сряда, ноември 14, 2012

Мъфини с райска ябълка, фурми, меласа и мед


Пропуснах тази година хелоуинското боядисване на блога в оранжево. Няма какво да се залъгвам, това не е моят празник. Но пък празнувам всеки сезон, празнувам есента. Пия чай от мента и дафинов лист, пия много чай, не ми е студено, просто искам да ми е есенно. През ден приготвям от онези супи, оранжевите, с бета каротен, с пресен джинджифил. Пазят тялото силно и далече от досадни настинки. Понякога ми се искаше да пишех блог за супи, салати и риба, но какво да се прави, преди година други идеи съм имала. 


Супата с тиква наистина е много вкусна, казвам го като човек, който до преди три седмици дори и не си помисляше да опита от това оранжевото, дето трудно се бели. Мъфините с тиква, обаче са ми все още в категорията за напреднали фенове, но пък ми беше любопитно да опитам версията на тези с райска ябълка. Вкусът й, както и този на фурмите не е доминиращ, за сметка на вълшебната комбинацията от кафява захар, мед и меласа, подсилена от ароматни подправки - истинска есен в кухня...

идеята за свещите е от винтидж блога на Нели

Използвала съм мед с интензивен аромат на мащерка, който иначе не харесвам, но за готвене върши чудесна работа. 


Мъфините по рецепта трябваше да са с шапчици или като гъбки, но за да се постигне това, трябва височината на кошничките да е същата като височината на гнездата на формата. Затова е добре да се използват малки кошнички за къпкейкс. Не държа на формата, а по-скоро исках да разбера какъв ефект ще се получи и съм използвала и от двата вида кошнички, а и нямам навика преди хапване да "разглобявам" мъфина на две като отделя шапчицата. 


Тази рецепта е вариация на рецепта за мъфини с тиква и стафиди вместо райска ябълка и фурми. Така че може да се опита и по този начин като вместо 56 гр. фурми се използва същото количество стафиди и вместо пюрето и парченцата от райска ябълка се сложи 90 мл тиквено пюре.

Рецепта за 7 големи или 9-10 малки мъфина 
/от The Professional Pastry Chef/

115 гр. масло, омекнало добре на стайна температура
92 гр. светлокафява захар
1 яйце, на стайна температура
42 гр. меласа 
42 гр. мед
1/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. смлян сух джинджифил
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. бахар
1/4 ч. л. индийско орехче
3 гр. бакпулвер
3 гр. сода
227 гр. брашно /обикновено или ако има възможност брашно за хляб, с високо протеиново съдържание/
56 гр. фурми
75 мл пюре от райска ябълка /добива се като плодът се обели и нареже на кубчета и се смели в кухненски робот или с пасатор/
56 гр. райска ябълка, нарязана на малки парченца, с рамер на стафиди 
1/4 ч. л.  ванилов екстракт
90 мл прясно мляко+1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок /може да се използва и бътърмилк, но аз реших този път да си го направя сама/
брашно и масло за намазване на формата ако ще правим мъфини тип гъбка

За тази доза мъфини съм използвала 2-3 малки райски ябълки, всяка с тежина около 80 грама. 


1/ В купа се смесват брашното, солта, сухите подправки, содата и бакпулверът и се пресяват. Фурмите се нарязват на дребни парченца, с размери на стафиди и се добавят към сухата смес, така че добре да се набрашнят от всички страни. По този начин няма да потънат на дъното на сместта за мъфини като се добавят по-късно.
2/ В чаша се изсипва прясното мляко и към него се добавя прясно изцеден лимонов сок. Оставя се така за десетина минути, за да се пресече млякото и да се сгъсти. Това е заместител на т.нар. бътърмилк, за който съм писала тук.
3/ В метална купа се поставят добре омекналото масло и захарта и се разбиват за около 3 минути с миксер на средна скорост докато сместта стане светла на цвят. От време на време полепналата по стените смес се обира с лъжица, за да се смесва всичко равномерно. 


Добавят се яйцето, медът и меласата и се разбърква на ниска скорост на миксера само докато всичко се смеси добре.


4/ В купичка се смесват сгъстеното вече прясно мляко заедно с ваниловия екстракт, пюрето и парченцата райска ябълка. 


Половината от тази смес се добавя към маслената смес и се разбърква с лъжица до хомогенност. 


После се добавя половината от сухата брашняна смес и пак се разбърква с лъжица до хомогенност. Същото се повтаря и с остатъка от двете смеси като се редуват пак така - първо течна смес и накрая брашняна.


5/ Ако ще използваме големи кошнички за мъфини, чийто стени са по-високи от тези на формата, направо започваме да разпределяме сместта в тях като се използва или лъжица за сладолед или се шприцоват с пош с накрайник 1.5 см като се слага по 115 грама във всяка кошничка. Това е според начина в рецептата. Предполагам, че не би имало проблем сместта да се разпредели с помощта на две лъжици и без да се тегли точно. Пече се в предварително загрята на 190 С /170 С вентилаторна/ фурна за 30-35 минути.


Ако искаме да се получат шапчици тип гъба, тогава е добре да се използват малки кошнички за къпкейкс, чиято височина е почти същатата като тази на гнездата на формата. Кошничките се слагат в гнездата не едно до друго, а през едно като отгоре самата форма покрай гнездата се маже с разтопено на бавен огън масло, смесено с малко брашно, за да не залепнат шапчиците на мъфините, които ще се образуват по време на печене. 
След като се изпекат, мъфините се оставят да изстинат за около 5 минути на решетка и са готови за сервиране.

23 коментара:

  1. Ах Дени:) Какви вдъхновяващи снимки!
    Като гледам, Есента е в разгара си при теб, и си я отпразнувала подобаващо и вкусно с тези мъфинки с райска ябълка:)*
    Със шапчици или без, не мога да зная колко са вкусни преди да съм ги пробвала, а истината е че до сега нищо не съм правила с този плод.
    Не зная колко пъти се връщах да ти разглеждам снимките, после прочетох до последната думичка текста и сега, горкичка аз, се чудя как да изразя това което съм видяла!
    Прекрасен есенен пост и това е!
    Поздрави и прегръдка от мен*

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, и аз ги обожавам тези топли оранжеви цветове! Миналата година си купих от тези ябълки и така и не знаех какво да ги направя... Е сега вече знам! Много ти благодаря за прекрасната публикация, красивите снимки и вкусната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кенди, от тези райски ябълки можеш да направиш и един витаминозен сок като ги блендираш заедно с прясно изцеден сок от нар и добавиш малко зехтин или ленено масло, за да помогне да се усвои витамин А :-)... просто една идея...

      Изтриване
  3. Дени, отново си напълних очите с красота при теб! Снимките са разкошни, както и мъфините, и целия пост! Всичко е прекрасно! Поздравления! Хубав и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошни снимки! Вземам си и един мъфин :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ами направи още един блог, Дени - здравословен, макар че аз лично обожавам сладката и калоричната страна на характера ти ;) И пак виждам, че не съм сбъркала - "лешникови" мадлени, мъфини с интересни неща вътре - добре, много добре! :)) Заинтригува ме и мащерковият мед с този интензивен аромат, за който говориш - ще ми се да го опитам.
    Есента не я харесвам, но пък оранжевото ми е любимия цвят на настроението :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз си мисля все по-често за още един блог или за някакъв по-различен блог, но съм така разсеяна... Мащерковият мед има много силен аромат на билки, наподобяващ този на домашните билкови чайове, но много по-концентриран и нещо не го понасям ако е на салата или филия, или пък палачинки, но за мъфините - идеален...

      Изтриване
  6. Благодаря ви за красивите коментари, момичета! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Дени,страхотни снимки! И интересно предложение за мъфини с нетрадиционен плод!
    Дори да не направиш нов блог, ние читателите ти хич няма да се сърдим, ако измениш малко на името си и сложиш някоя и друга салатка и супичка :)
    А лично аз ще съм ти много благодарна за супичката, защото хич не ми е силната страна!
    Хубава вечер и с нетърпение очаквам следващото ти предизвикателство и хубавите ти снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. ами, има толкова супи със сладникав вкус, дресинги с мед или захар... по капка сладост и в други ястия, тоест и аз съм за смяна на посоката от време на време :) Може би не се вписва в концепцията ти за блога, но щом ти идва отвътре, значи ще бъде истинско, а това е много ценно.
    Красива е есента и при вас!

    ОтговорИзтриване
  9. Дени, аз смятам, че точно тук е мястото на всякакви сладки, соленки и салатени публикации и ще бъда много щастлива и доволна да ни показваш и тях тук! А за смяната на посоките, аз лично смятам, че блога е нещо лично и свързано с нас ... Преди всичко е място където ние да споделяме всичко, което бихме желали, било то емоции, наши творения, снимки и т.н. Така, че официално те моля, споделяй идеите си за супи и други ... аз ще съм ти много благодарна!
    А публикацията ти както винаги е пълна с удивителни снимки и страхотна рецепта за мъфини, не беше ми хрумвало, че райската ябълка може да се сложи в мъфинчета :) Много красота и есенно настроение, благодаря ти :)
    Прекрасен ден и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дени,винаги успяваш да съчетаеш по уникален начин различните кадри и да се получи една наистина пленително и много уютна картина!Снимките както винаги са великолепни,а мъфинче с тиква не бих отказала категорично,обичам всичко с тиква!
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Дени, много обичам мъфини с тиква, а никога не съм пробвала термично обработена райска ябълка и съм много любопитна.
    Не разбирам защо не публикуваш супи...Ако приемем по широко тълкуване на сладостта-например сладостта от похапването, ами защо не....ще ми е интересно.Аз доста неща приготвям с тиква, но все не стигат до блога...

    Хубави есенни кадри!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Поздрави за този супер пост. Тук има есен, настроение,прекрасни снимки и интересни мъфини! браво за положения труд!!!!!Дени, весела седмица с много усмивки:)))))

    ОтговорИзтриване
  13. Райската ябълка ще я пропусна... този плод така и не ми допадна. Но всичко останало го вземам и възпроизвеждам.
    Прекрасни мъфини, свещи, снимки, абе изобщо пълна наслада!!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Деничка, напоследък никак не ми остава време за "разходка" в блог пространството и виждам, че доста съм пропуснала, но ей сегинка ще наваксам:)
    Обичам твоите публикации, винаги много зареждащи!



    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  15. Дени, твоят е много хубав! Правиш уникални снимки /качеството им е много добро, но и обработката ми харесва/, а пропсовете ти са върха /не знам къде ги намираш, но ме впечатлеха/! Би ли споделила, как успяваш да снимаш приготвянето на сладкишите поетаппно, като процес? Аз все се заканвам да направя публикация-урок за украсата с фондан, но няма кой да снима дакото я правя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е лесно - след всяка ключова стъпка щраквам съдържанието на купата веднъж, най-много два пъти и готово :-) Отнема секунди. Не съм работила с фондан и нямам представа колко време би ти отнело да подготвиш проекта, който си планирала :-) Надявам се все пак да успееш да реализираш тази публикация, звучи интересно!

      Изтриване
    2. Дани, идеята ми е някой да снима фигурката в ръцете ми, докато я оформям,...но няма кой. А пропсовете от България ли ги купуваш /чинии, покривки и буркани/?

      Изтриване
    3. :-) разбирам, май ще имаш нужда от помощник.
      Аз не живея в България, можеш да погледнеш горе в профила ми. Обикновено купувам по една чиния от вид или някакви други съдове, когато започнат големите разпродажби, например през януари или през лятото. Няма значение дали имаш или нямаш разнообразие от пропсове, важното е да се забавляваш. Креативността не се определя от трупането на предмети :-)

      Изтриване
  16. За малко да пропусна тези мъфини със "странни" плодове!Харесва ми поредният ти експеримент, отново придружен с прекрасни снимки!Есента е любимият ми сезон, твоята е много цветна и топла:)!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. страхотни снимки, мъфините също изгледат много добре:)

    ОтговорИзтриване