вторник, юли 03, 2012

Черешов кръмбъл пай


Досадна работа е чистенето на череши, когато човек няма от онези машини, които ти ги изплюват наготово без костилки. За един пай обаче се прежалих да имам червено под ноктите и тук там капчици сок по кухненската маса. 
Тестото се приготвя набързо в кухненски робот, настъргва се с ренде, покрива се с череши, после още един слой с рендето, пече се и готово.
Веднъж в една кръчма си поръчах ябълков кръмбъл - хаотично разбъркана смес от едри парчета изпечено маслено тесто и ябълки, изсипани още по-хаотично в една голяма купа и нямащи нищо общо с фините трохи, поднесени с топка сладолед, които се сервират в приличните заведения. Предизвикан от хапливото ми чувство за хумор и склонноста ми упорито да поценявам британския кулинарен талант, изскочи следният коментар: 'сигурно в миналото някой британец се е опитал да направи тарта, която не се е получила, както трябва, събрал е каквото се е изпекло в тавата и е установил, че и така е вкусно'. Истината е, и тя естествено беше научена чрез гугъл, че през Втората световна война имало недостиг на продукти - брашно, захар и други такива и хората са нямали възможност да приготвят класическия плодов пай. За това с оскъдни количества са забърквали каквото успеят и така се появил натрошеният десерт кръмбъл /от англ. crumble - троша/. И понеже отпаднало досадното задължание да се приготвя маслено тесто, кръмбълът станал доста популярен - забърква се лесно и е вкусен, със или без сладолед. 



Моята рецепта е за кръмбъл пай, нарича се още и кръмбъл тарта. Няма разминаване с правенето на маслено тесто, но поне не се налага да се разточва /също досадно нещо!/, а вместо това половината се настъргва с ренде и се притиска по повърхността на формата, за да се получи основа, а с другата настъргана половина се покрива плънката. При сервиране изчезнаха и всичките ми притеснения, че паят ще изглежда твърде прилежен, приготвен по този начин... той сам се разпада на съставните си части при разпределяне от формата в чинии за сервиране :-).


p.s. Снимките без пай и разпилени череши по тях са правени в един много топъл и слънчев ден/!!!/ в Кеймбридж преди седмица :-) И понеже не ми се пише отделна публикация за него, мисля да вмъквам по някоя снимка тук и там, с повод и без повод...


Рецепта
(от thegbbakeoff)

за тестото 
250 гр. брашно
50 гр. бадемово брашно или ситно смлени филирани или бланширани бадеми
175 гр. масло нарязано на кубчета и добре изстудено в хладилник
100 гр. захар
2 жълтъка от големи яйца
3 суп. л. течна сметана
1 суп. л. ледено студена вода*
за плънката
600 гр. обезкостени череши
2 ч. л. захар
1 ч. л. царевично нишесте
пудра захар за поръсване

*водата може да се сложи в малък съд в хладилник, за да се изстуди хубаво или да се сложат кубчета лед в съда

Използвала съм порцеланова форма за пай с диаметър 26 см. Според рецептата е добре да е 23 см.
Първо се приготвя тестото. Брашното, бадемовото брашно, захарта и кубчетата масло се поставят в купата на кухненски робот и се разбиват за кратко докато се смесят. В малка купа се разбъркват с вилица жълтъците, сметаната и ледено студената вода и се изсипват при останалата смес в кухненския робот. Разбива се само докато се получи тесто. Оформя се на топка и се увива в прозрачно фолио. Оставя се в хладилник за 30 минути. 
През това време в купа се смесват черешите, захарта и нишестето. Включва се фурната на 180 С /160 С вентилаторна/ и в нея се поставя плитка тава, толкова голяма, че в нея да може да се постави формата за пая. Тавата се оставя да се нагрява докато дойде време за печене.
След като времето за престояване в хладилник премине, тестото се изважда, разрязва се на две половини и едната половина са оставя във фолиото и се връща в хладилника. 


Другата половина се настъргва на едро ренде във формата за печене. Не е необходимо формата да се маже с мазнина, понеже тестото съдържа масло и няма опасност да залепне. С набрашнени пръсти стърготините се разпределят равномерно по дъното и стените на формата като се притискат с пръсти, така че да се получи основа с дебелина около 5 мм. 


Върху нея се изсипват черешите и отгоре се настъргва равномерно останалата половина от тестото, която няма нужда да се притиска, просто се оставя така. 


Формата се поставя върху загрятата тава и се пече 45-50 минути или докато повърхността стане златисто-кафява. Паят се изважда и се сервира топъл като пожелание може да се поръси с пудра захар.

28 коментара:

  1. Ой че вкуснооооо.С удоволствие бих си хапнала 1,2 парченца:) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, винаги може и повече парченца :-)
      Благодаря ти, Таня!
      Поздрави

      Изтриване
  2. Дени, отново чудесни снимки :)
    Обичам "рошави" сладкиши, които не са подредени,
    но безумно вкусни!
    Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като за неподреден сладкиш, този се оказа доста дисциплиниран :-)
      Поздрави

      Изтриване
  3. Дени,хубав си е сладкиша.И аз с чистенето на череши се оцветявам цялата,но пък резултата си заслужава.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С оцветяването разминаване няма! И ти си хванала черешовата вълна май ;-)
      Поздрави

      Изтриване
  4. Много хубав сладкиш ,Дени ! Но снимките ти и забавното ти писане са истинско удоволствие за мен !
    Хубав ,летен ден !

    ОтговорИзтриване
  5. Дени,ти си Слънце!Страхотен рошав сладкиш!А за снимките в поста?Как стилно всичко ти е подредено бе момиче, на място!Обожавам да влизам в твоето блогче и да се наслаждавам на красоти и на вкусотии!
    Обачеее...днес сме в пълнолуние и аз отивам да пия една студена вода и да отмия това рошавко сладурче от мозъка си, но си го записвам и обезателно ще го приготвя един ден и ще ти докладвам!
    Прегръдки и хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си се хванала с лунна диета... И аз спазвам "поведение", но толкова стриктно май не ми се отдава :-)
      Благодаря ти, Дани!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  6. Дени, страхотни снимки на чудесния десерт, който си приготвила!
    Аз скоро правих с вишни, но даже не съм свалила снимките от фотоапарата.МНого обичат този контраст на мека и сочна сърцевина и хрупкаво покритие!
    Беше наслада за мен да прочета всичко, което си писала...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях ги аз твоите черешово-вишневи изкушения. Истински разкош!
      Благодаря ти, Бети!
      Поздрави

      Изтриване
  7. Дени, разкошна публикация - изпълнена с красиви снимки и весело настроение! Сладкиша е чуден, заслужава си труда с черешите:). Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Чак сега се зачитам как се прави този сладкиш и се оказва не особено сложен, а да ти кажа дори и с уред за почистване на череши пак си е досадно, но си заслужава, всичко що е с череши си е вкусно!
    Влюбена съм в твоите фотографии.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста е лесен и не отнема много време, освен ако не трябва да се правят снимки след всяка стъпка :-)
      И аз имам някакви спомени за тия почистващи машини, че с тях и без тях - все тая, ама с ножа така се изнервих, че се бях размечтала за една такава :-)
      Благодаря ти, Павлинка!
      Поздрави

      Изтриване
  9. Дени, кръмбъла ти е достоен за сервиране пред кралски особи! Много красиви снимки отново, ще чакам с нетърпение и останалите! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно звучи това! Благодаря ти, Биби!
      Поздрави и от мен :-)!

      Изтриване
  10. Дени, много обичам крамбъл, особено с череши или пък вишни, единственият недостатък е чистенето им и на мен ми е доста досадно:) Снимките ти отново са прекрасни, носят много настроение и уют, винаги имаш оригинални и нестандартни идеи!
    Сърдечни поздрави Дени :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Частта с чистенето е неизбежна, даже май прекарах повече време чистейки опашки и костилки, отколкото в правене на тесто :-)
      Благодаря ти, Ева!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  11. Дени, да ти кажа и с оня инструмент не си е работа;) НАй-добре някой да ни ги подава направо почистени черешите;)))) Но наистина за едно такова прелестно и мързеливо десертче, отвсякъде си струват траурните лентички под ноктите;)
    Снимките ти са велики. Обичам да се разхождам с теб из Острова;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако успееш да го изнамериш тоя "някой" дето да ги подава, съгласна съм веднага да се възползвам от услугите му :-)
      Благодаря ти за коментара, за това, че пак ме разсмя и за готовността да се "разхождаме" заедно :-)
      Поздрави

      Изтриване
  12. Обичам презентациите с атмосфера и не пропускам да съм тук след всяка публикация.
    Поздравления за настроението, което създаваш чрез кулинарните си и фотографски умения.
    А , имам я онази джиджавка, дето чисти костилки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за чудесния коментар, Вили!
      Поздрави

      Изтриване
  13. Ех, Дени, аз пак се ограмотих, благодаря за твоите пояснения по терминологията на пайовете!Много приятен пост, със свежест и настроение, усмихвах се докато четях и гледах перфектните, както винаги, снимки!А за черешите, препоръчвам кламер или безопасна игла, аз ползвам само това, въпреки е имам някакъв уред предназначен за почистване на костилки!Поздрави и повече слънчеви дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :-) и аз с почти всеки следващ десерт научавам нещо ново, та бързам да го разглася и тук!
      Благодаря ти за идеята с кламера. Следващият път ще опитам, че с нож наистина е изнервящо.
      Благодаря ти за коментара, Соня! Хубаво и прохладно лято ти желая!

      Изтриване
  14. Изпробвах го тази седмица, Дени. Страхотен се получи - благодаря за рецептата! Наистина става лесно и бързо, а и чистенето на черешите не ме отегчи :) Иска ми се следващия път да го изпробвам с вишни, стига да намеря по тукашните пазари... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е чудесно, Ива! Надявам се да успееш да откриеш и вишни. Аз също не съм виждала да продават. Радвам се, че си проявила различно отношение към чистенето на череши :-)
      Поздрави от мен!

      Изтриване