя дар-слово омагьосваш всеки читател и .... го пренасяш в твоя чудесен свят!!! С твоята супичка Минестроне.... ми подари толкова много екзотика и апетит...... Токова вкусна изглежда , че.....не знам колко купички бих изяла от нея!!! Как ги правиш тези снимки .....не зная.... Всяка една твоя снимка е уникална, пълна с толкова позитивизъм цветове и красота!!!! Снимката с босилека ми стана любима!!!Възхищавам се на фотографския ти талант!!! И....тук в Швейцария, тази зима беше много смешна- само веднъж наваля сняг и.... се задържа за 3 дни!! Уж..... е снежна страна, "страната на зимните спортове", а.... сняг имаше само по високите върхове!!! Иначе..... студ....колкото искаш!!!
    Желая ти една прекрасна нова седмица, изпълнена с много топлина и пролет в душата и....слънчеви преживявания! Сърдечно те прегръщам!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, направо ми разтопи сърцето с този коментар - толкова мили и хвалебствени слова от теб, имам чувството, че вече не ходя по земята, ами леко се нося на сантиметър от нея :-). Много ти благодаря!
      Наистина е изненадващо, че сте имали безснежна зима!
      Прекрасна седмица и от мен!
      Поздрави

      Изтриване
  15. I just found your blog and love it. Can not wait to try some recipes out :)

    http://eatandtheneatsomemore.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you for commenting on my blog, Marina!
      I'm glad I discovered yours as well!
      Have a great Tuesday!

      Изтриване
  16. Absolutely colorfull and healthy...Congratulations on the pictures!!!

    ОтговорИзтриване