сряда, октомври 03, 2012

Джинджифиловият коблър в ранно-есенна версия с къпини и ябълки


Това е същата рецепта за коблър със захаросан джинджифил и нектарини, който направих през лятото, само плодовете се сменят, защото и сезонът е друг. В ранните дни на есента, когато и тя самата още не се е развихрила да "боядисва" листата на дърветата и после да ги събаря с всичка сила, изпращайки ветрове от всевъзможни посоки, къпините лесно ги намирам на пазара - дребни и кисели и подходящи за домашен сладкиш. 


Ще се радвам да опитам и пролетната версия догодина, а и нямам нищо против ароматът на джинджифил да се носи от печката поне по веднъж на сезон. Кутията със захаросан такъв е все още пълна и колкото и дози джинджифилови бисквити да предстои да направя с него, все ще остане поне шепа и за опитване на нови сладкиши.  


Лавандулите овяхнаха и се появиха вече цветните зрънца по вечнозелените храсти. Скоро от далечината ще замирише и на горени сухи листа, някои розови храсти ще издържат и до зимата, теменугите обаче са все още тук... и метличините, и някакви други цветя с незнайни имена... А сладоледеният камион все така продължава да кръжи наоколо, всяка сутрин някъде към 11.17 ч чувам от далечината мекият сигнал като от латерна... 


Не знам какво се пече на съседските барбекютата, но пушекът идващ от там носи същия онзи познат по нашите земи "септемврийски" мирис, който успях да уловя и документирам преди много време и който, вече съм установила, че е характерен за квартала... :-)


Рецепта няма да пиша понеже е същата. Вместо 400 гр. нектарини, има равни количества къпини и кисели зелени ябълки Грани Смит. Няма нужда да се добавя лимонов сок и лимонова кора към плодовете, само се поръсват със захар. 


Ябълките се белят, почистват от семките и режат на парчета. Аз приготвих този път половин доза и за това в тавата се виждат само 4 джинджифилови купчини.  

30 коментара:

  1. Докато разглеждах снимките тази сутрин с чаша кафе направо се пренесох в снимките.:) Ех, че ми стана приятно. Дали може, да се кача на това колело и да поема към магазина, за да взема необходимите продукти за рецептата.... ?:)

    Усмихнат ден!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :-) въображението всичко може. Благодаря за приятния коментар!
      Поздрави и хубав петък!

      Изтриване
  2. Дени, прекрасна както винаги с тези невероятно красиви снимки. Винаги добре съчетани рецепти, места и детайли. Напълни ми душата с есенна красота и аромат! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че публикацията е създала хубаво настроение!
      Прегръдки и от мен, мила Кенди!

      Изтриване
  3. Очарователна публикация и неустоим плодов десерт,Дени!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Дени, за мен, както винаги, е истинско удоволствие да ти "гостувам" и да се любувам на красотата, която поднасяш. Десертът е фантастичен! Прекрасен ден и дано от време на време Слънцето да се усмихва и да ни гали с лъчите си, макар и да сме на прага на студеното време. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се радвам винаги на гостуването ти, Дани!
      Слънцето се усмихваше тия дни, но още утре изчезва от хоризонта. Поне зимата не е студена, а по-скоро някакъв преходен сезон между есен и пролет :-)
      Хубав петък!

      Изтриване
  5. Дени, въпреки носталгията, която носи есента,ми е сред любимите сезони! Точно тия усещания, които си предала със снимките обожавам!Целия колорит от цветове...Благодаря ти за насладата!
    Коблера е много вкусен и ароматен!Трябва да преровя храстите,май за последно...:)за съжаление не се продават къпини, мога само да разчитам на лично производство :)
    Хубави дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Красив сезон с меки цветове, нали :-)?! И на мен ми е любим.
      Знам, че освен къпини и много други неща не се продават, за жалост, и човек трябва да разчита все на собствени наличности или тези на комшиите :-)Какво да се прави... част от спецификите на българския пазар...
      Благодаря ти за коментара и хубав уикенд, Бети!

      Изтриване
  6. Дени, винаги е удоволствие човек да се отбие при теб. Ясно ми беше, че ще е така още първия път, когато попаднах в блога ти.
    Квартала изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Диди! Усмихна ме с този коментар!
      Поздрави

      Изтриване
  7. Дени, отново ми достави невероятно удоволствие!
    Започва сезонът с ухание на джинджифил и рецептата за твоя захаросан е на първо място!
    Поздрави и хубави слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съвсем права си, Дани, и аз вече съм набелязала няколко рецепти от джинджифиловата категория. Имам още толкова много от купения захаросан джинджифил, че тази година няма да стигна до приготвяне на домашен, но пък ще се радвам да разбера какво се е получило при теб!
      Благодаря ти и хубав петък!

      Изтриване
  8. Красота!Прекрасни снимки!И лесен и апетитен сладкиш! Наслада за очите и душата, и изкушение за всеки любител на сладичкото.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за приятния коментар, Натали :-)!
      Хубав край на седмицата ти пожелавам!

      Изтриване
  9. Приказно ми замириса! На есен и ябълки и ... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ... и на къпини :-)!
      Благодаря ти, Павлинка. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  10. Дени,
    есента определено е по-напред при вас и се носи във въздуха!
    Много, много хубаво това коблърче, а снимките невероятни. Мисля, че всеки път като дойда тук казвам едно и също, но това е положението!!!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя като напредне още през август, та откарва така до декември :-)
      Винаги се радвам на коментарите ти, Марта!
      Благодаря ти и хубав край на седмицата!

      Изтриване
  11. Дени, прекрасни снимки с много есенно и слънчево настроение, а коблера е фантазия, много го обичам във всякакви разновидности!
    Много хубав и зареждащ уикенд ти пожелавам :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Дени, всичко до което се докоснеш се превръща в красива приказка! И есенната с коблер е прекрасна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Соня! Поздрави и на теб! Дано прекарващ страхотно в NY!

      Изтриване
  13. Прекрасни, прекрасни снимки! Есента пулсира в тях и те обзема чудесно носталгично-красиво чувство! Рецептата също ми допадна много! Истинско удоволствие за сетивата ми бе! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за красивия коментар, Гуинет!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  14. Какво си е хубаво Кралството с неговите постоянни градуси.. само дъждът му идва малко в повече, но иначе температурно си е ок. Тук сега като се озъби Баба Зима, спасението е само вкъщи на топло с порция ей такъв разкош. Или две :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е, да, от есента до пролетта, после лятото никакво го няма :-)Дъждът все по-малко ме притеснява ... Баба Зима Софийска добре я познавам и никак не я обичах, но ти май си намерила успешната формула за справяне с нея - вкъщи натопло с вкусни ястия :-)
      Поздрави, Мари, и хубава нова седмица!

      Изтриване
  15. Много хубав пост, прекрасни есенни снимки! Поздрави и много усмивки:))))Дени!

    ОтговорИзтриване
  16. Есента е толкова красива при теб Дени:) а сладкиша есенен и ароматен!
    Всичко тук е като в приказка, много ми харесва!
    Не съм правила коблър, но никога не е късно да го пробвам и вече зная къде ще намеря рецептата:)
    Топла есенна прегръдка имаш от мен!

    ОтговорИзтриване