![]() |
for a slightly more sophisticated you |
![]() |
кутията с машината на заден план :-) |
2 белтъка от големи яйца, на стайна температура
щипка сол или кремотартар
100 гр. захар
Целувките могат да се приготвят 1-2 дена по-рано и да се съхраняват в плътно затворен контейнер докато дойде време да се използват.
Белтъците се поставят в метална купа и на средно висока скорост на миксера се разбиват за 20-30 секунди. Добавя се щипката сол или кремотартарът и разбиването продължава докато се образуват меки връхчета/около 1-2 минути/, които задържат формата си. Добавя се захарта и разбиването продължава на висока степен на миксера докато сместа стане лъскава и образува твърди връхчета, които задържат формата си.
Рецепта за основата
100 гр. корнфлейкс
75 гр. масло, разтопено на бавен огън
50 гр. захар
Първо се приготвя формата. Добре е тя да е дълбока форма с падащо дъно /не със закопчалка!/ и диаметър 23 см. Може да се използва и форма за тарта или флан. Аз съм използвала една кръгла форма за кейк с диаметър 20 см.
Приготвяне на основата от корнфлейкс.
Корнфлейксът се изсипва в купа и се натрошава с пръсти. Към него се добавят разтопеното масло и захарта и се размесват хубаво.
1 консерва от 397 гр. подсладено кондензирано мляко
150 мл. пълномаслена сметана
2 големи яйца, разделени на жълтъци и белтъци
ситно настъргана кора и сок на 3 лимона
1 суп. л. захар
Кондензираното мляко и сметаната се поставят в купа, добавят се жълтъците и се разбърква с дървена лъжица докато се смесят добре. Добавят се сокът и кората на лимоните и се разбърква хубаво докато сместта се сгъсти леко.
Готовата смес се изсипва в покритата с корнфлейкс форма. Отгоре внимателно се нареждат целувките.
Рецептата е от книгата The GB Bake Off
Дени, отново прекрасности! Много свежа сладоледена "торта"! Страхотни снимки!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Биби!
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Лелеле, Дени,това е страхотно!Очите ми останаха в старовремската ти рецепта:)Страхотни рецепти пускаш, вече съм си заделила във favorites няколко от твоите,които чакат поне час свободно време и ги захващам.
ОтговорИзтриванеПоздравления отново, много ми харесват и обясненията, и снимките...за тортата вече казах:)!
Това е чудесно, Тони! :-)Ще се радвам да чуя отзиви и коментари ако успееш да опиташ нещо.
ИзтриванеБлагодаря ти за коментара!
Поздрави
Дени, чудесен пай !
ОтговорИзтриванеОбичам дъх на лимони!
Целувките ти са така "завъртяни",
че си взех една от излишните!
Поздрави и хубав вторник!
Добре се завъртях аз с тия целувки :-) От излишните давам и повече :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави
Старомодно или новаторско има ли значение!? Такова съвършенство... Дени, отново се насладих на публикацията ти и всеки един детайл от нея! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрава си, Кенди, няма значение!:-) Важното е сладолед с лимони да има!
ИзтриванеБлагодаря ти за коментара!
Поздрави
Ооооо разкош!!!! Това е моят десерт. Още този уикенд ще бъде тестван и ще докладвам за резултата!:)
ОтговорИзтриванеУсмихнато лято:)
Ще се радвам да чуя отзиви!
ИзтриванеХубаво лято и от мен, мила Леви!
Докато стигна до тук ми се замая главата и забравих какво щях да казвам...
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея, сладолед и нещо хрупкаво....
Поздрави!
:-) в горещото лято замразените десерти понякога имат главозамайващ ефект :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Павлинка!
Поздрави
Дени,страхотна сладоледена публикация!Ако си го правила скоро- явно си на нашата гореща вълна....при вас ми се струва не толкова "сладоледено"...но ти толкова добре си го представила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ИзтриванеАз ако чакам да стане "сладоледено" лятото, ще трябва само на топли пайове да карам :-) Вече съм във вихъра си със студените десерти и следващите публикации ще са все сладоледени :-)
Страхотно ! Чудесна рецепта ,прекрасни снимки ! Комплименти !
ОтговорИзтриванеС поздрав !
Благодаря ти, Ив!
ИзтриванеПоздрави
Комплименти и от мен имаш Дени!
ОтговорИзтриванеОтново невероятна и вкусна и красива публикация!
А тортичката май ще ми стане фаворит!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеНадявам се да ти хареса!
Поздрави
Дени, честита придобивка :) Нямам търпение да видя чудесата, които ще сътвориш със сладоледената машина! Паят е разкошен! Великолепно направен и съвършено поднесен :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Габи!
ИзтриванеОще не съм на вълна сладоледени чудеса, но набирам скорост :-)
Поздрави
Дени,
ОтговорИзтриванепросто с голям кеф чета всичките ти публикации. Чувството ти за хумор, както и рецептите, които предлагаш ( да не говорим за снимките), са точно по вкуса ми;)
Иначе мисля, че в момента просто е модерно да си старомоден;)
На този пай само като прочетох заглавието, проверих билетите за Острова, да дойда да хапна, но нищо, лесно за преглъщане не видях там;)))
Хайде хубава сряда!
Благодаря ти за отзива, Марта!
ИзтриванеЗа старомодната модерност и аз имам подобни подозрения, въпреки че като цяло си мисля, че всичко върви и всичко е на мода :-)
Няма лошо да дойдеш и да хапнеш, ама трябват все пак и билети :-) Нали я знаеш приказката за безплатния обяд ...
Хубав уикенд от мен!
Дени, фантастичен пай, а целувките ... Ммм :)) благодаря за тази рецепта, мисля да зарадвам народа у дома с едно такова изкушение, а и с тези целувки, прелест!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Чудесна идея!
ИзтриванеБлагодаря ти за коментара!
Поздрави и от мен, Ев!
С тези целувки определено ме изкуши! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Вили!
ИзтриванеРадвам се, че откривам блога ти!
Много красив и свеж пай! Снимките са страхотни, както и всичко, представено в този блог! Поздравления, Дени! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани!
ИзтриванеПоздрави
Ех, Дени, наслада за очите и душата са твоите постове!Паят е много симпатичен с тези малки целувки отгоре!на мен ми се вижда сложно и не по моите възможности в момента на планината, така че ще му се радвам само виртуално! Поздрави и хубави слънчеви дни ти желая(защото гледам , че при вас не е много топло май)!
ОтговорИзтриванеWaw Deni.... Mouthwatering dessert.. I love it.
ОтговорИзтриванеcheck out my new place http://www.grabandgorecipes.com/
Thanks, Inessa!
ИзтриванеWhat a lovely new website you've got!:-)
Красотата е на 100%,а вкуса сигурно 200%!Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Милена!
ИзтриванеИзобщо не ми изглежда старомоден този десерт,Дени и е превъзходен!Както и по-назад коблера и крамбъла-също съвсем по мой вкус!Насладих се на прекрасните ти фотографии с огромно удоволдствие и сега отивам да видя и последното ти сладко изкушение,което съм пропуснала тези дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! На мен също не ми изглежда старомоден, но това с модите е въпрос на опит и гледна точка, както вече многократно съм се убеждавала :-)
Изтриване