вторник, май 29, 2012

Бадемов кейк за чаено време



Времето не е никак чаено, а по-скоро коктейлно-лимонадено и ако продължи да е толкова топло вече и аз ще започна да се оплаквам от жегата, въпреки че дойде предшествана от почти двумесечен и изключително депресиращ дъждовен период. 


Идеята на "книгата" обаче, от която е рецептата за този сочен бадемов кейк 
/книга е силно казано, прилича повече на джобно пособие с лесни рецепти за сладкиши тъкмо за следобеден чай/ някак добре подхожда на замислената ми и започнала неотдавна серия от пътувания до близки и не много населени места от истински провинциален тип. 


От тези, в които има една кръчма, църква, която не работи, музей с две стаи, и Макдоналдс, а в четири следобед вече всичко е затворено и по улицата с "многото" магазини не се вижда жива душа, освен някои и друг объркал се да поизгуби малко време тук, турист... с фотоапарат... Чудесен повод да публикувам малко снимки от новия "пътешественически" проект!


За кейка няма много за казване. Забърква се лесно и ако в кухнята е горещо, маслото се стапя бързо :-). Брашното участва с минимално количество за сметка на фино смлените бадеми, затова и кейкът се получава лек и сочен и има вероятност да изчезне преди да сме приключили с чашата чай :-).


Рецепта
/от FavouriteTeatimeRecipes/

120 гр. масло, омекнало на стайна температура за поне 2-3 часа
150 гр. захар
3 големи яйца
90 гр. фино смлени бадеми или т.нар. бадемово брашно*
45 гр. брашно
2 капки бадемова есенция, по желание
пудра захар за поръсване

*ако не разполагаме с бадемово брашно, най-лесно е да се смелят в малка кафемелачка филирани бадеми

Кръгла тава с диаметър 20 см се намазнява и дъното се покрива с хартия за печене. 
Омекналото масло се поставя в метална купа и се разбива с миксера на ниска скорост като постепенно се добавя захарта. Разбива се 2-3 минути до получаване на кремкава смес. Добавят се яйцата, едно по едно като с всяко добавяне на яйце се слага и 1/3 част от бадемовото брашно и се разбива до пълно смесване преди да се продължи със следващото яйце и порция бадемово брашно. Накрая се добавят обикновеното брашно и есенцията, ако се използва такава и всичко се смесва с помощта на лъжица. Сместта за кейка се изсипва в приготвената форма и се пече в предварително загрята на 180 С /160 С вентилаторна/ фурна за 40-45 минути като преди изваждане се проверява с клечка. Оставя се в тавата за 5 минути преди да се обърне върху решетка. Оставя се да изстива за двайсетина минути преди да се поръсване с пудра захар и сервиране.

14 коментара:

  1. Наслада за очите ,душата и сетивата!
    Дени,това са твоите публикации за мен!
    Много ми харесва при теб,и няма да се уморя да ти го казвам и да посядам при теб на чашка чай,или витаминозно коктейлче!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А,пропуснах да кажа че познавам вкуса на този сладкиш , и зная че само едно парченце няма да ми стигне,затова се въздържам да си взема и оставям да има за другите:):):)

      Изтриване
  2. Дени, фантастични снимки!
    За мен винаги е удоволствие да им се насладя!
    А кейка е толкова ароматен....
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам твоите снимки!
    ...а и сладкиша!
    Поздрави и снимай повече от тези места, толкова са чисти и интересни!
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, продължавай да пътешестваш, много ми харесва всичко, което показа. Освен това книжлето е адски практично- можеш да си го разнасяш с теб на пътуване;) Няма да пречи!
    Кейкът е много ароматен, но това което наистина ме пленява е комбинацията му с всички останали снимки;) И радвай се на хубавото време, защото дъждовния период е вече по нашите ширини и комбиниран с другите природни стихии, ама никак не е добра идея;)

    Чакам с нетърпение следващите !

    ОтговорИзтриване
  5. Дени, много спокойно и красиво място си посетила, снимките са толкова истински, че се почуствах с чаша чай в ръка, в твоята компания!
    Кейка е превъзходен :)!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми харесва новият ти пътешественически проект! Дори и само част от снимките са напълно достатъчни да усмихнат деня ми! Винаги чета и разглеждам публикациите ти с интерес. Хубаво слънчице има при вас:)Поздрави, Дени и благодаря за красотата, която споделяш с нас!

    ОтговорИзтриване
  7. Дени, харесва ми да пътешествам с теб, а когато към чая има и прекрасен сладкиш като този,удоволствието е пълно!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти за поредната разходка в снимки,след нея с удоволствие бих хапнала парче кейк ,чудесен е!
    Хубав ден,Дени!

    ОтговорИзтриване
  9. Дени, страхотни снимки и атмосфера! Бадемовия сладкиш мисля скоро да го изпробваме, много обичам всичко с бадеми :)
    С интерес ще следя и ще очаквам и други разходки из малки английски градчета и селца, обожавам да се разхождам и да пътувам, а чрез твоите снимки това е възможно и от дистанция :)
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дени,този бадемов сладкиш страшно много ме изкушава, остава само да си смеля бадемите, защото едва ли ще намеря бадемово брашно в хипермаркетите ..Снимките и разказите ти са много приятни и увлекателни, особено за жадната ми за път душа, която скоро няма да стяга куфари:))
    По-малко дъжд и повече време за чаени удоволствия ти желая:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони, бадемово брашно съм виждала в диетичните магазини. А ако не успееш да намериш, по-добра идея е да се смелят филирани бадеми (смилат се по-лесно от целите бадеми), които със сигурност съм виждала на рафта с ядките в Пикадили :-)
      Поздрави от мен и прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  11. Такава хармония струи от тази публикация...
    Много бих искала да зная къде е това приказно място, където просто почувствах, че се пренесох...
    И рецептата си копнах.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Весела! Благодаря ти за милия коментар! :-)
      Повечето снимки са правени в Тетфорд, съвсем малка част са от Ипсуич, a слънчевите се правени на плажа в Грейт Ярмут.
      Поздрави от мен

      Изтриване