Тестото се приготвя набързо в кухненски робот, настъргва се с ренде, покрива се с череши, после още един слой с рендето, пече се и готово.
Веднъж в една кръчма си поръчах ябълков кръмбъл - хаотично разбъркана смес от едри парчета изпечено маслено тесто и ябълки, изсипани още по-хаотично в една голяма купа и нямащи нищо общо с фините трохи, поднесени с топка сладолед, които се сервират в приличните заведения. Предизвикан от хапливото ми чувство за хумор и склонноста ми упорито да поценявам британския кулинарен талант, изскочи следният коментар: 'сигурно в миналото някой британец се е опитал да направи тарта, която не се е получила, както трябва, събрал е каквото се е изпекло в тавата и е установил, че и така е вкусно'. Истината е, и тя естествено беше научена чрез гугъл, че през Втората световна война имало недостиг на продукти - брашно, захар и други такива и хората са нямали възможност да приготвят класическия плодов пай. За това с оскъдни количества са забърквали каквото успеят и така се появил натрошеният десерт кръмбъл /от англ. crumble - троша/. И понеже отпаднало досадното задължание да се приготвя маслено тесто, кръмбълът станал доста популярен - забърква се лесно и е вкусен, със или без сладолед.
Рецепта
(от thegbbakeoff)
за тестото
250 гр. брашно
50 гр. бадемово брашно или ситно смлени филирани или бланширани бадеми
175 гр. масло нарязано на кубчета и добре изстудено в хладилник
100 гр. захар
2 жълтъка от големи яйца
3 суп. л. течна сметана
1 суп. л. ледено студена вода*
за плънката
600 гр. обезкостени череши
2 ч. л. захар
1 ч. л. царевично нишесте
пудра захар за поръсване
*водата може да се сложи в малък съд в хладилник, за да се изстуди хубаво или да се сложат кубчета лед в съда
Използвала съм порцеланова форма за пай с диаметър 26 см. Според рецептата е добре да е 23 см.
Първо се приготвя тестото. Брашното, бадемовото брашно, захарта и кубчетата масло се поставят в купата на кухненски робот и се разбиват за кратко докато се смесят. В малка купа се разбъркват с вилица жълтъците, сметаната и ледено студената вода и се изсипват при останалата смес в кухненския робот. Разбива се само докато се получи тесто. Оформя се на топка и се увива в прозрачно фолио. Оставя се в хладилник за 30 минути.
През това време в купа се смесват черешите, захарта и нишестето. Включва се фурната на 180 С /160 С вентилаторна/ и в нея се поставя плитка тава, толкова голяма, че в нея да може да се постави формата за пая. Тавата се оставя да се нагрява докато дойде време за печене.
След като времето за престояване в хладилник премине, тестото се изважда, разрязва се на две половини и едната половина са оставя във фолиото и се връща в хладилника.
Ой че вкуснооооо.С удоволствие бих си хапнала 1,2 парченца:) :) :)
ОтговорИзтриванеХа, винаги може и повече парченца :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Таня!
Поздрави
Дени, отново чудесни снимки :)
ОтговорИзтриванеОбичам "рошави" сладкиши, които не са подредени,
но безумно вкусни!
Поздрави и хубава сряда!
Като за неподреден сладкиш, този се оказа доста дисциплиниран :-)
ИзтриванеПоздрави
Дени,хубав си е сладкиша.И аз с чистенето на череши се оцветявам цялата,но пък резултата си заслужава.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
С оцветяването разминаване няма! И ти си хванала черешовата вълна май ;-)
ИзтриванеПоздрави
Много хубав сладкиш ,Дени ! Но снимките ти и забавното ти писане са истинско удоволствие за мен !
ОтговорИзтриванеХубав ,летен ден !
Благодаря ти, Ив!
ИзтриванеПоздрави
Дени,ти си Слънце!Страхотен рошав сладкиш!А за снимките в поста?Как стилно всичко ти е подредено бе момиче, на място!Обожавам да влизам в твоето блогче и да се наслаждавам на красоти и на вкусотии!
ОтговорИзтриванеОбачеее...днес сме в пълнолуние и аз отивам да пия една студена вода и да отмия това рошавко сладурче от мозъка си, но си го записвам и обезателно ще го приготвя един ден и ще ти докладвам!
Прегръдки и хубав и слънчев ден!
Ти си се хванала с лунна диета... И аз спазвам "поведение", но толкова стриктно май не ми се отдава :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Дани!
Прегръдки и от мен!
Дени, страхотни снимки на чудесния десерт, който си приготвила!
ОтговорИзтриванеАз скоро правих с вишни, но даже не съм свалила снимките от фотоапарата.МНого обичат този контраст на мека и сочна сърцевина и хрупкаво покритие!
Беше наслада за мен да прочета всичко, което си писала...:)
Видях ги аз твоите черешово-вишневи изкушения. Истински разкош!
ИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
Поздрави
Дени, разкошна публикация - изпълнена с красиви снимки и весело настроение! Сладкиша е чуден, заслужава си труда с черешите:). Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеМерси, Кенди! :-)
ИзтриванеПоздрави
Чак сега се зачитам как се прави този сладкиш и се оказва не особено сложен, а да ти кажа дори и с уред за почистване на череши пак си е досадно, но си заслужава, всичко що е с череши си е вкусно!
ОтговорИзтриванеВлюбена съм в твоите фотографии.
Поздрави!
Доста е лесен и не отнема много време, освен ако не трябва да се правят снимки след всяка стъпка :-)
ИзтриванеИ аз имам някакви спомени за тия почистващи машини, че с тях и без тях - все тая, ама с ножа така се изнервих, че се бях размечтала за една такава :-)
Благодаря ти, Павлинка!
Поздрави
Дени, кръмбъла ти е достоен за сервиране пред кралски особи! Много красиви снимки отново, ще чакам с нетърпение и останалите! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеСтрахотно звучи това! Благодаря ти, Биби!
ИзтриванеПоздрави и от мен :-)!
Дени, много обичам крамбъл, особено с череши или пък вишни, единственият недостатък е чистенето им и на мен ми е доста досадно:) Снимките ти отново са прекрасни, носят много настроение и уют, винаги имаш оригинални и нестандартни идеи!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави Дени :)
Частта с чистенето е неизбежна, даже май прекарах повече време чистейки опашки и костилки, отколкото в правене на тесто :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Ева!
Поздрави и от мен!
Дени, да ти кажа и с оня инструмент не си е работа;) НАй-добре някой да ни ги подава направо почистени черешите;)))) Но наистина за едно такова прелестно и мързеливо десертче, отвсякъде си струват траурните лентички под ноктите;)
ОтговорИзтриванеСнимките ти са велики. Обичам да се разхождам с теб из Острова;)
Хубава вечер!
Ако успееш да го изнамериш тоя "някой" дето да ги подава, съгласна съм веднага да се възползвам от услугите му :-)
ИзтриванеБлагодаря ти за коментара, за това, че пак ме разсмя и за готовността да се "разхождаме" заедно :-)
Поздрави
Обичам презентациите с атмосфера и не пропускам да съм тук след всяка публикация.
ОтговорИзтриванеПоздравления за настроението, което създаваш чрез кулинарните си и фотографски умения.
А , имам я онази джиджавка, дето чисти костилки.
Много ти благодаря за чудесния коментар, Вили!
ИзтриванеПоздрави
Ех, Дени, аз пак се ограмотих, благодаря за твоите пояснения по терминологията на пайовете!Много приятен пост, със свежест и настроение, усмихвах се докато четях и гледах перфектните, както винаги, снимки!А за черешите, препоръчвам кламер или безопасна игла, аз ползвам само това, въпреки е имам някакъв уред предназначен за почистване на костилки!Поздрави и повече слънчеви дни ти желая!
ОтговорИзтриване:-) и аз с почти всеки следващ десерт научавам нещо ново, та бързам да го разглася и тук!
ИзтриванеБлагодаря ти за идеята с кламера. Следващият път ще опитам, че с нож наистина е изнервящо.
Благодаря ти за коментара, Соня! Хубаво и прохладно лято ти желая!
Изпробвах го тази седмица, Дени. Страхотен се получи - благодаря за рецептата! Наистина става лесно и бързо, а и чистенето на черешите не ме отегчи :) Иска ми се следващия път да го изпробвам с вишни, стига да намеря по тукашните пазари... Поздрави!
ОтговорИзтриванеТова е чудесно, Ива! Надявам се да успееш да откриеш и вишни. Аз също не съм виждала да продават. Радвам се, че си проявила различно отношение към чистенето на череши :-)
ИзтриванеПоздрави от мен!