![]() |
feel christmassy inside |
![]() |
бисквити с кокосови стърготини и макадамия |
![]() |
маслени бисквити с макадамия и маслени бисквити с лешник |
![]() |
зимна салата, пълна с витамини и цвят |
![]() |
домашен пълнозърнест хляб на малки хапки |
*Редакционна добавка - по идея на Мариянка макадамията може да се замени с лешници. По-долу съм добавила снимки на бисквитите в тази им версия като за тях съм използвала кафява захар. Тя придава допълнителен аромат и цвят на бисквитите и се съчетава чудесно с лешниково-кокосовия вкус.
![]() |
бисквитите във версия с лешници, кокос и кафява захар |
/от TheProfessionaPastryChef/
150 гр. масло, омекнало на стайна температура за поне 3-4 часа
80 гр. захар
85 гр. лешници
150 гр. брашно /обикновено или брашно за хляб с високо протеиново съдържание/
1/8 ч. л. сода бикарбонат
35 гр. цели лешници, или в зависимост от това колко бисквити сме направили
1/ 85-тте грама лешници се поставят в тавичка и се запичат леко във фурната - около десетина минути на 180 С. Смилат се в кухненски робот. Не е добре да се мелят в кафемелачка, защото започват да отделят мазнина и се получава каша.
2/ В купа се слагат добре омекналото масло и захарта и се разбиват с миксер на от ниска до средна скорост като се използват спираловидните бъркалки за плътно тесто. Добавят се смлените лешници. Брашното и содата се пресяват в купата. Разбива се на ниска скорост само докато всичко се смеси добре.
3/ Тестото се разделя на две или три части, няма нужда да сме точни, това се определя на око. От всяка част се оформя руло с диаметър около 4 см, като няма нужда да набрашняваме ръцете си или работния плот. Рулата се завиват в прозрачно фолио и се оставят в хладилник, за да се стегнат добре.
4/ Покриват се плитки тави с хартия за печене. Рулата се изваждат от хладилник и се нарязват на филийки с диаметър около 1 см. Подреждат се в тавите като се оставя малко разстояние, за да не се слеят бисквитите по време на печене. Оставят се така да се отпуснат на стайна температура. Когато омекнат, в центъра на всяка бисквита се поставя по един цял лешник с връхчето нагоре, като лешникът се притиска внимателно надолу, за да стигне чак до тавата. Ако се опитаме да поставим лешниците преди нарязаното тесто да е омекнало, бисквитите ще се напукат и ще се разпаднат.
5/ Пекат се за 12 минути или докато станат златисто кафяви в предварително загрята на 190 С /170 С вентилаторна/ фурна. Изваждат се и се оставят в тавата да изстинат за няколко минути, след това се прехвърлят на решетка, за да изстинат напълно. Съхраняват се в плътно затворена кутия или контейнер до 4-5 дни.
Рецепта за бисквити с макадамия и кокос - около 20 броя
/от TheProfessionalPastryChef/
100 гр. захар
20 гр. светлокафява захар
85 гр. масло, омекнало на стайна температура за поне 3-4 часа
1 малко яйце
1/4 ч. л. ванилов екстракт
135 гр. брашно /обикновено или брашно за хляб с високо протеиново съдържание/
1/8 ч. л. сода бикарбонат
65 гр. нарязани ядки макадамия
65 гр. кокосови стърготини
1/ В купа се поставят двата вида захар и добре омекналото масло и се разбиват с миксер на от ниска до средно висока скорост докато се получи лека и пухкава смес. И за тази рецепта се използват спираловидните бъркалки за плътно тесто.
2/ Добавят се яйцето и ванилията и се разбива докато се смесят.
![]() |
така изглежда сместа с кафява захар |
![]() |
макадамия |
![]() |
лешници |
![]() |
тестото за бисквитите с лешници, кокос и кафява захар |
Вариацията с лешници, кокос и кафява захар:
Дени, отново красиви снимки!
ОтговорИзтриванеРадвам се че си решила да разтовариш!
Организмът се чувства винаги добре!
А от няколко дни гледам твоя захаросан джинджифил, но още не съм стигнала до него!
Прегръдка и чудесно предколедно настроение!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеПрава си за разтоварването :-).
Дано стигнеш до джинджифила, аз мисля да го почвам другата седмица.
Хубаво настроение и на теб!
Дени,напълни ми душата с красиви снимки и хубави рецепти!Приятен уйкенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Таня! Хубав остатък от неделята!
ИзтриванеАз се чудех къде си, а то какво било, подкрепян напълно всяко такова начинание, но малко ми липсват твоите снимки и истории! Приказка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТук съм си, ама на режим :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Павлинка! Поздрави!
Дени точно съм на вълна бисквити, ще опитам непременно и от твоите, чудни рецепти и изглеждат бързи, точно като за ме:)
ОтговорИзтриванеСнимките ти са разкошни и както винаги ми пълниш очите с красота и усещане за аромати :)
Поздрави и хубав уикенд!
Дени, страхотни бисквитки, много настроение, красиви снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за чудесния пост! Липсваха ми твоите неща!Хубави почивни дни и с нетърпение очаквам сниманите и непоказани неща!
Благодаря ти, Бети! Още тия дни подхващам и още два вида бисквити, които съм си набелязала :-)
ИзтриванеХубава неделя и от мен!
Чакам Дени:)
ИзтриванеДени, толкова е уютно и вълшебно при теб! Големи празнични усмивки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Стеф!:-)
ИзтриванеПоздрави
Дени, лисваш ми! Бисквитките са разкошни, нещо ми е кокосово тези дни, ако утре всичко ми е по план ще си приготвя от твоите!
ОтговорИзтриванеПоздрави у до скоро :)
Мариянка, надявам се да ти харесат, тези са много пристрастяващи и ще ги правя със сигурност пак като ми мине диетата. Моят приятел, който в момента учи усилено български, ги нарече "опасни", понеже от тях не му се яде нищо друго :-) Скоро ще намина в твоя блог, че имам много да наваксвам.
ИзтриванеПоздрави и до скоро
Чудесни бисквитки! А за снега направо завиждам:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Траяна! Снегът изчезна дори и вече от покривите :-)
ИзтриванеОтново вкусно и уютно е при теб Дени!И снежец си видяла- браво:)Тук при нас едва ли ще видя:(
ОтговорИзтриванеБисквитките и с лешник и с кокос сигурно ще се харесат у дома, дано ми остане време да ги приготвя.
А това с растоварващия режим е чудесно, подкрепям те с две ръце!
Благодаря ти за излъчващото настроение от снежните попадения на обектива ти!
Красиво предпразнично настроение с пълни шепи мила!
Благодаря ти, Дани! При тебе е такова слънце и с тия свежи морски вкусотии, направо върна лятото. Загледах се оная вечер в блога ти, ама така ми се спеше, че нищо не успях да ти напиша, така че пак ще те навестя :-) Дано да успееш бисквитите с макадамия да опиташ, на мен са ми фаворит за момента и както съм писала по-горе на Мариянка, особено като поседят и половин ден в кутията.
ИзтриванеПоздрави
Първо разгледах снимките, след това прочетох всичко на един дъх и накрая опитах прекрасните сладки:):) Дени, обичам публикациите, богати на снимки, разнообразни и много интересни! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кенди! Радвам се на коментарите ти винаги.
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Дени, чудесно си решила да се разтовариш, но как точно в най-апетитния сезон успяваш? Това би ми причинило много тревоги;)
ОтговорИзтриванеБисквитките бих ги хапвала не само по две, но бих направила и за раздаване.
Много хубава седмица ти желая!
Хаха, да, точно така - в най-вкусния сезон. Изпитание за сетивата е, и за волята :-). Липсата на храна никак не ме тревожи, аз съм от източна Европа и съм свикнала да гладувам :-).
ИзтриванеБлагодаря ти, Марта! Хубава седмица и от мен!
Дени направих бисквитки по твоята рецепта и станаха чудни!
ОтговорИзтриванеСамо незнам как писах преди два дни коментар под тази публикация, а сега го няма ... странна работа :(
Е отново да спомена, чудни снимки и бисквитки!
Сърдечни поздрави Дени:)
Скъпа, мерси, че се обади за пропуснатия коментар. Отишъл е в папката със спама, понякога там се изпращат, не знам защо. Ако ги забележа, ги местя за публикуване. Благодаря ти и за горния коментар, сега вече се вижда. Радвам се, че си опитала рецептата, предполагам че става дума за кокосовите бисквити :-)
ИзтриванеХубав понеделник, скоро ще се отбия и при теб да наваксам :-)
Дени, благодаря за чудесната рецепта, замених макадамията с лешници и получих бисквитки с лешници и кокос-ароматни, вкусни и много "опасни"!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Мариянка, много се радвам. Ще ги опитам и аз с лешници, добра идея :-)
ИзтриванеПоздрави