неделя, декември 23, 2012

Едни доста лесни маслени бисквитки в четири* версии: със захаросан джинджифил, с шоколад, с шам фъстък и с орехи


Очевидната прилика между тези и бисквитите от предходните две публикации е начинът на оформяне на тестото и след това разрязването му на филийки. Тези са от същия тип, но още по-лесни за правене и с по-малко продукти. Вариациите на рецептата са три, аз си добавих и още една, но според вкуса и въобръжението, а и това, което се намира в шкафа с продуктите, могат да се измислят и други комбинации. 

с шам фъстък
с парченца орехи
със захаросан джинджифил
и с шоколад
Става дума за обикновено тесто с меко масло, захар, брашно и малко царевично такова, за лека хрупкавост и никакви яйчица. Единственото важно нещо е да оставим маслото да омекне добре на стайна температура - най-добре за около 4 часа. Първо опитах със захаросан джинджифил, после с шам фъстък  - обикновени маслени бисквитки от английска книга с рецепти, с две съставки съвсем подходящи, за да задоволят местния вкус... какво ли ще се случи ако просто им сложа нарязани орехи, помислих си и ги направих за трети път - тъкмо според моя вкус, сигурно и с друг тип ядки ще се получат. Четвъртата версия пак е от книгата, но тя като че ли задоволява масовия вкус, защото малцинство са сигурно тези, необичащите шоколад... :-)


*Допълвам публикацията с още един пети вкус, който опитах впоследствие - смес от сушени плодове и бахар. По желание може да се добави друга любима подправка, вместо бахар. 

вляво - с орехи пекан, вдясно със сушени плодове и бахар
Версията с орехи пекан също ми хареса, въпреки че на вкус бисквитите не се различават от тези с обикновени орехи. 


* интерпретацията на Мариянка с орехи и сушени червени боровинки може да се види тук. Комбинацията на мен много ми хареса и ме навежда на мисълта, че тези бисквити могат да се приготвят в най-различни варианти според вкуса, въобръжението и наличните продукти.

Основни продукти за 20 броя бисквити
/от the gb bake off/

200 гр. масло, омекнало на стайна температура за около поне 3-4 часа
100 гр. захар
260 гр. брашно
40 гр. царевично брашно или оризово брашно
щипка сол

за джинджифиловите бисквити
1/2 ч. л. сух джинджифил
50 гр. захаросан джинджифил

за шоколадовите бисквити
50 гр. черен шоколад с поне 70% какаово съдържание, престоял в хладилник няколко часа
1/2 ч. л. ванилов екстракт

за бисквитите с ядки
50 гр. шам фъстък или орехи или (може и орехи пекан) други ядки по избор, нарязани на парченца или на ситно, според предпочитанията

шам фъстък
орехи пекан
*за бисквитите със сушени плодове и подправки
50 гр. смес от сушени плодове (същата смес, която съм използвала за този кейк)
1-2 щипки смлян бахар или количество по избор в зависимост от това колко интензивен аромат искаме да постигнем; вместо бахар може да се добави друга любима подправка по избор


1/Добре омекналото масло се поставя в купа и се разбива с миксер на скорост от ниска до средна за 1-2 минути докато стане на крем. Ако приготвяме шоколадовите бисквити към маслото прибавяме и ваниловия екстракт.


2/ Постепенно се добавя захарта и разбиването продължава около 2 минути докато сместта стане светла и кремкава.


3/ Двата вида брашно и щипката сол се пресяват директно в купата с разбитото масло. Ако приготвяме джинджифловите бисквити, се пресява и сухият джинджифил, а след това се прибавя и захаросания такъв. 


Ако приготвяме бисквитите с ядки, се добавят ядките по избор. 


Ако приготвяме бисквити със сушени плодове и подправки, подправките се пресяват заедно с брашната и след това се добавят плодовете.


4/ Всичко се смесва на ръка, без да се използва миксер или дървена лъжица, ами просто ей така като се загребва хубаво и се стиска, за да се свържат сухите съставки с маслото и накрая с две ръце се оформя тесто. 


После тестото се оформя на руло или пънче с дължина 20 см, ако правим половин доза - 10 см. Няма нужда да набрашняваме плота или ръцете. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилник за половин час да се стегне.


5/ Охладеното тесто се нарязва с остър нож на филийки с дебелина 1 см. 


Филийките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга. Аз изпекох по 6 бисквитки в тава. 


Ако се приготвят шоколадовите бисквити, след като филийките се наредят в тавата, се настъргва шоколада и се поръсва върху тях.


6/ Бисквитите се пекат в предварително загрята на 170 С /150 С вентилаторна/ фурна за 20 минути като според рецептата не трябва да се позволява да си променят цвета, а да си останат светли. Джинджифиловите и тези с шам фъстък ги зачервих, но това не е никакъв проблем, а просто различен нюанс на маслено-кремкавия цвят :-).
След като се извадят от фурната, докато са още горещи бисквитите се поръсват с малко захар /това не се отнася за бисквитите с шоколад/ и се оставят да изстинат в тавата за около 5 минути, а после се прехвърлят върху решетка.


Съхраняват се в плътно затворена кутия до една седмица.

20 коментара:

  1. Дени, разкошни бисквити!Всеки вид,макар и с еднакво оформление съм сигурна, че е невероятно вкусен!ТОва, че си сложила оризово брашно, е страхотно и е направило бисквитките по пръхкави и крехки.А не бих предложила, че на последния вид д, тези ефектни шарки са от стопен шоколад.
    Очарована съм и от постъпковите снимки!
    Весели празници, мила Дени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност сложих царевично, но ефектът и от двете е еднакъв - точно както ти си го описала :-) От шоколадовата версия и аз бях приятно изненадана - ефектно и вкусно с минимум усилия...
      Весели празници, скъпа Бети!

      Изтриване
  2. Дени, всички са страшно апетитни!
    Чудесни снимки, както винаги!
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Дени, наистина сме на една вълна :) Ама за какво да се хабим да месим няколко вида тесто, а и има една приказка - Умен съм бил, сетил съм се :)
    Ще пробвам и с някоя от твоите добавки, сигурна съм, че ще ми харесат.

    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си за поговорката, само малко въображение трябва. На мен ми хареса идеята ти със сушените плодове и веднага след Коледа ще я пробвам, понеже това тесто за бисквити ми е вече любимо - толкова лесно се прави и става с най-различни добавки.
      Весели празници, Таня!

      Изтриване
  4. Прекрасни са! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Красиво и сигурно вкусно!Но тук се разминаваме, нямам търпение за сладки!Хубави празнични дни, изпълнени със спокойствие и положителни емоции ти желая, мила Дени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Ти нямаш търпение за сладки, ама какви хубави френски макарони направи, а? :-)))
      Весели празници със същите красиви пожелания и към теб!

      Изтриване
  6. Дени, прекрасни бисквитки!И снимките както винаги са убийствени! Универсална рецепта, която със сигурност си записвам! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Великолепни са, Дени! От всички бих опитала, а са толкова фотогенични, мога дори само да ги гледам и да им се наслаждавам. Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дени, другата Коледа ще пробвам твоите апетитни варианти, че за тази приключих със сладките. Този тип сладки открих миналата година и тази повторих-с боровинки и бадеми и много ми харесват, стават лесно, а чарът им се крие във вкуса и формата-домашни, леко с неправилна форма филийки ароматна и вкусна наслада. Топла Коледа от мен и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Твоите сладки ги видях, Стефи, разкошни са и в такова голямо разнообразие! Благодаря ти за идеята с боровинките и бадемите, ще се тества съвсем скоро.
      Хубава и усмихната Коледа и от мен!

      Изтриване
  9. Дени,много хубави сладки.Весели празници изпълнени с много усмивки и вълшебни мигове!

    ОтговорИзтриване
  10. Дени, току що опекох и тествах тези бисквитки. Аз направих с лимонов аромат. МНого ни харесаха, надявам се да останат малко за снимки утре...

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, много ме зарадва. Много ти благодаря за поредната идея. Ще ги опитам и аз с лимон следващия път като ги приготвям. Поздрави от мен

    ОтговорИзтриване