сряда, май 06, 2015

Бисквити с бадемов тахан и морска сол без...









































... без захар, без яйца, без млечни продукти, без олио, без използване на миксер, по избор може дори и без глутен. Бадемовият тахан може да бъде приготвен от сурови или печени бадеми, домашен или от магазина. Eто тази рецепта за приготвянето му в домашни условия ми привлече окото. Не съм я опитвала с моя остарял кухненски робот, който ако бъде оставен да работи за повече от десетина минути без прекъсване ще се разпадне на съставните си части, а за приготвянето на бадемов или лешников тахан /най-вкусното нещо което съм опитвала за последните 2 години/ трябва май по - мощна машина.
Бисквитките са добър източник на протеини и са подходящи за хора, които са решили да ограничат сладкишите или прилагат друг рестрикционен хранителен режим от типа на веган - вегетариански. Повърхността им е леко хрупкава с мека сърцевина и май няма нужда да обяснявам, че докато пиша публикацията една четвърт отива към привършване. И не се плашете от морската сол - тя е в минимално количество и оскъдното й присъствие добре се връзва с вкуса на кленовия сироп и бадемите.

Рецепта за около 2 дузини
/от книгата it's all good/

1 ч.ч. безглутеново или обикновено брашно / за безглутеновото съм добавила 1/2 ч.л. ксантанова гума за подобряване структурата на брашното/
непълна 1/2 ч.л. фино смляна морска или каменна сол
3/4  ч.л. бакпулвер
170 гр. бадемов тахан
3/4 ч. чаша кленов сироп
1/2 ч.л. ванилов екстракт
още малко морска сол за поръсване

1/ Брашното, морската сол и бакпулверът се смесват в купа.  
В отделна купа се смесват с помощта на телена бъркалка таханът, кленовият сироп и ваниловият екстракт
Сухите съставки се добавят при течните и всичко се разбърква с лъжица до получаването на хомогенна смес.



2/ С помощта на две супени лъжици се загребва от сместта и се разпределя на разстояние около 5 см едно от друго върху тава покрита с хартия за печене. Нужни са 2-3 тави понеже  се получават общо около 24 бисквити.



След това с мокри пръсти се оформя всяка бисквитка по краищата и накрая леко се притиска с пръсти повърхността, за да придобие плоска и кръгла форма. Поръсва се със съвсем малко морска сол.



Пече се на 200 градуса /за фурна с вентилатор/ за 10-12 минути.  След изваждане се оставят да изстинат в тавата за 5 минути и се прехвърлят върху решетка до пълно изстиване. Съхраняват се в плътно затворена кутия до 5 дни.

10 коментара:

  1. Чудесни бисквитки, Дени.
    Скоро си правих домашно фъстъчено масло,
    но от печени солени бадеми, които обелих.
    Правих в чопър с прекъсване и ми отне не повече от 3-4 минути.
    Първо стана на плътна топка, но после се втечни.
    Ще се опитам да си направя и лешниково с готов сусамов тахан :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По рецептата за лешниковия тахан отнема към 20 минути и аз реших, че и за бадемовия ще отнеме доста време и въобще дори не се наех да взема с мен чопъра /от известно време живея не две места и половината ми готварски пособия са на стотици км от мен/. Мерси, че сподели опит и наистина ме изкуши за домашно приготвения тахан, че този от магазина е с доста главозамайваща цена. Поздрави от мен

      Изтриване
  2. Благодаря за споделената рецепта, Дени! Със сигурност ще се възползвам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти харесат, Дани. Поздрави и от мен

      Изтриване
  3. Супер рецепта, Дени! Аз ще донеса кафето, от теб бисквитките :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, аз веднъж опитах да направя орехов тахан с мед, беше провал на вид, но на вкус стана прекрасен. Сега се каня да пробвам пак. Тия бисквитки са много семпли и симпатични. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само за орехов тахан не бях чувала, иначе от кашу има, от тиквени семки, от слънчогледови. Те като цяло не изглеждат много красиво, така че може и да не е било провал. Хубава вечер и от мен.

      Изтриване
  5. Чета в началото и си викам, че с какво тогава ги направи тези бисквитки?:))) Чуди са и бисквитки и снимки и ти:)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използвах алтернативни "материали", както е модерно тия дни :-) Поздрави и от мен

      Изтриване