петък, март 23, 2012

Съвсем обикновени мадлени


Ако започна с 'аз много обичам мадлени и ето ви една рецепта за тях', ще прозвучи така сякаш правя мадленки от цяла вечност. Тавата за тях я имам само от седмица, успях да я използвам цели два пъти и да, мадлените вече много ги обичам. С красивия външен вид, който имат, ми е някак трудно да спра да посягам към тях, след като съм 'опитала' (?!) седем осем преди това. 


Чудесни са за чай, 


без значение дали сутрешен или следобеден, с гости или без и също така са май единствените сладки, които е обществено приемливо да се топят в чашата /с чай или кафе/... дали защото не оставят никакви трохи да плуват по повърхността на топлата напитка, или пък някой важен сноб е решил, че не може да се въздържи без да опита вкуса на напоена с чай мадленка и после други важни сноби са го последвали и така цялото нещо се е приело единодушно от обществото, нямам представа, просто така пише в една книга.


Рецептата, която ще представя е съвсем лесна. Захарта се ароматизира с настъргана лимонова кора. Не се използва дори и миксер, а само телена бъркалка, но пък после сместта трябва да престои в хладилник поне 12 часа преди да се изпече. За това е добра идея да се приготви една вечер по-рано. 
Мисля да посветя още няколко поста на тези мадленки, понеже открих страхотни версии с шоколад, бадеми, лешници, лайм и разни други такива вкусни неща. Преди това обаче тествах рецептата на Мари с розмарин. 


Разбрах колко е вкусна и 


после разбрах колко е хубаво да се снимат стръкчета от тази свежа подправка:





Рецепта 
за 12-16 броя мадлени с размери 5.5х7.5 см 
/от LadureSucreTheRecipes/


1 лимон
80 гр. захар
87 гр. самонадигащо се брашно /приготвя се като на 225 гр. брашно се добавят 3 ч. л. бакпулвер и всичко се пресее поне 2 пъти/
5 гр. /1 ч. л./ бакпулвер
90 гр. масло
2 големи яйца
17 гр. /около 1 суп. л./ мед


1/ Настъргва се кората на лимона. След това се слага в малка купичка и се размесва добре със захарта.


В друга купа се пресяват брашното и бакпулверът.
В малка тенджерка или друг удобен съд се поставя маслото и се разтапя на бавен огън.
2/ В голяма купа се слагат яйцата, ароматизираната с лимонови корички захар и медът. Разбъркват се с телена бъркалка докато сместта стане светла на цвят. Добавят се пресетите брашно и бакпулвер и всичко се размесва с лъжица. Накрая се прибавя стопеното масло и се разбърква. 
Сместта се прехвърля в кутия с капак или друг удобен, плътно затварящ се съд и се оставя в хладилник за поне 12 часа.
3/ В денят на печене се разтапя малко масло на бавен огън - около 1 суп. л. за намазване на формата. С помощта на четка се намазват гнездата и тавата се оставя в хладилник за 15 минути, за да се стегне маслото. Изважда се от хладилника и се поръсва равномерно с брашно. След това се обръща, най-добре върху достатъчно голямо парче хартия, за да се изтръска излишното количество брашно. Гнездата се пълнят със сместта до около 3/4 от обема, а не до горе. 


Мадлените се пекат за 8-10 минути в предварително загрята на 200 С /180 С/ фурна. Изваждат се и се оставят във формата да изстинат за 2-3 минути, преди да се отлепят. Ако няма да се консумират веднага, е добре да се съхраняват в затворена кутия, за да се запазят меки.  

12 коментара:

  1. Виждаш ли как веднага си надуших любимите сладкишчета, Дени :)) Много са красиви, моите поздравления, и освен това си им направила разкошни снимки! Сигурна бях, че такава тавичка ще бъде много щастлива в твоята кухня, със здраве и много любов да си я ползваш! С нетърпение чакам да обменим още рецепти за мадленки, веднъж започне ли човек да се заиграва с тях, трудно би спрял... ;)
    Желая ти хубава и топла пролетна вечер и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много си бърза :-)! Каква интуиция само :-)! За тавата много си права, толкова й се радвам, че ако има начин, всеки ден ще правя мадлени.
      Благодаря ти и ти пожелавам един чудесен уикенд!
      Поздрави

      Изтриване
  2. Дени, както винаги чудесен разказ, снимки и едни вкусни мадлени :)
    За съжаление нямам тавичка, но изобщо не се съмнявам във вкуса им!
    Слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Наистина са много, много вкусни!
      Нямаш тавичка, но пък имаш племенник в Лондон :-), който се прибира вкъщи с разни хубави неща за теб... така че ето ти една идея за следващия път :-)
      Хубави почивни дни и от мен!

      Изтриване
  3. Денииии,какви са тези вкусотии,прекрасни снимки...красота!Така ми се иска да ги опитам тези мадлени-ама като си направя ,тогава...
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Живе :-). И аз съм така вкъщи, ако не си ги приготвя сама, няма кой :-)
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  4. Дени, мадлените ти са като извадени от списание. Нямам идея защо винаги съм си мислела, че правенето на тези малки и крехки сладки е супер сложно. Точно поради тази причина, все прибягвам към купуването на готови. Твоята публикация, обаче ме амбицира и ще взема да си купя форма, и ще опитам да си направя домашни мадлени. Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, Вуву, благодаря ти, че коментира. Аз пък не знаех, че продават готови мадлени, или поне не съм виждала такива.
      По същия начин се амбицирах за формата от публикацията на Мари. Все съм си мислела, че са нещо супер сложно за правене, а всъщност съвсем не е така!:-)
      Хубава неделя и от мен!

      Изтриване
  5. Дени, много вкусни ми изглеждат мадленки, само такава тавичка нямам :))!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези тави май не са много популярни и сякаш не ги продават така масово, както формите за мъфини примерно. Поне аз имам такова впечатление.
      Благодаря ти, Мариянка и хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Дени,
    много са ти хубави мадленките. Аз форма нямам и няма да направя, но виж розмарин бих могла да опитам за снимам;)
    Прекрасни са и ако имах чай под ръка, щях да искам и мадленка;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, как ме разсмиваш всеки път! :-) Чай и аз мога да ти направя :-).
      Със свежия си зелен цвят розмаринът наистина е привлекателен за снимки :-)

      Изтриване