петък, май 18, 2012

Шоколадов кейк с ягоди и сметана



Ревюто на книги и списания от моята кухненска библиотека ме накара да се върна към едни стари издания, архивирани в кутия за съхранение без капак, а от там и плътно покрити с дебел защитен слой прах, който от своя страна пък ги прави още по-достойни за пренебрежение. Трябваше ми и повод да си върна ксенофобското изказване назад, че немците от чийзкейк не разбират. 


Така от същата пролетна тема на германското elle bistro /от поостарялата 2007/, 


обединяваща десерти с високо съдържание на ягоди, си избрах тази малка и много шоколадова торта с два сочни какаови блата, разделени от дебел пласт сметана с портокалово-ликьорен аромат и покрити с горчиво-кадифян сос. И едно розово шампанско, което нямаше в хладилника, трябва да се появи като финален детайл.  


Тези сандвичови сладкиши вече започват да се превръщат в любими с непретенциозната си лекота на приготвяне и привлекателна външност...


Няколко думи и за брашното ще напиша, защото "открих" поредния непознат за мен тип. В немската рецепта се използва инстантно брашно (Instantmehl), което предизвика поредното разследване в интернет най-вече из форуми за англоговорящи, живеещи в немскоговарящи страни... човек никога не знае кога ще му се наложи да се изгуби в превода... Това е едно много фино брашно, което се използва за приготвяне най-вече на сосове, маслено тесто, тесто за еклери и паста. Известно е и  като брашно тип 00, което съм използвала и преди, но въобще не съм обърнала внимание на двете нули в кавички. За тази рецепта е добре ако се използва обикновено брашно като заместител, то да се пресее 2-3 пъти.


Рецепта
(от ElleBistro )

150 гр. масло, на стайна температура
250 гр. захар
2 големи яйца
220 гр. брашно, пресято няколко пъти
3/4 суп. л. сода бикарбонат
60 гр. какао
125 гр. кисело мляко с висока масленост*
75 мл. прясно мляко

За пълнежа
300-400 гр. ягоди
300 мл. пълномаслена сметана
настъргана кора на 1 портокал
1 суп. л. Коантро, Гран Марние или портокалов ликьор

За шоколадовия сос
100 гр. черен шоколад /със 70% какаово съдържание/
50 гр. масло

*по рецепта е гръцко мляко, което е кремкаво и с масленост 9%

Според рецептата се използва тава с диаметър 17 см и цялата смес се пече в нея. Преди сглобяване кейкът се реже по дължина на две половини. Аз съм използвала, както и тук, две малки тави с диаметър 19 см и съм разпределила сместа по равно между тях.
Блатовете се получават доста сочни и няма нужда от сиропиране. Съхранявала съм кейкът не повече от два дни в затворена кутия в хладилник докато бъде изконсумиран напълно и това не повлиява негативно на сочността му.

1/ Формата /формите ако се използват две/ се намазнява и дъното се покрива с хартия за печене. 
В метална купа се поставят добре омекналото масло и захарта и се разбиват на ниска скорост с миксер за 3-4 минути докато се получи кремкава смес. Добавят се яйцата, пресятото брашно, содата, какаото, киселото и прясно мляко. Всичко се разбива на ниска скорост на миксера докато се смеси добре. Сместта се изсипва в приготвената форма или се разпределя по равно в двете малки форми. 


Ако се използва една форма, се пече в предварително загрята на 180 С /160 С вентилаторна/ фурна за 1 час. В малките форми блатовете се изпичат за 30-35 минути. Преди изваждане сместта се проверява с клечка дали е готова. Оставя се на решетка да изстине, както е във формата. Ако се използват малки форми, се оставят за десетина минути преди блатовете да се извадят върху решетката.
2/ 50 грама от ягодите се пасират и се смесват с портокаловия алкохол по избор и настърганата кора на портокал. 
Сметаната се разбива докато се образуват меки връхчета и към нея се добавят пасираните и ароматизирани ягоди. Разбърква се с лъжица. Оставя се в хладилника докато се обработват останалите ягоди.


За декорация се заделят ягоди в количество по желание. Аз заделих само 2-3, но може и около стотина грама. 
Ягодите за пълнежа се режат на тънки филийки. 
Ако кейкът е изпечен в една тава, се раполовява по дължина с подходящ нож или копринена нишка, предназначена за тази цел. Едната половина се поставя в чиния за сервиране и се намазва с ягодовата сметана. Отгоре се нареждат ягодите и върху тях се поставя втората половина.


3/ Шоколадът и маслото за шоколадовата заливка се разтапят на водна баня като се бъркат често и бавно до получаването на кадифяна смес, която се излива върху горната повърхност на тортата като се започне от центъра. Оставя се за 20-тина минути да се стегне шоколадовия сос. Покрива се с разполовените ягоди, заделени за декорация и се сервира.

20 коментара:

  1. Дени, това предложение е точно по моя вкус: ягоди и шоколад, просто фантазия.....:-)) Невероятно сполучлива рецепта, а снимките ти са толкова изкусителни!!
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там има нещо, което искам да споделя с теб.:-))
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен кейк, аз съм страшен любител на ягодите и ще го пробваме :) Снимките са ти чудни!
    Чуден уикенд ти желая Дени:)

    ОтговорИзтриване
  3. Дени, с тези страхотни снимки и без да съм видяла рецептата
    си знам,че ще е страшно вкусно!
    Любима комбинация от продукти!
    Хубаво утре от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Това е уникално красиво в простотата си, а и видимо е вкусно до безумие! Впечатли ме, че си не само англо, но и немско- езична. Немският така и не можа да ме спечели, но се възхищавам на покорилите го много силно!

    Прекрасен сладкиш, обезателно трябва да го изпробвам в "палавите" си дни, когато ще забравя за диетата си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, немският беше първият език, който се постарах наистина да науча. Сега с английския ми се налага да карам на автопилот и импровизации и доста добре ми се получава, мисля :-) Много мило, че отбеляза!
      Ти като решиш да идваш насам, свиркай, ще се радвам да се видим, стига да не посещаваш някое от онези каунтита на края на вселената :-)
      Успешно разправяне с диетата ти пожелавам :-)
      Поздрави

      Изтриване
  5. Дени, страхотно предложение, много просто, красиво и сигурна съм вкусно! Другата седмица, ако ми остане време ще го спретна този кейк. Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Дени, страхотен сладкиш! Много отдавна не съм приготвяла нищо сладко, а тази тортичка направо ми напълни душата, обичам много шоколад и ягоди ...точно като за мен е:)

    ОтговорИзтриване
  7. От вчера се каня да направя нещо ягодово-шоколадова, дори си вдигнах един черен шоколад за кувертюр.

    Много изкусително предложение, Дени!

    ОтговорИзтриване
  8. Поредното изискано, въздействащо, ароматно, изкусително, красиво шоколадово-червено попадение, Дени!! Можех и още няколко думи да използвам, но ще спра, защото съм убедена, че и следващият път когато намина оттук, ще ми трябват.
    Значи идея си нямам как ги правиш тези снимки, но шоколадът се топи в тях пред очите ми!!!
    Много хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Всички други думи вече са казан, намен просто ми харесва:)!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Присъединявам се към комплиментите и си взимам едно голямо парче от това вълшебство! И все пак да кажа: страхотна комбинация на съставки!:) Поздрави, Дени!

    ОтговорИзтриване
  11. Дени, и аз съм на такава вълна в последно време, вкуса на пухкавия и креомообразен, препълнен с плодове сладкиш е незаменим :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Дени, страхотна, страхотна тортичка!Обичам комбинацията от ягоди, сметана и шоколад!Снимките ти я правят още по примамлива и неустоимо вкусна!

    ОтговорИзтриване
  13. Много ви благодаря за тези красиви коментари! Пожелавам прекрасна нова седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  14. А аз благодаря за този разкош !Прекрасна нова седмица и на теб Дени!

    ОтговорИзтриване
  15. Дени,наистина,как ги плавиш тези снимки-погледа не мога да сведа от тях....Направо разкошотия е този кейк...
    Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Дени, от няколко дни отлагам писането коментара, защото само се заплесвам (тази хубава българска дума) по снимките и си мечтая някак ако може да се пренесе при мен едно парченце от този кейк :) Мисля, че едва ли ще е изненада ако кажа, че всичко в него ми харесва и само да намеря по-истински ягоди ще го изпробвам :) Прегръдки)

    ОтговорИзтриване
  17. Дени, много красиво, караш ги да оживяват десертите просто! И аз много ги харесвам тези "сандвичи" (аз и само толкова си мога де откъм декорации), наистина са впечатляващи! Половинката много харесва ягоди и ако го види това, веднага ще прояде и сладко покрай тях, сигурна съм! :)
    Сърдечни поздрави на теб и Кралството!

    ОтговорИзтриване
  18. Дени,истинско пиршество!Много вкусно и съблазнително разкошество с любими продукти!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесен шоколадов кейк. Поздравления за добрата фотография, която сте сложили, да му се преяде на човек. Така хубаво са нарязани ягодите...

    ОтговорИзтриване