понеделник, декември 17, 2012

Маслени бисквити от царевично брашно с лайм, портокал и шам фъстък


Тънички са тези бисквитки, крехки и хрупкави и бързо вървят, а тестото им е толкова ароматно, че нямах търпение да се наседи в хладилника два часа преди да започна със същинската част на приготвянето им. Рецептата е от голямата ми шефска книга, в която има отделна бисквитена глава с разнообразие от идеи за няколко Коледи напред. Количествата на някои продукти по оригиналните рецепти са към кило и нещо, понеже са за голям брой порции и аз обикновено ги деля на четири и това приготвям и публикувам, но на тези бисквитки ще гледам следващия път да докарам бройката до към петдесет. Съдържат щедри количества ситно настъргана кора от лайм и портокал, сок от лайм, натопени накрая преди печене в ситно нарязан шам фъстък. 


За допълнителна свежест могат да се сервират с глазура от пудра захар и още малко настъргани корички и сок от лайм.


Царевичното брашно в сладкиш е нещо ново за мен. Много ми хареса и дори мисля и кейк да си направя с него. Аз съм използвала полента, на бритиш инглиш това му е името на този тип брашно, но да не изпадам пак в кулинарно-лингвистични размишления за използването на езика от двете страни на океана. От всички бисквити, които опитах до момента тези са ми на челна позиция. Не бях много сигурна как да забъркам тестото, защото в последния момент забелязах, че в рецептата се използва седящ миксер с купа и характерната широка лопатка, която се прикрепя, затова смесих последователно продуктите в кухненския робот и така всичко приключи за минута две. Останалите стъпки са още по-лесни :-).



Рецепта за 12 броя бисквити
(от the professional pastry chef)

56 гр. масло, добре омекнало на стайна температура поне 2 часа
50 гр. захар
1 яйце, леко разбито с вилица
ситно настъргана кора на 1 лайм
1/2 суп. л. сок от лайм
ситно настъргана кора на половин портокал*
1/4 ч. л. ванилов екстракт
50 гр. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
35 гр. фино смляно царевично брашно или полента

за овалване
15 гр.  ситно нарязани шам фъстъци
15 гр. захар

*когато се стърже кората на цитрусовите плодове е добре да се внимава да не се остърже и бялата ципа отдолу

В купата на кухненски робот се слагат маслото и захарта и се пулсират за няколко секунди докато се смесят. Добавят се 3-4 супени лъжици от леко разбитото яйце, останалата част от него няма да ни трябва, после се слагат ситно настърганата кора и сок от лайм, кората на портокала и ваниловият екстракт и пак се пулсира за секунди докато всичко се смеси. Накрая се прибавят двата вида брашно и бакпулверът и пак се пулсира за секунди докато се смесят. 


Плитка тава се покрива с хартия за печене и полученото тесто, което не е много като количество, се разстила в единия край. Може да се използва и по-малка тавичка. Тестото се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 2 часа.


В плитка чиния се смесват ситно нарязаните шам фъстъци и захарта за овалване.


Приготвят се две плитки тави като се покриват с хартия за печене.
Охладеното тесто се изважда от хладилника и се навива на руло с височина около 3 см и дължина около 20 см. Няма нужда да набрашняваме плота или ръцете. 


Реже се на 12 филийки и от всяка се оформя топче. 


Всяко топче се притиска леко с пръсти в сместа за овалване. 


Поставя се в тава с покритата с ядки страна нагоре и се притиска с обратната страна на лъжица, за да се оформи кръгче с диаметър около 6 см. 


Бисквитките се нареждат на разстояние една от друга, за да не се слеят по време на печене. 


Пекат се за 12 минути в предварително загрята на 190 С /170 С вентилаторна/ фурна или докато станат златисто-кафяви. След изваждане от фурната се оставят в тавата за няколко минути да изстинат и се прехвърлят върху решетка. 


Съхраняват се в плътно затворена кутия до 4 дни. Преди сервиране се поднасят с глазура Маргарита по желание.


Рецепта за глазура Маргарита

В купа се смесват 40 гр. пресята пудра захар с кората на половин лайм и една супена лъжица сок от лайм. Използва се както е посочено по-горе в рецептата.

25 коментара:

  1. Дени, заинтригува ме с рецептата!
    Бисквитките ти изглеждат страхотни,
    а шам фъстъкът ми е любим!
    Сърдечни поздрави и хубаво предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази рецепта и на мен ми беше доста интересна, не бях приготвяла бисквити по този начин, до сега. И аз обичам шам фъстък.
      Поздрави и хубаво празнично настроение ти пожелавам!

      Изтриване
  2. За мен с глазура!:) Силно ме заинтригува с тези бисквити! Веднъж правих с шам фъстък, но станаха сухи, а тези много ми харесват! Както винаги интересна рецепта и представяне! Поздрави и хубави предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С глазура са супер свежарски, направо те пренасят на тропиците :-). Тези бисквитки са маслени и крехки, не се притеснявай за сухота.
      Благодаря ти, Кенди! Хубави предпразнични дни и от мен!

      Изтриване
  3. Дени,не се притеснявай ако Катето е похапнала с глазурата,аз и без такава ще ги гризна:))))))))))))Прекрасни и фини!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха, да, и по двата начина са вкусни :-)
      Благодаря ти, Миленка!

      Изтриване
  4. Ех, Дени, отново ни предлагаш истинско великолепие! Вчера си мислех за теб и затова че с нетърпение очаквам да видя нови твои красоти! :) И ето, тази сутрин ти ги поднасяш! :) Бисквитките са уникални! Сърдечни поздрави! :) Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, колко мило от твоя страна! Интуицията понякога така работи :-) Благодаря ти! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  5. Поздравления за рецептата. Бисквитите изглеждат страшно вкусни и доста ароматни. По празниците май ще изненадам близките ми с тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Жани! Надявам се да ви харесат!
      Поздрави

      Изтриване
  6. Дени, мислех да не правя бисквити тази година, а да заложа на нещо по-тежко, нещо с шоколад, по възможност лепкаво и адски сладко, ама гле'й сега как ми обърка работата?;) Пре-въз-ход-ни!!!! Нещо друго да предложиш, дето да не мога да устоя;)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък тази година съм само на бисквити, след като миналата заложих на алкохоли, толкова по-лесно е така :-) И следващите ми публикации ще са такива, така че май вече съм те привлякла в отбора :-)

      Изтриване
  7. Дени, чудни са! По стар обичай при теб първо разгледах снимките и опитах да си представя какво си направила и подозирах нещо такова, каквото си го описала! И още утре отивам за лайм! Обожавам този аромат, дори лятото изпих няколко кайперини, заради него....
    Благодаря ти, че сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайпириня не съм пила, но ще знам за следващото лято :-).
      Благодаря ти, Бети!
      Поздрави

      Изтриване
  8. ще се пробват при първа възможност!
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ти остане време! Ще се радвам на отзиви.:-)

      Изтриване
  9. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  10. Дени, ти си моето вдъхновение за дребни сладки или бисквитки, тези изглеждат много апетитни! Кой накрайник ползваш за кухненския робот?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само на бисквити съм тоя декември и още поне 1-2 бисквитени публикации ми предстоят :-) Моят кухненски робот е супер елементарен, не е от онези мощните, а приставката е обикновеният нож в S-образна форма, който използвам примерно за смесване на пудрата захар и бадемовото брашно за френски макарони. Дано това описание ти помогне да се сетиш, ако не, мога да го снимам :-)
      Поздрави и от мен и до скоро писане!

      Изтриване
    2. Сещам се за кой нож говориш, аз ползвам комбайна и като миксер затова се замислих точно коя представка ползваш. Благодаря, Дени!

      Изтриване
    3. Ах, да, заглеждам ги напоследък тези комбайни. Ще трябва да сложа един такъв в кухнята :-), със сигурност улесняват работата.

      Изтриване
  11. Бисквитките не само изглеждат страхотно, май наистина са страхотни!Точно такива хрупкавки ми харесват:)
    Дени, само едно не ми хареса......ти наистина ли само 12 бисквитки изпече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами само 12 за проба, другият път поне тройна доза :-)

      Изтриване
  12. Захващам се да ги приготвя, че да има време за престоя :)
    Нямам търпение да ги опитам .


    Хубав ден!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглеждат невероятно вкусни!Определено ще ги пробвам!:)
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване