Домашни бисквити и кейкчета в старомоден стил

Едните са съвсем обикновени маслени бисквити с фъстъчено масло. Биха били по-подходящи за едно голямо зимно печене, което се случва обикновено през декември, но аз успях да стигна до тях чак сега и като голям любител на фъстъченото масло, мисля че ще ги приготвям доста често. Намирам ги за пристрастяващи и като започна да ги хрупам просто не мога да спра - вървят някак леко... една след друга, една след друга... и така докато не стигна дъното на кутията. На вкус не са никак особени - леко хрупкави като престоят известно време, но без да са сухи /все пак съдържат масло :-)/ и достатъчно калорични и засищащи. Понеже пак разчиствах шкафовете от заседяващи се в тях продукти, комбинирах и замених някои съставки - обикновено брашно със самонадигащо се такова, не помня вече в какво съотношение; кремкаво фъстъчено масло заедно с онова почти течното /наречено също старомодно :-)/, което трябва хубаво да се разбърка преди да се използва; бялата захар и тя свърши докато я теглих и трябваше да смеля малко бучки :-) и накрая резултатът беше, сигурна съм, като този, който би се получил ако бях спазила точно по-долу поместената рецепта.

Другите са малки пухкави кейкчета с какао и бял шоколад - не така деликатни и леки като къпкейкчета, но нямат и типичната плътност на мъфин, нещо средно между двете. Наричат се buns - дума, която обикновето се използва за малки хлебни изделия и кифлички. В този случай мисля, че е компромисно наименование с цел да се избегне неуместното поставяне в коя да е от гореспоменатите групи сладкиши.
А всъщност вкусът им е точно като на един шоколадов кейк, който сигурно няма българска кухня, в която да не е бил приготвян... в неделя следобед, примерно, набързо за компания на чаша ободряващо кафе :-). Само парченцата бял шоколад внасят леко разнообразие.
Сега от традиционното печене правя лек преход към традиционния първомартенски празник, който аз много обичам и винаги си връзвам една мартеница /в една кутия пазя запаси за няколко години напред :-)/ на китката, без значение от географското ми местонахождение.
После, обаче, като цъфне всичко наоколо се налага да направя разходка до най-затънтения край на някой парк, за да я вържа на клонче...
Чувствам се почти като престъпник от това, изпълнено с прилив на адреналин малко приключение, понеже не знам до колко е разрешено да се прави така...
А въпросът "ама вие не причинявате ли замърсяване на околната среда" колкото и елементарно да звучи, никой преди не ми беше задавал. Нямах представа как да отговоря на моя любим, който до голяма степен има право. Аз просто намирам за почти по магически привлекателен този ритуал и поне веднъж ще си позволя /поне за сега/ да пренебрегна загриженото отношение към този въпрос.
Не съм използвала императивна реч до сега в моитe постове (може би като привърженик на принципа, че всеки е свободен да прави каквото си поиска, не ми се отдава особено да заповядвам), но за този ще кривна от правилото, за да кажа: бъдете здрави и повече усмихнати, всички вие, които намирате свободни минути да четете този блог!
Рецепта за бисквитите с фъстъчено масло
/от
simplyrecipes/
1/2 ч. ч. (113 гр.) масло, на стайна температура, омекнало поне за 2-3 часа
1/2 ч. ч. (100 гр.) захар
1/2 ч. ч. (110 гр.) нерафинирана тъмно кафява захар /Мусковадо или друг тип захар с високо съдържание на меласа/
1/2 ч. ч. (130 гр.) фъстъчено масло
1 яйце
1 и 1/4 ч. ч. (155 гр.) брашно
3/4 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
Маслото се разбива на средно ниска скорост на миксера за 2 минути докато стане кремкаво. Добавят се двата вида захар и се разбива за още 2 минути. Добавят се яйцето и фъстъченото масло и се разбива само докато се смесят.
В отделна купа се смесват брашното, содата, бакпулверът и солта. Прибавят се в купата със сместта с фъстъченото масло и всичко се разбърква с дървена лъжица.
Купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 3 часа. След това от сместта се оформят топчета с размер около 3 см. Нареждат се в плитка тава, покрита с хартия за печене, на разстояние поне 10 см едно от друго. Притискат се с вилица, веднъж по дължина и веднъж напречно.
И се пекат в предварително загрята на 150 С /130 С вентилаторна/ фурна за 15 минути. Могат да се изпекат и на 190 С /170 С вентилаторна/ фурна за около 9-10 минути и тогава стават по-хрупкави. Също така ако фурната е достатъчно голяма могат да се пекат няколко тави едновременно. След като се извадят се оставят да изстинат в тавата за 2-3 минути и се прехвърлят върху решетка, за да изстинат напълно. Аз ги намирам за най-вкусни след като са изпечени, отколкото ако са престоели няколко часа или ден, примерно.
Рецепта за 12 бр. кейкчета с бял шоколад и какао
(от the gb bake off)
250 гр. брашно
50 гр. какао
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
125 гр. масло, на стайна температура за поне 2-3 часа
125 гр. захар
2 големи яйца, на стайна температура
1/2 ч. л. ванилов екстракт
250 мл. (около 245 гр.) заквасена сметана, на стайна температура
100 гр. бял шоколад, начупен на парченца
пудра захар за поръсване, по желание
За тези кейкчета се използва форма с 12 гнезда за мъфини, покрити от по-големите кошнички, тези които се използват за мъфини, а не за къпкейк.
Брашното, какаото, бакпулверът и содата се пресяват в купа и се оставят настрана.
Омекналото масло се поставя в отделна купа и се разбива с миксер за около 2 минути. Добавя се захарта и се разбива докато сместта стане пухкава и светла на цвят - поне 2 минути. В малка купа се разбиват с вилица яйцата и ванилията. Добавят се на части, лъжица по лъжица, към маслената смес като след всяко добавяне се разбива до пълно смесване с миксера. Сухите съставки се прибавят на три пъти към маслено-яйчната смес като се редуват със сметаната, до изчерпване на количествата. Разбърква се с метална лъжица. След всяко добавяне на продукти сместта се разбърква добре до пълно поемане на съставките, преди да се добави следващата част. Сместта се получава доста плътна и гъста и трябва малко търпение по време на разбъркването.
След като всичко се смеси добре, се добавя начупеният шоколад и се разбърква.
Разпределя се по равно в кошничките и се пече за 20-25 минути в предварително загрята на 200 С /180 С вентилаторна/ фурна.
Изваждат се и се оставят на решетка, за да изстинат. По желание се поръсват с пудра захар. Най-добре е да се изядат на същия ден :-)!
Que tentación de chocolate una exquisitez que quisiera comer todos los días ,soy amante del chocolate ese cacao de buena calidad de tus bollos,las galletas lucen crujientes y sus fotos maravillosas,solo me resta decir BRAVOO..abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеGracias for your absolutely nice comments, dear Rosita! I also am a chocoholic and these double chocolate buns had a quite pleasing cocoa taste :-)!
ИзтриванеДени,аз гледах,гледах и пак ще се върна да погледам,обаче не знам какво да напиша!Разбираш ли ме?
ОтговорИзтриванеДали за малките пухкави старомодни кексчета,или за домашните прекрасни бисквидки,или за прелестните минзухари?
Ами то всичко прекрасно,и прекрасно поднесено!Омайващи снимки!
Искам да те поздравя с Баба Марта и да ти пожелая много щастливи мигове,където и да си по земното кълбо и човек с когото да споделиш своето щастие!
Прегръщам те!
Дени, и аз като gogolina... Гледах, гледах ги всички тия красоти и пак наминах да ги погледам, пък и да си запиша тия бисквитки с фъстъчено масло, че снощи ги сънувах :)
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта и от тук :)
Нека с твоето момче, да сте здрави, усмихнати засмени!!!
Дени Честита Баба Марта, много здрава, засмяна и влюбена :) Прекрасен пост, много вкусни предложения и прекрасни снимки, напълни ми душата!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмихнат първи Март :)
Денииии,честита баба Марта!Да си бяла и червена,усмихната и щастлива!
ОтговорИзтриванеОх,не мога да сваля поглед от красотите ти-всичко е прекрасно.А снимките-прекрасни....
Хубав ден!
Дени, Честита баба Марта! Отново ме заплени с невероятните си снимки и увлекателното ти писане! Рецептите са чудесни, много ми допада белият шоколад в кексчетата.
ОтговорИзтриванеХубав празник!
Честит Празник Дани! Бъди много здрава и твърда като Баба Марта:) СТрахотна публикация отново, много ми харесват снимките "от вън", толкова много цъфнали пролетни цветенца, тук зимата бавно отстъпва,но все още няма сериозно пролетно присъствие...
ОтговорИзтриванеБисквитките изглеждат много вкусни, отдвна си мисля за нещо с фъстъчено масло, неизпробвано досега от мен в сладкарството .
Хубав празник от мен:)
Дени, прекрасни снимки :)
ОтговорИзтриванеСтана ми едно леко на душата и пролетно!
И сладкишите ти са чудесни!
А ти пак си завържи мартеницата на едно цъфнало дърво,
когато видиш щъркел!
Прегръдки!
Дени, честита баба Марта!!! Бъди румена , засмяна и..... от много успех огряна!!! Нека баба Марта реализира всички твои желания! Прекрасна публикация си направила! Толова позитивна и приятна! Любувах се от сърце на чудесните снимки , които си направила, а..... сладките изглеждат вълшебно! С удоволствие си взимам едничка, за да ги опитам!
ОтговорИзтриванеЖелая ти весел празник и те прегръщам сърдечно!!!
Дени, Честита Баба Марта! Усмивки, настроение, здраве и вдъхновение!
ОтговорИзтриванеАз си мислих, че моят пост днес е един километър дълъг, но неее. Ти си направила уникална публикация. Сладки, бисквитки, кексчета-ммм мнооого вкусни:)С кафенце, на сладки приказки или в мълчаливо съзерцание...Красиви снимки на пролетта, която при вас вече е факт съдейки по тях. Разкошни зелени полянки с минзухари, пъпки на нарциси,кокичета, зюмбюлче синьо видях и природата се е развихрила така, както я обичам. Поздрави за снимките, за поста, за настроението, което излъчват! Усмивки:)))
Честита Баба Марта!Здраве и много усмивки,Дени!
ОтговорИзтриванеТук отново се насладих на приятна разходка в снимки,а най-много ме плениха минзухарите-просто фантастични,и разбира се сладките и разкошните мъфинки!Невероятно вкусна и много зареждаща с пролетно настроение публикация!
Твоят младеж ме уби с неговия въпрос-какво самосъзнание имат хората,ей!
Прегръдки!
По въпроса за самосъзнанието и аз така реагирах. Стоях като онемяла и се чудех какво да отвърна. А колко различни изглеждат нещата, с които сме свикнали и приемаме за даденост, през погледа на външния наблюдател...;-)
ИзтриванеЧестита Баба Марта, Дени!Цветята са неописуемо красиви, трябва само да се гледат, няма какво да ги коментирам!!Благодаря за пролетното настроение!Аз съм страшен ''фен'' на фъстъченото масло, когато реша , че мога да си го позволя, така че напълно те разбирам за пристящаващите сладки и малко ти завиждам:).А кексчетата са направо мечта!Радвам се , че съм открила твоя блог!Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ аз като истински фен на това масло мога да изям цял буркан наведнъж, ей така, лъжица по лъжица :-)...
ИзтриванеДени,
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта!
И да си кажа едно по едно:
чудех се как си направила такива квадратчета на бисквитките, толкова са хубави, но видях как;)
второ- тъкмо се чудех какви бисквити да направя от едно изостанало фъстъчено масло, но и на този въпрос си отговорих;)
Само не разбрах, къде са тези прекрасни минзухарчета?
Чудни снимки!
Тези прекрасни минзухари, скъпа Марта, са навсякъде около мен. Има ги дори пред блока :-). А тези от снимките са от градския парк в Норич :-)...
ИзтриванеЧестита Баба Марта!
ОтговорИзтриванеПоредната ти публикация с много настроение и атмосфера! При вас направо е пролет вече:), ние сме още със сняг...
и на мен ми харесаха квадратчетата на бисквитите:)
Пролетният пейзаж и температури се появиха преди десетина дни и толкова им се радвам, че не мога да спра да правя снимки всеки път, когато излезна навън ;-)...
ИзтриванеДени,много красива публикация,страхотни бисквитки и кексчета!А тези минзухари - тотлкова настроение ми донесоха!Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта! С пожелания за здраве и усмивки!
Много ти благодаря за тези мили думи, Бети!
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Благодаря на всички за красивите коментари и пожелания; за търпението да четете дългите словоизлияния, предхождащи всяка рецепта; за подкрепата и отделеното време, което прекарвате тук! И още веднъж Честита Баба Марта! Надявам се да сте прекарали един весел и усмихнат празник!
ОтговорИзтриванеДениии, Честита Баба Марта! Откакто открих блога ти с нетърпение чакам всяка следваща публикация. Всичко при теб е красиво и вкусно! Много обичам фъстъчено масло и всякакви сладки с него. Уцелила си ме и с шоколадовите кексчета! А снимките.... скролвам по 100 пъти да им се радвам! Изобщо приказна работа!!!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
ПС: Малко завиждам за тревичката, минзухарите и кокичетата. При нас зеленото се появява чак месец май. :(
За фъстъченото масло май сме от една партия :-) - аз съм почти пристрастена към него!
ИзтриванеКакто писах и при теб - пожелавам ти търпение да дочакате една красива и изпълнена с много цветове пролет :-)!
Честита Баба Марта :))
ОтговорИзтриванеС пожелания за много здраве и щастие!
Дени, миличка, Честита баба Марта, незнам защо но на 29 съм изпуснала доста публикации:). Дени с пожелания за здраве, щастие и късмет! Публикацията ти е невероятна - толкова пролетна и красива: минзухари, мартенички, кокичета - всичко е прекрасно! А старомодните слакиши са изкусителни! Благодаря ти за красотата, която раздаваш!
ОтговорИзтриванеДени, честита Баба Марта!
ОтговорИзтриванеЧудесни пролетни кадри!
Превъзходно изглеждат и кексчетата и бисквитките!
Хубав ден!
Anything that has chocolate sounds good to me, so I can't wait to try these cupcakes :)
ОтговорИзтриванеThese were made the old-fashioned way - not too sweet, not too delicate, so I hope you like them :-)... they are actually called double chocolate buns :-)...
ИзтриванеThey were perfect:) tried them today and we loved them. You have awesome recipes, thanks for sharing!!!
ИзтриванеOh, I'm so glad to hear that :-)! Have a great new week, Marina!
ИзтриванеЧестита Баба Марта, Дениииииии!
ОтговорИзтриванеЧудесна и много "вкусна"публикация!
Прегръдки!
Честит 3 март, Дени!
ОтговорИзтриванеЧестит трети март, скъпа Кенди!
ИзтриванеСтрахотна публикация. Продължавай в същия дух!
ОтговорИзтриванеДени,прекрасни сладки!А кейкчетата много ме изкушават.Страхотни снимки.С удоволствие следя всичките ти публикации.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Прекрасна публикация! Попадам на нея точно днес на 8 март и това ми дава повод да ти честитя празника! Бъди здрава, нежна и обичана! Снимките и рецептите ти ме заредиха с много слънчево настроение и хубави мисли! Пожелавам ги и на теб! Поздрави1
ОтговорИзтриванеМила Дени,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!
ОтговорИзтриванеДени, честит 8 март! Желая ти един незабравим празник! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеДени, Миличка, честит празник и на теб! Благодаря за поздрава! Пожелавам ти да си много щастлива и обичана!
ОтговорИзтриванеДени дано е бил весел и слънчев днешният ти ден 8 март!
ОтговорИзтриванеБъди млада ,красива и много обичана!
Прекрасна публикация, Дени! Честита Баба Марта, бъди винаги здрава, усмихната и много щастлива! Снимките ти са прекрасни, а за сладкишите нямам думи! Старомодното носи толкова много очарование в себе си и е така запленяващо и носталгично, че вероятно винаги ще бъде актуално! Взимам си и от двете ти предложения и ще си пусна сега и една хубава песен на Joe Dassin, за да е пълно удоволствието! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен и хубави пролетни дни ти пожелавам от сърце!
Много ти благодаря, Мари! Как ми напомни само за Жо Дасен - не съм го слушала от векове :-)!
ИзтриванеХубави пролетни дни и от мен!
waw.. Deni!!! Love, love your pictures.
ОтговорИзтриванеDelicious looking cookies!!! :)
Thank you so much, dear Inessa!:-)
ИзтриванеВкусни, ароматни и бързи бисквитки с фъстъчено масло!
ОтговорИзтриванеДени, благодаря ти за чудесната рецепта :))
Това е чудесно! Много ме зарадва положителният отзив!
ИзтриванеПоздрави