понеделник, март 26, 2012

Когато призовахме пролетта...


... беше ден преди официалното й настъпване тази година и се случи по време на гостуването ми при Мариянка. Изпекох две тави с черупки за макарони, едните в зелено, другите в прасковен цвят. Приготвих и две бутилки с лимонада и се отправих към нейния прекрасен блог, който ме приюти за една слънчева публикация. 


Преди това обаче не пропуснах да обиколя съседните паркове и градини, за да запечатам красиви гледки от пролетта, която започна някъде към края на януари. 


Може би звучи като да е било твърде рано, но пък е за сметка на отсъстващото на практика лято :-). 


За черупките съм използвала пропорцията 1:1.3:1.6:0.8, която съм приложила за макароните с мента, с цитрусови плодове и коледните. Количеството на всички съставки се определя спрямо наличното количество на белтъка. За всякакви размишления относно приготвянето на черупките може да се използва тази препратка и останалите публикации от моя блог. По-долу са поместени само рецептите за двата вида пълнеж.


Рецепта за пълнежа с ананасово сладко
(от thegbbakeoff)


50-60 гр. парченца ананас от консерва
35 гр. захар
60 мл. пълномаслена сметана

Може да се използва и предварително приготвено сладко от ананас, вместо да се приготвя такова в домашни условия.

Парченцата ананас се поставят в блендер или кухненски робот и се смилат само за няколко секунди, не е нужно да се получава фина смес. Прехвърлят се в малка тенджерка или друг подходящ съд заедно със захарта и се оставят на средно силен огън като се бърка непрекъснато с дървена лъжица докато захарта се стопи и се получи гъста смес - около 6-7 минути.  Отстранява се от огъня и се оставя да изстине напълно.
Добре охладената сметана се разбива с миксер в метална купа. Към нея се добавя сладкото от ананас и се размесва.

Рецепта за пълнежа с портокалови корички и сос от червени боровинки
/от thegbbakeoff/


настъргана кора на 1/2 портокал
80 мл пълномаслена сметана
1-2 суп. л. сос от червени боровинки /аз съм използвала такъв, който не съдържа цели плодчета/
1 суп. л. пресята пудра захар /може да се добави и повече според вкуса/

Охладената сметана се разбива с миксер. Към нея се добавят портокаловите корички и се разбърква внимателно с лъжица. Добавят се захарта и сосът от червени боровинки и всичко се разбърква добре. 

37 коментара:

  1. Дени, отново страхотни снимки и пролетно настроение от всеки кадър! Колажите ти също много ми допадат!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Бети!
      Хубава седмица и от мен!

      Изтриване
  2. Ех ,тези френски макарони ,не слизат от модния подиум :) ...ще се пробвам и аз някой ден :) !
    А междувременно ще се порадвам на хубавите ти снимки ,Дени ! Благодаря и за насладата да разгледам разцъфващата пролет !
    Хубава нова седмица !Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От време на време наистина ми писва от тях, ама както казваш ти, модата им все се завръща :-)
      Благодаря ти за прекрасния коментар, Ивана!
      Хубава седмица и от мен!
      Поздрави

      Изтриване
  3. Дени, винаги ме зареждаш с позитивна енергия!
    И с прекрасни цветове!
    Мога само да се наслаждавам на перфектните ти макарони!
    Сърдечни прегръдки и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се на това признание, Дани!
      Снимките за мен са начин за самозареждане с позитивност и е наистина чудесно, че успявам да я "предам нататък" :-)
      Прегръдки от мен и хубава седмица!

      Изтриване
  4. Дени, Дени, на нищо ме направи с тези снимки,...., направо ме разпиля;)))
    Много ми харесва, ама много, чудно настроение! И макароните още като ги видях при Мариянка ме грабнаха с пролетната си визия....

    Обичам да идвам тук...
    И сега ме заинтригува и искам да видя снимки и от липсващото лято;)))
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, моля те, събери се! Ще ти бъде от полза да си цяла за следващите порции от снимки, които още не съм направила и публикувала :-)!
      Коментарите ти винаги ме забавляват! Благодаря ти за което!
      Хубава седмица и от мен!

      Изтриване
  5. Дени, много зареждащи и пролетни снимки! А от макароните съм очарована и респектирана! Определено още не съм готова да опитам да направя това съвършенство :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Габи! Очарованието е красиво нещо, което ще започне да изчезва веднъж щом се научиш да приготвяш макарони и се убедиш колко несложно всъщност е това :-)
      Поздрави

      Изтриване
  6. Ооо, Дени, майстор си! Все по- добра ставаш! Насладих се на макароните при Мариянка, но сега в комбинация с пролетните ти снимки са още по- изкусителни! Наистина като магьосница си сътворила пролетно заклинание! Поздрави и продължавай да ни радваш!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни макарони, Деничка! Истински майстор си им!Наследих им се още щом ги видях при Мариянка.Чудесно гостуване, за което те поздравявам.
    Хубави снимки, носещи толкова пролетно настроение.

    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  8. Още помня онези макарони:"6 ч. сънена и по пижама с бързи стъпки..", тогава бях силно впечатлена и изумена! Сега видях и тези при Мариянка и толкова пролетно настроение ми донесохте с това гостуване и двечките! Снимките са прекрасни! Благодаря ти още веднъж за красотите, с които ни радваш! Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Отново ни даде шанс да се порадваме на твоите сладурски макаронки,Дени и в добавка тази чудна,пролетна разходка,богата на багри,така ми пълни душата,благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Дени, много нежно представяне! Както винаги при теб е много цветно, топло и красиво! С удоволствие чета всяка твоя публикация! Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Дени, отново ти благодаря за гостуването ти при мен, огромно удоволствие беше за мен заедно да поканим Пролетта!
    PS: Една пъстра изненада вече е поела своя дълъг път! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Дени,в пълен релакс съм пред монитора в твоето блогче!
    Толкова пролет,толкова красота и стил във всеки фотос има!
    Очарована съм от макароните ти и се наслаждавам на всеки твой пост!
    Здраве и слънчеви усмивки мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Всички снимки са ......... нямам думи , превъзходни :-) А макароните , макароните много ме очароваха .Задължително ще пробвам да направя някой път и в такива весели цветове .Благодаря ! :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Hello... that lovely Blog!
    I loved your recipes and how put each of them,
    congratulations!
    Therefore, I will become a follower!
    Kisses. (Brazil)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hi, Milena!
      Thank you for this nice comment! I'm happy to follow your blog as well.
      Kisses

      Изтриване
  16. Muy bello post y ricos macarons lucen perfectos ,feliz primavera para tí y que reine la alegría y salud,abrazos hugs,hugs.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Many thanks for the spring wishes, dear Rosita!
      Hope you are having a great weather down there in Chile :-)!
      Kisses

      Изтриване
  17. You are really making me spoil my husband with all the yummy things you post. Sweets are his weekness :) Thank you, I enjoy your blog a lot!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks for these lovely words, Marina! Desserts are my weakness too and i still fail to ban them from my healhy diet :-)!

      Изтриване
  18. макароните ти са с мнооого дълги поли, чак до глезените:)
    Още на предишния ти пост исках да пиша, но не успях - има душа в снимките ти, а ти имаш много фино чувство за стайлинг.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога ми се струват дори притеснително дълги :-)...
      Как ме изненада с този коментар! Искрено ти благодаря за преценката :-)

      Изтриване
  19. Искам да благодаря на всички за коментарите, които ми оставихте, докато аз се шляех нагоре и надолу по въздушните пътища на малкия ни континент, с изключен интернет и телефон :-)Вашето отбиване насам винаги много ме радва!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  20. Дени,толкова красив пост!Усещането за красота умението да я използваш!Щастлива пролет !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си мила, Нели! Благодаря ти за тези думи :-)Красива пролет!

      Изтриване
  21. Въх, Дени! Потекоха ми лигите направо... Прекрасно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Коментарите ти винаги ме развеселяват :-)
      Поздрави

      Изтриване
  22. Светоусещането Ви вдъхновява :)Отразило се и на фотографиите ви и на храната която приготвяте :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва този коментар! Благодаря за красивите думи!

      Изтриване
  23. Моля, няма защо:)Наистина го усетих още с първите публикации ,които разгледах и се радвам, че попаднах на този блог :)))))

    ОтговорИзтриване